Τον τελευταίο καιρό , πολλοί φίλοι από εσάς μου στέλνετε μηνύματα και μου ζητάτε να σας ετοιμάσω συνταγές που να μην περιέχουν γαλακτοκομικά και αυγά.
Θέλετε λόγο νηστείας , λόγο αλλεργιών ή ακόμα επειδή τα αποφεύγετε από την διατροφή σας.
Υπάρχουν φυσικά και οι φίλοι που έχουν δυσανεξία στην γλουτένη και θέλουν να τους ετοιμάσω συνταγές που δεν την περιέχουν.
Έτσι λοιπόν ετοίμασα μια συνταγή που συνδυάζει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά και είναι ιδιαιτέρως απολαυστική!
Τα ταρτάκια μου , είναι πολύ νόστιμα!
Δεν περιέχουν επίσης ζάχαρη. Έχουν μαζεμένα όλα τα καλά λιπαρά από τα αμύγδαλα, το αβοκάντο και το σησαμέλαιο.
Το ούζο δε, τους δίνει μια ιδιαίτερη γεύση μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού που λατρεύω!
Γίνονται πάρα πολύ εύκολα και γρήγορα!!!
Υλικά για ταρτάκια :
125 γρ. αμύγδαλα ανάλατα και ωμά
90 γρ. νιφάδες βρώμης χωρίς γλουτένη
130 γρ. μπανάνες καθαρισμένες
15 γρ. σησαμέλαιο
Λίγη εσάνς βανίλιας ή μισό λοβό φυσικής βανίλιας (τα σποράκια)
50 σταγόνες υγρή στέβια
( με αναλογία με την ζάχαρη 4 σταγόνες στέβια = 1 κ.γ ζάχαρη)
½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ.
Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ:
Υλικά για την μους σοκολάτας με αβοκάντο:
150 γρ. ώριμα αβοκάντο καθαρισμένα
8 γρ. σησαμέλαιο
60 σταγόνες υγρή στέβια
( με αναλογία με την ζάχαρη 4 σταγόνες στέβια = 1 κ.γ ζάχαρη)
35 γρ. κακάο χωρίς ζάχαρη
3 κ.γ ούζο
(αν φάνε παιδάκια παραλείψτε το).
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού (βιολογικού και ακέρωτου).
Λίγο φιλέ αμυγδάλου για διακόσμηση.
Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ:
Θα ξεκινήσουμε φτιάχνοντας την μους σοκολάτας – αβοκάντο, που πρέπει να βάλουμε στο ψυγείο.
Θα ρίξουμε μέσα στο μπλέντερ όλα τα υλικά μας και θα τα χτυπήσουμε μέχρι να γίνουν μια φίνα μους.
Να ενωθούν καλά δηλαδή όλα τα υλικά.
Έτοιμη! Αυτό ήταν!!! Την βάζουμε σε μπολ και κατευθείαν για το ψυγείο.
Τώρα θα φτιάξουμε τα ταρτάκια μας. Ρίχνουμε μέσα το μούλτι την βρώμη και την αλέθουμε μέχρι να γίνει αλεύρι. Στην συνέχεια την ρίχνουμε μέσα σε ένα μπολ μαζί με το μπέικιν πάουντερ. Κάνουμε μέσα στο μούλτι αλεύρι τα αμύγδαλα μας επίσης. Τα ρίχνουμε κι αυτά μέσα στο μπολ με την βρώμη και ανακατεύουμε.
Τώρα θα κάνουμε πάλι στο μούλτι , την μπανάνα μας πουρέ μαζί με το σησαμέλαιο , την βανίλια , την στέβια , το ούζο και το ξύσμα πορτοκαλιού. Τα χτυπάμε δηλαδή όλα πολύ καλά μέχρι να ενωθούν. Τα ρίχνουμε μέσα στο μπολ επίσης.
Με ένα κουτάλι αρχίζουμε να τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Θα έχουμε σαν αποτέλεσμα έναν σφικτό χυλό.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένο με μεμβράνη για 20 – 30 λεπτά , ώστε να απορροφήσει η βρώμη την υγρασία.
Τώρα ετοιμάζουμε τις βάσεις για τα ταρτάκια μας. Ανάλογα το μέγεθος τους , παίρνουμε μια ποσότητα από ζύμη μας και την απλώνουμε ομοιόμορφα μέσα στην κάθε βάση.
Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο μας στους 170 βαθμούς Κελσίου. Ψήνουμε στις αντιστάσεις για 15 – 20 λεπτά περίπου ανάλογα το μέγεθος που έχουν τα ταρτάκια μας. Όταν τα βγάλουμε από τον φούρνο τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.
Θα σας πρότεινα να γεμίσετε με την μους , όταν σκοπεύετε να τα σερβίρετε. Έτσι τα ταρτάκια σας δεν θα απορροφήσουν υγρασία από την μους σοκολάτας. Ούτε θα χρειαστεί να τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο και να πάρουν υγρασία. Μην ξεχάσετε να τα γαρνίρετε με λίγο φιλέ αμυγδάλου!
Είναι λοιπόν τώρα έτοιμα να τα απολαύσουμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα!!!
Σας εύχομαι να τα δοκιμάσετε και να τα χαρείτε.
Μέχρι την επόμενη συνάντηση μας , σας εύχομαι να περνάτε υπέροχα!!!
9 σχόλια
Μπράβο Σοφία!
Άρχισα να διαβάζω τη συνταγή σου από περιέργεια, γιατί όταν είδα στο newsletter ταρτάκια με μους χωρις αυτό, χωρίς εκείνο, χωρίς το άλλο, χαμογέλασα και είπα ότι θα φτιάχνεις εδώ ταρτάκια με ζεστό νερό και αλάτι μόνο, αλλά ήταν πολύ ευχάριστη η έκπληξη της μους με κακάο και αβοκάντο κλπ !! Οπότε, ευκαιρίας δοθείσης θα τη δοκιμάσω, ελπίζω πριν τελειώσει η χρονιά, γιατί τρέχω που βγάζουν σπίθες τα πόδια μου, και δεν ξέρω πότε θα έχω καιρό και ψυχραιμία για να ανακατώνω υλικά για μους. Πάντως, η φιλοσοφία των συνταγών σου είναι μια δροσερή ανάσα στην καθημερινή καχύποπτη και μελαγχολική ρουτίνα, και σε ευχαριστώ γι αυτό.
? Ευχαριστώ πολύ!!!
Καλημερα,οι συνταγες σου ειναι πολυ ωραίες.ειδικα για μας που έχουμε πρόβλημα με την γλουτενη!
Θελω να ρωτήσω αν μπορω να αντικαταστήσω την βρώμη με κατι αλλο γιατι δεν βρίσκω εύκολα βρώμη χωρις γλουτενη!
Σ ευχαριστώ πολύ!!! Ίσως το αλεύρι φαγόπυρου να μπορούσε να σε βοηθήσει, μετά το αλεύρι χωρίς γλουτένη για όλες τις χρήσεις.
καλησπέρα, επειδη εχω χρησιμοποιησει το αλευρι φαγοπυρου και ειναι κάπως πικρό…
1. πιστευετε πως δε θα επηρεασει τη γευση και το αποτελεσμα?
2. μπορεί να μπει και απλή βρωμη αν χρειαστει?
Στην συνταγή μου το φτιάχνω με βρώμη , δεν βάζω φαγόπυρο. Όταν λες απλή βρώμη τι εννοείς;
την βρωμη που γνωριζουμε σε νιφάδες ή πιτουρο ή αλευρι, και που και δεν εχει αφαιρεθει μετα απο επεξεργασια η γλουτένη.
Συγχαρητήρια για τις συνταγές σας που είναι εμπνευσμένες, υγιεινές αλλά και συνάμα λαχταριστές.
Θα μπορούσα να αντικαταστήσω το σησαμέλαιο με ελαιόλαδο;
Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος που το χρησιμοποιείται;
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε με ελαιόλαδο.
Το σησαμέλαιο είναι εξίσου υγιεινό με πιο ελαφριά γεύση όμως.
Καλή επιτυχία!!!