Home Gourmet υγιεινές απολαύσεις! Η λουλουδένια τάρτα της άνοιξης! Ολικής αλέσεως με σπαράγγια και βρώσιμα άνθη καπουτσίνου!

Η λουλουδένια τάρτα της άνοιξης! Ολικής αλέσεως με σπαράγγια και βρώσιμα άνθη καπουτσίνου!

by sofia sofeto
1 σχόλιο
Κείμενο, συνταγή, φωτογραφίες, food styling: Σοφία Πιτσικάλη (Sofia Sofeto).

DSC04176

Μπήκαμε για τα καλά νομίζω στην Άνοιξη
Όσο κι αν αντιστάθηκε φέτος ο Χειμώνας,
τελικά δεν τα κατάφερε και άρχισε να μας εγκαταλείπει…

Σκέφτηκα να γιορτάσω μαζί σας αυτή την ξεχωριστή περίοδο του χρόνου !
Η Άνοιξη είναι η αγαπημένη μου εποχή !!!
Λουλούδια ανθισμένα , λιακάδες και αφορμές για βόλτες στην φύση!

Δεν θα μπορούσα να φτιάξω τίποτα άλλο γι’ αυτή την περίσταση από μια υπέροχη τάρτα με ένα υλικό έκπληξη!
Τα βρώσιμα άνθη καπουτσίνου!!!

Πολλοί από εσάς θα αναρωτιέστε, τι μπορεί να είναι αυτό που σας γράφω…
Η αλήθεια είναι πως κι εγώ μέχρι πρότινος αγνοούσα ότι τα υπέροχα λουλούδια
που έβλεπα στους κήπους , μπορούν να καταναλωθούν …
Μεγάλη έκπληξη ομολογώ !

Πήρα λοιπόν ένα άνθος και το έπλυνα καλά, σιγά και διστακτικά το δοκίμασα και με περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη!
Τα λουλούδια αυτά που λέτε, εκτός από το υπέροχο χρώμα τους έχουν και υπέροχη γεύση…
Αρωματική και πιπεράτη επίγευση!

«Τροπαίολο το μέγα» (Tropaeolum Majus ) είναι η επιστημονική του ονομασία και η καταγωγή του είναι από την Νότια Αμέρική , στην περιοχή των Άνδεων .
Απ’ τον Μάρτη μέχρι και τον Μάιο ανθίζει
και μας προσφέρει τα υπέροχα λουλούδια του.
Τα χρώματα που συναντούμε συνήθως είναι το κίτρινο και το πορτοκαλί.

Αυτό το εξαιρετικό φυτό , όπως σας είπα προηγουμένως, μπορεί να έχει μια θέση στο τραπέζι μας. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και θεωρείται από τους βοτανολόγους, ένα φυτό με αντιβιοτικές ιδιότητες καθώς όλα τα άνθη και τα φύλλα του περιέχουν ουσίες με αντιβακτηριδιακές, αντιμυκητιακές και αντιβιοτικές ιδιότητες.

Συνήθως το καταναλώνουμε ωμό σε σαλάτες.
Προσωπικά θέλησα να κάνω κάτι διαφορετικό…
Ωμό μεν, αλλά πάνω σε μια τάρτα, που της χάρισε
εκτός από υπέροχο αισθητικό αποτέλεσμα,
την γεύση του που της δίνει ένα ξεχωριστό χαρακτήρα.
Μαζί του συνδύασα ένα ακόμα γνωστό για την διατροφική του αξία υλικό, τα φρέσκα σπαράγγια .
Το πάντρεμα τους βγήκε ταιριαστό, 
με αποτέλεσμα να απολαύσουμε ένα ιδιαίτερο πιάτο
με πολλά οφέλη για τον ουρανίσκο και τον οργανισμό μας φυσικά!

DSC04167

Υλικά:

Την βάση της τάρτας θα την βρείτε πατώντας εδώ.

Γέμιση:

•400 γρ. ανθότυρο Κρήτης
•2 φρέσκα αυγά
•50 γρ. γάλα εβαπορέ ελαφρύ
•140 γρ. κασέρι πικάντικο τριμμένο
•Μια πρέζα αλάτι

•250 γρ. φρέσκα σπαράγγια

•1 κ.γ εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

•10 λουλούδια καπουτσίνου
(αν δεν τα έχετε στον κήπο σας, θα τα βρείτε σε φυτώρια).

 Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ:

 

DSC04171

Ξεκινάμε με τα σπαράγγια.
Τα πλένουμε καλά και αφαιρούμε τα μεστά κοτσανάκια στο κάτω μέρος τους.
Με έναν αποφλοιωτή, αφαιρούμε με προσοχή την εξωτερική τους φλούδα ώστε να μείνει μόνο ο τρυφερός εσωτερικός βλαστός τους.
Τα βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία σε ελαφρά αλατισμένο νερό που ίσα τα σκεπάζει, μέχρι να μαλακώσει ο βλαστός τους.
Προσοχή να μην παραβράσουν.

Ετοιμάζουμε την βάση της τάρτας σύμφωνα με τις οδηγίες που σας δίνω στην συνταγή .
Καθώς ψήνεται ετοιμάζουμε την γέμιση που είναι πολύ εύκολη.

Ρίχνουμε τα υλικά όλα μέσα στο μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν κρέμα.

Εφόσον έχουμε βγάλει την βάση από τον φούρνο και είναι μισοψημένη, προσθέτουμε την μισή γέμιση .
Από πάνω τοποθετούμε περιμετρικά τα 2/3 απ’τα σπαράγγια.
Ρίχνουμε πάνω τους την υπόλοιπη κρέμα
και τα σπαράγγια που μας έχουν μείνει τα ανακατεύουμε με προσοχή με το ελαιόλαδο.
Τα τοποθετούμε τώρα ακτινωτά πάνω στην επιφάνεια της τάρτας μας.

Έχουμε ήδη αναμμένο τον φούρνο στους 160°C και ψήνουμε στον αέρα για 20 λεπτά,
μέχρι να ροδίσει ελαφρώς η γέμιση.

Την βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε λίγο να κρυώσει ώστε να μπορέσουμε πριν την σερβίρουμε, να τοποθετήσουμε πάνω της
τα φρέσκα άνθη του καπουτσίνου και να μην μαραθούν.

Να σημειώσω πως τα λουλούδια τα έβαλα πριν σε νερό και ξύδι για 15 λεπτά, ώστε να καθαρίσουν από μικροργανισμούς καθώς θα καταναλωθούν ωμά.
Στην συνέχεια τα στράγγισα στο ειδικό σκεύος που στεγνώνουμε τις σαλάτες μας.

Η πρώτη δοκιμή που έκανα με την τάρτα σε χλιαρή θερμοκρασία ήταν εξαιρετική γιατί έτσι μπόρεσα να την γευτώ καλύτερα .

Δοκιμάστε την , αν βρείτε τα λουλούδια αλλά και σκέτη είναι πολύ γευστική.

**Καλό θα ήταν αν κάποιος έχει κάποια αλλεργία σε άνθη ή γύρη να συμβουλευτεί τον γιατρό του πριν καταναλώσει αυτά τα λουλούδια.

Εύχομαι να έχετε μια όμορφη και αναζωογονητική Άνοιξη!!!

DSC04186

Δείτε περισσότερες ιδέες υγιεινής διατροφής στο βιβλίο μου που κυκλοφορεί!!!

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το βιβλίο μου εδώ!

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

1 σχόλιο

Penelope 30/04/2015 - 15:05

Είναι πραγματικά πολύ “λουλουδιασμένη” και όμορφη τούτη η τάρτα Σοφία μου.
Μου αρέσει όλως ιδιαιτέρως η ζύμη σου και θα προσπαθήσω να την φτιάξω κι’ εγώ αύριο για το τραπέζι που έχουμε.
Καλό Μήνα σου εύχομαι ολόψυχα.

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!