Ο Μάιος είναι ο αγαπημένος μου μήνας!
Εκτός του ότι αρχίζει πια πολύ έντονα να μυρίζει καλοκαίρι,
είναι η εποχή που μπορούμε να βγούμε μια βόλτα
και να θαυμάσουμε στις αυλές
τα πολύχρωμα και μοσχομυριστά λουλούδια της εποχής.
Να πάμε στις λαϊκές αγορές και να βρούμε σε αφθονία τα αγαπημένα μας φρούτα ,
τις φράουλες , που τώρα είναι η εποχή τους!
Σήμερα θα σας φτιάξω μια ακόμα μαρμελάδα φράουλα.
Σας έχω ήδη προτείνει στο παρελθόν άλλες δύο ,
( Μαρμελάδα φράουλα , χωρίς βράσιμο και χωρίς ζάχαρη!)
και
(Μαρμελάδα φράουλας με φρέσκο ζελέ αλόης (aloe Vera) και chia seeds , με στέβια.)
και οι δύο τους είναι χωρίς βράσιμο.
Έχουν όμως μικρή διάρκεια ζωής γιατί είναι τόσο φρέσκες
όσο τα φρούτα που τις φτιάξαμε.
Έτσι λοιπόν θα σας παρουσιάσω μια άλλη εναλλακτική λύση ,
πάλι χωρίς ζάχαρη αλλά με όσο το δυνατόν γίνεται λιγότερη επεξεργασία.
Αυτή η μαρμελάδα διαρκεί περισσότερο
αν την προετοιμάσουμε σωστά
και την αποθηκεύσουμε σε βαζάκια αποστειρωμένα που τα κλείσαμε αεροστεγώς.
Προσωπικά την έχω διατηρήσει μέσα στο ψυγείο,
δίχως να ανοίξω το βαζάκι, για ένα μήνα.
Επειδή μας αρέσει όμως πολύ στην οικογένεια, δεν την κράτησα παραπάνω.
Σύντομα όμως θα φτιάξω πάλι
και θα αφήσω ένα βαζάκι όσο το δυνατόν περισσότερο καιρό μέσα στο ψυγείο
για να δω πόσο θα αντέξει.
Θα σας ενημερώσω για το αποτέλεσμα!
Η συνταγή μου αυτή συμμετέχει σε μια ομαδική πρωτοβουλία ,
που έχουμε πάρει παρέα με άλλα πολύ αξιόλογα food blogs.
Μια παρέα που δημιουργούμε η καθεμία μας με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο ,
συνταγές με ένα κοινό υλικό.
Αυτή την φορά επιλέξαμε τις φράουλες !!!
Παρακάτω θα δείτε και τις υπόλοιπες συνταγές των φίλων μου ,
που είμαι σίγουρη πως θα σας ενθουσιάσουν!!
Υλικά για 850 – 860 γρ. περίπου μαρμελάδας.
850 γρ. φρέσκες φράουλες
65 γρ. στέβια κρυσταλλική με αναλογία με την ζάχαρη 1:3
Λίγη φυσική βανίλια ( ½ λοβός , τα σποράκια )
1,5 κουταλάκι του γλυκού φυσικός χυμός λεμονιού
2/3 του κουταλιού του γλυκού αγάρ αγάρ σε σκόνη
( δείτε τι είναι το αγάρ αγάρ ).
Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ:
Πλένουμε καλά τις φράουλες και τους αφαιρούμε τα κοτσάνια τους.
Τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τις βάζουμε μέσα σε ένα κατσαρόλι.
Προσθέτουμε την στέβια , την βανίλια και το αγάρ αγάρ.
Κλείνουμε το καπάκι και ανάβουμε την φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία.
Μόλις πάρει βράση , ανακατεύουμε για να λιώσει η στέβια και το αγάρ αγάρ.
Αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για 5-6 λεπτά ,
προσθέτουμε και τον χυμό λεμονιού.
Σβήνουμε την φωτιά και αφήνουμε μέχρι να πέσει η βράση.
Έχουμε αποστειρώσει μικρά βαζάκια ,
( για 15 λεπτά τα βάζουμε σε φούρνο με θερμοκρασία 100 βαθμούς κελσίου
με ανοικτά τα καπάκια )
και γεμίζουμε με την μαρμελάδα μας όσο είναι ζεστή.
Κλείνουμε τα καπάκια και γυρίζουμε τα βάζα ανάποδα ,
ώστε να στέκονται με το καπάκι προς τα κάτω,
με αυτόν τον τρόπο κλείνουν αεροστεγώς και όταν κρυώσουν τα γυρίζουμε κανονικά.
Η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη να μπει στο ψυγείο .
Εκεί θα σφίξει όταν κρυώσει
και θα είναι έτοιμη να την χρησιμοποιήσουμε όπως επιθυμούμε.
Μπορούμε να την απολαύσουμε στο πρωινό μας,
πάνω σε μια φέτα σπιτικό ψωμάκι ή παρέα με το τσουρέκι μας.
Επίσης υπέροχη προσθήκη στο γιαούρτι μας!
Ιδανική για να γαρνίρουμε ένα cheese cake
και φυσικά με αυτήν μπορούμε να φτιάξουμε το υπέροχο παγωτό φράουλα
που σας έχω παρουσιάσει ήδη εδώ.
Σας εύχομαι με όποιον τρόπο κι αν διαλέξετε να την απολαύσετε!
Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας!!!
Εδώ δείτε τις υπέροχες συνταγές των φίλων μου!
Είμαι σίγουρη πως θα τις απολαύσετε!!!
Σας φιλώ!!!
- Cookika. Παγωτό με καραμελωμένες φράουλες.
- Delightful area. Σαλάτα με dressing φράουλα.
- Eat Yourself Greek. Eton Mess – μαρέγκα με κρέμα και φράουλες.
- Kouzinista. Παγωμένη τούρτα μους φράουλας με λευκή σοκολάτα.
- Pandora’s Kitchen. Πουτίγκα φράουλας με παγωτό.
- Paxxi. Σοκολατόπιτα με φράουλες & Freakshake.
- Real Family food. Πανακότα με γιαούρτι, μέλι & σάλτσα με ψητές φράουλες.
- To mialo sto fagito. Μπαμπά με σάλτσα φράουλας.
9 σχόλια
[…] Η Σοφία από το Sofeto Μαρμελάδα φραουλα και βανίλια χωρίς ζάχαρη και πολύ βρ… […]
Γεια σου Σοφία και Χρόνια Πολλά,θέλω να σε ρωτησω στην περιοχή που μένω (Νίκαια) στο μαγαζί με τα βιολογικά υπάρχει στεβια 1:4 μπορώ να την χρησιμοποίησω και σε τι αναλογία;
Καλησπέρα, θα βάλεις 45-50 γρ. Καλή επιτυχία!!!
Σε ευχαριστώ πολύ ?
Καλησπερα σας! Εφόσον τα αρχικά 65γραμ. στέβια της συνταγής αντιστοιχούν σε 195γραμ ζάχαρη, η στέβια 1:4 δε θα ειναι γύρω στα 45-50γραμ; Ρωτάω γιατι εγω εχω στέβια 1:2 και ηθελα το υπολογίσω στα δικά μου δεδομένα. Η στεβια 1:4 δεν ειναι πιο γλυκιά απο την στέβια 1:3 κ.ο.κ…;
Καλημέρα, έχεις δίκιο μπερδεύτηκα με την 1:2…
1:2 σημαίνει 1 κουτ.σ στέβια =2κ.σ ζάχαρη. Δεν υπολογίζουμε σε βάρος, αλλά σε όγκο, έχουν διαφορετικό. Δυστυχώς υπάρχουν τόσο διαφορετικά προιόντα στην αγορά που κι εγώ ζαλήστικα….?
Εσύ με 1:2 πρέπει να βάλεις γύρω στα 85-90 γρ στέβια. Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου.
[…] • H Ειρήνη Ζεβελάκη από το Paxxi φτιάχνει σοκολατόπιτα με φράουλες & freakshake • Η Κατερίνα Θεολόγου από το Delightful Area φτιάχνει σαλάτα με dressing φράουλα • Η Αγγελική Καλαμπόκα από το Cookika φτιάχνει παγωτό με καραμελωμένες φράουλες • Η Ευγενία Μακρογιαννέλη από το Eat Yourself Greek φτιάχνει Eton mess – μαρέγκα με κρέμα και φράουλες • Η Εύα Στειακάκη από το Real Family Food φτιάχνει πανακότα με γιαούρτι, μέλι & σάλτσα με ψητές φράουλες • Η Δώρα Τσίμπη από το Pandora’s Kitchen φτιάχνει πουτίγκα φράουλας με παγωτό • Η Nίκη Χρήστου από Το Μυαλό στο Φαγητό φτιάχνει μπαμπά με σάλτσα φράουλας • Η Σοφία Πιτσικάλη από το Sofeto φτιάχνει μαρμελάδα φράουλα και βανίλια χωρίς ζάχαρη και πολύ βρ… […]
καλημερα Σοφια
Η στεβι απου εχω ειναι 1 προς 5
ποσο θα βαλω
ευχαριστω!
Καλημέρα , σε κρυσταλλική πάντα μιλάμε θα βάλεις 30-35 γρ. Θα δοκιμάσεις πρώτα και μετά προσθέτεις πολύ λίγη αν χρειαστεί.