40,1K
Καλησπέρα φίλοι μου!
Σήμερα θα σας παρουσιάσω
μια υπέροχη ιδέα πρωινού.
Μια ελαφριά συνταγή για να ξεκινάει η μέρα μας,
χορταστικά , γευστικά και προπάντων υγιεινά!
Τώρα που οι φράουλες είναι στα καλύτερα τους,
είναι πολύ καλή η ευκαιρία να τις απολαύσουμε
όσο το δυνατόν καλύτερα.
Τα παιδιά λατρεύουν τις τηγανίτες
αλλά και τις φράουλες,
έτσι έφτιαξα μερικές για να τις απολαύσω μαζί με το μικρό αλλά το μεγάλο ζουζούνι μου!
Υλικά:
Για τις τηγανίτες:
• 60 γρ. αλεύρι ζέας
• 30 γρ. αλεύρι βρώμης
• 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
• 1 πρέζα αλάτι
• 25 σταγόνες υγρή στέβια
αναλογία 4 σταγ.= 1 κ.γ ζάχαρη
• 120 γρ. γιαούρτι με 2% λιπαρά
• 1 αυγό
• 30 γρ. φρέσκο γάλα 2% λιπαρά
• 2 κουταλιές της σούπας (23 γρ.) ταχίνι
• εσάνς πορτοκάλι
ή
• εσάνς βανίλιας
• ελαιόλαδο για το ψήσιμο.
Διατροφική ανάλυση ( τηγανίτες ) ανά 100 γρ :
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα δύο αλεύρια
με το μπέικιν πάουντερ.
Σε μια άλλη λεκανίτσα κτυπάμε το αυγό με το σύρμα
και προσθέτουμε το γάλα , την στέβια , το γιαούρτι ,
το ταχίνι , την εσάνς και το αλάτι.
Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε
μέχρι να ενωθούν καλά.
Στην συνέχεια προσθέτουμε τα αλεύρια
και ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ένας χυλός.
Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στην φωτιά
και με ένα πινέλο περνάμε ελαφρά
με ελαιόλαδο την επιφάνεια του.
Όταν έχει ζεσταθεί καλά τοποθετούμε ένα στρογγυλό μικρό τσέρκι,
στο μέγεθος που θέλουμε να έχει η τηγανίτα μας.
Παίρνουμε χυλό με ένα κουτάλι της σούπας
και ρίχνουμε μέσα στο τσέρκι
μέχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνεια του
αφαιρούμε το τσέρκι .
Συνεχίζουμε με όσες τηγανίτες χωράνε
μέσα στο τηγάνι
και ψήνουμε σε μεσαία θερμοκρασία.
Γυρίζουμε και από τις δύο πλευρές
τις τηγανίτες να σιγοψηθούν.
Γλυκό του κουταλιού φράουλα :
300 γρ. φράουλες
2 κουταλάκια του γλυκού στέβια υγρή
με αναλογία : 4 σταγόνες στέβια = 1 κ.γ ζάχαρη.
1/2 κουταλάκι του γλυκού αγάρ αγάρ σε σκόνη (Τι είναι το αγάρ αγάρ 😉
1/2 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού.
Διατροφική ανάλυση του γλυκού φράουλα
ανά 100 γρ :
Μέσα σ’ ένα κατσαρολάκι βάζουμε τις φράουλες ,
δεν προσθέτουμε νερό.
Θα σκεπάσουμε με το καπάκι
και θ’ ανάψουμε την φωτιά.
Μόλις αρχίσει να παίρνει βράση θα χαμηλώσουμε
και θ’ αφήσουμε να βγάλουν τα υγρά τους.
Θα προσθέσουμε το αγάρ αγάρ και θα ανακατεύσουμε καλά για να λιώσει,
αποσύρουμε απ’ την φωτιά και προσθέτουμε την στέβια και τον χυμό λεμονιού.
Αφήνουμε να κρυώσει και μετά στο ψυγείο.
Όταν είμαστε έτοιμοι λοιπόν ,
σερβίρουμε και απολαμβάνουμε
το σούπερ πρωινό μας ,
που γιατί όχι ,
μπορεί να είναι και απογευματινό!
Καλή σας όρεξη!!!
42 σχόλια
Αχ και να τις είχα έτσι έτοιμες και όμορφες κι αφράτες και χωρίς ζάχαρη αύριο στο πρωϊνό μου! Καλοφάγωτες γιαμ!
Καλησπέρα Μάρθα μου!
Σου εύχομαι κάποια στιγμή να τις απολαύσεις κι εσύ!
Φιλάκια πολλά!!!
Αχ τι είναι αυτό πρωί πρωί που το βλέπω χάρμα οφθαλμών φανταστικές σου γίναν και χωρις ζάχαρη,μπράβο και υγιεινές και νόστιμες και εμφανίσιμες…..Καλημέρα.
Ευχαριστώ πολύ Νέλη μου!
Να είσαι καλά και σου στέλνω πολλά φιλιά!!!
Όπως τα λες Σοφία μου και πρωϊνό και απογευματινό…και βραδινό θα σου έλεγα, αφήνοντας έξω το μεσημεριανό για να μην φανώ υπερβολική :-))
Καλημέρα και καλό ΣΚ να έχεις.
Καλησπέρα Πηνελόπη μου!
Όντως τρώγονται όλες τις ώρες…
Να είσαι καλά και καλά να περνάς!
Buonissime davvero,non preoccuparti il tempo scarseggia un pò per tutte.
Buona giornata
Z&C
Ευχαριστώ πολύ!
Όταν αγαπάμε πολύ κάτι βρίσκουμε τον χρόνο έτσι δεν είναι;
Καλό σου βράδυ καλή μου!
Χαρά στο κουράγιο σου βρε Σοφάκι που κάνεις ανάρτηση τέτοια ώρα!
Να μου πεις από που κόβουμε συνήθως;; Από τον ύπνο!
Σούπερ οι τηγανίτες σου και πολύ όμορφο το styling του πιάτου!
Φιλιά πολλά!
Έτσι είναι Ερμιόνη μου…
Ο χρόνος είναι λίγος και αυτά που θέλω να κάνω πολλά…
Ευχαριστώ πολύ και καλή σου νύχτα!
Καταπληκτικές οι τηγανίτες με τη φράουλα. Δεν θα με πείραζε καθόλου να είναι και απογευματινό!
Ευχαριστώ πολύ!
Είναι για όλες τις ώρες, και πολύ εύκολες…
Σοφάκι μου τέλειες οι τηγανίτες σου, πολύ σούπερ!!!Και τι όμορφα που στόλισες το πιάτο!!!!
Φιλάκια!!!
Γεια σου Ελένη μου!
Ευχαριστώ πολύ !
Σου εύχομαι να έχεις ένα όμορφο βράδυ!
Ένας μικρός πύργος νοστιμιάς!Από ροδοψημένες τηγανίτες και ίσως το πιο γευστικό εποχιακό γλυκό του κουταλιού!Δε νομίζω ότι μπορείς να παζαρέψεις με την αυτούσια γεύση…απλά υποκλίνεσαι!
Φιλάκια πολλά,πολλά.
Φωτεινή μου σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ!
πω πω!!!
φαίνονται γιαμ γιαμ..
το αλεύρι ζέας όμως απο που το προμηθεύεσαι? είναι η ποικιλία απο την οποία γίνεται και το ντινκελ ή το άλλο είδος που διάβασα πως υπάρχει??
δεν έχω κοιτάξει άλλες αναρτήσεις σου οπότε αν το έχεις ξανααναφέρει
με συγχωρείς για την … αταξία:)
Καλημέρα!
Το αλεύρι ζέας λέγεται και emmer ,θα το βρεις σε καταστήματα με βιολογικά και στο ίντερνετ, εγώ το παίρνω και από μπαχαράδικο στην Ευριπίδου στην Αθήνα σε καλή τιμή!
Δες και την σχετική μου ανάρτηση ” τι είναι η ζέα;”.
Mou trexoun ta salia!!!!!
Χαχαχα!!! Γεια σου Πέπη!!!!
Τέλειες είναι!!! Φραουλοαπόλαυση! Άραγε πόσες θα μπορούσα να φάω χωρίς διακοπή;;; Πολλές… 😉
Φιλάκια!!!
Καλημέρα!!!!
Αναστασία μου γλυκαντζού!!!
Πολλά φιλάκια!!!!
Σοφούλα μου πολύ όμορφη η ανάρτησή σου με τις τηγανίτες με τις φραουλίτσες και δείχνει πολύ yummy yummy..στη Νάπολι της Ιταλίας συνηθίζεται πολύ η φράουλα σε τηγανίτες μόνο που οι δικές σου δείχνουν μακράν καλύτερες απότι στο Καλύτερο ιταλικό καφέ!!φιλάκια πολλά πολλά!!
Πωπω…με κάνεις και κοκκινίζω…
Φιλάκια πολλά!!!!
Μη κοκκινίζεις Σοφάκι!!και πάρε το λίγο πάνω σου γιατι οι δικές σου προτάσεις είναι ιδιαίτερες γιατι φροντιζεις να έχουν λίγα λιπαρά,χρησιμοποιείς είδα και το stevia και είναι πολύ λίγοι αυτοί που επιμελούνται πιάτα υγιεινής διατροφής!!φιλάκια άπειρα!!
Καλημέρα! Να είσαι καλά! Σ΄ ευχαριστώ μέσα απ΄ την καρδιά μου! Πολλά φιλάκια κι από εμένα!!!
Άργησα και δεν θα έχει μείνει τίποτα… Καλά να πάθω! Σοφία μου υπέροχες οι φράουλες! Οι δε φωτογραφίες είναι καταπληκτικές! Σου ‘ρχεται να χυμήξεις στην οθόνη!
Γεια στα χεράκια σου!
Πολλά φιλιά! Καλό μεσημέρι.
Η αλήθεια είναι πως δεν έμεινε τίποτα…
Όταν θα ξαναφτιάξω όμως θα σου κρατήσω μερικές “για την μυρωδιά” που λένε!
Κοίτα μην καθυστερήσεις όμως γιατί έχουν κι άλλοι σειρά!!!
Χαχαχα!!!
Πολλά φιλάκια!!!
Μου τρέχουν τα σάλια!Υπέροχο γλυκάκι!
Φιλάκια!
Ευχαριστώ πολύ!!!!
Είναι και πρωί, είναι και οι φωτογραφίες σου ξελιγωτικές….τι να πω??? Καλώς σ βρήκα, καλό μήνα και καλές αναρτήσεις!!!
Καλώς όρισες Λίλα μου!
Να είμαστε καλά να συναντιώμαστε!
Καλημέρα και συγχαρητήρια για τις υπέροχες γεύσεις που ανακαλύπτεις και τις μοιράζεσαι μαζί μας. Ήθελα να κάνω μια ερώτηση, πρόσεξα σε μια παραδοχή σου ότι η αντιστοιχία στέβια – ζάχαρης είναι 1:6,5. Πήρα στέβια εμπορείου και γράφει πάνω ότι 1κγ στέβια = 1κγ ζάχαρη, επομένως ότι βλέπω στις συνταγές σου οφείλω να το πολλαπλασιάσω επι 6,5? Πολύ δεν ακούγεται?
Ευχαριστώ
Καλησπέρα Ευτυχία και καλώς όρισες στην κουζίνα μου!
Το θέμα στέβια είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση.
Υπάρχουν προιόντα με διαφορετική περιέκτικότητα σε γλυκοσίδες , δηλ . σε γλυκαντική δύναμη.
Εγώ έχω δοκιμάσει διάφορα απ’ αυτά , άλλα είναι πολύ καλά , άλλα είναι απογοητευτικά…
Η στέβια που προτείνω με έχει βολέψει γιατί έχω βρει την αντιστοιχία με την ζάχαρη , έχει μαζί εριθρυτόλη ,που είναι ένα φυσικό γλυκαντικό και η τιμή της είναι σχετικά καλή σε σχέση με άλλα προιόντα με λιγότερη γλυκαντική ικανότητα , που σημαίνει ότι ναι μεν μπορεί να είναι πιο φθηνά , αλλά χρησιμοποιείς μεγαλύτερη ποσότητα, και κατά συνέπεια είναι ακριβότερα…
Συγχαρητήρια για τις ιδέες κ την εκτέλεση!!!
Τη βρώμη με τι μπορούμε να την αντικαταστήσουμε;
Ευχαριστώ!
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
Την βρώμη μπορείς να την αντικαταστήσεις με αλεύρι ζέας ή ολικής σταρένιο.
καλημερα
Χιλια μπραβο για ολα αυτα που με κοπο μας προσφερεις!
Θελω να κανω φραουλα και εδω λες στεβια κρυσταλλικη
Εγω αυτο που βρισκω στην αγορα ειναι σκονη 1προς 3
Μπορω λοιπον να χρησιμοποιησω τη σκονη αντι την κρυσταλικη που αναφερεις?
Ευχαριστω
Καλημέρα και σ ευχαριστώ πολύ!
Φυσικά και μπορείς! Θα βάλεις 3-4 κ.γ απ την δική σου , πρώτα θα δοκιμάσεις με τα 3 και αν δεις πως θέλει λίγο παραπάνω προσθέτεις.
Ρίξε μια ματιά σε σχετικό άρθρο που ανέβασα πρόσφατα για την στέβια με χρήσιμες πληροφορίες.
[…] μάλιστα πάνω στις αγαπημένες τηγανίτες της οικογένειας […]
Επιτέλους. Συνταγές χωρίς ζάχαρη γλοτενη υγιεινό γλυκό και φαγητό. Πολύ ψαγμένη η Σοφία. Μπράβο της!!!!! 💕😍
Πολύ ωραίες οι συνταγές σου. Θελω να σε ρωτήσω για τα γλυκά του κουταλιού με στεβια π έχεις. Εμένα μ αρέσουν να κολυμπάνε στο σιρόπι. Οπότε θέλω να βάλω μια κούπα νερό παραπανω(250γρ περίπου), ακόμα κ εδώ π δεν έχεις βάλει. Πόσο αγαρ αγαρ να βάλω παραπάνω? Έχω τη σκόνη κ είναι λίγο πιο ισχυρό, με παιδεύει λίγο στις ποσότητες..
Αυτό μόνο με δοκιμές μπορείς να το πετύχεις. Αν βάλεις το νερό θα αλλοιωθεί η γεύση του φρούτου. Θα πρότεινα την μισή ποσότητα νερού από αυτή που αναφέρεις.