38,4K
Πολλοί από εμάς στο άκουσμα ” κόλλυβα ” ,
φτύνουμε στον κόρφο μας…
Προσωπικά όχι…
Θυμάμαι από μικρή την γιαγιά μου την Μαρία ,
να πηγαίνει σε μνημόσυνα
και να επιστρέφει με ένα χάρτινο σακουλάκι στα χέρια της ,
απ’ έξω είχε έναν σταυρό τυπωμένο,
μέσα του είχε έναν γευστικό θησαυρό…
Την πρώτη φορά τα δοκίμασα με δισταγμό,
την δεύτερη με ανυπομονησία!
Τα κόλλυβα πέραν της σημαντικής διατροφικής τους αξίας
συμβολίζουν την κοινή ανάσταση των ανθρώπων.
Σαν το σπόρο του σταριού που πέφτει στην γη και φυτρώνει,
έτσι κι ο άνθρωπος γίνεται ένα με το χώμα ,
φθείρεται και στην συνέχεια ανασταίνεται.
Στην καθημερινή ζωή μας έχουμε πολλούς λόγους και αιτίες
για να αναζητάμε έναν τρόπο να ” αναστήσουμε “
ανθρώπους που για κάποιον λόγο χάθηκαν από κοντά μας…
Όχι κατ’ ανάγκη πως πέθαναν και τους χάσαμε για πάντα…
Καμιά φορά χάνουμε αγαπημένα μας πρόσωπα γιατί έτσι τα έφερε η ζωή,
γιατί η πραγματικότητα του καθενός μας ήταν διαφορετική …
Πάντα όμως μέσα μας υπάρχει η ελπίδα της “ανάστασης”
η προσμονή για αυτό το”κάτι” που ποτέ δεν χάνεται,
για εκείνο το “σημαντικό” που πάντα ζει στις καρδιές μας…
Η σημερινή μου ανάρτηση είναι αφιερωμένη ακριβώς σ’ αυτούς τους ανθρώπους,
που χάθηκαν απ ‘ την δική μου πραγματικότητα
αλλά θα ζουν πάντα μέσα στην καρδιά μου …
Η συνταγή μου διαφέρει λίγο απ΄την συνηθισμένη
και η χρήση της προορίζεται
για ένα γευστικό και υγιεινό πρωινό της οικογένειας μου,
ακολουθήστε με και θα δείτε…
Υλικά για 4-5 άτομα :
200 γρ. στάρι ζέας
30 γρ. σταφίδες
20 γρ. goji berries
20 γρ. αποξηραμένη αρώνια
60 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
60 γρ. αμύγδαλα ωμά χοντροκομμένα
40 γρ. σουσάμι αναποφλοίωτο
1,5 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
1 πρέζα γαρύφαλλο σε σκόνη
120 γρ. σπόρους ροδιού
80γρ. στέβια σε σκόνη με αναλογία 1:1 με την ζάχαρη
1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος.
Υδατάνθρακες : 24 γρ. / 100 γρ.
Λιπαρά 9,5 γρ. / 100 γρ.
Ξεκινάμε απ΄το προηγούμενο βράδυ ,
βάζουμε το στάρι ζέας μέσα σε νερό να μουλιάσει.
Το πρωί το σουρώνουμε και το βάζουμε να βράσει μέσα
σε μια κατσαρόλα με φρέσκο νερό.
Όταν σκάσουν οι σπόροι είναι έτοιμοι.
Βγάζουμε απ΄την φωτιά και σουρώνουμε.
Εφόσον στραγγίσουν καλά,
τους βάζουμε πάνω σε μια καθαρή πετσέτα για να μείνουν εκεί
μέχρι να απορροφηθεί όλη η υγρασία τους.
Όταν έχουν πια στεγνώσει ,
τους ρίχνουμε μέσα σε μια λεκάνη ,
εκεί θα προσθέσουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά μας,
θα ανακατεύσουμε καλά να ενωθούν μεταξύ τους .
Τα σούπερ υγιεινά μας κόλλυβα είναι έτοιμα!
Απολαύστε την μοναδική τους γεύση ,
κερδίστε απ’ την καταπληκτική διατροφική τους αξία
και θυμηθείτε πως τίποτα και κανείς δεν χάνεται…
όλα μπορούν να αναγεννηθούν μέσα από τις στάχτες τους,
όταν υπάρχει πίστη , σταθερότητα και προσμονή
για την ανώτερη αξία της ζωής …την αγάπη!
17 σχόλια
Μνημόσυνο είπες; Πεθαίνω για κόλλυβα!!!!! Μπορώ να ζω μόνο με κόλλυβα!
Επίσης… Φιλάκια!!!
Μ’ αρέσουν πολύ τα κόλλυβα και η φωτογραφίες σου είναι πολύ ζωντανές!!
Να είσαι καλά Πέπη!
Είναι νοστιμότατα όντως!
Πολύ όμορφες οι φωτογραφίες σου. Είναι τα πιο όμορφα κόλλυβα που έχω δει! Και εμένα μου αρέσουν πολύ αλλά ναι τα έχουμε συνδυάσει με δυσάρεστα γεγονότα.Καλημέρα!
Να η ευκαιρία να συνδιάσετε με ένα υπέροχο πρωινό ξύπνημα παρέα με αγαπημενους σου ανθρώπους!!!
Φτιάχνω κόλλυβα Σοφία για την μνήμη των αγαπημένων μου προσώπων που δεν είναι πια κοντά μας. Η πρόταση σου αυτή για πρωινό εξαιρετική και υγιεινή!!
Μακάρι να κατανοήσουν οι πολλοί τη σημασία του πρωινού.
Κι εγώ αυτό εύχομαι Ξανθή μου…
Ας δούμε λοιπόν τα πράγματα από μια άλλη οπτική…κι όχι μόνο τα κόλλυβα!
όντως ένα γευστικό κ υγιεινό πρωινό!Μπράβο,Σοφάκι!
Γεια σου Λένια μου!
Ευχαριστώ πάρα πολύ!!!
Kαι μας αρέσουν οικογενειακώς! Τέλεια ιδέα, ευχαριστώ για την πρόταση! -τώρα δεν θα περιμένω να πάω σε κανένα μνημόσυνο για να μαζέψω μπολάκια 🙂
ღ
Beautiful recipe!!!!
Μου αρέσουν πολύ τα κόλλυβα!!!!
Ενδιαφέρουσα η ΄συνταγή΄σου με στάρι ζέας!!!!!!!!!!!!!!
Δεν ξέρω όμως τί είναι τα αρώνια??!!!!!
Σοφία μου ξέρεις πόσες μέρες διατηρούνται στο ψυγείο?
Για να μην χάνουμε θρεπτικά συστατικά καλό είναι να τα τρώμε το πολύ μέσα σε 2-3 μέρες .
Θα τα φταξω γιατι μου αρεσουν πολυ και οτι δικο σου εχω φτιαξει ειναι καταπληκτικο!!!!!
Καλή επιτυχία!!! Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο!!!