Home Αγαπημένες συνταγές μου ! Σταφύλι γλυκό του κουταλιού χωρίς ζάχαρη αλά Sofeto!

Σταφύλι γλυκό του κουταλιού χωρίς ζάχαρη αλά Sofeto!

by sofia sofeto
3 Σχόλια

Κείμενο, φωτογραφίες, συνταγή, food styling: Σοφία Πιτσικάλη ( Sofia Sofeto ).

Αύγουστος, μήνας που ξεκινά ο τρύγος!
Θα έχετε δει πως σιγά σιγά έκαναν
την εμφάνιση τους στην αγορά,
διάφορες ποικιλίες σταφυλιών.
Φέτος μέχρι στιγμής,
εκτός από την γνωστή μας ποικιλία ” Σουλτανίνα 

( σταφίδα ) , επίσης έκανε την εμφάνιση της η ποικιλία “Φράουλα

και τα επιτραπέζια σταφύλια
με την ονομασία “Αττική
τα οποία χρησιμοποίησα για το γλυκό
που σας προτείνω εδώ.

Σε αυτή την ποικιλία με εντυπωσίασε
το χρώμα!

Σκούρο μελιτζανί ,
που θυμίζει μύρτιλα.
Η αγαπημένη μου ξαδέρφη, η Δήμητρα,
μου έστειλε ένα βαζάκι γλυκό
που έφτιαξε πρόσφατα.
Μόλις το δοκίμασα,
σκέφτηκα πως αυτό το γλυκό
πρέπει να το φτιάξω με τον δικό μου τρόπο
και φυσικά να σας το παρουσιάσω!

Γεύση γεμάτη, χρώμα εξαιρετικό,
που μας προδιαθέτει να το απολαύσουμε
στο γιαούρτι μας, στις κρέπες μας
ή τις τηγανητές μας.
Το λάτρεψα!!!

Ποικιλία Άττικα

Υλικά:
• 1200 γρ σταφύλια ποικιλίας Αττική ( Attica )
( μόνο οι ρώγες )
• 200 γρ στέβια κρυσταλλική με εριθρυτόλη (αναλογία με την ζάχαρη 1:1 )
• 2/3 κ.γ άγαρ άγαρ σε σκόνη
( φυσικό πηκτικό μέσο που προέρχεται
από φύκια, θα το βρείτε σε μπαχαράδικα και καταστήματα με βιολογικά προϊόντα. )
• 4-5 φύλλα αρμπαρόριζας.

Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ γλυκού:

Αρχικά να σας πω πως διαβάζοντας πληροφορίες

για την συγκεκριμένη ποικιλία,

είδα πως θεωρείται άσπερμη.
Έχει όμως λίγα κουκουτσάκια.
Μπορούμε να τα αφαιρέσουμε
με ένα τσιμπιδάκι αφού πρώτα
έχουμε πλύνει πολύ καλά τις ρώγες.
Τις αφήνουμε να στραγγίσουν από το νερό.

Στην συνέχεια ακολουθούμε μια διαδικασία που προτιμώ τελευταία,
όταν ετοιμάζω κάποιο γλυκό του κουταλιού.
Ρίχνουμε τις ρώγες του σταφυλιού
μέσα σε μια κατσαρόλα.
Ανάβουμε την φωτιά σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία.
Η δική μου εστία έχει ανώτερη
θερμοκρασία στο 9,
για το γλυκό αυτό άναψα την εστία στο 3. Σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε
τις ρώγες να θερμανθούν σιγά σιγά
μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται
και να βγάζουν τα υγρά τους.
Προσοχή! Δεν προσθέτουμε καθόλου νερό.
Όταν είναι έτοιμα, σβήνουμε
την εστία και αφήνουμε εκεί
την κατσαρόλα μας σκεπασμένη.

Όταν έχει πέσει η θερμοκρασία,
θα δείτε πως έχουν βυθιστεί οι ρώγες
μέσα στον φυσικό χυμό τους.
Παράλληλα δεν έχουν λιώσει,
ούτε έχουν χάσει το σχήμα τους.
Αυτό μας βοηθάει να έχουμε ένα γλυκό
όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένο.

Τώρα είναι η στιγμή που θα
ολοκληρώσουμε το γλυκό μας.
Δεν έχουμε παρά να ρίξουμε μέσα
στην κατσαρόλα τα υπόλοιπα
υλικά της συνταγής.
Την στέβια, το αγάρ αγάρ και τα φύλλα της αρμπαρόριζας για το άρωμα.
Ανάβουμε πάλι την θερμοκρασία,
αυτή την φορά στο 6
και περιμένουμε να πάρει βράση.
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε
με σκεπασμένο το καπάκι να σιγοβράσει χαμηλώνοντας την φωτιά στο 4.
Θα χρειαστεί βράσιμο γύρω στα 5-6 λεπτά.
Αυτό ήταν!
Αφαιρούμε τα φύλλα της αρμπαρόριζας.

Έχουμε προετοιμάσει μικρά γυάλινα βαζάκια
( ιδανικά των 250 γρ. ) .
Τα έχουμε πλύνει καλά και αποστειρώσει.
Γεμίζουμε με το γλυκό που είναι καυτό.
Κλείνουμε τα καπάκια και γυρίζουμε
τα βαζάκια ανάποδα,
με το καπάκι προς τα κάτω,
μέχρι να κρυώσουν.
Έτσι κλείνουν αεροστεγώς.
Τα διατηρούμε στο ψυγείο.
Όταν παγώσει το γλυκό θα σφίξει
και το σιρόπι λόγω του αγάρ αγάρ.

Συχνά με ρωτάτε για τα γλυκά χωρίς ζάχαρη με την δική μου τεχνική,
πόσο καιρό μπορούμε να τα διατηρήσουμε.
Εφόσον δεν ανοίξουμε το βαζάκι
και έχουμε ακολουθήσει όλη την παραπάνω διαδικασία, το γλυκό διατηρείται
στο ψυγείο 3-4 μήνες.
Όταν ανοιχτεί θα πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε 3-4 μέρες γιατί δεν περιέχει ζάχαρη ή κάποιο άλλο συντηρητικό.

Μέχρι την επόμενη φορά
που θα τα ξαναπούμε,
σας εύχομαι να απολαμβάνετε τις μικρές
και μεγάλες χαρές της ζωής σας!!!

Σας φιλώ!
Σοφία.

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

3 Σχόλια

Demi 28/08/2019 - 21:26

Σοφία μου αυτη την ποικιλία σταφυλιού δεν την είχα ξαναφτιάξει γλυκό .Ενθουσιάστηκα με την γεύση του σταφυλιού και προσπάθησα να το φτιάξω χωρίς το άγαρ άγαρ … ήταν και Λίγα τα σταφύλια 600 γρ.Όμως το προσπάθησα και βγήκε σούπερ γευστικό!!!Φαντάζομαι και το σιρόπι με το άγαρ άγαρ που θα έχει δέσει θα έχει υπέροχη υφή γι’αυτό δεν θα χάσω καιρό…..με περιμένει μια σακούλα σταφύλι ..για αύριο…
Φυσικά θα ακολουθήσω την δική σου συνταγή ! Ευχαριστώ αγαπημένη μου 💋

Reply
Κατερινα Τζαμτζη 30/08/2019 - 17:09

Ηθελα να σας ρωτησω μπορω να κανω την ιδια συνταγη με σουλτανινα γιατι εχω πολλα κιλα απο αυτην?

Reply
sofia sofeto 02/09/2019 - 19:01

Φυσικά και μπορείτε!

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More