Home Gourmet υγιεινές απολαύσεις! Φωλιές τυριού γεμιστές με φάβα Σαντορίνης , αυγοτάραχο και πετιμέζι.

Φωλιές τυριού γεμιστές με φάβα Σαντορίνης , αυγοτάραχο και πετιμέζι.

by sofia sofeto
17 σχόλια
Κείμενο, συνταγή, φωτογραφίες, food styling: Σοφία Πιτσικάλη ( Sofia Sofeto ).
102
Σήμερα σας παρουσιάζω μια συνταγή
 που από καιρό είχα κατά νου να φτιάξω.
 
Σκέφτηκα να φτιάξω την αγαπημένη μου
 φάβα Σαντορίνης,
αρωματισμένη με πορτοκάλι και τζίντζερ.
 
Μέσα σε φωλιές παρμεζάνας ή γραβιέρας
 γέμισα με την φάβα μου
 και πρόσθεσα μια λεπτή φέτα αυγοτάραχου.
Συμπλήρωσα με μερικές σταγόνες πετιμέζι
και λίγες μαύρες σταφίδες. 
 
Αποτέλεσμα ήταν ένα ορεκτικό,
 ιδανικό συνοδευτικό για το κρασάκι μας 
ή το ουζάκι μας τα ζεστά βράδια του καλοκαιριού…

 

 

Υλικά:
 
100 γρ. Φάβα Σαντορίνης
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
2,5 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
1 ξερό κρεμμύδι
Αλάτι
Πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
400 γρ. τριμμένη Παρμεζάνα ή γραβιέρα
Αυγοτάραχο κομμένο σε λεπτές φέτες
Μερικές σταγόνες πετιμέζι από σταφύλια
 και σταφίδες .

*Διατροφικές πληροφορίες:

✓ Τα 100 γρ. βρασμένες φάβας
 έχουν 16,5 γρ υδατανθράκων.
✓ Τα 100 γρ πετιμέζι σταφυλιών
 έχουν 80 γρ υδατανθράκων.
✓ Τα 100 γρ μαύρες σταφίδες
 έχουν 65 γρ υδατανθράκων.
104 
 
Διαδικασία :
 
Βάζουμε την φάβα μέσα σε αρκετό νερό
 και προσθέτουμε την σόδα.
Αφήνουμε για μια ώρα.
Στην συνέχεια την σουρώνουμε
 και την πλένουμε καλά με τρεχούμενο νερό.
Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε την φάβα ,
το ξύσμα πορτοκαλιού ,
το τζίντζερ, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο
 και τα 2,5 φλιτζάνια νερού.
Ανάβουμε την φωτιά και μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε την θερμοκρασία
έτσι ώστε να βράσει σιγά σιγά
 με σκεπασμένο καπάκι .
Προσοχή!
Δεν αφαιρούμε τον αφρό που θα δημιουργηθεί
 στο πάνω μέρος,
γιατί χάνουμε πολύτιμα θρεπτικά
 συστατικά της φάβας.
Ανακατεύουμε κατά τακτά χρονικά διαστήματα.
Όταν δούμε πως η φάβα έχει πάρει
 την μορφή κρέμας ,
προσθέτουμε το αλάτι , το πιπέρι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
Αφήνουμε να βράσει για πέντε λεπτά ακόμα
 και  είναι έτοιμη.
Την αφήνουμε να κρυώσει και για να γίνει
 ακόμα πιο σφικτή η υφή της.
Μπορούμε ιδανικά να την βάλουμε
 ένα ολόκληρο βράδυ στο ψυγείο.
 
Ετοιμάζουμε τις φωλιές τυριού.
Μέσα σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι τοποθετούμε
ένα στρογγυλό τσέρκι διαμέτρου 10 εκατοστών ,
ρίχνουμε μέσα τριμμένη Παρμεζάνα ή γραβιέρα
ώστε να καλύπτει όλη την επιφάνεια του τηγανιού.
Κάνουμε την ίδια διαδικασία
 με τις επόμενες φωλιές.
Προσέχουμε να μην κολλήσει η μία με την άλλη,
αφήνουμε ένα μικρό κενό ανάμεσα τους.
Ανάβουμε την φωτιά και μόλις δούμε
 πως λιώνει το τυρί,
απομακρύνουμε το τηγάνι απ’ την φωτιά.
Αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν
 και με μια σπάτουλα,
παίρνουμε μία μία τις φωλιές
 όταν είναι ακόμα λίγο ζεστές και ελαστικές.
Τοποθετούμε την καθεμία πάνω
 σε ένα ποτηράκι του κρασιού
το οποίο έχουμε γυρίσει ανάποδα.
Με το χέρι μας πιέζουμε την φωλιά ώστε να εφάπτεται στα τοιχώματα του ποτηριού
και όταν κρυώσει να πάρει το σχήμα που θέλουμε.
 
Κάνουμε την ίδια διαδικασία για όλες τις φωλιές.
 
Τις βάζουμε στο ψυγείο για να κρυώσουν.
 
Όταν είναι έτοιμες μπορούμε να τις γεμίσουμε
 με την φάβα.
Προσθέτουμε από πάνω μια φέτα αυγοτάραχου,
λίγο πετιμέζι και μερικές μαύρες σταφίδες.
 
Το ορεκτικό μας είναι έτοιμο να το απολαύσουμε!
 
103

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

17 σχόλια

Ξανθή 27/06/2014 - 15:23

Δεν θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερη συμμετοχή με Ελληνική πινελιά.
Καλή επιτυχία εύχομαι μέσα από την καρδιά μου.

Reply
Sofia Sofeto 27/06/2014 - 15:24

Ευχαριστώ πάρα πολύ καλή μου Ξανθή!

Reply
grEAT 27/06/2014 - 16:01

παρα πολυ ομορφο. σκεφτομαι και εγω να κανω κατι για να ενισχυσω την ελληνικη ομαδα!!! 🙂

Reply
Sofia Sofeto 29/06/2014 - 21:08

Ευχαριστώ ! και πολύ καλά θα κάνεις!!!

Reply
peps 27/06/2014 - 19:15

Πολύ γκουρμέ ορεκτικό!!!! Μπράβο σου!
Πολύ θα ήθελα να το δοκιμάσω!!!
Καλή επιτυχία!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reply
Sofia Sofeto 29/06/2014 - 21:08

Γεια σου Πέπη μου!
Εύχομαι να σου αρέσει όταν το δοκιμάσεις!
Ευχαριστώ πολύ!!!

Reply
Ariadni St. 27/06/2014 - 22:50

Τέλειο και πρωτοτυπο!

Reply
Sofia Sofeto 29/06/2014 - 21:09

Ευχαριστώ πολύ , να είσαι καλά!!!

Reply
Χρυσαυγή 28/06/2014 - 07:30

Μπράβο σου για την ιδιετερότητα της συνταγής και την καταπληκτική εκτέλεσή της!
Είναι πραγματικά πολυ ξεχωριστή!
Θα ήθελα να δοκίμαζα μια από τις φωλιές σου. Καλή επιτυχία να έχεις στο διαγωνισμό!

Φιλιά πολλά!

Reply
Sofia Sofeto 29/06/2014 - 21:10

Χρυσαυγή μου σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια!!!
Φιλάκια πολλά!!!

Reply
mia maria 28/06/2014 - 10:13

Πολύ νόστιμη συνταγή! Καλή επιτυχία 🙂

Reply
Sofia Sofeto 29/06/2014 - 21:11

Ευχαριστώ πάρα πολύ!!!

Reply
- spoonstories- 28/06/2014 - 22:04

Καλή επιτυχία κορίτσι μου!!!! Όλα να πάνε όπως θέλεις! Μα είναι τόσο όμορφη ιδέα! Πολύ διαφορετική με Ελληνικές γεύσεις! Φιλιά πολλά!!

Reply
Sofia Sofeto 29/06/2014 - 21:11

Ευχαριστώ πάρα μα πάρα πολύ καλή μου!
Να είσαι καλά!!!

Reply
Eleanna Giannopoulou 29/06/2014 - 20:23

Αχ Σοφάκι, δεν έχω λόγια! Πόσο φανταστική συνταγή είναι αυτή! Σου εύχομαι πολλή, πολλή επιτυχία πραγματικά! Φιλάκια!

Reply
Sofia Sofeto 29/06/2014 - 21:13

Ελεάννα μου γλυκιά, σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ!
Περιμένω την δική σου συμμετοχή με αγωνία!!

Reply
Martha 30/06/2014 - 02:40

Σοφία μου, υπέροχες οι φωλιές σου και ιδιαίτερες, φτιαγμένες με χάρη και ιδανικές για να τρώγονται με χάρη! Εύχομαι καλή επιτυχία μες απ’ την καρδιά μου!

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!