8,5K
Για το αγαπημένο μου σαλάχι σας έχω ξαναγράψει.
Είναι απ’ τα ψάρια που με εμπνέουν και κάνω διάφορα πειράματα…
Αυτή την φορά ήθελα να φτιάξω ένα πιάτο που να έχει κάτι το διαφορετικό…
Πήγα που λέτε στον μανάβη μου
και μου τράβηξαν την προσοχή οι πράσινες ντομάτες του!
Απορημένη τον ρώτησα γιατί τις πουλάει πράσινες.
Μου απάντησε πως εδώ στο νησί ,
τις φτιάχνουν τηγανητές και είναι πολύ νόστιμες!
Όπως καταλαβαίνετε , μου μπήκαν αμέσως ιδέες…
Επέστρεψα σπίτι με σαλάχι στο ένα χέρι
και πράσινες ντομάτες στο άλλο!
Υλικά :
4 κομμάτια σαλάχι
2 σκελίδες σκόρδου πολτοποιημένες
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1/2 ποτήρι του νερού λευκό ή ροζέ κρασί
1 πιπεριά Φλωρίνης
αλάτι και πιπέρι
1 φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένη γραβιέρα Κρήτης με χαμηλά λιπαρά
1 κουταλιά της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
2 πράσινες άγουρες ντομάτες
1 ώριμη ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη
χυμό από μισό λεμόνι .
χυμό από μισό λεμόνι .
Αφού πλύνουμε καλά το σαλάχι ,
το αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν τα πιο πολλά υγρά του.
Ετοιμάζουμε την μαρινάδα του .
Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε το σκόρδο , το ελαιόλαδο ,
την πιπεριά κομμένη στο μπλέντερ ,
το ξύδι και το κρασί.
Ανακατεύουμε πολύ καλά να ενωθούν μεταξύ τους,
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι στα κομμάτια του σαλαχιού .
Έπειτα βουτάμε μέσα στην μαρινάδα το σαλάχι και αφήνουμε εκεί όλα τα κομμάτια του
για περίπου μία ώρα.
Εντομεταξύ έχουμε κόψει τις ντομάτες σε στρογγυλές φέτες.
Τις βάζουμε επίσης στην μαρινάδια μαζί με το σαλάχι.
Έχουμε ένα πυρίμαχο σκεύος που να χωράει άνετα τα κομμάτια του σαλαχιού.
Τοποθετούμε μέσα τα κομμάτια μας
και τις ντομάτες.
Την μαρινάδα την ρίχνουμε μέσα στο σκεύος .
Το ταψάκι μας είναι έτοιμο για ψήσιμο,
πρώτα όμως θα προθερμάνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς
και σκεπάζουμε το ταψάκι μας με λαδόκολλα και μετά αλουμινόχαρτο,
προσπαθούμε να μην χάνει στο υγρά του στο ψήσιμο.
Το ψήνουμε σκεπασμένο για 20 λεπτά
και στην συνέχεια αφαιρούμε την λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο,
προσθέτουμε το τυρί πάνω στις ντομάτες
και τον χυμό λεμονιού πάνω στο σαλάχι.
προσθέτουμε το τυρί πάνω στις ντομάτες
και τον χυμό λεμονιού πάνω στο σαλάχι.
Πάλι μέσα στον φούρνο για να 15 λεπτά περίπου ,
όσο χρειάζεται δηλαδή για να ροδίσει το φαγητό μας
και να λιώσει το τυράκι μας.
όσο χρειάζεται δηλαδή για να ροδίσει το φαγητό μας
και να λιώσει το τυράκι μας.
Έτοιμο το φαγητό μας!
Καλοφάγωτο παιδιά!
Καλοφάγωτο παιδιά!
17 σχόλια
Είστε ταλαντούχοι φίλος μου! Μια συνταγή νόστιμη και πρωτότυπη, υγιεινά και νόστιμα! Σας αγκαλιάσει με αγάπη, ένα φιλί επί της καρδιάς! <3 <3 🙂
Ευχαριστώ πολύ πολύ πολύ….
Αχ αυτό το σαλάχι! Μαράζι θα μου μείνει, μέχρι να βρω και να δοκιμάσω! Μ’ έχεις βάλει στην περιέργεια! 😉 Όχι τίποτα άλλο, αλλά λιγουρεύομαι τις συνταγές σου χωρίς να ξέρω τη γεύση του! Χα,χα,χα!
Πολλά φιλιά Σοφία μου! Καλό βράδυ!
Μου κάνει εντύπωση που δεν βρίσκεις, μήπως αν τους το ζητήσεις ως καλκάνι, είναι το άλλο του όνομα,
ρώτησε το ψαράδικο που αγοράζεις ψάρια.
Καλό απόγεύμα και πολλά φιλάκια!
Σοφία όταν κατέβω στην αγορά θα κάνω παραγγελία για σαλάχι με έχεις βάλει σε πειρασμό να δοκιμάσω τις συνταγές σου με αυτό.
Τις πράσινες ντομάτες τις έχω κάνει τηγανιτές και κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει τι είναι μας άρεσαν πάρα πολύ.
Τώρα εδώ δεν έχει οπότε θα περιμένω….
Πιστεύω να βρεις , είναι και οικονομικό ψάρι, εδώ στο νησί το παιρνω γύρω στα 7 – 8 ευρώ το κιλό.
Οι ντομάτες φαντάζομαι μόνο από κάποιον παραγωγό θα βρεις, δοκιμασέ τες ψητές με σκόρδο , λάδι και μπαλσάμικο .
Είναι το κάτι άλλό!!!
Σαλαχι δεν εχω φάει ποτέ..Αν βρω θα αγορασω για να το δοκιμασω.. Πρασινες τηγανητες ντοματες κανει συχνα η θεια μου που τις εκανε στο χωριο και ετσι δοκιμασα κι εγω και ηταν πολυ γευστικες!
Ευχαριστω και για τις συμβουλες! Φιλια πολλα! καλη Τσικνοπεμπτη!
Λουλού μου, φτιάξε τις ντομάτες ψητές με σκόρδο , λάδι και μπαλσάμικο και θα με θυμηθείς!
Υγιεινές και πολύ γευστικές!
Το σαλάχι είναι απ’ ότι κατάλαβα και από τα άλλα σχόλια δύσκολο να το βρείτε στην Αθήνα… για ψάξτο όμως!
Φιλάκια πολλά και σ’ευχαριστώ πολύ εγώ!
Mia fora exo faei salahi…..sti Paroikia!!!!!
Sa salata me kremmydaki kai maidano…..APAIXTO!!!!!
Teleio fainetai ……ti ora tha to servireis??????
Δυστυχώς δεν υπάρχει πια ούτε κοκκαλάκι…η αλήθεια είναι ότι μου αρέσει να ροκανίζω και τα κοκκαλάκια του…σημαίνει κάτι αυτό ;;; ν’ανησυχώ;;
Φιλιά πολλά απ’το αγαπημένο σου νησί!!!
Gustosissimo piatto,comlimenti Cara ti abbraccio!
Z&C
Ευχαριστώ πάρα πολύ!!!
Γεια στα χεράκια σου κορίτσι μου!!!
Υπέροχη συνταγή.
Φιλιά
Να είσαι καλά Ρούλα μου!
Καλή εβδομάδα!
Σαλάχι ε; Ένα από τα ψάρια που δεν έχω μαγειρέψει ποτέ.
Και τώρα που το βλέπω, μου έχεις εξάψει την “φαντασία” Σοφία μου.
Όσο για τις πράσινες τηγανιτές ντομάτες είναι σίγουρα εξαιρετικό μεζεδάκι, γιατί όχι και στον φούρνο λοιπόν…
Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο εύχομαι.
Έλα Πηνελόπη μου,
φτιάξε το σαλάχι!
Καλά εκεί στην πρωτεύουσα κανείς δεν έχει φάει σαλάχι;;;
Δεν ξέρετε τι χάνετε…
Καλή εβδομάδα να έχεις!
Σημερα εφτιαξα σαλαχι, στο σκευος , απλα με σκορδο κ λεμονι.
Την συνταγη σου την θαυμασα, δεν θα την σκεφτομουν με το τιποτα.
Συγχαρητηρια.
Υ.Γ. Επισης, χαρηκα πολυ που μοιραστηκα την αγαπη μου για το σαλαχι.
Ευχαριστω.
ΚΑΛΗ συνεχιση*