Home Αγαπημένες συνταγές μου ! Παγωτό φουντούκι με espresso και μωσαικό σοκολάτας , χωρίς ζάχαρη και βούτυρο!

Παγωτό φουντούκι με espresso και μωσαικό σοκολάτας , χωρίς ζάχαρη και βούτυρο!

by sofia sofeto
9 σχόλια

270

Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν πολύ καλά πως αγαπώ τρία χόμπι μου πάρα πολύ…
Το Food blogging , την φωτογραφία και το ψηφιδωτό !
Σήμερα σκέφτηκα να τα συνδυάσω όλα μαζί
και να σας ετοιμάσω μια ανάρτηση που θα τα περιέχει όλα!

Διάλεξα να φτιάξω ένα super αγαπημένο μου παγωτό!
Μια γεύση που ενώνει τον αρωματικό espresso
με το μεθυστικά απολαυστικό φουντουκοβούτυρο!

Ένα γλυκό που λατρεύω απ’ τα παιδικά μου χρόνια είναι το μωσαϊκό!
Σας το ετοίμασα όπως πάντα με τον πιο υγιεινό τρόπο ,
χωρίς ζάχαρη και δίχως βούτυρο!

 

Υλικά για το μωσαϊκό:

250 γρ. μπισκότα Digestive χωρίς ζάχαρη
60 γρ. λάδι καρύδας λιωμένο σε μπεν μαρί
25 γρ. βούτυρο κακάο λιωμένο σε μπεν μαρί
20 γρ. αμύγδαλα ωμά
20 γρ. φουντούκια
50 γρ. φουντουκοβούτυρο
200 γρ. γάλα εβαπορέ ελαφρύ ή γάλα καρύδας
100 γρ. κακάο σε σκόνη
2 κουταλάκια του γλυκού υγρή στέβια
( με αναλογία με την ζάχαρη 4 σταγόνες στέβια = 1 κ.γ ζάχαρη)
3 κουταλιές της σούπας ούζο.

3 κουταλιές της σούπας φιλέ αμυγδάλου καβουρδισμένο ελαφρά.

264

Υλικά για παγωτό :
100 ml νερό
5 κουταλάκια του γλυκού καφέ espresso
200 γρ. φρέσκο γάλα 2%
150 γρ. φουντούκια
3 κρόκους αυγών
500 γρ. κρέμα γάλακτος με 17% λιπαρά
150 γρ. στέβια κρυσταλλική με αναλογία με την ζάχαρη 1: 1
Λίγη εσάνς φυσικής βανίλιας.

 

Υδατάνθρακες παγωτού : 5,13 γρ. / 100 γρ.

Λιπαρά παγωτού : 15 γρ. / 100 γρ.

Υδατάνθρακες μωσαϊκού : 12,27 γρ./ 100 γρ.

Λιπαρά μωσαϊκού : 27,46 γρ./ 100 γρ.

217

Ετοιμάζουμε πρώτα το μωσαϊκό ,
ώστε να του δώσουμε τον απαραίτητο χρόνο που χρειάζεται για να παγώσει
και να το απολαύσουμε μαζί με το παγωτάκι μας.

Ετοιμάζουμε το φουντουκοβούτυρο.
Βάζουμε τα φουντούκια μέσα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι
και ανάβουμε την φωτιά σε μεσαία προς χαμηλή θερμοκρασία.
Κατά τακτά χρονικά διαστήματα τα ανακατεύουμε για να ψηθούν ομοιόμορφα.
Όταν δούμε πως έχουν σκουρύνει ελαφρώς
και έχουν βγάλει λίγο λάδι στην επιφάνεια τους, είναι η ώρα που πρέπει να τα βάλουμε στο μούλτι (μπλέντερ) και να τα χτυπήσουμε πολύ καλά μέχρι να γίνουν ένας λιπαρός ,
ρευστός πολτός.
Αυτό ήταν!

Μέσα στο μούλτι προσθέτουμε το λάδι καρύδας, το βούτυρο κακάο
και χτυπάμε για να ενωθούν με το φουντουκοβούτυρο.
Προσθέτουμε επίσης το ούζο , την στέβια ,το γάλα ,την βανίλια και το κακάο.
Κτυπάμε πάλι λίγο για να ενωθούν.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε σπάζοντας με τα χέρια μας σε κομμάτια τα μπισκότα.
Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και τα φουντούκια.
Ρίχνουμε τώρα το μείγμα που ετοιμάσαμε στο μούλτι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν όλα μαζί.

Σε μια διάφανη μεμβράνη απλώνουμε το καβουρδισμένο φιλέ του αμυγδάλου.
Μεταφέρουμε το μείγμα του μωσαϊκού με προσοχή πάνω στο φιλέ αμυγδάλου
και ρολάρουμε με τα χέρια μας τυλίγοντας σιγά σιγά με την μεμβράνη.
Πιέζουμε με τα χέρια μας ώστε να γίνει ένα ενιαίο σώμα το μωσαϊκό μας.
Το τυλίγουμε και με δεύτερη μεμβράνη ώστε να είμαστε σίγουρη
πως είναι καλά μονωμένο απ την υγρασία της κατάψυξής που θα το αφήσουμε να παγώσει για μισή ώρα τουλάχιστον.

Το παγωτάκι μας χρειάζεται έναν δυνατό καφέ espresso.
Στην ειδική καφετιέρα του εσπρέσο βάζουμε τα 100 ml νερό και τον καφέ, το αφήνουμε να ετοιμαστεί και να κρυώσει.

Ετοιμάζουμε το φουντουκοβούτυρο με τον ίδιο τρόπο που περιέγραψα παραπάνω.

Το φρέσκο γάλα το ρίχνουμε σε κατσαρόλα .
Κτυπάμε τους κρόκους με τον αυγοδάρτη όπως χτυπάμε την ομελέτα.
Ανάβουμε την φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία
και μόλις ζεσταθεί το γάλα , όχι να πάρει βράση , ρίχνουμε σίγά σιγά τους χτυπημένους κρόκους , σαν μια κλωστή , ανακατεύουμε συνεχώς με τον αυγοδάρτη για να ενωθούν το γάλα και οι κρόκοι.
Δεν αφήνουμε να βράσουν , αν έχουμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής
θα πρέπει να φτάσουν τους 70 – 75 βαθμούς ώστε να παστεριωθούν τα αυγά.
Κατεβάζουμε απ την φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει το μείγμα.
Όσο είναι ζεστό προσθέτουμε μέσα την στέβια και ανακατεύουμε καλά για να λιώσει.

Μόλις πέσει αρκετά η θερμοκρασία προσθέτουμε μέσα τον καφέ ,
το φουντουκοβούτυρο, την κρέμα γάλακτος και την βανίλια.
Τώρα ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη μέχρι να ενωθούν τα υλικά
ή καλύτερα με το μπλέντερ χειρός.
Όταν ενωθούν τα υλικά θα μεταφέρουμε το μείγμα στην παγωτομηχανή.
Το ετοιμάζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Αν δεν έχουμε παγωτομηχανή,
το βάζουμε μέσα σε ένα μεταλλικό μπολ με καπάκι.
Τοποθετούμε στην κατάψυξη
και μόλις αρχίσει να παγώνει ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη .
Κάνουμε αυτή την διαδικασία ανά μισή ώρα περίπου
ώστε να παγώσει ομοιόμορφα το παγωτό μας.
Σας προτείνω την παγωτομηχανή γιατί έχουμε πιο γρήγορο
και καλύτερο αποτέλεσμα.
Όταν είμαστε έτοιμοι λοιπόν , δεν μας εμποδίζει τίποτα πια
απ το να απολαύσουμε το μωσαϊκό μας με μια μπάλα παγωτό από πάνω…
Καλή μας απόλαυση!!!

274

 

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

9 σχόλια

aris 22/08/2015 - 12:13

Μες το μυαλό μου είσαι 🙂 Σκέφτομαι και εγώ το μωσαικό τελευταία και κάπως έτσι το φανταζόμουν. Κυρίως με βούτυρο κακάο για πηκτικό μέσο … Φαίνεται υπέροχο στις φωτογραφίες σου Σοφία, και με το παγωτό από πάνω, τι να πω;;;
Και στα 3 χόμπυ σου είσαι εξαιρετική !!

Reply
sofia sofeto 11/11/2015 - 15:16

Άρη σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ!!! Περιμένω την συνταγή σου… 😉

Reply
Χρυσαυγη 22/08/2015 - 23:08

Σοφετακι εισαι μαστορισσα μεγαλη αλλα και καλλιτεχνης!! Για το ψηφηδωτο δεν γνωριζα και εξεπλαγην. Μπραβο σου για τα ταλεντα που διαθετεις! Να τα χαιρεσαι και να τα αναπτυσσεις!!
Το παγωτο και το μωσαικο ειναι εξαιρετικα και σαν συνταγη αλλα και σαν συνδυασμος! Μπραβο σου και παλι.

Φιλια πολλα!!!

Reply
sofia sofeto 11/11/2015 - 15:17

Χρυσαυγή μου σ΄ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου!!!
Να είσαι καλά!!!

Reply
Ελευθερία 11/11/2015 - 12:30

Φοβερό το blog και οι συνταγές υπέροχες και πάνω απ’ όλα ψαγμένες.
Και επειδή η τροφή μας είναι το φάρμακό μας…….. δοκίμασε και κάτι για μας που έχουμε ρευματολογικές νόσους να προσαρμόσουμε την διατροφή μας ώστε να ανακουφιστούμε από τους πόνους λιγάκι!!!!!

Reply
sofia sofeto 11/11/2015 - 15:20

Ελευθερία μου σ’ ευχαριστώ πολύ!
Στο Sofeto θα βρεις συνταγές που στηρίζονται στην υγιεινή διατροφή για το σύνολο του οργανισμού, δεν απευθύνομαι μόνο σε διαβητικούς, η διατροφή των διαβητικών είναι η διατροφή που πρέπει να κάνει όλος ο κόσμος για να είναι και να παραμείνει υγιής.
Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες της δικής σου διατροφής λόγο της ασθένειας σου;
Ενημέρωσε με και θα δω το συντομότερο τι μπορώ να κάνω! 🙂

Reply
Ελευθερία 12/11/2015 - 07:46

Πολλά πολλά καλά λιπαρά και Ω, τροφές πλούσιες σε σίδηρο, λίγη ζάχαρη και λίγο αλάτι.
Να ΄σαι καλά, να ευφραίνεις τον ουρανίσκο και την καρδιά μας.

Reply
Νικολας 13/07/2017 - 15:26

Φαινεται υπεροχο!!! Το μονο που με τρομαζει λιγο ειναι πως δενει το ουζο γευστικα με ολα τα αλλα…!!!?

Reply
sofia sofeto 13/07/2017 - 16:02

Αν είναι να τρομάζεις μην το βάλεις καθόλου… Αλλά να ξέρεις πως θα χάσεις ?

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!