Home Vegan Αφράτα κέικ μπανάνας με ζάχαρη καρύδας και αλεύρι ζέας , χωρίς αυγά και γάλα!

Αφράτα κέικ μπανάνας με ζάχαρη καρύδας και αλεύρι ζέας , χωρίς αυγά και γάλα!

by sofia sofeto
40 σχόλια

117

 

Η κόρη μου είναι πια σε μια ηλικία ( 7 ετών ), που μπορεί να έχει άποψη για αρκετά θέματα.

Ένα από αυτά είναι και οι διατροφικές της προτιμήσεις που μετά από αρκετές ώρες συζήτησης μεταξύ μας, είναι  σε θέση πια, να ξεχωρίζει τι είναι αυτό που της κάνει καλό και τι όχι.

Μέρες τώρα συζητάμε για το τι θα ήθελε να της ετοιμάσω μέσα στο Σαββατοκύριακο, ώστε να πάρει για κολατσιό στο σχολείο της.

Φυσικά και ένα παιδί στην ηλικία της, επηρεάζεται από τις διατροφικές επιλογές του κιλικείου του σχολείου της (με όλο το σκουπιδαριό του…).

Η λύση έχει βρεθεί για να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι…

Έχει επιλέξει τι θέλει να αγοράζει από το κιλικείο και μια φορά την εβδομάδα μπορεί να το κάνει.

Το ευχάριστο είναι πως το μόνο που  θέλει να αγοράσει είναι πατατάκια. Οπότε κάθε Δευτέρα είναι η μέρα τους. Το πιο καλό είναι πως δεν το θυμάται πάντα και έχουν περάσει αρκετές Δευτέρες δίχως να τα ζητήσει…

Αυτή την φορά που την ρώτησα τι θέλει για κολατσιό μου ζήτησε κέικ. Της φτιάχνω αρκετά συχνά κέικ. Τώρα διάλεξε τα κέικ της να έχουν μέσα μπανάνα και κακάο. Ξέρει πως δεν θα έχουν ζάχαρη .

Την ρώτησα αν θα προτιμούσε να έχουν ζάχαρη καρύδας και δέχτηκε με πολύ χαρά! Η ζάχαρη καρύδας είναι χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, δηλαδή δεν ανεβάζει απότομα το ζάχαρο στο αίμα μας, την χρησιμοποιώ (πάντα με μέτρο) στην διατροφή μου.

Έτσι λοιπόν ετοίμασα τα κέικ της … Προτίμησα να μην βάλω μέσα αυγά και γάλα. Ήθελα να κάνω μια συνταγή που φτιάχνω καιρό τώρα και την συνηθίζω σε περιόδους νηστείας.

Έτσι χρησιμοποίησα γάλα καρύδας , πουρέ μπανάνας και για έξτρα γεύση που λατρεύει το κοριτσάκι μου, έβαλα και λίγο κακάο για μια σοκολατένια «απόχρωση»…

Αυτά τα κέικ περιέχουν αλεύρι ζέας μόνο , είναι δηλαδή ολικής αλέσεως. Γίνονται πολύ αφράτα και νόστιμα. Η μικρή μου σκέφτηκε για την φωτογράφιση, να τους προσθέσουμε από πάνω σοκολατάκια που έφτιαξε μόνη της και είναι πολύ περήφανη γι’ αυτά!

Ελάτε να δούμε την  συνταγή!

094

 

Υλικά για 12 κεκάκια ( muffins ) :

 

• 200 γρ. πουρέ μπανάνας (ώριμες μπανάνες χτυπημένες στο μπλέντερ).

• 100 γρ. ζάχαρη καρύδας

• 40 γρ. ελαιόλαδο

• 60 γρ. γάλα καρύδας

• 20 γρ. κακάο

• λίγη εσάνς βανίλιας ή φυσική βανίλια σε σκόνη

• 130 γρ. αλεύρι ζέας

• 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ.

Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ:

123

Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη και γρήγορη. Θα χρειαστούμε ένα μπλέντερ χειρός (ραβδομπλέντερ). Ρίχνουμε στον κάδο του μπλέντερ τον πουρέ μπανάνας μαζί με την ζάχαρη καρύδας και το γάλα. Τα χτυπάμε καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη καρύδας.  Στην συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι ζέας και το μπέικιν πάουντερ. Τα χτυπάμε όλα μέχρι να ενωθούν καλά. Τώρα ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ και χτυπάμε πάλι με το μπλέντερ χειρός.

Αυτό ήταν! Το μείγμα μας έχει ομογενοποιηθεί και είναι έτοιμο για να το βάλουμε σε μικρές φόρμες για κεκάκια ( muffins ).

Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις. Ψήνουμε για 30 λεπτά. Όταν τα βγάλουμε από τον φούρνο τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα ξεφορμάρουμε. Εύχομαι καλή επιτυχία σε όσους – ες τα φτιάξουν. Είμαι σίγουρη πως θα τα απολαύσετε όσο εμείς εδώ!!!

Μέχρι την επόμενη φορά που θα συναντηθούμε σας εύχομαι να είσαστε όλοι καλά!!!

135

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

40 σχόλια

Γεωργια 03/06/2016 - 18:59

καλησπερα εχω τον γιο μου με διαβητη τυπου1 και ψαχνω παντα συνταγες με χαμηλο γλυκαιμικο δεικτη .πολυ ωραια η συνταγη σας .ερωτηση (μπορω να βαλω αντι για ζαχαρη καρυδας στεβια??και αντι για γαλα καρυδας απλο2%)???ευχαριστω Γεωργια

Reply
sofia sofeto 03/06/2016 - 21:07

Καλησπέρα! Φυσικά και μπορείς! Πες μου τι στέβια έχεις , τι αναλογία με την ζάχαρη και θα σου πω ποσότητα. Γάλα θα βάλεις όσο το γάλα καρύδας.

Reply
Ελενη 04/06/2016 - 09:56

Καλημερα σας,ενδιαφερομαι για φυσικα γλυκαντικα,χαμηλου γλυκαιμικου δεικτη. Δυστυχως ολα προκαλουν τυμπανισμο κ τα αποφευγω! Δεν γνωριζω την χαχαρη καρυδας,που θα την προμηθευτω; Ευχαριστω πολυ κ για την απαντηση αλλα κ τις συνταγες σας

Reply
sofia sofeto 04/06/2016 - 13:34

Την ζάχαρη καρύδας θα την βρεις σε καταστήματα με βιολογικά, σε μπαχαράδικα και μεγάλα σούπερ μάρκετ.
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!

Reply
Σαρα 25/06/2016 - 22:04

Δεν ξερεις τι μου εκανε τωρα αυτη η δημοσίευση σου. Λατρεύω το κεικ μπανάνας και τις υγιεινές συνταγες και εσυ μου τα έδωσες έτοιμα δυο σε ενα! Αυριο κιολας θα τη δοκιμάσω! Ευχαριστω!

Reply
sofia sofeto 01/08/2016 - 18:54

Καλή επιτυχία!!! Χαίρομαι πολύ!!!

Reply
καμπερου ευθαλια 31/07/2016 - 17:41

καλησπερα,μπορω να το φτιαξω για καποιον που περνει υψηλη δοση κορτιζονης αν οχι υπαρχει καποια συνταγη,ευχαριστω

Reply
sofia sofeto 01/08/2016 - 18:57

Ευθαλία μου καλύτερα να ρωτήσεις τον γιατρό του ανθρώπου.
Η ζάχαρη καρύδας έχει υδατάνθρακες 92%, μπορεί να είναι χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη αλλά έχει σάκχαρα τα οποία νομίζω πως θα επιρεάσουν. Ίσως αν φτιάξεις κάτι με στέβια να ήταν καλύτερα. Γράψε στην αναζήτητη της σελίδας την λέξη κέικ και θα βρεις συνταγές μου.

Reply
Λευκη 27/08/2016 - 20:56

Καλησπερα, θα μπορουσατε (αν γνωριζετε) να μου πειτε :
1. με τι ποσοτητα μελιου θα μπορουσα ν αντικαταστησω την ζαχαρη καρυδας;
2. Γινεται να βαλω γαλα αμυγδαλου αντι της καρυδας;

Ευχαριστω πολυ

Reply
sofia sofeto 30/08/2016 - 08:54

Καλημέρα!
Νομίζω πως 1 φλιτζάνι του τσαγιού μέλι είναι καλά, φυσικά και μπορείς να βάλεις γάλα αμυγδάλου. Λογικά λόγω της παραπάνω υγρασίας του μελιού θα χρειαστείς και λίγο αλεύρι επιπλέον. Δοκίμασε το και πες μου. Καλή επιτυχία.

Reply
Ανώνυμος 19/09/2016 - 13:48

εβαλα μέλι και γάλα αμυγδαλου και εγιναν εξίσου υπέροχα… ευχαριστούμε για τη συνταγή

Reply
Τετα 10/04/2019 - 16:06

Εβαλα κ εγω μελι κ βγηκαν λασπωμενα..αυτο εφταιγε;

Reply
Βαλεντινα 03/10/2016 - 18:21

Μπράβο Σοφία!! Μόλις απόλαυσα ένα τεράστιο κομμάτι από το κέικ!Προτίμησα να κάνω τη διπλάσια δόση και να το βάλω σε λαδωμενο ταψακι! Δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ένα κέικ με αυγά, βούτυρο και ζάχαρη λευκή..Μακράν η καλύτερη συνταγή για κέικ!!!!

Reply
sofia sofeto 03/10/2016 - 19:39

Χαίρομαι πάρα πολύ!!!! Καλοφάγωτο!!!

Reply
ΟΛΓΑ 19/10/2016 - 12:22

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΓΛΥΚΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΠΑΝΑΝΑ ΜΕ ΑΛΛΟ ΦΡΟΥΤΟ?

Reply
sofia sofeto 20/10/2016 - 00:45

Λοιπόν, η αλήθεια πως δεν το έχω κάνει με κάποιο άλλο φρούτο. Τώρα που το σκέφτομαι ίσως να γινόταν με μήλο, ώριμο μήλο για να κάνει ωραίο πουρέ και αντί για βανίλια να προσθέσουμε κανέλα και μοσχοκάρυδο….χμμμμ…μου έδωσες ιδέα!

Reply
Χριστινα 22/10/2016 - 17:34

Είναι τέλειο το κεκακι το φτιάχνω συνέχεια. Ή μικρή μου τρελαίνεται.ειχε βαρεθεί την μπανανα & τώρα με το κεκακι την τρώει και δεν καταλαβαίνει.πολυ ωραίες οι συνταγές σου σοφία μου….σε ευχαριστούν πολύ συνέχισε έτσι…..

Reply
sofia sofeto 22/10/2016 - 19:43

Χριστίνα είμαι τόσο πολύ χαρούμενη που αυτά τα κέικ είναι τα αγαπημένα των παιδιών!!! Συνεχώς μου γράφουν μηνύματα μαμάδες πως τα παιδιά τους τα τρώνε με μεγάλη ευχαρίστηση!!
Σ ευχαριστώ πάρα πολύ για το σχόλιο σου!!!

Reply
Γλυκό του κουταλιού αρώνια με βύσσινο και ζάχαρη καρύδας! Συνταγές για διαβητικούς Sofeto Γεύσεις Υγείας. 03/11/2016 - 14:11

[…] , πρόσφατα το έβαλα πάνω στα αγαπημένα κέικ μπανάνας […]

Reply
αφροδίτη 09/12/2016 - 20:37

πόση στέβια θα μπορούσα να βάλω σε αναλογία 1 προς 3?

Reply
sofia sofeto 10/12/2016 - 00:16

40 γρ. Στέβια 1:3 θα βάλεις.

Reply
Άρτεμις Κούτση 09/01/2017 - 18:16

Καλησπέρα και καλή χρονιά.Μπορω τον πουρέ μπανάνας να τον διατηρήσω στην κατάψυξη; Γιατί δεν μου βρίσκονται πάντα ώριμες.

Reply
sofia sofeto 09/01/2017 - 18:57

Άρτεμις, είχα βάλει στην κατάψυξη μπανάνες κομμένες σε ροδέλες αλλά όταν τις ξεπάγωσα είχαν νερώσει και δεν μου άρεσαν.

Reply
Merita 01/02/2017 - 08:34

Sofia einai teleia ta kekakia.Aresoun poli sta pedia mouThankyou!

Reply
Merita 01/02/2017 - 08:40

Ta kekakia bananas einai telia.Ta ftiaxno kathe eudomada.Se efharisto poli Sofia!

Reply
Κλαίρη 08/05/2017 - 09:38

υπέροχα!
Τα έφτιαξα χθες..,με τη διαφορά ότι έβαλα stevia αντί για ζάχαρη καρύδας και ξυνόγαλο αντί για το γάλα καρύδας,έγιναν φανταστικά!
Για εμένα που κάνω διατροφή και στις λιγουρίτσες μου θέλω γλυκό,νομίζω ότι είναι ότι καλύτερο 🙂
Θα δοκιμάσω και άλλες συνταγές σου βέβαια.

Πολύ καλή η δουλειά σου,μπράβο!

Reply
Angeliki 08/06/2017 - 16:05

ποση ισοστεβια παρακαλω?

Reply
sofia sofeto 09/06/2017 - 22:02

Θα βάλεις 6 κουταλιές της σούπας!

Reply
Ελπνικη 16/06/2017 - 15:45

Καλησπερα..
θα ηθελα να βαλω αλευρι καρυδας η coconut flour..
Γινενται ??? αν ναι η ποσοτητα αλλαζει ?

Reply
sofia sofeto 18/06/2017 - 00:44

Δεν το έχω φτιάξει ποτέ έτσι, οπότε δεν μπορώ να δώσω μια απάντηση.

Reply
Αγγελικη 25/02/2018 - 19:31

Καλησπέρα Σοφία μου, στέβια με αναλογία 1:2 πόση να βάλω ? Εχω τρελαθεί με τα κέικ σου φτιάχνω συνέχεια το ολικής τώρα ήρθε ώρα να φτιάξω και αυτό !!!

Reply
sofia sofeto 06/03/2018 - 23:34

Χαίρομαι πολύ!!! Καλή επιτυχία!!!!

Reply
Χρύσα 16/03/2018 - 02:26

Καλημέρα Σοφία! Μήπως αυτή η συνταγή για κέικ γίνεται και για τούρτα, για παντεσπάνι εννοώ? Να το επιχειρήσω?

Reply
sofia sofeto 16/03/2018 - 23:59

Φυσικά!!! Το έχω κάνει πολλές φορές ? Καλή επιτυχία!!!

Reply
Παναγιώτης 28/03/2018 - 15:26

Καλησπέρα Σοφία!

Θα μπορούσα να αντικαταστήσω το αλεύρι ζέας με αλεύρι αμυγδάλου; (με την ίδια ποσότητα κατά τη γνώμη σου;)

Επίσης, για να το ενισχύσω με πρωτεϊνη, σκεφτόμουν να βάλω πρωτείνη αρακά (να παραμείνει νηστίσιμο). Θα μπορούσε η πρωτείνη να αντικαταστήσει μέρος από το αλεύρι;

Ευχαριστώ εκ των προτέρον!
Συνέχισε την εξαιρετική δουλειά που κάνεις..

Παναγιώτης

Reply
sofia sofeto 28/03/2018 - 22:37

Παναγιώτη σ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Όσον αφορά τα ερωτήματα σου , θα σου πρότεινα να προσθέσεις 50% αλεύρι αμυγδάλου ή καρύδας και 50% αλεύρι της επιλογής σου. Για την πρωτεΐνη δεν έχω ιδέα , δεν το έχω δοκιμάσει για να έχω άποψη. Καλή επιτυχία!

Reply
Κατερίνα 18/05/2018 - 22:47

Καταπληκτικό απλά!!Εύκολο και γρήγορο μα πάνω απ’όλα υγιεινό!!!Ευχαριστώ πολύ!!

Reply
sofia sofeto 22/05/2018 - 09:00

Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο!!! Χαίρομαι που σου αρέσει !!!

Reply
Μαρινα 11/09/2019 - 23:53

Εχω λιγο καιρο που ανακαλυψα το σαιτ σου και ομολογω οτι ηταν πολυ ευχαριστη εκοληξη.Εχοντας υποθυρεοειδισμο και 50 ετων δεν τρως πια ο,τι βρεις μπροστα σου😂😱Θα ηθελα να ρωτησω αν μπορω να αντικαταστησω το αλευρι ζεας με κατι αλλο,πχ.με αλευρι ολικης;

Reply
sofia sofeto 20/09/2019 - 16:06

Καλησπέρα! Ευχαριστώ πολύ ❤️ με αλεύρι ολικής αλέσεως γίνεται αντικατάσταση.

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!