Home Gourmet υγιεινές απολαύσεις! Κέικ ινδοκάρυδο και σοκολάτα, με αλεύρι ζέας , χωρίς ζάχαρη , γάλα και βούτυρο.

Κέικ ινδοκάρυδο και σοκολάτα, με αλεύρι ζέας , χωρίς ζάχαρη , γάλα και βούτυρο.

by sofia sofeto
37 σχόλια

Συνταγή , κείμενο , φωτογραφία , food styling :

Σοφία Πιτσικάλη ( Sofia Sofeto).

 

Όταν θέλουμε να προσφέρουμε στους ανθρώπους που αγαπάμε ,

προσπαθούμε να δώσουμε το καλύτερο.

Όταν δε , πρόκειται για την διατροφή τους ,

προσωπικά δεν κάνω εύκολα υποχωρήσεις και συμβιβασμούς …

 

Αγαπώ τα πρωινά της Κυριακής ,

όταν ξυπνάμε όλοι μαζί στην οικογένεια και τρώμε το πρωινό μας.

Συνήθως το έχω προετοιμάσει από την προηγούμενη μέρα για να τους κάνω έκπληξη.

Ο χρόνος μου βέβαια , με ένα μωρό 7 μηνών κοντά , είναι περιορισμένος…

Παρ’ όλα αυτά όμως , ψάχνω για λύσεις εύκολες και γρήγορες ,

συνταγές που δεν θέλουν ιδιαίτερη δεξιοτεχνία

και δεν απαιτούν να λερώσω πολλά σκεύη της κουζίνας μου για να τις φτιάξω.

Σήμερα θα σας δώσω μια τέτοια συνταγή.

Ένα κέικ νοστιμότατο και πολύ υγιεινό.

Δεν περιέχει ζάχαρη .

 

Υλικά  για ένα κέικ 600 γρ. :

 

  • 90 γρ. στέβια κρυσταλλική με ερυθριτόλη 

με αναλογία με την ζάχαρη 1:2

  • 2 φρέσκα αυγά
  • 170 γρ. γάλα καρύδας
  • 2,5 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα λεμονιού ( ακέρωτου και βιολογικού )
  • 40 γρ. λάδι καρύδας λιωμένο ή ελαιόλαδο
  • ½ σφηνάκι ούζο ή κονιάκ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό κουρκουμά σε σκόνη
  • 180 γρ. αλεύρι ζέας ολικής αλέσεως ( δίκκοκο) εναλλακτικά για την χωρίς γλουτένη εκδοχή του αντικαθιστούμε με 180 γρ. αλεύρι Teff* μαζί με 1/3 κ.γ ξανθανικό κόμμι.
  • 110 γρ. τριμμένη καρύδα ( ινδοκάρυδο )
  • 3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ.
  • 40 γρ. σοκολάτα υγείας χωρίς ζάχαρη.

 

Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ:

 

* Το Τeff (πόα η αβησσυνιακή) είναι ένα αρχαίο σιτάρι με μεγάλη διατροφική αξία. Το teff είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, ανόργανα άλατα και βιταμίνες. Παρέχει αργή, αλλά μακρόχρονη ενέργεια, ενώ δεν ανεβάζει τον γλυκαιμικό δείκτη. Δεν περιέχει γλουτένη. Θα το βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα. 

Θα χρειαστούμε ένα μεγάλο μπολ για να φτιάξουμε το κέικ μας και το μίξερ χειρός .

Θα χτυπήσουμε αρχικά τα αυγά με την στέβια μέχρι να ασπρίσουν.

Στην συνέχεια προσθέτουμε το γάλα και το λάδι καρύδας , συνεχίζουμε το χτύπημα.

Ρίχνουμε το ξύσμα , το κουρκουμά και το ούζο .

Χτυπάμε όλα μαζί μέχρι να ενωθούν.

Τώρα είναι η ώρα να ρίξουμε μέσα στο μείγμα το τριμμένο ινδοκάρυδο, ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη .

Ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε πολύ καλά με τον αυγοδάρτη .

Ξεχωρίζουμε από το μείγμα του κέικ μας το 1/3 του  .

Στο 1/3 του μείγματος που βάζουμε ξεχωριστά ,

προσθέτουμε λιωμένη ( σε μπεν μαρί ) την σοκολάτα.

Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα του κέικ η σοκολάτα.

Αλείφουμε με ένα πινέλο  λίγο ελαιόλαδο σε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ 

και αλευρώνουμε ελαφρά , ώστε να μην κολλήσει το ψημένο κέικ στην φόρμα.

Ρίχνουμε σε στρώσεις εναλλάξ τα δύο μείγματα .

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο

στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς κελσίου

για 40 λεπτά περίπου ανάλογα τον φούρνο.

Θα κάνουμε το τεστ με την οδοντογλυφίδα για να δούμε αν έχει ψηθεί καλά το κέικ εσωτερικά.

Θα βυθίσουμε δηλαδή την οδοντογλυφίδα στο κέντρο του γλυκού, αν βγει καθαρή θα είναι έτοιμο, αν βγει με κολλημένο χυλό θα χρειαστεί λίγο ακόμα ψήσιμο.

Όταν είναι λοιπόν έτοιμο , το αφήνουμε να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε .

Η γεύση του ιδιαίτερη , το χρώμα του ξεχωριστό .

Σας εύχομαι να το απολαύσετε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα!

** Στο βίντεο που ακολουθεί δείτε μια ακόμη μοναδική συνταγή Sofeto!!!

Κάνετε την δωρεάν εγγραφή σας στο κανάλι μου στο Youtube

ώστε να βλέπετε πρώτοι τα νέα μου βίντεο!!!

Μέχρι την επόμενη φορά που θα τα ξαναπούμε ,

Σας φιλώ.

Σοφία .

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

37 σχόλια

Μαρια 10/01/2017 - 05:47

Θα ήθελα να μου προτείνετε πως μπορω να αντικαταστήσω το μπεικιν παουντερ.

Reply
sofia sofeto 10/01/2017 - 13:01

Μαρία δεν έχω φτιάξει αυτό το κέικ με κάποιο άλλο υλικό για να σου απαντήσω με βεβαιότητα στο ερώτημα σου και δεν θέλω να δώσω μια αυθαίρετη απάντηση υποθετικά που πιθανόν να σε οδηγήσει σε αποτυχία της συνταγής.

Reply
evangelia vlassopoulou 10/01/2017 - 11:25

λατρεύω την καρύδα!!!είναι από τα αγαπημένα μου υλικά. φέτος έφτιαξα έτσι με λεμόνι και καρύδα τη βασιλόπιτα μας, μου άρεσε που έβαλες και σοκολάτα- θα πηγαίνει πολύ! φιλιά

Reply
sofia sofeto 10/01/2017 - 13:03

Αγαπημένος συνδυασμός αυτός της καρύδας με το λεμόνι, τον κάνω πολύ συχνά! Η βασιλόπιτα σου σίγουρα θα ήταν σούπερ!!!

Reply
SOFIA 16/05/2020 - 12:56

Καλημέρα και σε ευχαριστούμε για τις νόστιμες και υγιεινές συνταγές σου! Θέλω να σε ρωτήσω κάτι όμως που δεν μου πετυχαίνει μήπως ανακαλύψω το λάθος μου.
Όσες φορές έχω αντικαταστήσει το κόκκινο αλεύρι με αλεύρι γοχ και μπέικιν παουντερ (αντίστοιχα και με το σκληρό) δεν μου έχει φουσκώσει πότε το κέικ και παραμένει φλατ..υπάρχει κάποιο μυστικό στον τρόπο που το χτυπάμε με το μίξερ;

Reply
sofia sofeto 25/05/2020 - 01:54

Καλησπέρα, προφανώς χρειάζεται περισσότερη ενίσχυση το αλεύρι γ.ο.χ Στα άλευρα τύπου “φουσκώνω μόνο μου” προσθέτουν διογκωτικά. Μήπως αν προσθέσεις λινό μπέικιν πάουντερ παραπάνω, σε βοηθήσει

Reply
Κωνσταντίνα 12/01/2017 - 18:10

Καλησπέρα !!! Εκπληκτικές συνταγές !!
Αντί για σοκολάτα υγείας μπορώ να προσθέσω κακάο στο μείγμα ;

Reply
sofia sofeto 12/01/2017 - 19:23

Καλησπέρα Κωνσταντίνα!
Φυσικά και μπορείς να βάλεις κακάο, αλλά θα βάλεις λίγο γάλα επιπλέον για να μην σφίξει πολύ το μείγμα.

Reply
Κωνσταντίνα 12/01/2017 - 23:17

Οκ! Ευχαριστώ πολύ!!!

Reply
niki 01/02/2017 - 22:35

τι γαλα εννοεις? καρυδας? το αναμειγνυω μαζι με το κακαο ?

Reply
sofia sofeto 01/02/2017 - 23:31

Καρύδας, το ανακατεύεις είτε με το κακάο είτε με το μείγμα του κέικ που θα ρίξεις το κακάο.

Reply
Ξενια 05/02/2017 - 21:08

Φαίνεται πολύ καλό,θα το δοκιμάσω σύντομα,επειδη και εγώ το θέλω για τα παιδιά μου το γάλα καρύδας το επιλέγεις για την γεύση του ή είναι και θρεπτικό ή διαιτητικό;δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ! ευχαριστώ!

Reply
sofia sofeto 05/02/2017 - 22:11

Το γάλα καρύδας έχει υπέροχη γεύση και διατροφική αξία! Δοκίμασετο κι αν δεν σου αρέσει αντικατέστησε το με γάλα της αρεσκείας σου. Καλή επιτυχία!!!

Reply
Ηρακλής 06/02/2017 - 12:26

Ξεκίνησα με αυτό το κέικ και… το πέτυχα , το αποτέλεσμα? ΥΠΕΡΟΧΟ δεν γλύκιζε βαριά , ισορροπημένο το άρωμα και η γεύση της καρύδας , η δομή του ένα αφράτο δέσιμο και όλο το σύνολο προκαλούσε ερωτήματα θαυμασμού εύγε κυρία Σοφία , ακολουθώ πιστά.

Reply
sofia sofeto 06/02/2017 - 13:39

Χαίρομαι ιδιαίτερα που σου πέτυχε!!! Φαντάζομαι πως έβαλες όλη σου την θετική ενέργεια για να το φτιάξεις κι έτσι το αποτέλεσμα ήταν ικανοποιητικό!
Εύγε και σ εσένα λοιπόν αγαπητέ φίλε!!!

Reply
Λιανα Βασιλάκη 06/02/2017 - 14:17

Θέλω να φτιάξω το κεικ αλλά βρήκα στεβια 1 προς 3. οια ειναι η αναλογια σε αυτή την περίπτωση? Επίσης αν θέλω αντι για στέβια να χρησιμοποιήσω σιρόπι αγαύης?

Reply
sofia sofeto 06/02/2017 - 15:15

Λιάνα θα βάλεις 60 γρ. Από την στέβια 1:3 , με αγαύη δεν το έχω φτιάξει. Προφανώς και μπορείς , αλλά θα αλλάξει και η δοσολογία του αλευριού καθώς θα έχει το μείγμα διαφορετική ποσότητα υγρασίας.

Reply
Λιανα Βασιλάκη 10/02/2017 - 18:15

Απλά υπέροχο!! Δεν το περίμενα πως θα γινοταν τόσο νόστιμο!! Το τσάκισε ο 15χρονος γιος μου που του αρέσουν μόνο μπισκοτα περιπτέρου. Ευχαριστώ!!

Reply
sofia sofeto 10/02/2017 - 21:53

Χαίρομαι πάρα πολύ ιδιαίτερα για το παιδί!!!

Reply
Angeliki 19/03/2017 - 00:39

καλησπερα και απο Λουξεμβουργο! Δυστυχωςω εδω περα η στεβιες που κυκλοφορουν… ειανι πολυ χαλια!! μπορω να χρησιμοποιησω ζαχαρη καρυδας instead? υποθετω 180 γρ, σωστα?

Επισης… αλευρι ζεας εδω,.. δεν! Ομως το dinkel ειναι σχεδον το ιδιο ε?
|σε ευχαριστω πολύ εκ των προτέρων!!

Reply
sofia sofeto 19/03/2017 - 10:35

Καλημέρα! Φυσικά μπορείς να βάλεις ζάχαρη καρύδας. Θα πρότεινα λιγότερη όμως γύρω στα 150 γρ. Προσωπικά μου φαίνεται περισσότερο γλυκιά από την κοινή ζάχαρη. Αλεύρι ντίνκελ μπορείς να βάλεις, ίσως χρειαστείς ελάχιστο παραπάνω γιατί η ζάχαρη καρύδας θα δώσει λίγη επιπλέον υγρασία. Καλή επιτυχία!

Reply
Angela 19/03/2017 - 20:55

Σε ευχαριστω πολυ για την απαντηση σου! Ξεχασα να ρωτησω επισης, κονιακ αντι για ουζο is ok.?
Παραγγειλα isostevia κ ανυπομονω να δοκιμασω τις συνταγες σου!!

Reply
sofia sofeto 20/03/2017 - 01:41

Μια χαρά το κονιάκ ?

Reply
Angela 28/03/2017 - 22:50

Μπορω να πω οτι ενθουσιαστικα με το κεικ σου!! Δεν το περιμενα, ζεας.. χωρις βουτυρο και ζαχαρη..! Φοβασαι!! Εχει μεσα κ κουρκουμα!! Συγχαρητηρια κ ακολουθω κ γω πιστα.. next το ψωμι με ζεας στο αρτοπαρασκευαστη ομως!!

Reply
sofia sofeto 29/03/2017 - 01:43

Χαίρομαι πάρα πολύ….Wellcome ?

Reply
Σουζανα 26/06/2018 - 04:46

Γεια σας !θα ήθελα να μάθω ποιο γάλα καρύδας να πάρω?
Ευχαριστώ!

Reply
sofia sofeto 27/06/2018 - 22:18

Θα πάρετε αυτό που είναι σε κονσέρβα.

Reply
Georgia 28/03/2019 - 12:05

Εξαιρετικα ενδιαφερον site,νιωθω τυχερη που σας βρηκα, θα ηθελα να ρωτησω αν δεν βαλω αυγα για να το κανω νηστισιμο? ευχαριστω.

Reply
sofia sofeto 28/03/2019 - 15:31

Χαίρομαι πολύ που συναντηθήκαμε!!! Θα σας προτείνω να φτιάξετε το νηστίσιμο και πεντανόστιμο κέικ με μπανάνα και ζάχαρη καρύδας , δείτε το εδώ: https://sofeto.gr/?p=3865 σας ευχαριστώ πολύ ❤️

Reply
Τετα 12/04/2019 - 02:43

Αν βαλω φυτικο γάλα αμυγδάλου πειράζει;

Reply
sofia sofeto 13/04/2019 - 11:17

Φυσικά και μπορείτε.

Reply
Κυριακη 09/09/2019 - 11:51

Έκανα το κέικ!!
Μοναδικό!!!❤
Το απόλαυσε όλη η οικογένεια …αφράτο αρωματικό δεν έχω λόγια !!!
Ευχαριστώ καιρό έψαχνα να βρω κεικ που να είναι υγιεινό!!

Reply
sofia sofeto 09/09/2019 - 12:26

Χαίρομαι πάρα πολύ που σας αρέσει!!! Καλοφάγωτο!!! Ευχαριστώ πολύ ❤️

Reply
Τούλα 17/05/2020 - 09:12

Καλημερα Σοφια, αρχισα να δοκιμαζω τις συνταγες σου! Η γευση του κεικ ειναι απιθανη,ο συνδυασμος των υλικων ωραιος. Ωστοσο μου βγηκε σφικτο το μειγμα κ δε φουσκωσε…αναρωτιεμαι μηπως στη μετατροπη της ποσοτητας στεβια εκανα το λαθος …χρησιμοποιησα 1προς 1 στεβια κ εβαλα 140 γραμμαρια….τι νομιζεις;;σευχαριστω καλη κυριακη

Reply
sofia sofeto 25/05/2020 - 01:48

Καλησπέρα Τούλα! Χαίρομαι που σου αρέσει το κέϊκ! Έβαλες λίγο λιγότερη στέβια αλλά αυτό δεν επηρεάζει ιδιαίτερα. Ίσως το αλεύρι σου να είχε πολύ πίτουρο και να μην φούσκωσε.

Reply
Lucy 22/01/2021 - 21:18

Καλησπέρα,
Μια ερώτηση αντί για Ινδό καρύδο Που δεν έχω τι μπορώ να βάλω; Βανίλια;

Reply
sofia sofeto 27/01/2021 - 15:55

Μπορείτε να βάλετε αλεύρι αμύγδαλου η ψιλοκομμένα καρύδια.

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!