Home Αγαπημένες συνταγές μου ! Πάστα φλώρα ολικής αλέσεως με μαρμελάδα μπουρνέλες , χωρίς ζάχαρη και βούτυρο!

Πάστα φλώρα ολικής αλέσεως με μαρμελάδα μπουρνέλες , χωρίς ζάχαρη και βούτυρο!

by sofia sofeto
3 σχόλια

063

Κείμενο, συνταγή, φωτογραφίες, food styling: Σοφία Πιτσικάλη (Sofia Sofeto).

Σήμερα έφτιαξα ένα γλυκό αφιερωμένο σ εκείνους τους δικούς μου ανθρώπους αλλά και όλους εσάς που μου δίνετε καθημερινά την έμπνευση και την ώθηση για να  δημιουργήσω!

Να έχετε υγεία και αγάπη , τα πιο σημαντικά για να ζήσουμε!

008

Υλικά για 10 μερίδες :

 

Για την ζύμη :

100 γρ. ελαιόλαδο
50 γρ. ταχίνι
3 ασπράδια αυγού
1 μεσαίο αυγό
Τα σποράκια από μισό μπαστουνάκι φυσικής βανίλιας
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
4 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική στέβια με εριθρυτόλη ,
αναλογία με την ζάχαρη 1 κ.σ στέβια = 3 κ.σ ζάχαρη.
230 γρ. αλεύρι ζέας ή ολικής αλέσεως
70 γρ. αλεύρι κίτρινο παραδοσιακό τύπου Μ
1 πρέζα αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ.

Χρησιμοποίησα 500γρ. απ’ την αγαπημένη μου
γλυκόξινη μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη από μπουρνέλες ( κορόμηλα ).

Υλικά για την μαρμελάδα:

1500 γρ. φρέσκες μπουρνέλες ή κορόμηλα ή βανίλιες 
1 πρέζα κρόκο Κοζάνης
1,5 κουταλάκι του γλυκού αγάρ αγάρ
3 κουταλάκια του γλυκού υγρή στέβια
σε αναλογία με την ζάχαρη 4 σταγόνες στέβια = 1 κ.γ ζάχαρη.

Διατροφική ανάλυση ανά μερίδα:

 

053

Ετοιμάζουμε την μαρμελάδα μία μέρα τουλάχιστον νωρίτερα.

Αφού πλύνουμε καλά τις μπουρνέλες ,
τις βάζουμε μέσα σε μια κατσαρόλα
με ελάχιστο νερό ( 1 ποτηράκι του κρασιού)
και ανάβουμε την φωτιά σε χαμηλή θερμοκρασία.
Αφήνουμε μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να μαραθούν.
Σβήνουμε την φωτιά και τα αφήνουμε μέσα στην κατσαρόλα όλη την νύχτα.

κορόμηλα2  κορόμηλα3κορόμηλα4

Το πρωί τα ρίχνουμε σε ένα τούλι
και σουρώνουμε τον χυμό τους χωρίς να πιέζουμε.
Τον χυμό τους τον κρατάμε για να τον φτιάξουμε πετιμέζι κορόμηλου ,
την συνταγή μου θα την βρείτε εδώ.

Ότι μείνει μέσα στο τούλι θα το πιέσουμε με τα χέρια μας ώστε να βγει ο πολτός τους και να μείνουν μέσα στο τούλι μόνο τα κουκούτσια και τα φλούδια τους.

Στην συνέχεια μεταφέρουμε τον πολτό τους μέσα σε μια βαθιά κατσαρόλα και προσθέτουμε τον κρόκο Κοζάνης ,το ξύσμα πορτοκαλιού, το αγάρ αγάρ και την στέβια .
Ανάβουμε την φωτιά, μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε την θερμοκρασία γιατί μπορεί να φουσκώσει και να χυθεί έξω.
Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά και αποσύρουμε απ’ την φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει
και μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια από γυαλί.

Για την ζύμη θα χρειαστούμε ένα μεγάλο μπολ .
Θα ρίξουμε μέσα τα αυγά και θα τα κτυπήσουμε (με το μίξερ) μαζί με την στέβια μέχρι να αφρατέψουν.
Στην συνέχεια προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ταχίνι, συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενωθούν.

Ρίχνουμε την βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
Τώρα είναι η ώρα που θα ρίξουμε στο μείγμα μας
ανακατεμένα τα άλευρα με το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μας
μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη σαν αποτέλεσμα.
Αφήνουμε για μισή ώρα στο ψυγείο την ζύμη.

Έπειτα χωρίζουμε τα 2/3 της ζύμης.
Το 1/3 το κρατάμε στην άκρη.
Το άλλο κομμάτι το ανοίγουμε με τον πλάστη
σε ένα στρογγυλό κομμάτι διαμέτρου περίπου 25 εκατοστών .

Θα τοποθετήσουμε πάνω σε ένα ταψάκι ένα τσέρκι στρογγυλό με διάμετρο 18-20 εκατοστά.
Στρώνουμε μέσα στο τσέρκι μια λαδόκολλα
την οποία με προσοχή εφαρμόζουμε στα τοιχώματα του. Τοποθετούμε μέσα την ανοιγμένη ζύμη και με τα χέρια μας την εφαρμόζουμε καλά στον πάτο και στα τοιχώματα.
Απλώνουμε πάνω στην ζύμη 500 γρ. από την μαρμελάδα μας ομοιόμορφα.

Την ζύμη που έχουμε αφήσει στην άκρη την ανοίγουμε σε ένα φύλλο
με ύψος περίπου μισού εκατοστού.
Χρησιμοποιούμε ένα κουπάτ σε σχήμα λουλουδιού
και κόβουμε λουλουδάκια ζύμης που τοποθετούμε
πάνω στην επιφάνεια της μαρμελάδας.

Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου και ψήνουμε στις αντιστάσεις 35 – 40 λεπτά ανάλογα τον φούρνο.

Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά πριν το σερβίρουμε.
Εύχομαι να την απολαύσετε με τους αγαπημένους σας ανθρώπους!

085

 

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

3 σχόλια

aris 14/08/2015 - 16:59

ωωωωω!!! Πόσο τέλεια έγινε Σοφία !!! Τι ωραίες φωτογραφίες, και τι ωραίο σχέδιο και χρώματα !!
Για τα υλικά τι να πω, όπως πάντα το ένα καλύτερο από το άλλο! Και αυτά τα κορόμηλα …

Να τους χαιρεσαι τους δικούς που γιορτάζουν !!! Να περάσετε πολύ όμορφα !!!!

Reply
Evelina 02/07/2017 - 15:47

Το αλευρι τυπου Μ με ποιο αλλο μοορουμε να τα αντικαταστησουμε?γιατι δεν ξερω ποιο ειναι?

Reply
sofia sofeto 12/07/2017 - 15:16

Το αλεύρι αυτό είναι το παραδοσιακό , το κίτρινο που υπάρχει σε όλα τα σούπερ μάρκετ.

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!