13,5K
Κείμενο, συνταγή, φωτογραφίες, food styling: Σοφία Πιτσικάλη ( Sofia Sofeto )
Σήμερα σας έχω ένα υπέροχο γλυκό!
Το μόνο που θα πω είναι ότι εξαφανίστηκε
σε μια μέρα… από τρία άτομα!
Μέρες σκεφτόμουν να φτιάξω κάτι
μεταξύ τούρτας και Cheese cake.
Αυτό που τελικά προέκυψε είναι
το εικονιζόμενο αφράτο κέικ
με τον γευστικό συνδιασμό
πορτοκαλιού και βατόμουρου !
Το έκανα μάλιστα τόσο ελαφρύ
που δεν νιώθω καθόλου τύψεις
που έφαγα αρκετό απ’ αυτό…
Υλικά:
Για το κέικ:
• 80 γρ χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
• το ξύσμα από 1 πορτοκάλι
( ακέρωτο και βιολογικό )
• 150 γρ κεφίρ
• 30 γρ εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
• 5 κ. σούπας στέβια κρυσταλλική με εριθρυτόλη
με αναλογία με την ζάχαρη 1 : 2
• λίγη φυσική βανίλια σε σκόνη
• 1/2 κ. γλυκού καρδάμωμο ( κακουλέ ) σε σκόνη,
• 1,5 κ. γλυκού μαγειρική σόδα
• 1 κ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
• 60 γρ νιφάδες βρώμης
• 90 γρ αλεύρι ολικής αλέσεως.
Για την μους πορτοκάλι:
• 500 γρ. γλυκιά μυζήθρα
• 150 γρ κεφίρ
• 5 κ. σούπας στέβια κρυσταλλική με εριθρυτόλη
με αναλογία με την ζάχαρη 1 : 5
• ξύσμα από 1,5 πορτοκάλι μεσαίου μεγέθους.
Για την σάλτσα από βατόμουρα:
• 300γρ. βατόμουρα φρέσκα ή κατεψυγμένα,
• 5 κ. σούπας στέβια κρυσταλλική με εριθρυτόλη
με αναλογία με την ζάχαρη 1 : 2
• 1/3 κ. γλυκού αγάρ αγάρ
• 1 κ. γλυκού χυμό λεμονιού.
Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ:
Ξεκινάμε ρίχνοντας σ’ ένα μπολ,
το κεφίρ και το ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε καλά.
Διαλύουμε μέσα στον χυμό πορτοκάλι την σόδα
και την προσθέτουμε στο μπολ.
Ρίχνουμε ακόμα την στέβια και τα μυρωδικά μας,
ανακατεύουμε πολύ καλά με τον αυγοδάρτη
μέχρι να διαλυθεί η στέβια.
Προσθέτουμε την βρώμη και το αλεύρι
αφού πριν τα έχουμε ανακατέψει
με το μπέικιν πάουντερ.
Συνεχίζουμε το πολύ καλό ανακάτεμα.
Όταν το μείγμα μας είναι ομογενοποιημένο ,
το ρίχνουμε μέσα σ’ ένα τσέρκι για τούρτες
που το έχουμε ακουμπήσει πάνω σε μια λαδόκολλα,
στρωμένη σε λαμαρίνα .
Ψήνουμε στις αντιστάσεις του φούρνου
στους 180 βαθμούς.
Το κέικ έχει φουσκώσει και έχει ψηθεί εσωτερικά.
Κάνουμε το κόλπο με την οδοντογλυφίδα,
την οποία βυθίζουμε στο κέικ.
Όταν βγει καθαρή τότε είναι έτοιμο.
Παράλληλα με το ψήσιμο φτιάχνουμε
την μους πορτοκαλιού.
Μέσα στο μπλέντερ ρίχνουμε
την μυζήθρα με το κεφίρ
και κτυπάμε μέχρι να γίνουν κρέμα.
Προσθέτουμε την στέβια
και το ξύσμα πορτοκαλιού
Ξανακτυπάμε και αυτό ήταν!
Έχουμε βγάλει απ’ τον φούρνο το κέικ
και ρίχνουμε από πάνω του την μους.
Μέσα στο τσέρκι φυσικά.
Απλώνουμε καλά και το βάζουμε να ψηθεί
για 10 λεπτά στον αέρα αυτή την φορά,
στους 170 βαθμούς.
Όταν περάσουν τα 10 λεπτά βγάζουμε απ’ τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
Στα 10 λεπτά που ψήναμε μπορούμε να φτιάξουμε την σάλτσα βατόμουρου.
Θα βάλουμε σε κατσαρολάκι τα βατόμουρα σκεπασμένα με καπάκι.
θα τα αφήσουμε να πάρουν βράση και
θα χαμηλώσουμε την φωτιά.
Θα βγάλουν τα υγρά τους
και δεν θα χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον.
Όταν δούμε πως έχουν λιώσει όπως σιγοβράζουν ,
προσθέτουμε το αγάρ αγάρ και ανακατεύουμε καλά.
Σβήνουμε την φωτιά και προσθέτουμε
την στέβια και τον χυμό λεμονιού.
Ανακατεύουμε καλά.
Μόλις δούμε πως το κέικ έχει κρυώσει,
το βγάζουμε απ’ το τσέρκι
και το βάζουμε σε δίσκο σερβιρίσματος.
Απλώνουμε από πάνω την σάλτσα
που επίσης έχει κρυώσει.
Μπορούμε να το φάμε αμέσως
ή να το βάλουμε στο ψυγείο να παγώσει.
Κατά την γνώμη μου είναι πολύ καλύτερο
να καταναλωθεί κρύο.
Όπως και να το φάτε όμως
είμαι σίγουρη πως θα το απολαύσετε!
29 σχόλια
Καλημέρα Σοφία μου!Υπέροχη συνταγή!Φαίνεται πολύ λαχταριστό!Το κέικ μου άρεσε πάρα πολύ!
Φιλιά!
Γεια σου Ελένη! Σ’ ευχαριστώ που μου γράφεις όμορφα λόγια ,
μου έφτιαξες την μέρα! Καλή συνέχεια!
Βρε Σοφία σου έχει γίνει πολύ ωραίο! Εγώ με την στέβια δεν έχω κάνει καμμία “επαφή”, πέραν του καφέ μου και τελικά όπως διαβάζω είναι καλή σε αποτέλεσμα κυρίως για τα “κρύα” γλυκά. Γιατί σιρόπι με τίποτε δεν φτιάχνετε…
Πρέπει να κάτσω και να το καλό σκεφτώ τελικά το θέμα.
Αν και δεν είναι μόνη η ζάχαρη που μας προσφέρει θερμίδες εμάς των λιχούδηδων :-))
Καλό ΣΚ εύχομαι.
Πηνελόπη γειά σου!
Όντως έγινε πολύ ωραίο το γλυκό,
θα ήθελα να διεύκρινήσω ότι στέβια από στέβια έχει διαφορά… Έχοντας δοκιμάσει αρκετές μάρκες και ποιότητες , κατέληξα σε κάποια , (που δεν μπορώ να την γράψω για να μην θεωρηθεί διαφήμιση),αν θέλεις στην στέλνω με μύνημα στο f.b.
Με αυτή λοιπόν μπορώ να φτιάξω και κρύα και ζεστά γλυκά (μέχρι 200 βαθμούς κελσίου),γίνονται πολύ καλά (για τα γούστα τα δικά μου και των δικών μου ανθρώπων που τρώνε).
Όσων αφορά το σιρόπι , φυσικά και έχεις δίκιο, με στέβια δεν γίνεται, και πάλι όμως υπάρχει λύση για όσους δεν θέλουν την ζάχαρη! Το σιρόπι Αγαύης είναι ιδανικό , φαντάσου πως εγώ φτιάχνω μπακλαβαδάκια και γαλακτομπούρεκο χωρίς ζάχαρη αλλά με στέβια και σιρόπι Αγαύης.
Γενικά πιστεύω πως για όλα υπάρχει λύση και πιστεψέ με δεν υπάρχει κάτι που δεν φτιάχνεται χωρίς ζάχαρη.
Σου εύχομαι καλό Σαββατοκύριακο και καλές μαγειρικές!
Θα μπορουσα με καποιο τροπο να μαθω γι αυτη την στεβια? Πεταω τα λεφτα μου συνεχεια…. Και δεν ειναι και πολλα….. :/
στείλε μου μήνυμα στο μέιλ μου να σου πω.
Εντυπωσιακό και με ωραία υλικά,δεν θα προτιμήσω τη στέβια βέβαια.
Καλό Σ/Κ
Γεια σου Ξανθή! θα ήθελα να μου πεις αν θέλεις γιατί απορίπτεις την στέβια, η γνώμη των άλλων είναι πολύ σημαντική για μένα ,και πολύ θα ήθελα να ξέρω, ευχαριστώ εκ των προτέρων!Καλά να περάσεις !
Σοφία δεν έχω λόγους διαίτης μιας και τα κιλά μας είναι σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα αλλά ούτε λόγους υγείας προς το παρόν τουλάχιστον, οπότε βάζω ζάχαρη ακόμη όχι βέβαια παντού πίνω καφέ και τσάι σκέτο δεν με ενοχλεί.
Από φίλη που δοκίμασε δεν είχα και τα καλύτερα σχόλια, θα μου πεις γούστα είναι αυτά.
Καλή συνέχεια
Ξαδερφούλα με ξετρέλλανες με τα γλυκά σου!!!!!τι να πώ για αυτό το κέικ με τα βατόμουρα …αχ…και δεν είσαι κοντά να σε επισκεφτώ….το αριανι ειναι τυρί; που θα το βρώ;η στέβια που μου χάρισες κανει γιαυτο το γλυκό;
Γεια σου Δήμητρα!
Το αριάνι είναι κάτι μεταξύ γάλακτος και γιαουρτιού, θα το βρεις στα ψυγεία του σούπερ μάρκετ.
Η στέβια που σου χάρισα φυσικά και κάνει για το γλυκό αυτό,
όταν το φτιάξεις δοκίμασε και αν το θέλεις πιο γλυκό πρόσθεσε λίγη ακόμα,
σύντομα θα τα πούμε από κοντά!
Σοφία μου γεια σου, πραγματικά φανταστικό το γλυκό σου και που να σου πάει ο νους ότι είναι τόσο αθώο. εγώ το έχω το θεματάκι μου με την Στέβια, δεν μου αρέσει αλλα όπως και να έχει είναι καταπληκτικό το γλυκό σου! Καλό Σαββατοκύριακο!
Γεια σου Έρη,
σ’ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη,
εύχομαι καλή ξεκούραση το Σαββατοκύριακο και καλή και δημιουργική εβδομάδα που έρχεται!
Hello dear, I just discovered your blog and love it!
ja follow him!
Come visit my 🙂
http://coisasdanadya.blogspot.pt/
kisses from Portugal
Hi! Wellcome to my kitchen!
Iwish you good luck and thank you for your visit,
goodnight!
Επιτελους πηρα κρυσταλλικη στεβια και αμεσως θα δοκιμασω κατι απ ολα αυτα
Λοιπον δεν εχω βατομουρα, αλλα εχω ροδια.
Να τα αντικαταστησω και σε τι ποσοτητα?
Επισης, δεν εχω αγαρ αγαρ. ΠΕιραζει?
Τέλος θα βαλω λεμονι και οχι πορτοκαλι΄. Αυτο πειραζει το ξερω αλλα δε θελω τη ζαχαρη του πορτοκαλιου…
Καλημέρα φίλε μου!
Τα ρόδια είναι μια χαρά , θα τα κάνεις χυμό και μετά μαρμελάδα, δυστυχώς όμως χωρίς αγάρ αγάρ δεν γίνεται τίποτα…
εκτός αν έχεις σπόρους chia και τους βάλεις μέσα στον χυμό και γίνουν μαρμελάδα χωρίς βράσιμο, έχω σχετική συνταγή με φράουλες και βερύκοκα.
Απ το πορτοκάλι παίρνουμε το ξύσμα το οποίο δεν έχει σάκχαρα , μόνο το αιθέριο έλαιο μας δίνει, αλλά και με λεμόνι μια χαρά θα είναι, έχω έτοιμη συνταγή αλλά το bloker μου κάνει κόλπα και δεν μπορώ να κάνω ανάρτηση…
Καλή επιτυχία σε ότι κάνεις και περιμένω τα νέα σου!
Χυμο και μετα μαμελαδα με την ιδια διαδικασια το αγρ αγαρ σωστα?
Ελπιζω να βρω αγαρ αγαρ σημερα, ανυπομονω!!!!!
Σε μπαχαράδικο στην ευριπίδου θα βρείς αν μένεις Αθήνα και σε καταστήματα με βιολογικά προιόντα,
θα κάνεις χυμό τα ρόδια και μετά θα τον βάλεις σε κατσαρολάκι , βάλε περίπου 3 φλιτζάνια του τσαγιού χυμό,
1/3 κουταλάκι του γλυκού αγάρ αγάρ σε σκόνη, προσοχή γιατί μπορεί να γίνει ζελε αν βάλεις πολύ.
θα ανάψεις την φωτιά, μόλις πάρει βράση το χαμηλώνεις και προσθέτεις το αγάρ αγάρ, ανακατεύεις καλά και αποσύρεις απ’την φωτιά, προσθέτεις την στέβια, τώρα θα δεις αναλογία που γράφει έπάνω, γιατί η κάθε μάρκα έχει διαφορετική περιέκτικότητα σε στέβια, θα δοκιμάσεις αν σου αρέσει, βάλε λίγο και μετά προσθέτεις αν χρειάζεται.
προσθεσε και 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού και είσαι έτοιμος. Το αφήνεις να κρυώσει και μετά στο ψυγείο να σφήξει.Καλή επιτυχία!
Σοφάκι τρελαίνομαι για βατόμουρα!!!!
Το γλυκάκι σου δείχνει πολύ πολύ λαχταριστό.
Ναι είναι πολύ πετυχημένο!
Ελπίζω να το δοκιμάσεις και να μου πεις την γνώμη σου!
Σοφία μου είναι πολύ ωραίο το γλυκό σου και μου άρεσε που χρησιμοποίησες στέβια… εγώ ακόμη δεν την χρησιμοποίησα! Πάντως φαίνεται τέλειοο!
Φιλιά!
Σοφια, ανεβασα ενα σχολιο χτες και δε βλεπω να εμφανιζεται οποτε το ξαναυποβαλλω και αν δεις κ το αλλο σβησε ενα απ τα δυο 🙂
Λοιπον το σχολιο αφορουσε ενα γλυκο που εφτιαξα μονη μου και θα χαιρομουν πολυ αν δοκιμαζες και τελειοποιουσες εσυ 🙂
ΣΟΥΦΛΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ για 2 ΑΤΟΜΑ
50 γρ στεβια κρυσταλλικη
2 αυγα
2 κ.γ. γεματες κακαο 100%
2 κ.γ. αλευρι χωρις γλουτενη
1 κ.γ. ελαιολάδο
Προθερμαινω φουρνο στους 220 στις αντιστασεις πανω κατω. Χτυπαω ζαχαρη και αυγα ως να ασπρισουν και να αφρατεψουν. Χαμηλωνω ταχυτητα μιξερ και προσθετω αλευρι κακαο και λαδακι
Μοιραζω ισοποσα (ωστε να ψηθουν στον ιδιο χρονο) το μειγμα σε 2 ατομικα μπολακια και ψηνω για 10 λεπτα.
Ετοιμο!
Καλημέρα το είδα το σχόλιο σου και απάντησα,δεν ξέρω γιατί δεν το βλέπεις. Η συνταγή σου είναι πολύ ενδιαφέρουσα, το μόνο που θα πρόσθετα εγώ είναι λίγο άρωμα, βανίλια ,κανέλα κ.τ.λ. Ευχαριστώ πολύ που μου την εμπιστεύτηκες!
Καλημέρα το είδα το σχόλιο σου και απάντησα,δεν ξέρω γιατί δεν το βλέπεις. Η συνταγή σου είναι πολύ ενδιαφέρουσα, το μόνο που θα πρόσθετα εγώ είναι λίγο άρωμα, βανίλια ,κανέλα κ.τ.λ. Ευχαριστώ πολύ που μου την εμπιστεύτηκες!
Καλημερα,
πολυ ωραια φαινεται η συνταγη σας. Θα μπορουσα με καποιον τροπο να μαθω σε ποια στεβια καταληξατε; Οσες εχω δοκιμασει αφηνουν μια πολυ ασχημη επιγευση, μεταλλικου-τεχνητου. Ευχαριστω
στείλε μου ένα μήνυμα στο μέιλ μου να σου απαντήσω.
Καλημέρα! Εκτός από τη μυζήθρα γινεται κ με ανθότυρο;
Καλησπέρα σας. Ναι γίνεται, φτάνει να είναι καλής ποιότητας και όχι αλμυρό.