3,7K
Εδώ και λίγες μέρες έχω την χαρά να φιλοξενώ στο νησί ,
μια πολύ καλή μου φίλη !
Γνωριζόμαστε απ’ το δημοτικό σχολείο,
μαζί στο γυμνάσιο , μαζί και στο λύκειο…
Περάσαμε ωραίες και δύσκολες στιγμές,
η μια στήριζε την άλλη και συνεχίζουμε ακόμα να το κάνουμε αυτό…
Η φίλη μου δηλώνει λάτρης των μαγειρικών μου,
κι εγώ εμπιστεύομαι την γνώμη της γιατί ξέρω πως είναι ειλικρινής
και δεν σκοπεύει να μου “χαϊδέψει” τα αυτιά…
Φυσικά είναι κι εκείνη εξαιρετική μαγείρισσα ,
προσέχει πολύ τι θα σερβίρει στο πιάτο της…
Σήμερα λοιπόν ήθελα να φτιάξω ένα φαγητό ” στα μέτρα ” και των δυο μας.
Λατρεύουμε τα μανιτάρια, τρώμε συνειδητοποιημένα ζέα,
μας αρέσει πολύ το κοτόπουλο…
…Με αυτά τα δεδομένα προέκυψε η συγκεκριμένη συνταγή!
Δική σας αγαπημένοι μου φίλοι!
Υλικά:
1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες και καθαρισμένο από πέτσες και λιπαρά
500 γρ. φρέσκα μανιτάρια πλευρώτους
1 χούφτα αποξηραμένα μανιτάρια porcini
1/3 ποτήρι του νερού λευκό ξηρό κρασί
και λίγο ακόμα για να μουλιάσουν τα porcini
και λίγο ακόμα για να μουλιάσουν τα porcini
3 σκελίδες σκόρδου
4 -5 κλωναράκια φρέσκου θυμαριού
250 – 300 γρ. στάρι ζέας μουλιασμένο από βραδύς σε νερό
ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπαχαρικό σουμάκ
1/2 κουταλάκι του γλυκού κάρυ
10 γρ. φιστίκια Αιγίνης τριμένο
χυμό από 1 λεμόνι.
Ξεκινάμε πλένοντας καλά το κοτόπουλο,
το τοποθετούμε σε ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι.
Ανάβουμε την φωτιά και μόλις αρχίσει να ασπρίζει το κρέας του ,
χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και γυρίζουμε τα κομμάτια και από την άλλη πλευρά.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να βγάλει τα υγρά του .
Μαζί με τα υγρά θα βγουν και τα λιπαρά του.
Όταν έχει μισοβράσει αποσύρουμε απ’ την φωτιά.
Σε ένα πυρέξ θα βάλουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου
και θα κρατήσουμε τον ζωμό του.
Τον ζωμό θα τον αφήσουμε να κρυώσει λίγο και θα τον βάλουμε στο ψυγείο.
Μέσα στο πυρέξ με το κοτόπουλο προσθέτουμε τα μανιτάρια πλευρώτους,
το σκόρδο , τα μπαχαρικά , αλάτι , πιπέρι και το θυμάρι.
Τέλος λίγο ελαιόλαδο και το κρασί μας.
Σκεπάζουμε το πυρέξ με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο .
Το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπαχαρικό σουμάκ
1/2 κουταλάκι του γλυκού κάρυ
10 γρ. φιστίκια Αιγίνης τριμένο
χυμό από 1 λεμόνι.
Ξεκινάμε πλένοντας καλά το κοτόπουλο,
το τοποθετούμε σε ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι.
Ανάβουμε την φωτιά και μόλις αρχίσει να ασπρίζει το κρέας του ,
χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και γυρίζουμε τα κομμάτια και από την άλλη πλευρά.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να βγάλει τα υγρά του .
Μαζί με τα υγρά θα βγουν και τα λιπαρά του.
Όταν έχει μισοβράσει αποσύρουμε απ’ την φωτιά.
Σε ένα πυρέξ θα βάλουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου
και θα κρατήσουμε τον ζωμό του.
Τον ζωμό θα τον αφήσουμε να κρυώσει λίγο και θα τον βάλουμε στο ψυγείο.
Μέσα στο πυρέξ με το κοτόπουλο προσθέτουμε τα μανιτάρια πλευρώτους,
το σκόρδο , τα μπαχαρικά , αλάτι , πιπέρι και το θυμάρι.
Τέλος λίγο ελαιόλαδο και το κρασί μας.
Σκεπάζουμε το πυρέξ με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο .
Το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Όταν ο ζωμός του κοτόπουλου κρυώσει και το λίπος ανέβει στην επιφάνεια,
αφαιρούμε με ένα κουτάλι το παγωμένο λίπος
και προσθέτουμε τον ζωμό μέσα σε κατσαρόλα.
Συνολικά χρειαζόμαστε γύρω στα 6 φλιτζάνια του τσαγιού υγρά
για να βράσουμε την ζέα.
Υπολογίζουμε τον ζωμό,
προσθέτουμε και το κρασί απ’ τα μουλιασμένα porcini που έχουμε σουρώσει,
το υπόλοιπο θα το συμπληρώσουμε με νερό.
Ανάβουμε την φωτιά και σκεπάζουμε μέχρι να πάρει βράση.
Μόλις βράζει ρίχνουμε το αλάτι , τα porcini και το στάρι ζέας.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει.
Ρίχνουμε μια ματιά στο κοτόπουλο,
αφαιρούμε το σκέπασμα,
προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού
και το βάζουμε πάλι στον φούρνο ξεσκέπαστο.
Αφήνουμε να ροδίσει λίγο.
Όταν το στάρι μας είναι έτοιμο ,
έχει βράσει δηλαδή και τα υγρά του έχουν εξαφανιστεί,
προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο.
Τώρα πια μπορούμε να σερβίρουμε ένα υπέροχο πιάτο ,
πασπαλίζοντας το με το φιστίκι Αιγίνης …
Δεν θα πω τίποτα άλλο….
Δοκιμάστε το!
8 σχόλια
Πάντα ενδιαφέρουσες οι αναρτήσεις σου Σοφία!Ξεχωριστές και εκλεκτές αγγίζουν και εκτονώνουν τις γευστικές, αλλά κυρίως τις υγιεινές μας αναζητήσεις.Χρειάζονται σοβαρές αποφάσεις για την υγιεινή κάλυψη των αναγκών του οργανισμού μας και ειδικά τώρα που όλα γύρω μας έχουν τόσο ευτελιστεί!Καλό σου βράδυ!Φιλιά πολλά,πολλά.
Τι να πεις παιδί μου που μου τρέχουν τα σαλάκια ποταμός!!! Θα’ρθω κι εγώ στο νησί μου φαίνεται!!!
Μανιταράκια με κοτόπουλο! Μιαμ, μιαμ! Θα φάγατε καλά με τη φίλη σου Σοφία μου!!!! Πολύ μ’ αρέσει να διαβάζω για φιλίες που αντέχουν στο χρόνο. Πάντα τέτοια κορίτσια!
Στο εν τω μεταξύ, στείλτε και καμιά μεριδούλα από ‘δω! Χι,χι,χι!
Πολλά φιλιά! Καλό μεσημέρι και φυσικά… καλή όρεξη!
Δεν έχω ιδέα τι είναι η ζέα αλλά με τόσα μανιτάρια και καρυκεύματα πρέπει να έγινε φανταστικό το κοτόπουλο.
Μίνα
Φανταστικό πιάτο Σοφία μου κάνω κάτι παρόμοιο σε στυλ ριζότο με στρογγυλό κριθάρι, θα την φτιάξω την συνταγή σου με αυτό!
Φιλιά πολλά!
Κι εγώ δεν έχω δοκιμάσει ποτέ ζέα!!!
Πάντως φαίνεται πολύ νόστιμο με το μανιτάρι.
Πώς να μην αγαπά τη μαγειρική σου η φίλη σου; Αφού μαγειρεύεις υπέροχα, Σοφάκι, και αυτό το πιάτο το αποδεικνύει! Μούρλια είναι! Μπράβο!
Πολλά φιλάκια!
Πολύ ωραία η συνταγή απλή και νόστιμη!!!!!!!!!!