Πέρασε πάνω από ένας μήνας από την τελευταία μας συνάντηση !
Μην νομίζεται πως σας ξέχασα… λόγοι ανωτέρας βίας με κράτησαν μακριά σας.
Όλο αυτό τον καιρό μαγείρευα αρκετά ,
πειραματιζόμουν με νέα υλικά που βρέθηκαν στην κουζίνα μου
και φυσικά φωτογράφιζα !
Σήμερα σκέφτηκα να σας παρουσιάσω ένα εξαιρετικό υλικό ,
γνωστό βέβαια σε αρκετούς από εσάς ,
άλλοι ίσως να μην το γνωρίζουν.
Κάθε τέτοια εποχή ,
τέλη φθινοπώρου και αρχές του χειμώνα δηλαδή,
οι ροδιές στους κήπους ,
υπομένουν φορτωμένες με τους πολύτιμους καρπούς τους.
Είναι τόσο όμορφο το θέαμα που αντικρίζει κάποιος εδώ στο νησί ,
όταν κάνει την βόλτα του στα σοκάκια
και ξάφνου μπροστά του εμφανίζονται οι καρποί της καλοτυχίας .
Τα ρόδια είναι θησαυροί υγείας.
Ο χυμός τους είναι σούπερ αντιοξειδωτικός .
Με αντιγηραντικές ιδιότητες ,
εξαιρετικό τονωτικό του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Μας βοηθάει στην ρύθμιση της αρτηριακής μας πίεσης
και του μεταβολικού συνδρόμου.
Επίσης έρευνες απέδειξαν πως το ρόδι έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες!
Λαμβάνοντας υπόψιν λοιπόν όλα τα παραπάνω στοιχεία,
πήρα μια τσάντα και την γέμισα με τους πολύτιμους αυτούς καρπούς
που για καιρό τώρα κρέμονταν στη ροδιά του κήπου της μητέρας μου.
Έφτιαξα φρέσκο χυμό για να τον απολαύσει το κοριτσάκι μου,
που ξέρω πως τον λατρεύει!
Μετά σκέφτηκα να φτιάξω κάτι που από καιρό τώρα λαχταρούσα να κάνω ,
κάτι που το έβλεπα σε διάφορα blogs μαγειρικής
αλλά ακόμα δεν είχα τολμήσει.
Το δικό μου πετιμέζι ροδιού ήταν πλέον γεγονός!
Περιχαρής σας το παρουσιάζω με σκοπό όχι απλά να το φτιάξετε ,
αλλά και να το χρησιμοποιήσετε σε διάφορες συνταγές
που θα σας προτείνω στο μέλλον…
Τα υλικά που θα χρειαστούμε δεν είναι πολλά.
Ρόδια και μόνο ρόδια !
Ζουμερά , ώριμα και κατά προτίμηση κατακόκκινα!
Φοράμε τα γάντια μας μιας χρήσεως
και ξεκινάμε να καθαρίζουμε τα ρόδια μας.
Πάνω από μια μεγάλη λεκάνη ,
θα αρχίσουμε να συλλέγουμε τους πολύτιμους καρπούς του.
Όταν ολοκληρώσουμε την διαδικασία ,
θα τα στίψουμε για να πάρουμε τον χυμό τους.
Αν διαθέτουμε αποχυμωτή τόσο το καλύτερο,
θα τελειώσουμε πιο γρήγορα.
Αν όχι , θα τα στίψουμε πιέζοντας τα μέσα σε ένα σουρωτό ,
που θα έχουμε βάλει επίσης μέσα σε μια βαθιά λεκάνη.
Άλλη εναλλακτική λύση θα πρότεινα ένα μεγάλο τούλι ,
απ’ αυτά που έχουν οι μπομπονιέρες,
βάζουμε μέσα τους μικρούς καρπούς του και πιέζουμε με τα χέρια μας,
πάνω από μια βαθιά λεκάνη επίσης.
Στην συνέχεια θα πρέπει να φιλτράρουμε τον χυμό μέσα από ένα τουλπάνι ή οργάντζα.
Ο χυμός που θα συλλέξουμε είναι πλέον έτοιμος για να μπει στην κατσαρόλα.
Ανάβουμε την φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία
και περιμένουμε να δούμε να σχηματίζεται στην επιφάνεια του αφρός.
Αφαιρούμε τον αφρό με μια τρυπητή κουτάλα.
Αφήνουμε να βράσει ο χυμός.
Όταν θα έχει μείνει το 1/4 της αρχικής ποσότητας του υγρού ,
είναι έτοιμο το πετιμέζι μας.
Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε μέσα στον χυμό ,
όταν τον ξαφρίσουμε ,
φύλλα αρμπαρόριζας κλεισμένα μέσα σε πουγκί από τουλπάνι.
Θα κάνουν ακόμα πιο γευστικό και αρωματικό το πετιμέζι μας.
Όταν είναι έτοιμο εννοείτε πως θα αφαιρέσουμε το τουλπάνι με την αρμπαρόριζα.
Θα χρησιμοποιήσουμε αποστειρωμένα βάζα για να τον αποθηκεύσουμε .
Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ:
Οι χρήσεις του πετιμεζιού είναι πάρα πολλές.
Ενδεικτικά σας αναφέρω πως μπορούμε να τον προσθέσουμε σε σάλτσες για σαλάτες
και για κόκκινα κρέατα .
Έχει εφαρμογές επίσης στην ζαχαροπλαστική και την ποτοποιία.
Στο μέλλον θα σας παρουσιάσω τις ιδέες μου με νέες συνταγές!
Έως τότε αναμείνατε!
Σας χαιρετώ γλυκά !
Δείτε περισσότερες ιδέες υγιεινής διατροφής στο βιβλίο μου που κυκλοφορεί!!!
Περισσότερα σχετικά με το βιβλίο μου ➡️ εδώ!
7 σχόλια
Hello Dear, are you actually visiting this website on a regular basis, if
so then you will without doubt obtain pleasant knowledge.
Hi just wanted to give you a quick heads
up and let you know a few of the images aren’t loading properly.
I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different
internet browsers and both show the same outcome.
[…] ελαφρύ! Αξιοποίησα το λατρεμένο μου και super υγιεινό πετιμέζι ροδιού , βάζοντας το σε μια διαφορετική […]
[…] αρμονικά με τις ιδιαίτερες πινελιές απ” το πετιμέζι ροδιού και ενός ξεχωριστού […]
Μου έφερε ο πατέρας μου ένα τελάρο! Ξεκίνησα λοιπόν να προετοιμάζομαι για καθάρισμα, δουλειά που βαριέμαι απεριόριστα. Κ έκανα το εξής; Τα έκοψα στη μέση και τα έστυψα όπως τα πορτοκάλια για χυμό στο στυφτη. Βοηθάει αν ειναι ηλεκτρικός. Τα Σούρβας σε ψιλή σίτα κ έτοιμο. Έκανα το πετιμέζι κ το υπόλοιπο παγάκια στην κατάψυξη, δροσίζει τέλεια μια πορτοκαλάδα. Ρωτάω τώρα; Σε κουλουράκια το χρησιμοποιώ οπως το άλλο το μούστοπετομεζι; ( εννοείται οτι θα εχει άλλη γεύση, φαντάζομαι) έχεις να μου προτείνεις κάτι;
Και πόσο θα διατηρηθεί χωρίς λίγο λεμόνι; ζάχαρη; κάτι μέσα ως συντηρητικό; Επιπλέον δεν εν πήζει είναι πολύ ρευστό.
Τα ρόδια περιέχουν τα δικά τους σάκχαρα τα οποία συμπυκνώνουν το τελικό αποτέλεσμα έπειτα από τον βρασμό. Όπως γίνεται και με το πετιμέζι από σταφύλια.