Home VeganVegan Φανουρόπιτα ολικής αλέσεως με μούστο , χωρίς ζάχαρη!

Φανουρόπιτα ολικής αλέσεως με μούστο , χωρίς ζάχαρη!

by sofia sofeto
1 σχόλιο

016

Όντας μικρό παιδί , θυμάμαι κάθε καλοκαίρι ,
στις 26 Αυγούστου συγκεκριμένα , παραμονή του Αγίου Φανουρίου ,
ο φούρνος της γιαγιάς μου να ψήνει
και να μοσχομυρίζει όλο το σπίτι …

«Φτιάχνω μια φανουρόπιτα για τον Άγιο!»
μου απαντούσε στην ερώτηση μου , « τι μυρίζει τόσο ωραία; »
Τότε δεν μπορούσα να καταλάβω και πολλά για το νόημα
που είχε για εκείνη αυτό το εξαιρετικό κέικ.
Το μόνο που με ένοιαζε ήταν να το δοκιμάσω ,
να γευθώ την λιχουδιά που μου είχε σπάσει τόση ώρα την μύτη…

Η γιαγιά μου έλεγε , πως πρέπει η πίτα να μοιραστεί σε φίλους και συγγενείς,
μόνο έτσι ο Άγιος θα της φανερώσει αυτό που θα του ζητούσε …
Έπρεπε να μοιραστεί λοιπόν ,
την βοηθούσα κι εγώ να το κάνουμε παρέα ,
η γιαγιά πάντα μοιράζει μέσα απ την καρδιά της , όπως την έμαθε η προγιαγιά μου,
όπως έτσι έμαθε κι αυτή την κόρη της να κάνει ,
κι εκείνη , η μάνα μου , εμένα…

Μια φορά ρώτησα την γιαγιά τι ζήτησε από τον Άγιο Φανούριο να της φανερώσει.
Η απάντηση της ήταν σύντομη και περιεκτική…
«Υγεία παιδάκι μου! Όταν έχεις υγεία έχεις τα πάντα…» .
Τότε μου φάνηκε όχι και τόσο «δελεαστική» η επιθυμία της …
Μικρό παιδί ήμουν …σκεφτόμουν να ζητήσω να μου φανερώσει
κάτι πιο φανταχτερό, ένα ωραίο παιχνίδι που τότε ήταν της μόδας…
Τώρα που μεγάλωσα θυμάμαι τα λόγια της …
Καταλαβαίνω την σημασία τους .

Έχοντας όλοι μας την ανάγκη ,
πιο πολύ από ποτέ αυτή την εποχή , να ελπίζουμε ,
να νιώσουμε αισιοδοξία αλλά και να καταλάβουμε
πως το να μοιράζεσαι με τους άλλους αυτό που έχεις
και να το κάνεις με την καρδιά σου, έχει ξεχωριστή αξία!

Με αφορμή λοιπόν αυτό το ξεχωριστό « κέικ »,
ας αναλογιστούμε τι θα είχε μεγαλύτερη αξία να ζητήσουμε από τον Άγιο ,
τι θα είχε ουσία για την ζωή του καθενός μας…

Σας εύχομαι μέσα απ’ την καρδιά μου να εντοπίσετε τον ουσιαστικό σας στόχο
και να τον πετύχετε με την πίστη , την αγάπη και την επιμονή σας!

036

Λίγα λόγια για την δική μου φανουρόπιτα θα σας πω.
Προσπάθησα να κρατήσω την παράδοση φυσικά ,
την γεύση και την ποιότητα των υλικών.
Δεν χρησιμοποίησα ζάχαρη ,
μείωσα τα λιπαρά αντικαθιστώντας ένα μέρος του ελαιολάδου με μούστο.
Ένα εξαιρετικό και υγιεινό υλικό ,
που είναι τώρα η εποχή του
και μπορούμε εύκολα να βρούμε στην αγορά
ή από φίλους που έχουν αμπέλια και τα τρυγάνε .

Φυσικά και δεν έβαλα κακής ποιότητας αλεύρι
όπως λευκό που φουσκώνει μόνο του
ή άλλου τέτοιου είδους  επεξεργασμένους υδατάνθρακες.
Χρησιμοποίησα μόνο αλεύρι ολικής αλέσεως.

Η φανουρόπιτα μου έχει γεύση εξαιρετική!
Ελαφρώς τριφτή υφή , λόγο του αλευριού ολικής και των υπολοίπων συστατικών .
Την δοκιμάζεις και νιώθεις πως τρως πραγματικό , αληθινό ,
νόστιμο και θρεπτικό γλυκό…

Έχοντας την ανάγκη να την μοιραστώ με όλους εσάς ,
σας δίνω την συνταγή με την ελπίδα να την δοκιμάσετε και να σας αρέσει!
Δική σας !!

Υλικά:

1. 100 γρ. μούστο ή 50 γρ. πετιμέζι διαλυμένο σε 50 γρ. νερό.
2. 135 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
3. 100 γρ. στέβια κρυσταλλική με αναλογία με την ζάχαρη 1: 1
4. 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα Κεϋλάνης σε σκόνη
5. 1,5 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
6. 100 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
7. 250 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
8. 3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ.
9. 40 γρ. σταφίδες Κρήτης.

Προαιρετικά :

10. 60 γρ. χοντροκομμένα καρύδια.
11. 3 κουταλάκια του γλυκού σουσάμι για πασπάλισμα.

Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ: 

Βάζουμε τις σταφίδες μέσα στον μούστο για να μουλιάσουν για μισή ώρα.
Μέσα σ ένα μπολ ρίχνουμε το χυμό πορτοκάλι και την στέβια.
Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα μέχρι να λιώσει η στέβια.
Σουρώνουμε τις σταφίδες και το μούστο που μένει
τον προσθέτουμε μέσα στον χυμό και την στέβια.

Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα , προσθέτουμε την κανέλα ,
το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Τώρα ρίχνουμε το ελαιόλαδο συνεχίζοντας το ανακάτεμα.

Τέλος προσθέτουμε τα 250 γρ. αλεύρι ολικής
ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ.
Ανακατεύουμε με το σύρμα καλά.

Ρίχνουμε μέσα τις σταφίδες τις οποίες έχουμε ανακατέψει
με 1 κουταλάκι του γλυκού αλεύρι ,
( προαιρετικά προσθέτουμε και τα καρύδια ) ,
καλό ανακάτεμα και το μείγμα μας είναι έτοιμο.

Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο τους 180 βαθμούς κελσίου στις αντιστάσεις.
Βάζουμε το μείγμα σ ένα μικρό ταψάκι διαμέτρου περίπου 18-20 εκατοστών.

Πασπαλίζουμε με σουσάμι αν θέλουμε.

Ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου , ανάλογα τον φούρνο ,
για σιγουριά κάνουμε την δοκιμή με την οδοντογλυφίδα ,
δηλαδή βυθίζουμε μέσα στο κέντρο της φανουρόπιτας μια οδοντογλυφίδα
και αν είναι καθαρή όταν την βγάλουμε τότε το γλυκό μας έχει ψηθεί,
αν δεν βγει καθαρό τότε θέλει λίγο ψήσιμο ακόμα.

Βγάζουμε την φανουρόπιτα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει.


053

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

1 σχόλιο

Φανουρόπιτα με στέβια και αλεύρι ολικής αλέσεως σε cup cakes!!! Συνταγές για διαβητικούς Sofeto Γεύσεις Υγείας. 24/08/2016 - 10:58

[…] είχα ετοιμάσει την συνταγή μου με την αγαπημένη σας Φανουρόπιτα […]

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More