Home Αγαπημένες συνταγές μου ! Διαβήτης και κοιλιοκάκη, από την διατροφολόγο Στέλλα Σαρηπαναγιώτου.

Διαβήτης και κοιλιοκάκη, από την διατροφολόγο Στέλλα Σαρηπαναγιώτου.

by sofia sofeto
0 σχόλια

Κείμενο: Σοφία Πιτσικάλη (Sofia Sofeto)

“Ένας καλός διατροφολόγος δεν είναι απλά αδυνατιστής αλλά φροντιστής και θεραπευτής.”

Όταν πριν μερικούς μήνες, μπήκε στην ζωή μου ξαφνικά η κοιλιοκάκη, ένας από τους πρώτους ανθρώπους που μου έστειλαν μηνύματα συμπαράστασης, ήταν η Στέλλα Σαρηπαναγιώτου.

Μαζί της γνωρίστηκα διαδικτυακά, ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες για την υγιεινή διατροφή. 

Εκείνη από την πλευρά της επιστήμης της διατροφής, που είναι εξαιρετική εκπρόσωπος της, κι εγώ απ’την θέση της δικής μου κουζίνας, που χρόνια τώρα πειραματίζομαι…

Έχουμε κουβεντιάσει πολύ ουσιαστικά πράγματα. 

Σήμερα όμως, είπαμε να κάνουμε ένα άνοιγμα προς όλους εσάς, συζητώντας θέματα που αφορούν και τις δύο μας, μαζί σας!

Η Στέλλα Σαρηπαναγιώτου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Από πολύ μικρή ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και την φροντίδα  του σώματος μέσω της εκγύμνασης και της καλής τροφής. 

Ένα από τα όνειρά της πραγματοποιήθηκε όταν οι Πανελλήνιες εξετάσεις την οδήγησαν στο τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης, όπου και αποφοίτησε το Φεβρουάριο του 2006.

Συνειδητοποιώντας τον σημαντικό ρόλο της ψυχολογίας αλλά και της ιατρικής παρέμβασης στα πλαίσια της διατροφικής υποστήριξης αποφάσισε μαζί με τον σύζυγό της καθηγητή φυσικής αγωγής, Θοδωρή Σημάδη να εκπαιδευτούν στις Διατροφικές Διαταραχές και την Παχυσαρκία. Παράλληλα διατηρούν συνεργασία με εξειδικευμένους ψυχολόγους για την καλύτερη και πιο ολιστική προσέγγιση των ασθενών με διατροφικές διαταραχές.

Ο χώρος που διατηρούν από τον Αύγουστο του 2009 δε θέλανε να είναι ένα ακόμα διαιτολογικό γραφείο που θα τονίζει τα νούμερα των μετρήσεων και της ζυγαριάς, αλλά ένας χώρος εκπαίδευσης γύρω από τα οφέλη της τροφής και τη φροντίδα του σώματος.

•Στο τέλος του άρθρου, θα δείτε το πλήρες βιογραφικό της.

Στέλλα μίλησε μας για την σχέση σου με την γλουτένη. Πόσο σε επηρέασε στον οργανισμό σου αλλά και στην ψυχολογική σου κατάσταση;

– Αγαπητή Σοφία σ ευχαριστώ που μου δίνεις την ευκαιρία να μιλήσω στο κοινό σου για το πρόβλημα της δυσανεξίας στη γλουτένη.

Όπως γνωρίζεις έχω κι εγώ μια ευαισθησία και δεν τρώω γλουτένη από τον Ιούνιο του 2016.

Θυμάμαι ότι λίγο πριν πάρω τα αποτελέσματα έφαγα μια τυρόπιτα γιατί κάτι μέσα μου μου έλεγε πως θα ήταν και η τελευταία.

Είναι περίεργος ο συναισθηματικός μηχανισμός που ενεργοποιείται όταν κάποιος σου απαγορεύει να φας κάτι. Το γνώριζα από τους ασθενείς μου, το βίωσα κι εγώ. Το απαγορευμένο το λαχταράς περισσότερο. Είναι λίγο και σαν να το πενθείς.

Θυμάμαι έφαγα γαριδάκια χωρίς γλουτένη, όταν πρωτοβγήκαν στην αγορά, απλά γιατί ένιωσα την ελευθερία της επιλογής. Δεν έτρωγα σχεδόν ποτέ γαριδάκια την εποχή που μπορούσα να φάω γλουτένη, μου ήταν αδιάφορα.

Στην αρχή λοιπόν ανακουφίστηκα γιατί τελικά υπήρξε εξήγηση για όσα ένιωθα στο πεπτικό μου. Υπήρξε επιτέλους μια ιατρική αιτία για τα φουσκώματα, τις διάρροιες, την ανεξήγητη κόπωση, τους πονοκεφάλους. Κόβοντας την γλουτένη σχεδόν ενθουσιάστηκα γιατί άνοιξε ένας ορίζοντας δημιουργίας νέων συνταγών κι εύρεσης νέων υλικών. Ταίριαξε βλέπεις και με το επάγγελμά μου. Στην πορεία πέρασα όλα τα στάδια, αρνητικά και θετικά. Εκνευριζόμουν που δεν μπορούσα να πάω μια βόλτα για φαγητό εκεί που πηγαίνει η παρέα μου, είχα αγωνία για την επιμόλυνση και ενημέρωνα όλους τους υπαλλήλους των σουπερ μάρκετ που μου έκοβαν αλλαντικά και τυριά, ενθουσιαζόμουν όταν πετύχαινε μια σουπερ θρεπτική συνταγή χωρίς γλουτένη, απογοητευόμουν όταν δεν πετύχαινε κι έπρεπε να πετάξω τόσα ακριβά υλικά.

Έψαχνα απεγνωσμένα να βρω την τέλεια συνταγή για… ΨΩΜΙ! Αυτό η αλήθεια είναι πως λείπει όταν στερείσαι τη γλουτένη, γιατί η ύπαρξη του ψωμιού στο τραπέζι είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ελληνική κουλτούρα, ακόμα και την θρησκεία μας.

Όμως το θετικό αποτέλεσμα της υγεία μου, πάντα δικαίωνε την υπομονή μου κι έπαιρνα το θάρρος να συνεχίζω να φροντίζω τον εαυτό μου. Φυσικά όλα τα πεπτικά προβλήματα ηρέμησαν σημαντικά σχεδόν από τον πρώτο μήνα όπως και η ενέργειά μου, η συγκέντρωσή μου ακόμα και κάποια δερματικά μικροπροβληματάκια τελικά φαίνεται πως είχαν σχέση με την κατανάλωση γλουτένης.

Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη του εμπορίου σε ποια συστατικά βασίζονται κυρίως; Πως αυτά επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου;

– Η ποιότητα των έτοιμων προϊόντων χωρίς γλουτένη είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα!

Κάποιος που θα διαβάσει τη διατροφική ετικέτα και τα συστατικά θα δει σίγουρα να υπάρχει ζάχαρη, σιρόπι ή κάποιο άλλο κακή ποιότητας γλυκαντικό. Επιπλέον τα άλευρα που από τη φύση τους δεν έχουν γλουτένη όπως το πατατάλευρο, το ρυζάλευρο και το καλαμποκάλευρο έχουν πολύ υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή ανεβάζουν γρήγορα το σάκχαρο στο αίμα.

Επίσης υπάρχουν ένα σωρό άγνωστα συστατικά, συντηρητικά, βελτιωτικά, διογκωτικά, κτλ , που η επίδρασή τους στο πεπτικό μας σύστημα και όχι μόνο, δεν ξέρουμε τελικά πόσο καλή είναι.

Πόσο εύκολο είναι για έναν διαβητικό που παράλληλα πάσχει από κοιλιοκάκη, να τρέφεται με υγιεινές επιλογές;

– Λόγω των παραπάνω καταλαβαίνεις πως είναι ένα μικρό βάσανο για τον διαβητικό με κοιλιοκάκη το να έχει υγιεινές επιλογές σε προϊόντα του εμπορίου. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να ρυθμίσει το σάκχαρό του κάποιος που δεν τρώει γλουτένη, εάν βασίζεται μόνο στα προϊόντα που υπάρχουν στο σουπερ μάρκετ.

Χρειάζεται να μάθει να φτιάχνει μόνος του πιο υγιεινές επιλογές.
Κι εδώ θα σου αναγνωρίσω το πόσο σημαντικό έργο κάνεις εσύ Σοφία! Σ’ ευχαριστώ κι εγώ προσωπικά γιατί έχω κάνει πολλές συνταγές από το Sofeto που μου έλυσαν τα χέρια και παράλληλα τις έχω προτείνει και σε ασθενείς μου. Είναι μοναδικό το ταλέντο σου και αστείρευτη η έμπνευσή σου!

Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες διατροφικές δυσανεξίες σε άτομα που έχουν κοιλιοκάκη;

– Η κοιλιοκάκη είναι το αυτοάνοσο νόσημα της αντίδρασης του ανοσοποιητικού στη γλουτένη, σε μια πρωτεΐνη δηλαδή που περιέχεται στο φλοιό πολλών δημητριακών όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη. Πολύ συχνά συναντάμε και δυσανεξία στη λακτόζη αλλά και στη φρουκτόζη όπου εκεί τα πράγματα γίνονται λίγο πολύπλοκα γιατί πραγματικά οι διατροφικές επιλογές στενεύουν. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια η βιομηχανία τροφίμων μας δίνει λύσεις και με καλής ποιότητας προϊόντα και υποκατάστατα.

Πόσο συχνά συναντάς στην εργασία σου, άτομα που νοσούν από διαβήτη και κοιλιοκάκη ταυτόχρονα; Ποιο θεωρείς πως τους ανησυχεί περισσότερο από τα δύο;

– Φαίνεται πως 1 στους 100 ανθρώπους παγκοσμίως πάσχουν από κοιλιοκάκη σήμερα. Το πρόβλημα είναι πως το 99% των Ελλήνων δεν έχει ακόμα διαγνωστεί. Αυτό τουλάχιστον ανακοινώνουν οι σύλλογοι. Επίσης πρόσφατα διάβασα πως περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ελλάδα είναι διαβητικοί, εκ των οποίων περίπου οι 300.000 δεν το γνωρίζουν. Δυστυχώς τα νούμερα μιλούν από μόνα τους…

Ανάμεσα στους κοιλιοκακικούς θα βρεις αρκετές περιπτώσεις ασθενών που να οδηγούνται σε διαβήτη τύπου 2, κυρίως λόγω των κακής ποιότητας αλεύρων που συχνά χρησιμοποιούντα όπως είπαμε παραπάνω. Επομένως είναι επιτακτικό κάποιος που πάσχει από κοιλιοκάκη να ξεκινήσει άμεσα τον εντοπισμό των ποιοτικών τροφών που δεν θα επηρεάζουν την υπερέκκριση ινσουλίνης.

Σε διαβητικούς τύπου 1 επίσης πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια γίνεται και διάγνωση κοιλιοκάκης κάτι που μας εκπλήσσει δυσάρεστα.

Γενικά η κοιλιοκάκη φαίνεται πως συνυπάρχει με αυτοάνοσα νοσήματα και κάποιες χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, οι θυρεοειδίτιδες, οι αρθρίτιδες, η σκλήρυνση κατά πλάκας κ.ά.

Επομένως τα επόμενα χρόνια, εάν δεν αλλάξει ο τρόπος ζωής μας και η βιομηχανία τροφίμων, θα συναντάμε δυστυχώς όλο και πιο συχνά πολυασθενείς που ταυτόχρονα θα ταλαιπωρούνται από διαβήτη και δυσανεξία στη γλουτένη .

Όταν ένας διαβητικός, που έχει προσαρμοστεί με τη διαχείριση του σακχάρου του, διαγιγνώσκεται με κοιλιοκάκη, νομίζω πως στην αρχή κυριαρχεί η απόγνωση-«Τι θα τρώω τώρα;».

Οπότε δικαιολογημένα η ανησυχία βρίσκεται γύρω από τον εντοπισμό της γλουτένης και την ιδιαίτερη προσαρμογή που θα πρέπει να έχει ακόμα και το νοικοκυριό του προκειμένου να ελέγχεται η επιμόλυνση. Στην πραγματικότητα επηρεάζεται όλη η οικογένεια όταν κάποιο από τα μέλη της πάσχει από κοιλιοκάκη.

Βέβαια δεν θα πρέπει να αμελείται και η φροντίδα του διαβήτη γιατί όπως είπαμε υπάρχουν και γαριδάκια χωρίς γλουτένη αλλά αυτό δεν σημαίνει πως κάνουν καλό στο σάκχαρο –και γενικότερα!

Τα ίχνη γλουτένης βρίσκονται σε πάρα πολλές τροφές που απ’την φύση τους δεν περιέχουν γλουτένη. Σε ποιο βαθμό μπορούν να επηρεάσουν αυτά έναν ασθενή με κοιλιοκάκη;

– Είναι πολύ σωστό και σημαντικό αυτό που λες.

Η επιμόλυνση μπορεί να είναι πολύ μεγάλη και ο ασθενής να έχει πραγματικά πολύ μεγάλο πρόβλημα στον εντερικό του βλεννογόνο!

Μπορεί η συσσώρευση με τα χρόνια να είναι τόσο μεγάλη που πραγματικά να δημιουργούνται φλεγμονές και επιπλοκές.

Η επιμόλυνση, κυρίως λόγω των σταδίων καλλιέργειας-συγκομιδής- επεξεργασίας, παρατηρείται στη βρώμη, την κινόα, το φαγόπηρο, τους ξηρούς καρπούς , τα όσπρια, το ρύζι, κτλ κυρίως σε όσα πωλούνται χύμα.

Ήμουν σε ένα κατάστημα που πουλούσε ξηρούς καρπούς και διάφορα άλλα χύμα δημητριακά και ο πωλητής πήρε τη σέσουλα από το αλεύρι και με αυτήν έβαλε σε κάποιον αμύγδαλα. Κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται στην κοιλιοκάκη, γι αυτό οι ασθενείς θα πρέπει να προμηθεύονται μόνο τυποποιημένα προϊόντα με την υπόδειξη «gluten free».

Ευτυχώς ο νόμος εδώ είναι αρκετά αυστηρός και οι εταιρίες συμμορφώνονται. Εάν πάρετε ξηρούς καρπούς ή όσπρια που δεν έχουν ένδειξη «Χωρίς γλουτένη» , μπορείτε να τα πλύνετε σχολαστικά. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή και στις μηχανές κοπής αλλαντικών, σε επιφάνειες παρασκευής π.χ στον πάγκο της κουζίνας, στα μαγειριά σκεύη, στο μαχαίρι, ακόμα και στο σφουγγάρι των πιάτων. Αντίστοιχες πληροφορίες σχετικά με την επιμόλυνση θα βρείτε και στην Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης και άλλα αντίστοιχα sites.

Ποιες τροφές θα πρέπει να ενταχθούν στην διατροφή ενός πάσχοντα με κοιλιοκάκη, ώστε να επανέλθει ο οργανισμός του στην καλύτερη δυνατή κατάσταση;

– Αρχικά θα πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα οι τροφές που περιέχουν γλουτένη!
Έπειτα θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην αποκατάσταση του εντερικού βλεννογόνου, την υγεία του πεπτικού και την αποκατάσταση της θρέψης.

Εφ όσον δεν ενοχλεί η λακτόζη προτείνονται οι ενζυμικές τροφές όπως το κεφίρ, το παραδοσιακό γιαούρτι, οι γραβιέρες και τα τυριά ζύμωσης, το σπιτικό τουρσί, οι καλές ελιές και γενικά τα ωμά φρούτα και λαχανικά.

Επίσης σημαντικά είναι τα ιχθυέλαια των ψαριών, οι καλές πρωτεΐνες από κρέατα και αβγά ελευθέρας βοσκής αλλά και η λήψη φυτικών ινών από τρόφιμα ελεύθερα γλουτένης όπως το φαγόπηρο ο λιναρόσπορος κτλ.

Αυτό θα πρέπει να γίνει υπό την καθοδήγηση του ειδικού διατροφολόγου, ώστε να αποφευχθούν τα εντερικά συμπτώματα που τυχόν υπάρχουν στα αρχικά στάδια της διάγνωσης.

Εγώ πολύ συχνά προτείνω προβιοτικά και πεπτικά ένζυμα, L-γλουταμίνη και αλόη, ανάλογα βέβαια με το ιστορικό του ασθενή.
Επίσης πολύ συχνά βλέπουμε και θρεπτικές ελλείψεις κυρίως σιδήρου, βιταμίνης Β12, φολλικού οξέος, μαγνησίου, ασβεστίου, ψευδαργύρου, και βιταμινών Α,D, E, K. Αυτά είναι πολύ σημαντικό να αποκατασταθούν για την υγεία του οργανισμού και κυρίως εάν ο ασθενής μας είναι σε μικρή ηλικία, ώστε να έχει παράλληλα και σωστή ανάπτυξη!

Αρκετά παιδιά με διαβήτη τύπου 1 πάσχουν ταυτόχρονα από κοιλιοκάκη. Πόσο σημαντικό είναι το εξειδικευμένο διατροφικό πρόγραμμα ώστε να υπάρξει σωστή αντιμετώπιση και των δύο παθήσεων; Ποια είναι τα συχνότερα λάθη που κάνουν οι γονείς;

– Και ο διαβήτης τύπου 1 και η κοιλιοκάκη είναι σοβαρές καταστάσεις οι οποίες όταν μείνουν αφρόντιστες οι συνέπειες είναι επικίνδυνες και για την ίδια τη ζωή!

Είναι αυτονόητο πως πρέπει να κινητοποιηθούν άμεσα οι γονείς και όλοι όσοι εμπλέκονται στη διατροφή του παιδιού! Αυτοί είναι που πρέπει πρώτα να έρθουν στο γραφείο μας-και όχι απαραίτητα το παιδί- ώστε να ενημερωθούν κατάλληλα, αλλά κυρίως να νιώσουν την ανακούφιση πως υπάρχει λύση.

Ο γονέας καλείται να πάρει πολλούς ρόλους όταν το παιδί του πάσχει: του γιατρού, του διατροφολόγου, του ψυχολόγου, του δασκάλου, του φροντιστή… και το φορτίο πολλές φορές είναι αφόρητα βαρύ. Χρειάζεται να εμπιστευτεί τους ειδικούς που θα τον κατευθύνουν εξατομικευμένα για το δικό τους περιστατικό προκειμένου το παιδί να μεγαλώσει συμφιλιωμένο με τις ιδιαιτερότητες της υγείας του.
Προσωπικά στο γραφείου μου περισσότερο κάνω «φροντιστήριο» παρά δίνω το χαρτί με την ειδική δίαιτα. Ο γονέας και το παιδί -ανάλογα την ηλικία του- πρέπει να πάρουν τη γνώση ώστε να φέρουν τις συμβουλές που θα δώσουμε στα μέτρα τους και στις καθημερινές συνήθειές τους. Δεν είναι δύσκολο, είναι διαφορετικό.
Και καμιά φορά η προσαρμογή της διαφορετικότητας μέσα στον κανόνα δημιουργεί σύγχυση.
Τι να πεις σε ένα πρωτάκι που έχει διαβήτη και κοιλιοκάκη όταν τον κερνάει ο συμμαθητής του μια γκοφρέτα και δεν πρέπει να την φάει;

Βέβαια αν με ρωτάς μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς γκοφρέτες και ίσως κανένα παιδί δεν θα έπρεπε να τις τρώει… Σε αντίστοιχες περιπτώσεις οι γονείς έχουν χειριστεί τόσο θαυμάσια την κατάσταση που είναι συγκινητικό να στο λένε! Ομοίως, πολλά παιδιά έχουν δείξει τέτοια ωριμότητα που μας εκπλήσσει!!

Τα πιο συχνά λάθη των γονέων και των οικείων είναι να λυπούνται τα παιδιά που δεν τρώνε γλυκά ή γλουτένη! Αγοράζουν σακούλες με τα πανάκριβα gluten free κέικ, μπισκότα, δημητριακά με σοκολάτα, κτλ, προκειμένου το παιδί τους να νιώθει «φυσιολογικό» . Αυτό δεν θα σκέφτονταν να το κάνουν εάν το παιδί δεν είχε κανένα θέμα υγείας, είμαι βέβαιη.

Επίσης πολύ συχνά οι μαμάδες κατηγορούν τον εαυτό τους για την διάγνωση της υγείας του παιδιού. Δεν κάνανε κάτι λάθος στην εγκυμοσύνη τους, δεν είναι δική τους υπαιτιότητα, δεν θα μπορούσαν να είχαν κάνει κάτι για να το ελέγξουν! Είναι σημαντική όμως η συμβολή τους από τη διάγνωση και μετά!
Θέλω κλείνοντας να πω στους γονείς…
Εμπιστευτείτε τους ειδικούς, δεν πειράζει αν δεν τα ξέρετε όλα. Απαλύνετε το άγχος σας και αναζητήστε αντίστοιχη βοήθεια εάν πελαγώνετε. Η αλήθεια είναι πως για τα επόμενα χρόνια θα είστε ακόμα πιο σημαντικό στήριγμα για το παιδί που πάσχει και θα πρέπει να είστε πρώτα εσείς καλά! Έχει τύχει να δώσω βιταμίνες και διατροφικές οδηγίες πρώτα στη μαμά γιατί είχε πέσει σε κατάθλιψη!

Μπείτε στην κουζίνα με τα παιδιά κι εξηγήστε τους απλοϊκά τι πρέπει να προσέχουν, χωρίς μαλώματα! Τα παιδιά καταλαβαίνουν κι ανταποκρίνονται γιατί και τα ίδια εισπράττουν τα αποτελέσματα από τη βελτίωση της υγείας τους!

Και στους πάσχοντες από διαβήτη και κοιλιοκάκη…
Το έλεγα πολλά χρόνια, πριν ακόμα και τη δική μου διάγνωση: η καλύτερη διατροφή που μπορεί να κάνει κάποιος για να είναι υγιής, είναι η μεσογειακή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και χαμηλή γλουτένη!
Η δική σας διατροφή λοιπόν θα έπρεπε να είναι ο κανόνας μέσα στη διαφορετικότητα και μακάρι ο υπόλοιπος πληθυσμός να προσαρμοστεί σε υγιεινότερες συνήθειες, όπως εξ ανάγκης θα ακολουθείτε εσείς στη ζωή σας!

Επαγγελματική πορεία:

•Το 2011 ολοκλήρωσε το πρόγραμμα Εξειδίκευσης στις Διατροφικές Διαταραχές και την Παχυσαρκία (Μaster Practitioner Programme in Eating Disorders & Obesity) που τελείται από τον ΚΕΑΔΔ, υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών & Ερευνών σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας NCFED.

•Από το 2011 είναι συνεργάτης του Iατρείου Χρονίων Νοσήματων και Μεταβολικών Διαταραχών του Dr. Δημήτρη Τσουκαλά, στην Αθήνα.

•Είναι κάτοχος του πτυχίου του European Institute of Nutritional Medicine-E.I.Nu.M που την καθιστά ειδικό σε θέματα Διατροφικής Ιατρικής.

•Από το 2011 πραγματοποιεί εξετάσεις Μεταβολομικής ανάλυσης (Metabolomic Profile).

•Παρακολουθεί συστηματικά από το 2012 σεμινάρια για τον Μητρικό Θηλασμό και τον υποστηρίζει μέσα από τη δουλειά της σε κάθε ευκαιρία.

•Έως σήμερα έχει υπάρξει διατροφολόγος τοπικών ποδοσφαιρικών ομάδων καθώς και αθλητών που φέρουν σημαντικούς τίτλους διάκρισης και Ολυμπιακά μετάλλια.

•Έχει ασχοληθεί εκτενώς με θέματα Κοιλιοκάκης και δυσανεξίας στη γλουτένη και γενικότερα με Φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου κι Ευερέθιστο έντερο.

•Είναι επιστημονικός συνεργάτης του ομίλου Διατροφή (www.diatrofi.gr) και του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (www.keadd.gr).

•Το 2019 της αποδόθηκε το βραβείο «Γε’ν’εο επιχειρείν» στην κατηγορία «Γυναικεία επιχειρηματικότητα»

•Είναι στη διαδικασία φοίτησης στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Κλινική Διαιτολογία» του Π.Μ.Σ –Δι.Πα.Ε

•Το μότο της είναι:

“Κάθε φορά που θα νοιώθεις θυμό, οργή, λύσσα, τσαντίλα, μην ξεσπάς στην τροφή σου.

Ο μόνος τρόπος να γλυτώσεις είναι να βγάλεις τα αρνητικά συναισθήματα από πάνω σου μετατρέποντάς τα σε δράση.

Σε αντίθετη περίπτωση το μόνο που θα καταφέρεις αργά ή γρήγορα θα είναι να εξοργιστείς  και με τον ίδιο σου τον εαυτό!”

Εξειδίκευση:

Στις Διατροφικές Διαταραχές, σε θέματα Διατροφικής Ιατρικής και Μεταβολομικής, την Παχυσαρκία παιδιών κι ενηλίκων , την διατροφική  υποστήριξη του Μητρικού Θηλασμού, τη διατροφική αποκατάσταση αθλητών και την βελτίωση ασθενών με εντερικές ευαισθησίες.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Διεύθυνση: Πλάτωνος 42

Περιοχή: Εύοσμος- Θεσσαλονίκη

ΤΚ:56224

Τηλέφωνο: 2310776797

Κινητό: 69320610187

Email: ss.diaitologos@gmail.com

Ιστοσελίδα: https://saripanagiotou.gr/

 

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!