19,8K
Δεν υπάρχει καλύτερη αίσθηση από την μυρωδιά
του φρεσκοψημένου ψωμιού…
Χρόνια τώρα φτιάχνω τα ψωμάκια μου,
προσπαθώντας να είμαι σίγουρη για το τι
βάζω στο τραπέζι μου.
Η αλήθεια είναι πως είχα καιρό να κάνω
ανάρτηση με συνταγή ψωμιού.
Υπάρχουν κάποιες συνταγές που περιμένουν
την σειρά τους,
αλλά σήμερα διάλεξα μία αγαπημένη μου ,
το ιδανικό πρωινό ψωμάκι της κόρης μου!
Η μικρή μου λατρεύει τις σταφίδες!
Πρωί , μεσημέρι και βράδυ ,
τις έχει στο μυαλό της και τις ζητάει…
Το σταφιδόψωμο είναι μια αγαπημένη
της συνήθεια !
Τον τελευταίο καιρό λόγο έλλειψης χρόνου,
το φτιάχνω στον αρτοπαρασκεύαστη
και γίνεται υπέροχο!
Αφράτο και λαχταριστό,
μου κλείνει πονηρά το μάτι και με προκαλεί ,
να του κόψω ένα κομματάκι ζεστό ζεστό…
Υλικά :
Για ένα σταφιδόψωμο 820 γρ. περίπου.
• 240 γρ. φρέσκο γάλα 2% λιπαρά
(θερμοκρασία δωματίου)
• 1 αυγό
• 50 γρ. ελαιόλαδο
• 5 σταγόνες μαστιχέλαιο
ή σκόνη μαστίχα στην άκρη του κ.γ
• λίγο κρόκο Κοζάνης (προαιρετικά)
• 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
• 1/2 κουταλάκι του γλυκού καρδάμωμο
( κακουλέ) σκόνη
• 80 γρ στέβια κρυσταλλική με εριθρυτόλη
(με αναλογία με την ζάχαρη 1:1)
• 240 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
• 200 γρ. αλεύρι κίτρινο παραδοσιακό ή ζυμωτό
( θα το βρείτε σε όλα τα σούπερ μάρκετ )
• 2,5 κουταλάκια του γλυκού ξηρή μαγιά
• 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
• 30 γρ. σταφίδες μαύρες
• Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε
λίγα χοντροκομμένα καρύδια.
Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ:
Ανακατεύουμε όλα τα υγρά της συνταγής
μέσα στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή
ή σε μια λεκάνη , αν το φτιάχνουμε στο χέρι.
Προσθέτουμε την στέβια και όλα τα μυρωδικά μας ,
συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Ρίχνουμε και το αυγό χτυπημένο ελαφρώς.
Στην συνέχεια προσθέτουμε τα άλευρα
και την μαγιά, μαζί και το αλάτι.
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε,
ή βάζουμε τον αρτοπαρασκευαστή
στη λειτουργία του ψωμιού ολικής αλέσεως.
Όταν κάνει τον χαρακτηριστικό ήχο
προσθέτουμε τις σταφίδες.
Αν το κάνουμε στο χέρι ,
ρίχνουμε τις σταφίδες μόλις έχουμε φτιάξει
την ζύμη μας και ξαναζυμώνουμε.
Αφήνουμε το θαυματουργό μηχάνημα
από εδώ και πέρα να κάνει την δουλειά του,
ή μετά το δικό μας ζύμωμα,
το αφήνουμε σε μια ζεστή γωνιά του σπιτιού σκεπασμένο με μια πετσέτα
και μια κουβέρτα, να φουσκώσει .
Όταν είναι αρκετά φουσκωμένο ,
το ξαναζυμώνουμε και του δίνουμε
το σχήμα που θέλουμε .
Το ακουμπάμε πάνω σε λαδόκολλα που έχουμε στρώσει σε μια λαμαρίνα του φούρνου.
Το αφήνουμε πάλι να φουσκώσει όπως πριν.
Όταν έχει τριπλασιάσει τον όγκο του,
είναι έτοιμο για να το ψήσουμε.
Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου
και ψήνουμε για 45 λεπτά της ώρας.
Η μυρωδιά του δεν περιγράφεται με λόγια…
Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε!
Πρόσφατα δοκίμασα κι έψησα
σταφιδοψωμάκια στον ατμό,
με τον ίδιο τρόπο που θα δείτε
στο βίντεο μου παρακάτω!
Η γεύση τους δεν περιγράφεται!!!
Έγιναν δε πάρα πάρα πολύ πιο αφράτα
σε σχέση με τον φούρνο
και φυσικά ακόμα πιο υγιεινά!!!
Αξίζει τον κόπο να το προσπαθήστε!!!
Δείτε την τεχνική του ψησίματος στον ατμό εδώ!
28 σχόλια
Πολύ αφράτο ψωμάκι!!!
Πολύ μ’ αρέσει η τελευταία φωτό με το μουτράκι που περιμένει το πρωινό του!!!
Καλημέρα!!
Το μουτράκι το “τσάκισε” το ψωμάκι!
Δεν προλαβαίνω να φουρνίζω…
Καλή εβδομάδα Πέπη μου!!!
Ψωμί φτιάχνω κι εγώ, μ’αρέσει το σπιτικό! Γλυκό ψωμί δεν έχω ξαναφτιάξει, αλλά δεν χάνω τίποτα να δοκιμάσω! Στο ζύμωμα δεν βλέπω να διαφέρει (δεν έχω αρτοπαρασκευαστή). Φαντάζομαι τη μυρωδιά του!
Πολλά φιλιά Σοφία μου! Καλό Σαββατοκύριακο!
Δοκίμασε το είναι πολύ εύκολο , δεν διαφέρει στην εκτέλεση από το απλό ψωμί.
Ο αρτοπαρασκευστής το κάνει πιο αφράτο, νομίζω γιατί έχει σταθερή θερμοκρασία.
Αλλά και το χέρι μια χαρά γίνεται!
Καλή εβδομάδα και πολλά φιλιά!
Πεθαίνω για σταφιδόψωμο!!!
Ποιον αρτοπαρασκευαστή έχεις;Είσαι ευχαριστημένη;Σκέφτομαι να αγοράσω αλλά ακούω πολλές γνωμες αρνητικές και θετικές κι έχω μπερδευτεί…
Η αλήθεια είναι πως είναι μεγάλος πειρασμός…Έχω της KENWOOD, τον έχω αρκετά χρόνια , έχει ψήσει…
Μια χαρά τον έχω βολευτεί να πω την αλήθεια, όταν δεν έχω αρκετό χρόνο για ζύμωμα, κάνει μια χαρά το ψωμάκι!
Καλή σου εβδομάδα!
ΣΟΦΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ. ΕΧΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΟΜΩΣ Η ΣΤΕΒΙΑ Η ΚΡΥΣΤΑΛΙΚΗ ΜΑΛΛΟΝ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΕΒΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΤΗΣ CANDEREL. ΤΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑ ΘΕΩΡΕΙΣ ΣΩΣΤΗ?
Στην εμφάνιση δεν έχουν κάποια διαφορά, η διαφορά τους είναι στην ποιότητα, η αντιστοιχία της CANDEREL με την ζάχαρη είναι 1:1, δηλαδή όση ζάχαρη τόση στέβια.
Σοφάκι, έχει απόλυτο δίκιο η μικρούλα σου που τρελαίνεται για αυτό το σταφιδόψωμο! Και μόνο από τις φωτογραφίες καταλαβαίνεις πόσο αφράτο είναι! Δεν στέλνεις λίγο κι από δω για το πρωινό της Δευτέρας…; Να μοσχομυρίσει το σπίτι μου!
Πολλά φιλάκια!
Γεια σου κοπελιά μου!
Η μικρή ευτυχώς έχει μάθει να τρώει αυτά που φτιάχνω και δεν ζητάει (προς το παρόν…)αυτά που βλέπει στο Σ.Μ.
Είμαι πολύ χαρούμενη γι’αυτό και ελπίζω να συνεχίσω να είμαι και στο μέλλον…
Καλή σου εβδομάδα!!!
Σοφάκι μου το βρίσκω εξαιρετικό το ψωμάκι σου. Λατρεύω το ζυμωτό ψωμί, εννοείται το σπιτικό!!!Θα το δοκιμάσω!
Φιλάκια!
Γεια σου Ελένη μου!
Καλή επιτυχία σου εύχομαι και καλοφάγωτο!
Φιλάκια πολλά!!!
Τι φανταστικό ψωμάκι! Απίστευτα αφράτο! Μου αρέσει πολύ το αλεύρι ολικής άλεσης, οπότε νομίζω ότι θα λατρέψω τη γεύση του!
Και τι καλά που αρέσουν οι σταφίδες στη μικρούλα σου! Μπράβο σου που φροντίζεις τόσο πολύ για τη διατροφή της!
Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα Σοφάκι!
Γεια σου Ερμιόνη μου!
Χαίρομαι που σου αρέσει , η αλήθεια είναι πως είναι εθιστικό…
Δεν μπορείς να σταματήσεις να τρως…
Για την μικρή μου έχω να πω πως έχω δώσει μεγάλο αγώνα για να μάθει να τρώει υγιεινά, επιμονή και πείσμα… δύο “χάρες” που δυστυχώς ή ευτυχώς διαθέτουμε και οι δυό μας…οπότε καταλαβαίνεις!
Να είσαι καλά και πολλά φιλάκια!!!
Ο δικός μου πάλι, όπου δει σταφίδα “στρίβει” μακριά!!!
Το ίδιο κάνει δε, άμα του δώσεις και μέλι!!! Τι να “αναποδιά” δεν λέγεται…
Το ψωμάκι σου, προσωπικά το βρίσκω εξαιρετικό, καλή μου Σοφία. Ειδικά με το μαστιχέλαιο, που είναι από τις πιο μυρωδάτες προσθήκες.
Πηνελόπη κρίμα που δεν τα τρώει ο γιος σου…
Άμα το φτιάξεις και δεν του δωσεις να φάει εκείνος δεν θα ζηλέψει;
Στην κόρη μου πιάνει αυτό, πολλές φορές φτιάχνω κάτι που δεν έχει ξαναφάει και δεν της δίνω, τρώω εγώ και ο μπαμπάς της και δεν της δίνουμε σημασία, ε! σε πληροφορώ πως έρχεται μόνη της και μας ζητάει, και αν μάλιστα της πω πως δεν θα φάει το παίρνει μόνη της…
Τα μικρά έχουν τα κουμπιά τους!
Κάνεις ΑΡΙΣΤΗ δουλειά μπράβο σου είσαι σπουδαία.
Αν μπορείς πές μου την γνώμη σου γιά κινόα φαγόπυρο αμάρανθο κλπ. και αν μπορείς σύνθεσε μιά συνταγή με αυτά τα υλικά.
Σε ευχαριστώ πολύ και συγχαρητήρια για το σύνολο της δουλειάς σου (μου ταιριάζει απόλυτα). Να είσαι πάντα καλά και κοντά μας.
Σ΄ ευχαριστώ πολύ! Να είσαι καλά! Με φαγόπυρο έχω κάνει κάποιες προτάσεις, τον αμάρανθο τον έχω σε πρωινό με γιαοϋρτι και σε σούπες, το κινόα το έχω στα υπόψιν, αν γράψεις τα πρώτα στην αναζήτηση θα βρεις συνταγές! Ότι χρειαστείς εδώ είμαι!
Καλησπέρα…..αντι για στεβια θα μπορούσαμε να βάλουμε μελι;και αν ναι!!!!!!!ποσο αραγε;το εχετε φτιάξει;σας ευχαριστω εκ των προτέρων. .
Πολυ καλο ποστ παιδια. Συνεχίστε την καλη δουλεια να εχουμε και κατι της προκοπης να χαζευουμε.
Ευχαριστώ πολύ!!!
Για ατομικά ο χρόνος ψησίματος? μισή ώρα?
Ναι , 25 -30 λεπτά περίπου , ανάλογα τον φούρνο.
Τα εφτιαξα χθες.υπεροχα!!!! Ευχαριστουμε
εχω στεβια 1:2, ποσο να βαλω περιπου?? 2 με 2,5 ? ευχαριστω!
Θα βάλεις 3,5 – 4 κ.σ , καλή επιτυχία!!!
Θελω να τα φτιαξω στον ατμο αλλα δεν εχω πορσελανης εχω μεταλικα για cupcakes, κανουν, η να τα βαλω με τα αντικολητικα στον φουρνο?
Μπορείτε να βάλετε τα μεταλλικά αφού τα λαδωσετε και τα αλευρώσετε για να μην κολλήσουν.