Σας έχω μιλήσει αρκετές φορές για τα αγαπημένα μου όσπρια. Σίγουρα θα γνωρίζετε την σημαντική τους αξία στην διατροφή μας. Με κάθε ευκαιρία λοιπόν, τα βάζω στο τραπέζι μου και μπορώ να πω πως παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλές συνταγές μου.
Πριν λίγο καιρό σας είχα παρουσιάσει μια διαφορετική πίτσα.
Και λέω διαφορετική ,γιατί στην βάση της περιείχε ένα μοναδικά νόστιμο όσπριο, την φάβα Σαντορίνης!
Αυτή την φορά θα φτιάξω μια τάρτα που θα περιέχει ακριβώς αυτό το όσπριο, την λατρεμένη μου φάβα.
Προσπάθησα να δώσω σ’ αυτή μου την συνταγή χαρακτηριστικά που θα την κάνουν ένα πιάτο ιδιαίτερα ωφέλιμο για τον οργανισμό μας.
Εκτός από την φάβα , πρόσθεσα ένα ακόμα εξαιρετικό υλικό με χαμηλό επίσης γλυκαιμικό δείκτη , την βρώμη!
*Για την διατροφή χωρίς γλουτένη, δείτε την σχετική εναλλακτική λύση στα υλικά.
Αξιοσημείωτο ακόμα είναι, πως τα λιπαρά της βάσης μου είναι μόνο ελαιολάδου, σε ποσότητα αρκετή για να έχουμε ένα πολύ καλό γευστικό αποτέλεσμα
δίχως όμως να μας βαραίνει το στομάχι και να μας φορτώνει περιττές θερμίδες.
Σημαντικότατο ρόλο φυσικά παίζει και η γέμιση της τάρτας. Πρωταγωνιστές, το σπανάκι πλούσιο σε γεύση αλλά και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.
Το κασέρι, ένα τυρί που χαρίζει μοναδική γεύση και υφή στην τάρτα μας, το ξέρω πως έχει αρκετά λιπαρά, προσπάθησα λοιπόν να περιορίσω την ποσότητα του στην απολύτως απαραίτητη δοσολογία
που είναι αρκετή για να δώσει τον γευστικό χαρακτήρα που θέλω να έχει αυτή η τάρτα.
Πρόσθεσα έτσι κι ένα άλλο εξαιρετικό ελληνικό τυρί με χαμηλά λιπαρά, το ανθότυρο, που χάρισε στην γέμιση ένα κρεμώδες αποτέλεσμα.
Τέλος ακούμπησα πάνω στην ψημένη τάρτα μου ένα υλικό που έδωσε μια άλλη διάσταση στο σύνολο των γεύσεων. Τον καπνιστό σολομό!
Οι συνδυασμοί των παραπάνω υλικών, μου έδωσαν ένα πεντανόστιμο πιάτο, ένα αποτέλεσμα που ενθουσίασε όσους το δοκίμασαν και φυσικά πήρα για μια ακόμα φορά την ικανοποίηση πως μια υγιεινή επιλογή μπορεί κάλλιστα να είναι και απολαυστική!
Υλικά:
Βάση:
•200 γρ. βρασμένη φάβα (60 γρ. άβραστη )
•30 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
•50 γρ. αλεύρι βρώμης (*χωρίς γλουτένη)
•70 γρ. αλεύρι κίτρινο παραδοσιακό τύπου Μ,
* ή για την χωρίς γλουτένη εκδοχή, μπορούμε ν’ αντικαταστήσουμε με 60 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη για όλες τις χρήσεις.
•½ κ.γ μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι.
Γέμιση:
•350 γρ. φρέσκο σπανάκι
•4 πράσα (μόνο το άσπρο μέρος)
•½ ματσάκι μαϊντανό
•½ ματσάκι άνηθο
•Πιπέρι
•Αλάτι 1/3 κ.γ
•20 γρ. ελαιόλαδο
•200 γρ. ανθότυρο
•200 γρ. κασέρι.
•100 γρ. φέτες καπνιστού σολομού
•Λίγα φιστίκια τύπου Αιγίνης, χοντροκομμένα .
Πίνακας διατροφικής ανάλυσης:
Έχουμε έτοιμη βρασμένη την φάβα μας μέσα σε ένα μεγάλο μπολ.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της βάσης
και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Λαδώνουμε ελαφρώς με ένα πινέλο μια ταρτιέρα με διάμετρο 18 – 20 εκατοστά και ρίχνουμε μέσα την ζύμη μας .
Επειδή είναι μαλακή την ανοίγουμε με ένα μικρό πλάστη, αφού πρώτα την καλύψουμε με μια μεμβράνη τροφίμων.
Με τα χέρια μας θα πιέσουμε στα τοιχώματα της ταρτιέρας την ζύμη ώστε να φτιάξουμε ένα μικρό τοίχο ύψους 2 εκατοστών περίπου.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς κελσίου και ψήνουμε για 15 – 20 λεπτά ανάλογα τον φούρνο.
Παράλληλα με το ψήσιμο ετοιμάζουμε την γέμιση.
Αρχικά θα πλύνουμε καλά το σπανάκι και θα το στεγνώσουμε στο ειδικό σκεύος για τις σαλάτες.
Θα καθαρίσουμε τα πράσα και θα τα κόψουμε σε μικρές ροδέλες.
Το ίδιο κάνουμε με τον μαϊντανό και τον άνηθο ,
τα πλένουμε και τα ψιλοκόβουμε.
Σε ένα αντικολλητικό μεγάλο τηγάνι με καπάκι ,
θα προσθέσουμε το σπανάκι κομμένο
με κεραμικό μαχαίρι ή με τα χέρια μας,
βάζουμε μαζί του επίσης τα πράσα , τον μαϊντανό ,
τον άνηθο και το ελαιόλαδο.
Ανάβουμε την φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία για να τα μαράνουμε, ανακατεύουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Όταν έχουν χάσει τα πιο πολλά υγρά τους κι έχει μειωθεί ο όγκος του σπανακιού, θα αποσύρουμε απ την φωτιά και θα προσθέσουμε το αλάτι και το πιπέρι, μαζί και τα τυριά μας.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας.
Η γέμιση είναι έτοιμη για να την προσθέσουμε πάνω στην ψημένη βάση της τάρτας.
Την απλώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε για 15 λεπτά επιπλέον στους 180 βαθμούς.
Όταν την βγάλουμε απ’ τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε από πάνω το φιστίκι Αιγίνης και φυσικά τις λεπτές φέτες του καπνιστού σολομού.
Είναι ένα πιάτο που προτιμώ να τρώω σε θερμοκρασία δωματίου.
Η μυρωδιά του είναι μεθυστική!
Η γεύση του θα σας ενθουσιάσει!
Δοκιμάστε την!
Μέχρι την επόμενη φορά που θα τα ξαναπούμε,
σας φιλώ γλυκά!
Σοφία.
Δείτε περισσότερες ιδέες υγιεινής διατροφής στο βιβλίο μου που κυκλοφορεί!!!
Περισσότερα σχετικά με το βιβλίο μου 👉 εδώ!
2 σχόλια
Καλημέρα !! Φοβερή η δεύτερη φωτογραφία με το ψαράκι στο backround !!
Καλησπέρα Σοφία, έχεις αλλάξει κάτι στη σελίδα σου δεν βλέπω τις τελευταίες ενημερώσεις σου και από το fb δεν τα βλέπω πάντα.