Υλικά :
Για τον πουρέ:
• 900 γρ. γκρι ελληνικές γλυκοπατάτες
• 150 γρ. ζωμός από κοτόπουλο και μανιτάρια
( παρακάτω σας δίνω την συνταγή )
• 120 γρ. κεφίρ
• αλάτι και πιπέρι
• 15 γρ. λάδι μαύρης τρούφας.
Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ:
Για το κοτόπουλο :
• Φιλέτο στήθους κοτόπουλου γύρω στο 1 κιλό
• 15 γρ αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
• 8 φρέσκα μανιτάρια πορτομπέλο
• 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδου πολτοποιημένες
• λίγο φρέσκο θυμάρι
• 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα απαλή
• αλάτι και πιπέρι
• 100γρ λευκό ξηρό κρασί
• χυμό από 1/2 λεμόνι
• 30 γρ εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ:
Αρχικά βάζουμε τα πορτσίνι μέσα
στο κρασί για να μαλακώσουν.
Πλένουμε καλά το κοτόπουλο
και το αφήνουμε να στραγγίσει.
Το κόβουμε σε κομμάτια και το βάζουμε
μέσα σε ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι.
Προσθέτουμε μέσα το σκόρδο , το θυμάρι ,
το αλάτι και το πιπέρι.
Από πάνω τοποθετούμε τα πορτομπέλο
τα οποία έχουμε καθαρίσει με ένα βρεγμένο πανάκι.
Ανάβουμε την φωτιά και μόλις ζεστάνει
καλά το τηγάνι, χαμηλώνουμε .
Αφήνουμε να σιγοψηθούν με τα υγρά τους .
Παράλληλα έχουμε πλύνει τις γλυκοπατάτες
και τις τοποθετούμε σε άλλο τηγάνι με καπάκι.
Ανάβουμε την φωτιά και μόλις ζεσταθεί
το τηγάνι χαμηλώνουμε την θερμοκρασία.
Αφήνουμε να σιγοψηθούν στα υγρά τους επίσης.
Όταν το κοτόπουλο έχει βγάλει τον ζωμό του,
ανοίγουμε το καπάκι
και με μια κουτάλα αφαιρούμε τον ζωμό.
Στην συνέχεια προσθέτουμε τα μανιτάρια πορτσίνι
μαζί με το κρασί και την μουστάρδα,
ρίχνουμε επίσης το ελαιόλαδο
και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
Αυτή την φορά με ανοιγμένο καπάκι
και λίγο πιο δυνατή θερμοκρασία.
Όταν δούμε πως το φιλέτο
και τα πορτομπέλο μας έχουν ψηθεί,
προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού
και συνεχίζουμε για λίγα λεπτά ακόμα το ψήσιμο .
Οι γλυκοπατάτες μας έχουν ψηθεί
και μαλακώσει εσωτερικά.
Τις καθαρίζουμε από την φλούδα τους
και τις κόβουμε σε κύβους.
Τις περνάμε από τον μύλο των λαχανικών
και στην συνέχεια τους προσθέτουμε
τον ζωμό του κοτόπουλου και των πορτομπέλο.
Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε επίσης
το αριάνι , το αλάτι, το πιπέρι
και φυσικά το λάδι τρούφας.
Καλό ανακάτεμα μέχρι να ενωθούν
όλα τα υλικά μας!
Αυτό ήταν!
Είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε!
Για ακόμα πιο έντονη την απόλαυση της τρούφας ,
προσθέτουμε φέτες μαύρης τρούφας
πάνω στον πουρέ…
Απολαύστε!!!
Μέχρι την επόμενη συνάντηση μας
σας φιλώ και σας εύχομαι να περνάτε υπέροχα! Σοφία.
19 σχόλια
Δεν έχω λόγια γι’ αυτό το πιάτο Σοφία μου! Ο συνδυασμός των μανιταριών με τη γλυκοπατάτα είναι σίγουρα τέλειος, μου άρεσε ιδιαίτερα που έκανες τον πουρέ με ψητή γλυκοπατάτα! Μύρισαν τα μανιτάρια ως εδώ!
Χρύσα μου χαίρομαι που σου αρέσει τόσο πολύ το πιάτο μου!
Η γλυκοπατάτα ψητή κρατάει πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά απ’την βραστή, και φυσικά όλη της την γεύση!
Φιλάκια πολλά!!!
Όμορφα!
Αρώματα και εξαιρετικές γεύσεις!
Z.
Ζαμπία μου ευχαριστώ πάρα πολύ για το σχόλιο σου!
Έλιωσα…Αυτό γλυκιά μου είναι πιάτο για να ρίξω άντρα χαχαχχα .Εξαιρετικό!
Να ρίξεις άντρα;;; χαχαχα λες;
Να είσαι καλά , μου έφτιαξες το κέφι!!!
Σ ‘ ευχαριστώ πολύ!
Σοφία μου, μιλάμε για απόλυτως γκουρμέ πιάτο, αλλά και παρουσίαση!!
Καλό βράδυ και καλό Σαββατοκύριακο εύχομαι.
Πηνελόπη μου καλή, σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ!!!
Τι υπέροχο πιάτο!!!
Σοφία έχω ένα μπουκαλάκι λάδι τρούφας και ψάχνω συνταγές οπότε θα φτιάξω αυτό σύντομα.
Να η ευκαιρία Ξανθή!!!
Καλή επιτυχία!!!
Υπέροχο πιάτο Σοφία μου!!! Πρέπει να είναι πεντανόστιμο!!!!
Κική μου σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ!
Προσωπικά ο πουρές με ξετρέλανε!
Σοφάκι μου δεν έχω λόγια, τέλεια παρουσίαση και σίγουρα είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο!!!
Φιλιά!
Ελενίτσα μου, σ’ ευχαριστώ πολύ , φιλάκια πολλά!!!
Τέλειο πιάτο!! Μ’ αρέσουν πολύ οι γλυκοπατάτες και τα μανιτάρια!!
Γεια σου Πέπη!
Ευχαριστώ πολύ και χαίρομαι που ταιριάζουν τα γούστα μας!
Οπως το ειπες,τα μανιταρια ειναι λατρεια,εμπνευση και απολαυση!!! Και η τρουφα μαζι με το λαδακι της και τον πουρε γλυκοπατατας πωπωωω μαγεια!
Καλημέρα! Χαίρομαι που σου αρέσουν τα μανιτάρια, είναι πολύ υγιεινά!
Πολύ γκουρμέ πιάτο Σοφία! Έχω λάδι τρούφας στο σπίτι, υποθέτω μπορώ να το χρησιμοποιήσω στη συνταγή, σωστά; Φιλιά!