Home Αγαπημένες συνταγές μου ! Γλυκά ψωμάκια με φουντουκοβούτυρο και γλάσο λευκής σοκολάτας με βατόμουρα, χωρίς ζάχαρη !

Γλυκά ψωμάκια με φουντουκοβούτυρο και γλάσο λευκής σοκολάτας με βατόμουρα, χωρίς ζάχαρη !

by sofia sofeto
0 σχόλιο

006

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν…
Πάντα το πρωινό εκείνης της ημέρας ήθελα να είναι ξεχωριστό… Τα τελευταία χρόνια έχω έναν ακόμα πολύ σημαντικό λόγο για να κάνω εκείνες τις ώρες ξεχωριστές …

Ένα μικρό κοριτσάκι που όσο μεγαλώνει , ονειρεύεται, χαίρεται, μαγεύεται από την ομορφιά των ημερών αυτών !

Φέτος σκέφτομαι πως θα ήταν υπέροχο μόλις ξυπνήσει, μαζί με το δώρο της κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, να βρει ένα όμορφο , νόστιμο και περιποιημένο πρωινό γεύμα !

Η αξία του πρωινού στην διατροφή μας είναι ανεκτίμητη. Το πιο βασικό γεύμα της ημέρας μας
μπορεί να μεταμορφωθεί σε μια απολαυστική συνήθεια! Έχουμε χρέος σαν γονείς , να μάθουμε τα παιδάκια μας να μην παραλείπουν αυτή την τόσο σημαντική διατροφική μας ανάγκη.

Σήμερα θα σας παρουσιάσω τα αγαπημένα γλυκά ψωμάκια της οικογένειας μου.
Τα περιποιήθηκα λιγουλάκι παραπάνω λόγω των ημερών .

Το γλάσο λευκής σοκολάτας με βατόμουρα ,
έδωσε την απαραίτητη “τσαχπινιά” στην εμφάνιση τους και ενίσχυσε μοναδικά το γευστικό αποτέλεσμα.

018

Υλικά.

Ψωμάκια:

•40 γρ. φουντούκια
•30 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος
•3 αυγά
•250 γρ. φρέσκο γάλα
•Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
•70 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
•¼ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο καρδάμωμο
•6 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική στέβια
(  με εριθρυτόλη , αναλογία με την ζάχαρη 1:2 )
•9 γρ. ξηρή μαγιά
•50 ml χλιαρό νερό
•300 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
•300 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως.

•Ένα κρόκο αυγού για επάλειψη
•Λίγος παπαρουνόσπορος

Προσοχή : όλα τα υλικά μας πρέπει να είναι εκτός ψυγείου τουλάχιστον 2 ώρες πριν.

Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ:

Γλάσο λευκής σοκολάτας με βατόμουρα :

•7 βατόμουρα φρέσκα ή κατεψυγμένα
•70 γρ. βούτυρο κακάο
•60 γρ. γάλα εβαπορέ ελαφρύ σε θερμοκρασία δωματίου
•1 κουταλάκι του γλυκού ροδόσταμο
•2 κουταλάκια του γλυκού υγρή στέβια
( με αναλογία με την ζάχαρη ,
4 σταγόνες στέβια = με 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.)
•30 γρ. κρύο γάλα εβαπορέ ελαφρύ.

Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ:

026

Μέσα στο χλιαρό νερό διαλύουμε την μαγιά
μαζί με 2 κουταλιές της σούπας απ’ το αλεύρι μας.
Αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού, σκεπασμένο με μια πετσέτα για 1 ώρα. Τώρα ετοιμάζουμε το φουντουκοβούτυρο. Βάζουμε τα φουντούκια μέσα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ανάβουμε την φωτιά σε μεσαία προς χαμηλή θερμοκρασία.

Κατά τακτά χρονικά διαστήματα τα ανακατεύουμε για να ψηθούν ομοιόμορφα.
Όταν δούμε πως έχουν σκουρύνει ελαφρώς
και έχουν βγάλει λίγο λάδι στην επιφάνεια τους ,
είναι η ώρα που πρέπει να τα βάλουμε στο μούλτι
και να τα χτυπήσουμε πολύ καλά μέχρι να γίνουν ένας λιπαρός , ρευστός πολτός.

Προσθέτουμε το φρέσκο βούτυρο μέσα στο μούλτι μαζί με το φουντουκοβούτυρο, τα χτυπάμε να ενωθούν. Τα αδειάζουμε μέσα σ’ ένα μπολάκι και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μπολ κτυπάμε με το μίξερ τα αυγά μαζί με την στέβια μέχρι να ασπρίσουν, προσθέτουμε το γάλα και τον χυμό, το ξύσμα και το καρδάμωμο. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.

Τώρα προσθέτουμε το μείγμα με την μαγιά που έχει φουσκώσει. Ανακατεύουμε ελαφρώς μέχρι να ενωθούν. Ήρθε η ώρα να ρίξουμε τα αλεύρια μας που τα έχουμε ανακατέψει.
Τα προσθέτουμε σιγά σιγά ανακατεύοντας με το χέρι μας. Μόλις ρίξουμε όλο το αλεύρι η ζύμη μας θα κολλάει αρκετά στα χέρια μας.
Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε για 10 – 15λεπτά ακόμα.
Το καλό ζύμωμα είναι πολύ σημαντικό για να έχουμε αφράτα ψωμάκια.
Αφήνουμε την ζύμη μας να φουσκώσει.
Σκεπάζοντας με μια καθαρή πετσέτα το μπολ της ζύμης, το τοποθετούμε κοντά σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού. Αφήνουμε μέχρι να τριπλασιάσει τον όγκο της. Από νωρίτερα έχουμε βάλει μέσα σε ένα μπολάκι το βούτυρο και το φουντουκοβούτυρο, όπως είπαμε νωρίτερα.

Όταν έχει φουσκώσει λοιπόν η ζύμη ,
παίρνουμε λίγο απ’ το λιπαρό μας μείγμα
και ζυμώνουμε το ζυμάρι μας.
Αυτό μας βοηθάει να ζυμώσουμε με άνεση ,
μας δίνει αφράτο ζυμάρι .
Αφού λοιπόν προσθέσουμε σιγά σιγά ζυμώνοντας
όλο το μείγμα των λιπαρών μας,
η ζύμη μας είναι έτοιμη!

Ήρθε η ώρα να δώσουμε το σχήμα που θέλουμε να έχουν τα ψωμάκια μας.
Χρησιμοποίησα πυρίμαχες φόρμες για muffins.
Μέσα σε τέτοιες φόρμες το αποτέλεσμα είναι πολύ κομψό. Παίρνουμε ένα κομματάκι ζύμης αντίστοιχο με ένα μεγάλο καρύδι.
Το ζυμώνουμε και του δίνουμε ένα σχήμα που θέλουμε , το τοποθετούμε μέσα στη φόρμα.
Συνεχίζουμε με όλη την ζύμη.

Τώρα χρειάζονται ένα ζεστό μέρος για να φουσκώσουν.
Σε μια ώρα περίπου είναι έτοιμα!

Τους αλείφουμε την επιφάνεια με το χτυπημένο κρόκο αυγού και προσθέτουμε λίγο παπαρουνόσπορο .

Τα βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς Κελσίου
και τα αφήνουμε να ψηθούν για 30-35 λεπτά ανάλογα τον φούρνο.

Μόλις φουσκώσουν και ροδίσουν στην επιφάνεια τους είναι έτοιμα.
Τα βγάζουμε από τις φόρμες και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.

Το γλάσο λευκής σοκολάτας καλό είναι να ετοιμαστεί όταν έχουν κρυώσει τα ψωμάκια.

Το επόμενο πρωί είναι η καλύτερη ώρα για να ετοιμάσουμε το γλάσο λοιπόν.

Ξεκινάμε με τα βατόμουρα .
Σε ένα μικρό κατσαρόλι ή μπρίκι ,
τα βάζουμε μέσα και ανάβουμε την φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία. Θα αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους, τα ανακατεύαμε με ένα κουτάλι.
Θέλουμε να διαλυθούν και να χάσουν τα μισά υγρά τους. Γι’ αυτό δεν τα αφήνουμε παραπάνω από 5 λεπτά στην φωτιά. Παράλληλα θα βάλουμε το βούτυρο κακάο μέσα σε μπεν μαρί για να λιώσει.

Όταν λιώσει όλο το αποσύρουμε από την φωτιά
και προσθέτουμε τα 60 γρ. γάλακτος εβαπορέ
που έχουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα .
Προσθέτουμε το ροδόσταμο , τα βατόμουρα που λιώσαμε, την στέβια και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε .
Παρατηρούμε πως η θερμοκρασία στο μείγμα μας έχει πέσει. Τώρα είναι η ώρα να προσθέσουμε το κρύο γάλα εβαπορέ ανακατεύοντας πολύ καλά.
Το γλάσο θα σφίξει κι άλλο και θα είναι έτοιμο
για να προστεθεί πάνω στα ψωμάκια μας.

Είναι τόσο νόστιμο το αποτέλεσμα που οι βουτιές του ψωμιού μέσα στο γλάσο
θα γίνουν αγαπημένη μας συνήθεια!

Δύσκολα να σταματήσει κάποιος αν ξεκινήσει ε;
Ευτυχώς που τα σερβίρουμε στο πρωινό μας…

Μετά έχουμε τον απαραίτητο χρόνο για να χάσουμε τις θερμίδες που πήραμε, κάνοντας ένα ωραίο περίπατο μαζί με τα παιδάκια μας .

Η μέρα μας καλεί να την απολαύσουμε!

040

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!