Home Αγαπημένες συνταγές μου ! Φωλιές από κανταΐφι με παγωτό καϊμάκι και κόκκινα φρούτα! Χωρίς ζάχαρη!!!

Φωλιές από κανταΐφι με παγωτό καϊμάκι και κόκκινα φρούτα! Χωρίς ζάχαρη!!!

by sofia sofeto
4 σχόλια

033

 

Ξέρω πως έχω καιρό να σας ετοιμάσω νέα συνταγή…

Η αλήθεια είναι πως μου έλειψε πολύ το να το κάνω…

Όμως στην ζωή μου οι προτεραιότητες άλλαξαν

και από δω και πέρα θα είμαι αφιερωμένη κάπου αλλού…

 

Πριν λίγες μέρες , ήρθε αυτό που περίμενα τόσο καιρό!!!

Ο γιός μου !!!

Ένα μικρό ανθρωπάκι που μου άλλαξε την ζωή!!!

Σήμερα λοιπόν γιορτάζω αυτό το μεγάλο γεγονός για μένα

αλλά και για την οικογένεια μου , μαζί σας!

Ετοίμασα ένα ξεχωριστό γλυκό

που είναι τόσο λαχταριστό και νόστιμο σαν το μικρό μου αγοράκι!!!

 

Όταν το φωτογράφισα ασυναίσθητα προτίμησα να βάλω γαλάζιο φόντο…

Ίσως γιατί  εδώ και καιρό τα βλέπω όλα γύρω μου γαλάζια ,

ενώ είχα συνηθίσει εδώ και 7 χρόνια να τα βλέπω όλα ροζ…

Το κοριτσάκι μου βλέπετε, ήταν μέχρι τώρα το «κέντρο του κόσμου» μου !

 

Δεν θέλω να σας κουράσω άλλο με τα «δικά μου».

Η αλήθεια είναι πως , ακόμα και ο χρόνος μου για να σας γράψω ,

είναι ιδιαίτερα περιορισμένος…

Δεν ξέρω πότε θα τελειώσω αυτή την ανάρτηση ,

γράφω με πολλά διαλλείματα για αλλαγή πάνας , για θηλασμό , για αγκαλίτσες…

 

Ελπίζω το γλυκό μου να σας αρέσει όσο κι εμένα!

Έχω λατρεία με τα σιροπιαστά γλυκά ,

αυτό το κανταΐφι ήταν μεγάλη μου επιθυμία να το φτιάξω.

 

Το παγωτό καϊμάκι είναι απ’ τα πολύ αγαπημένα μου .

Το φτιάχνω κάθε καλοκαίρι αρκετές φορές ,

το συνοδεύω συνήθως με σάλτσα κόκκινων γλυκόξινων φρούτων.

Όταν έστηνα το γλυκό μου για την φωτογράφιση ,

σκεφτόμουν πως είναι κρίμα να το χαλάσω , μου άρεσε τόσο πολύ!!!

Τελικά κατάλαβα πως μάλλον όλα γύρω μου, μου άρεσαν πάρα πολύ…

Ίσως γιατί νιώθω μέσα μου την ομορφιά της ζωής μου ,

βλέπω τα παιδιά μου και λάμπουν τα μάτια μου!!!

 

Σας εύχομαι να απολαύσετε κι εσείς την συνταγή μου!

 

039

 

Υλικά για 10 τεμάχια:

 

Για τις φωλιές από κανταΐφι :

 

300 γρ. κανταΐφι φρέσκο ή κατεψυγμένο

 

Γέμιση :

 

100 γρ. φιστίκια Αιγίνης καθαρισμένα και χοντροκομμένα

100 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα

1/5 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα σε σκόνη

20 γρ. ζάχαρη καρύδας

1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού

30 γρ. ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο

 

Επίσης θα χρειαστούμε :

 

60 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος

60 γρ. ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο

 

Για το σιρόπι :

 

140 γρ. σιρόπι αγαύης (σκούρα μη επεξεργασμένη)

35 γρ. limoncello (λεμοντσέλο) χωρίς ζάχαρη

ή 15 γρ. χυμό λεμονιού μαζί με 20 γρ. νερό.

 

Υδατάνθρακες φωλιάς : 38,15 γρ./ τεμάχιο.

Λιπαρά φωλιάς : 25,17 γρ /τεμάχιο.

 

Παγωτό καϊμάκι :

 

500 γρ. φρέσκο γάλα

10 γρ. σαλέπι σε σκόνη χωρίς ζάχαρη ( θα το βρείτε σε μπαχαράδικα)

55 – 60 γρ. στέβια κρυσταλλική με ερυθριτόλη με αναλογία με την ζάχαρη 1:2

250 γρ. κρέμα γάλακτος με 20% λιπαρά

150 γρ. στραγγιστό γιαούρτι με 2% λιπαρά

8 – 9 σταγόνες μαστιχέλαιο.

 

Υδατάνθρακες παγωτού : 6,4 γρ. / 100 γρ.

Λιπαρά παγωτού : 8,4 γρ. / 100 γρ.

 

Για την σάλτσα φρούτων ,

μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια από τις παρακάτω συνταγές μου

για γλυκά του κουταλιού

ή να κάνουμε μια ανάμεικτη με τα φρούτα που μας αρέσουν:

 

Γλυκό του κουταλιού βύσσινο.

Γλυκό του κουταλιού κεράσι.

Μαρμελάδα φράουλα.

Γλυκό του κουταλιού cranberry.

Σάλτσα κορόμηλου.

 

Η επιλογή δική σας!!!

045

 

Θα ξεκινήσουμε με τις φωλιές κανταΐφι .

Αν δεν έχουμε φρέσκο κανταΐφι αλλά κατεψυγμένο ,

θα πρέπει να το αφήσουμε εκτός κατάψυξης για να ξεπαγώσει.

Σας προτείνω να πάρετε φρέσκο

γιατί οι συσκευασίες περιέχουν προϊόν βάρους 500 γραμμαρίων.

Εμείς θα χρειαστούμε 300 γρ. οπότε μπορείτε τα υπόλοιπα 200 γρ.

να τα καταψύξετε και να τα χρησιμοποιήσετε για κάποια άλλη συνταγή.

Αν αποψύξετε το κατεψυγμένο ,

δεν θα μπορείτε να καταψύξετε πάλι αυτό που σας περισσεύει .

 

Θα χρησιμοποιήσουμε τσέρκι ή στρογγυλά φορμάκια πυρίμαχα

διαμέτρου 10 εκατοστών ,

για να ψήσουμε μέσα τις φωλιές μας.

 

Χωρίζουμε το κανταΐφι μας σε 10 ίσα μέρη ,

προσπαθώντας να το ανοίξουμε με τα χέρια μας

ώστε να μην είναι κολλημένο όταν θα το χρησιμοποιήσουμε .

 

Προηγουμένως έχουμε ετοιμάσει την γέμιση

ανακατεύοντας όλα τα υλικά μας μέχρι να ενωθούν.

 

Αν χρησιμοποιήσουμε τσέρκι θα τα τοποθετήσουμε πάνω σε λαδόκολλα

που έχουμε στρώσει πάνω σε λαμαρίνα.

Αν χρησιμοποιήσουμε φορμάκια πυρίμαχα ,

θα τα βάλουμε πάνω σε λαμαρίνα

ώστε να είναι εύκολη η τοποθέτηση τους μέσα στον φούρνο.

 

Μέσα σε κάθε τσέρκι ή φορμάκι βάζουμε την μισή ποσότητα κανταΐφι

που αντιστοιχεί σε κάθε μερίδα .

Βάζουμε μετά την αντίστοιχη ποσότητα από την γέμιση

και στην συνέχεια από πάνω προσθέτουμε το υπόλοιπο κανταΐφι .

 

Όταν τα ετοιμάσουμε όλα ,

είναι η ώρα να τους ρίξουμε τα 60 γρ. βούτυρο λιωμένο και ανακατεμένο

με τα 60 γρ. ελαιόλαδο.

Με ένα κουτάλι ραντίζουμε από πάνω τις φωλιές μας

με ίση ποσότητα βουτύρου και ελαιολάδου ,

προσπαθώντας να καλύψουμε όλη την επιφάνεια τους.

 

Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο μας στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς κελσίου και ψήνουμε τις φωλιές μας μέχρι να ροδίσουν ,

γύρω στα 15 – 20  λεπτά , ανάλογα τον φούρνο.

 

Πριν τα βγάλουμε απ΄τον φούρνο έχουμε ετοιμάσει το σιρόπι μας ,

ανακατεύοντας το σιρόπι αγαύης με το limoncello (λεμοντσέλο) .

Μόλις βγάλουμε τις φωλιές από τον φούρνο και είναι πολύ ζεστές ,

είναι η ώρα που θα τις περιχύσουμε με το σιρόπι μας.

Θα το απορροφήσουν

και θα τις αφήσουμε να κρυώσουν μέσα στις φόρμες ή στα τσέρκι.

074

 

Τώρα θα σας πω για το παγωτό καϊμάκι.

Καλό είναι να το ετοιμάσουμε όση ώρα ψήνουμε τις φωλιές μας.

Μέσα σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα την στέβια και το σαλέπι μας.

Ανάβουμε την φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία

και ανακατεύουμε με το σύρμα συνεχώς.

Το μείγμα μας θα αρχίσει να πήζει .

Όταν δούμε πως έχει πήξει το κατεβάζουμε από την φωτιά

και το αφήνουμε να κρυώσει .

Στην συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μας

και ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα μέχρι να ενωθούν.

Τώρα είναι η ώρα να το βάλουμε στην παγωτομηχανή μας ,

αν θέλουμε να έχουμε ένα πολύ καλό  και γρήγορο αποτέλεσμα παγώματος.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή ,

ρίχνουμε το παγωτό μας στον παγωμένο κάδο της παγωτομηχανής μας

και περιμένουμε να ετοιμαστεί το παγωτό μας.

Αν δεν έχουμε παγωτομηχανή ,

θα βάλουμε το μείγμα του παγωτού μας μέσα σε ένα μεταλλικό μπολ με καπάκι

και θα το τοποθετήσουμε στην κατάψυξη.

Μόλις αρχίσει να παγώνει θα το ανακατέψουμε με το σύρμα .

Αυτή την διαδικασία θα την κάνουμε για 3 φορές ακόμα ανά 20 λεπτά της ώρας.

Έτσι το παγωτό μας θα παγώσει ομοιόμορφα.

 

Όταν τα έχουμε ετοιμάσει όλα , μπορούμε να σερβίρουμε

και να απολαύσουμε το γλυκάκι μας!!!

Προσωπικά το λατρεύω!!!

Είναι τόσο απολαυστικό….μμμμ!!!

 

Το ετοίμασα όσο πιο ελαφρύ μπορούσα ,

ώστε να έχω ένα υπέροχο γευστικό αποτέλεσμα ,

αλλά και να είναι παράλληλα κατάλληλο για όλους εμάς που προσέχουμε τι τρώμε!

 

Δεν είναι δύσκολο να το φτιάξετε ,

χρειάζεται σωστός προγραμματισμός και αγάπη για δημιουργία.

Το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει όπως κι εμένα!

Σας εύχομαι καλή απόλαυση και να έχετε ένα υπέροχο υπόλοιπο καλοκαιριού!!!

063

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

4 σχόλια

ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ 17/06/2018 - 23:06

ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΕΧΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Reply
sofia sofeto 18/06/2018 - 10:50

Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια.

Reply
ΜΑΡΙΑ ΚΑΣΣΩΤΑΚΗ 04/12/2020 - 16:25

Ευχαριστώ πολύ για την υπέροχη συνταγή αντί για ζάχαρη καρδιάς μπορώ να βάλω στεβια 1:2 και τι ποσότητα; και πως μπορώ να κάνω άχνη από κρυσταλλική στεβια;

Reply
sofia sofeto 05/12/2020 - 02:12

Καλησπέρα σας. Μπορείτε να βάλετε μια κουταλιά της σούπας στέβια 1:2. Για να κάνετε άχνη από στέβια, θα χτυπήσετε στο μουλτι κρυσταλλική στέβια με εριθρυτόλη με αναλογία 1:1.

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!