Σε κάθε περιοχή της Ελλάδας μπορούμε να βρούμε εξαιρετικές πίτες .
Η πίτες μας δίνουν την ευκαιρία να δημιουργήσουμε
με φαντασία και τόλμη μοναδικές γεύσεις , απολαυστικές και χορταστικές .
Το φύλλο που θα χρησιμοποιήσουμε παίζει , κατά την γνώμη μου ,
πρωταγωνιστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.
Προσωπικά αποφεύγω συνειδητά τις έτοιμες λύσεις του εμπορίου,
τόσο σε πίτες αλλά και σε φύλλα.
Πιστεύω πως μόνοι μας , στις κουζίνες μας ,
μπορούμε να φτιάξουμε με τα πιο ποιοτικά υλικά εξαιρετικό φύλλο ,
που θα απογειώσει την πίτα μας και θα της δώσει σημαντικά οφέλη
τόσο σε γεύση αλλά και σε διατροφική αξία ,
χαρακτηριστικό πολύ σημαντικό για την επιλογή της τροφής μας.
Σήμερα λοιπόν σας παρουσιάζω μια πίτα κλασσική, την σπανακοτυρόπιτα !
Έδωσα την προσωπική μου πινελιά με κάποιες προσθήκες υλικών
που νομίζω πως την κάνουν να ξεχωρίζει για τους λόγους που ανέφερα παραπάνω.
Ένα φύλλο διαφορετικό, τραγανό και νόστιμο , με αλεύρι ολικής αλέσεως .
Στην γέμιση εκτός από τα κλασσικά μυρωδικά μιας σπανακόπιτας ,
πρόσθεσα ένα μπαχαρικό που κατά την άποψη μου
ταιριάζει εξαιρετικά στο σύνολο, την κανέλα!
Υλικά :
Φύλλο.
• 100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι με 2% λιπαρά
• 10 γρ. ελαιόλαδο
• 1 αυγό
• Μια πρέζα αλάτι
• ¼ κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο κοπανισμένο
• 1/3 σφηνάκι ρακή ή τσίπουρο
• 60 γρ. αλεύρι κίτρινο παραδοσιακό τύπου Μ
• 100 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως.
Διατροφική ανάλυση για το φύλλο:
Γέμιση.
• 500 γρ. φρέσκο σπανάκι
• 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
• ½ ματσάκι μαϊντανό
• ½ ματσάκι άνηθο
• ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα Κεϋλάνης σε σκόνη
• Λίγο αλάτι
• 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
• 200 γρ. φέτα.
Διατροφική ανάλυση της γέμισης:
• Παπαρουνόσπορο ή άλλους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας.
• Λίγο επιπλέον ελαιόλαδο για τα φύλλα .
• Αλεύρι κίτρινο τύπου Μ για το άνοιγμα των φύλλων.
Αρχικά θα καθαρίσουμε το σπανάκι και θα το πλύνουμε πολύ καλά,
το αφήνουμε να στραγγίσει και συνεχίζουμε πλένοντας τα υπόλοιπα μυρωδικά .
Φτιάχνουμε το φύλλο μέσα σε ένα μπολ.
Ρίχνουμε το γιαούρτι , το ελαιόλαδο και το αυγό ,
ανακατεύουμε με το σύρμα για να ενωθούν.
Προσθέτουμε το αλάτι , τον γλυκάνισο και την ρακή ,
συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Τώρα θα ρίξουμε τα αλεύρια και θα αρχίσουμε το ζύμωμα.
Η ζύμη θα είναι ελαστική .
Την αφήνουμε να ξεκουραστεί όσο θα ετοιμάζουμε την γέμιση.
Σε ένα μεγάλο μπολ ψιλοκόβουμε
( με κεραμικό μαχαίρι για να μην οξειδώνονται τα χορταρικά μας ) ,
τα κρεμμυδάκια , τον άνηθο και τον μαϊντανό.
Το σπανάκι το στεγνώνουμε μέσα στο ειδικό σκεύος που στεγνώνουμε τις σαλάτες.
Το κόβουμε κι αυτό μέσα στο μπολ .
Προσθέτουμε το αλάτι , το ελαιόλαδο και την κανέλα ,
ανακατεύουμε πολύ καλά για να πάνε παντού.
Τώρα θα ρίξουμε μέσα την φέτα θρυμματισμένη με ένα πιρούνι.
Ένα ακόμα καλό ανακάτεμα και είναι έτοιμη η γέμιση!
Ετοιμάζουμε ένα στρογγυλό ταψί (διαμέτρου 35-40 εκατοστών) στρώνοντας λαδόκολλα.
Με το πινέλο θα αλείψουμε λίγο ελαιόλαδο πάνω στην λαδόκολλα.
Χωρίζουμε την ζύμη σε 4 ίσα μέρη.
Με την βοήθεια ενός πλάστη και του αλευριού ,
ανοίγουμε τα φύλλα μας με ύψος 2 χιλιοστών περίπου και σε στρογγυλό σχήμα.
Στρώνουμε το πρώτο στο ταψί , περνάμε με το πινέλο πάνω του λίγο ελαιόλαδο
και μοιράζουμε πάνω του το 1/3 της γέμισης ,
προσέχουμε να μην καλύψουμε τις άκρες του φύλλου.
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα ,
στρώνουμε το τελευταίο φύλο
και με τα χέρια μας σηκώνουμε περιμετρικά τις άκρες όλων που περισσεύουν ,
τις πιέζουμε ελαφρά με τα δάκτυλα μας μέχρι να ενωθούν μεταξύ τους
και έτσι να εγκλωβίσουμε μέσα στην πίτα την γέμιση.
Αλείφουμε και το τελευταίο φύλλο με ελαιόλαδο και αν θέλουμε ρίχνουμε από πάνω του παπαρουνόσπορο .
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου,
έως να ροδίσει η πίτα και να μοσχομυρίσει η κουζίνα μας!
Τρώγεται ζεστή αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.
Απολαύστε την !
Ζήτω οι πίτες!!!
29 σχόλια
Καλημέρα!
Δεν έχω τολμήσει να φτιάξω φύλο με αλεύρι ολικής γιατί φοβόμουν ότι δεν θα πετύχει. Προφανώς έχει κι’αυτό τον τρόπο του… θα δοκιμάσω την συνταγή σου όμως γιατί δείχνει πολύ λαχταριστή αυτή η πίτα!
Καλή επιτυχία!
Ευχαριστώ πολύ!!!
Σοφία μου έβαλες ιδέα για αυτό το φύλλο.
Να ρωτήσω γιατί μου φαίνονται λίγα τα υλικά για ένα ταψί 35-40 εκατοστά;;;;
Ξανθή το φύλλο που ανοίγω έχει διάμετρο περίπου 35 εκατοστά, στις άκρες το τυλίγω και μαζεύει λίγο γύρω γύρω, θέλω όμως να μην κολλάει στα τοιχώματα του ταψιού για να ψηθεί με έναξ σχετικό αέρα και να γίνει πιο τραγανό, το ύψος δε του φύλλου είναι πολύ λεπτό, 2 χιλιοστά περίπου, το σπανάκι δεν σωτάρεται πριν, στεγνώνει, έχει τον όγκο του λοιπόν.
Καλή επιτυχία αν το φτιάξεις!
Σε ευχαριστώ τώρα που τα υπόλοιπα χορταρικά έχουν τελειώσει ( χτες έφτιαξα με τα τελευταία ) καιρός να δοκιμάσω με σπανάκι.
Πολύ ιδιαίτερο το φύλλο Σοφία.
Μου αρέσει πολύ η προσθήκη του γλυκάνισου, που είναι βέβαιο ότι δίνει εξαιρετικό άρωμα όταν μπει μέσα σε ζύμες (έχοντας γνώση για τα ψωμάκια και άλλα αρτοσκευάσματα που κάνω κατά καιρούς).
Θα την κάνω σίγουρα την δοκιμή μου.
Καλό απόγευμα να έχεις.
Πηνελόπη ευχαριστώ πολύ!
Καλή επιτυχία σου εύχομαι!
Σοφία καλησπέρα !! Πρέπει να είναι μεθυστικά αρωματική με όλα όσα χρησιμοποίησες στη ζύμη και στη γέμιση !!
Αυτο το φύλλο ειναι υπέροχο! Το έχω υιοθετήσει για καθε πίτα που φτιάχνω!
Χαίρομαι πολύ Άρτεμις που σου αρέσει!!!
Επειδή είναι για τα παιδιά αν δεν βάλω ρακί ή τσίπουρο και γλυκάνισο πρέπει να τα αντί κατά στήσω με κάτι άλλο. ?
Καλημέρα! Χαίρομαι που με ρωτάς και που είσαι τόσο πολύ προσεχτική με το τι θα φάνε τα παδάκια σου.
Αρχικά θα σου πω πως ο ρόλος του τσίπουρου στην συνταγή για φύλλο είναι καθαρά βοηθητικός για να κάνει το φύλλο πιο τραγανό . Η ποσότητα είναι πολύ μικρή και φυσικά το αλκοόλ κατά το ψήσιμο εξατμίζεται( εξαφανίζεται), οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ο γλυκάνισος είναι καθαρά θέμα γούστου, αν σου αρέσει ή όχι η γεύση του. Και τα δύο φυσικά και μπορείς να τα παραλείψεις χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα! Καλή επιτυχία!!!
Καλημερα!μπορουμε να βάλουμε αλλο αλευρι λόγω δυσανεξίας στη γλουτενη;
Λοιπόν στην συγκεκριμένη συνταγή ίσως το αλεύρι χωρίς γλουτένη μαζί με λίγο καλαμποκάλευρο να σε βοηθήσει, έχω όμως στο μυαλό μου να κάνω δοκιμές με άλλα υλικά για να φτιάξω φύλλο για πίτες χωρίς γλουτένη… χρόνο που θα βρω…
Το κίτρινο αλεύρι που λέτε είναι ολικής ή καλαμποκάλευρο;
Το κίτρινο αλεύρι που λέω είναι το παραδοσιακό τύπου Μ, δεν είναι καλαμποκάλευρο.
Καλημέρα, έχω δυο ερωτήσεις και ζητώ συγγνώμη γι αυτό,το σπανάκι δεν το σοτάρεις όπως λες,δεν αφήνει υγρά? και δεύτερον έχουμε ένα πρόβλημα με το αλεύρι το κίτρινο, μπορούμε να βάλουμε όλο ολικής?
Μαρία , δεν το σοτάρω το σπανάκι, το στεγνώνω όμως πολύ καλά. Αν το δοκιμάσεις θα δεις πως δεν χρειάζεται. Αν δεν μπορείς να καταναλώσεις αλεύρι κίτρινο για κάποιους λόγους , βάλε μόνο ολικής , αλλά σε λιγότερη ποσότητα γιατί θα σκληρήνει πολύ το φύλλο και θα σε δυσκολεύσει στο άνοιγμα.
Ευχαριστώ πολύ!!!
καλημερα,εχω κανει 2 συνταγες σου τα κουλουρακια και το κεικ με ινδοκαρυδο ,τα κουλουρακια απιθανα το κεικ μου εγινε σαν ψωμακι κ αρκετα γλυκο για τα γουστα μου ,σημερα εκανα την σπανακοτυροπιτα ….φανταστικη αν κ εβαλα καλαμποκαλευρο γιατι δεν ειχα του τυπου Μ και ουτε ξερω πιο ειναι.Τωρα που ανακαλυψα τη σελιδα σου εχει και συνεχεια.Σε ευχαριστω πολυ
Σε ευχαριστούμε πολύ για την εξαίσια συνταγή. Συνέχισε τις όμορφες νοστιμιές.
Τέλειο φύλλο. Το εφτιαξα και σε κιμαδοπιτα. Καταπληκτικό. Υπέροχο
Ευχαριστώ!!! Χαίρομαι πολύ!!! Φτιάξε το και τυρόπιτα ?
Apotihia
Καλησπέρα,θέλω να μάθω αν μπορώ να χωρίσω το φύλλο στα δύο και να βάλω ένα κάτω την γέμιση και ένα από πάνω.για κάποιο λόγο δεν μου αρέσουν τα ενδιάμεσα φύλλα στις πίτες . ευχαριστώ!!!!!
Καλησπέρα, φυσικά και μπορεί να γίνει έτσι. Καλή επιτυχία!!
Φανταστική συνταγή..Θα την δοκιμάσω άμεσα!Πείτε μου όμως το κιτινο αλεύρι είναι μόνο 60γραμμάρια;
Ακριβώς! Και 100 γρ ολικής. Η συνταγή είναι για την διάσταση του ταψιού που αναφέρω. Το φύλλο ανοίγεται αρκετά ψιλό. Καλή επιτυχία!!!
Συγχαρητήρια για την συνταγή, ιδιαίτερα για το φύλλο! Θα το δοκιμάσω σύντομα! Ωστόσο θα ήθελα να πω στις φίλες που ρωτούν αν θα έχει υγρά το σπανάκι που δεν σοταρεται! Προσωπικά βάζω λίγο ρύζι νυχακι στην γέμιση. Δεν διακρίνεται όταν τρως την πίτα αλλά απορροφά τυχόν υγρασία από τα καλά στεγνωμενα λαχανικά!