Συνταγή , κείμενο , φωτογραφία , food styling :
Σοφία Πιτσικάλη ( Sofia Sofeto).
Όταν θέλουμε να προσφέρουμε στους ανθρώπους που αγαπάμε ,
προσπαθούμε να δώσουμε το καλύτερο.
Όταν δε , πρόκειται για την διατροφή τους ,
προσωπικά δεν κάνω εύκολα υποχωρήσεις και συμβιβασμούς …
Αγαπώ τα πρωινά της Κυριακής ,
όταν ξυπνάμε όλοι μαζί στην οικογένεια και τρώμε το πρωινό μας.
Συνήθως το έχω προετοιμάσει από την προηγούμενη μέρα για να τους κάνω έκπληξη.
Ο χρόνος μου βέβαια , με ένα μωρό 7 μηνών κοντά , είναι περιορισμένος…
Παρ’ όλα αυτά όμως , ψάχνω για λύσεις εύκολες και γρήγορες ,
συνταγές που δεν θέλουν ιδιαίτερη δεξιοτεχνία
και δεν απαιτούν να λερώσω πολλά σκεύη της κουζίνας μου για να τις φτιάξω.
Σήμερα θα σας δώσω μια τέτοια συνταγή.
Ένα κέικ νοστιμότατο και πολύ υγιεινό.
Δεν περιέχει ζάχαρη .
Υλικά για ένα κέικ 600 γρ. :
- 90 γρ. στέβια κρυσταλλική με ερυθριτόλη
με αναλογία με την ζάχαρη 1:2
- 2 φρέσκα αυγά
- 170 γρ. γάλα καρύδας
- 2,5 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα λεμονιού ( ακέρωτου και βιολογικού )
- 40 γρ. λάδι καρύδας λιωμένο ή ελαιόλαδο
- ½ σφηνάκι ούζο ή κονιάκ
- 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό κουρκουμά σε σκόνη
- 180 γρ. αλεύρι ζέας ολικής αλέσεως ( δίκκοκο) εναλλακτικά για την χωρίς γλουτένη εκδοχή του αντικαθιστούμε με 180 γρ. αλεύρι Teff* μαζί με 1/3 κ.γ ξανθανικό κόμμι.
- 110 γρ. τριμμένη καρύδα ( ινδοκάρυδο )
- 3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ.
- 40 γρ. σοκολάτα υγείας χωρίς ζάχαρη.
Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ:
* Το Τeff (πόα η αβησσυνιακή) είναι ένα αρχαίο σιτάρι με μεγάλη διατροφική αξία. Το teff είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, ανόργανα άλατα και βιταμίνες. Παρέχει αργή, αλλά μακρόχρονη ενέργεια, ενώ δεν ανεβάζει τον γλυκαιμικό δείκτη. Δεν περιέχει γλουτένη. Θα το βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.
Θα χρειαστούμε ένα μεγάλο μπολ για να φτιάξουμε το κέικ μας και το μίξερ χειρός .
Θα χτυπήσουμε αρχικά τα αυγά με την στέβια μέχρι να ασπρίσουν.
Στην συνέχεια προσθέτουμε το γάλα και το λάδι καρύδας , συνεχίζουμε το χτύπημα.
Ρίχνουμε το ξύσμα , το κουρκουμά και το ούζο .
Χτυπάμε όλα μαζί μέχρι να ενωθούν.
Τώρα είναι η ώρα να ρίξουμε μέσα στο μείγμα το τριμμένο ινδοκάρυδο, ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη .
Ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε πολύ καλά με τον αυγοδάρτη .
Ξεχωρίζουμε από το μείγμα του κέικ μας το 1/3 του .
Στο 1/3 του μείγματος που βάζουμε ξεχωριστά ,
προσθέτουμε λιωμένη ( σε μπεν μαρί ) την σοκολάτα.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα του κέικ η σοκολάτα.
Αλείφουμε με ένα πινέλο λίγο ελαιόλαδο σε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ
και αλευρώνουμε ελαφρά , ώστε να μην κολλήσει το ψημένο κέικ στην φόρμα.
Ρίχνουμε σε στρώσεις εναλλάξ τα δύο μείγματα .
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο
στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς κελσίου
για 40 λεπτά περίπου ανάλογα τον φούρνο.
Θα κάνουμε το τεστ με την οδοντογλυφίδα για να δούμε αν έχει ψηθεί καλά το κέικ εσωτερικά.
Θα βυθίσουμε δηλαδή την οδοντογλυφίδα στο κέντρο του γλυκού, αν βγει καθαρή θα είναι έτοιμο, αν βγει με κολλημένο χυλό θα χρειαστεί λίγο ακόμα ψήσιμο.
Όταν είναι λοιπόν έτοιμο , το αφήνουμε να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε .
Η γεύση του ιδιαίτερη , το χρώμα του ξεχωριστό .
Σας εύχομαι να το απολαύσετε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα!
** Στο βίντεο που ακολουθεί δείτε μια ακόμη μοναδική συνταγή Sofeto!!!
Κάνετε την δωρεάν εγγραφή σας στο κανάλι μου στο Youtube
ώστε να βλέπετε πρώτοι τα νέα μου βίντεο!!!
Μέχρι την επόμενη φορά που θα τα ξαναπούμε ,
Σας φιλώ.
Σοφία .
37 σχόλια
Θα ήθελα να μου προτείνετε πως μπορω να αντικαταστήσω το μπεικιν παουντερ.
Μαρία δεν έχω φτιάξει αυτό το κέικ με κάποιο άλλο υλικό για να σου απαντήσω με βεβαιότητα στο ερώτημα σου και δεν θέλω να δώσω μια αυθαίρετη απάντηση υποθετικά που πιθανόν να σε οδηγήσει σε αποτυχία της συνταγής.
λατρεύω την καρύδα!!!είναι από τα αγαπημένα μου υλικά. φέτος έφτιαξα έτσι με λεμόνι και καρύδα τη βασιλόπιτα μας, μου άρεσε που έβαλες και σοκολάτα- θα πηγαίνει πολύ! φιλιά
Αγαπημένος συνδυασμός αυτός της καρύδας με το λεμόνι, τον κάνω πολύ συχνά! Η βασιλόπιτα σου σίγουρα θα ήταν σούπερ!!!
Καλημέρα και σε ευχαριστούμε για τις νόστιμες και υγιεινές συνταγές σου! Θέλω να σε ρωτήσω κάτι όμως που δεν μου πετυχαίνει μήπως ανακαλύψω το λάθος μου.
Όσες φορές έχω αντικαταστήσει το κόκκινο αλεύρι με αλεύρι γοχ και μπέικιν παουντερ (αντίστοιχα και με το σκληρό) δεν μου έχει φουσκώσει πότε το κέικ και παραμένει φλατ..υπάρχει κάποιο μυστικό στον τρόπο που το χτυπάμε με το μίξερ;
Καλησπέρα, προφανώς χρειάζεται περισσότερη ενίσχυση το αλεύρι γ.ο.χ Στα άλευρα τύπου “φουσκώνω μόνο μου” προσθέτουν διογκωτικά. Μήπως αν προσθέσεις λινό μπέικιν πάουντερ παραπάνω, σε βοηθήσει
Καλησπέρα !!! Εκπληκτικές συνταγές !!
Αντί για σοκολάτα υγείας μπορώ να προσθέσω κακάο στο μείγμα ;
Καλησπέρα Κωνσταντίνα!
Φυσικά και μπορείς να βάλεις κακάο, αλλά θα βάλεις λίγο γάλα επιπλέον για να μην σφίξει πολύ το μείγμα.
Οκ! Ευχαριστώ πολύ!!!
τι γαλα εννοεις? καρυδας? το αναμειγνυω μαζι με το κακαο ?
Καρύδας, το ανακατεύεις είτε με το κακάο είτε με το μείγμα του κέικ που θα ρίξεις το κακάο.
Φαίνεται πολύ καλό,θα το δοκιμάσω σύντομα,επειδη και εγώ το θέλω για τα παιδιά μου το γάλα καρύδας το επιλέγεις για την γεύση του ή είναι και θρεπτικό ή διαιτητικό;δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ! ευχαριστώ!
Το γάλα καρύδας έχει υπέροχη γεύση και διατροφική αξία! Δοκίμασετο κι αν δεν σου αρέσει αντικατέστησε το με γάλα της αρεσκείας σου. Καλή επιτυχία!!!
Ξεκίνησα με αυτό το κέικ και… το πέτυχα , το αποτέλεσμα? ΥΠΕΡΟΧΟ δεν γλύκιζε βαριά , ισορροπημένο το άρωμα και η γεύση της καρύδας , η δομή του ένα αφράτο δέσιμο και όλο το σύνολο προκαλούσε ερωτήματα θαυμασμού εύγε κυρία Σοφία , ακολουθώ πιστά.
Χαίρομαι ιδιαίτερα που σου πέτυχε!!! Φαντάζομαι πως έβαλες όλη σου την θετική ενέργεια για να το φτιάξεις κι έτσι το αποτέλεσμα ήταν ικανοποιητικό!
Εύγε και σ εσένα λοιπόν αγαπητέ φίλε!!!
Θέλω να φτιάξω το κεικ αλλά βρήκα στεβια 1 προς 3. οια ειναι η αναλογια σε αυτή την περίπτωση? Επίσης αν θέλω αντι για στέβια να χρησιμοποιήσω σιρόπι αγαύης?
Λιάνα θα βάλεις 60 γρ. Από την στέβια 1:3 , με αγαύη δεν το έχω φτιάξει. Προφανώς και μπορείς , αλλά θα αλλάξει και η δοσολογία του αλευριού καθώς θα έχει το μείγμα διαφορετική ποσότητα υγρασίας.
Απλά υπέροχο!! Δεν το περίμενα πως θα γινοταν τόσο νόστιμο!! Το τσάκισε ο 15χρονος γιος μου που του αρέσουν μόνο μπισκοτα περιπτέρου. Ευχαριστώ!!
Χαίρομαι πάρα πολύ ιδιαίτερα για το παιδί!!!
καλησπερα και απο Λουξεμβουργο! Δυστυχωςω εδω περα η στεβιες που κυκλοφορουν… ειανι πολυ χαλια!! μπορω να χρησιμοποιησω ζαχαρη καρυδας instead? υποθετω 180 γρ, σωστα?
Επισης… αλευρι ζεας εδω,.. δεν! Ομως το dinkel ειναι σχεδον το ιδιο ε?
|σε ευχαριστω πολύ εκ των προτέρων!!
Καλημέρα! Φυσικά μπορείς να βάλεις ζάχαρη καρύδας. Θα πρότεινα λιγότερη όμως γύρω στα 150 γρ. Προσωπικά μου φαίνεται περισσότερο γλυκιά από την κοινή ζάχαρη. Αλεύρι ντίνκελ μπορείς να βάλεις, ίσως χρειαστείς ελάχιστο παραπάνω γιατί η ζάχαρη καρύδας θα δώσει λίγη επιπλέον υγρασία. Καλή επιτυχία!
Σε ευχαριστω πολυ για την απαντηση σου! Ξεχασα να ρωτησω επισης, κονιακ αντι για ουζο is ok.?
Παραγγειλα isostevia κ ανυπομονω να δοκιμασω τις συνταγες σου!!
Μια χαρά το κονιάκ ?
Μπορω να πω οτι ενθουσιαστικα με το κεικ σου!! Δεν το περιμενα, ζεας.. χωρις βουτυρο και ζαχαρη..! Φοβασαι!! Εχει μεσα κ κουρκουμα!! Συγχαρητηρια κ ακολουθω κ γω πιστα.. next το ψωμι με ζεας στο αρτοπαρασκευαστη ομως!!
Χαίρομαι πάρα πολύ….Wellcome ?
Γεια σας !θα ήθελα να μάθω ποιο γάλα καρύδας να πάρω?
Ευχαριστώ!
Θα πάρετε αυτό που είναι σε κονσέρβα.
Εξαιρετικα ενδιαφερον site,νιωθω τυχερη που σας βρηκα, θα ηθελα να ρωτησω αν δεν βαλω αυγα για να το κανω νηστισιμο? ευχαριστω.
Χαίρομαι πολύ που συναντηθήκαμε!!! Θα σας προτείνω να φτιάξετε το νηστίσιμο και πεντανόστιμο κέικ με μπανάνα και ζάχαρη καρύδας , δείτε το εδώ: https://sofeto.gr/?p=3865 σας ευχαριστώ πολύ ❤️
Αν βαλω φυτικο γάλα αμυγδάλου πειράζει;
Φυσικά και μπορείτε.
Έκανα το κέικ!!
Μοναδικό!!!❤
Το απόλαυσε όλη η οικογένεια …αφράτο αρωματικό δεν έχω λόγια !!!
Ευχαριστώ καιρό έψαχνα να βρω κεικ που να είναι υγιεινό!!
Χαίρομαι πάρα πολύ που σας αρέσει!!! Καλοφάγωτο!!! Ευχαριστώ πολύ ❤️
Καλημερα Σοφια, αρχισα να δοκιμαζω τις συνταγες σου! Η γευση του κεικ ειναι απιθανη,ο συνδυασμος των υλικων ωραιος. Ωστοσο μου βγηκε σφικτο το μειγμα κ δε φουσκωσε…αναρωτιεμαι μηπως στη μετατροπη της ποσοτητας στεβια εκανα το λαθος …χρησιμοποιησα 1προς 1 στεβια κ εβαλα 140 γραμμαρια….τι νομιζεις;;σευχαριστω καλη κυριακη
Καλησπέρα Τούλα! Χαίρομαι που σου αρέσει το κέϊκ! Έβαλες λίγο λιγότερη στέβια αλλά αυτό δεν επηρεάζει ιδιαίτερα. Ίσως το αλεύρι σου να είχε πολύ πίτουρο και να μην φούσκωσε.
Καλησπέρα,
Μια ερώτηση αντί για Ινδό καρύδο Που δεν έχω τι μπορώ να βάλω; Βανίλια;
Μπορείτε να βάλετε αλεύρι αμύγδαλου η ψιλοκομμένα καρύδια.