Συνταγή , κείμενο , φωτογραφία , food styling :
Σοφία Πιτσικάλη ( Sofia Sofeto).
Λένε πως το φαγητό του Κυριακάτικου τραπεζιού , πρέπει να φοράει τα «καλά» του!
Να είναι περιποιημένο , νόστιμο , ελκυστικό στο μάτι
και η μυρωδιά του να σε ζαλίζει , να σε μεθάει ,
πριν ακόμα να προλάβεις να μπεις μέσα στο σπίτι…
Αυτή η μυρωδιά κυρίως , πρέπει να θυμίζει μαμά !!!
Οι δικές μου μνήμες απ ‘ όλο αυτό το σκηνικό ,
παραπέμπουν σε ένα και μόνο φαγητό ! Στο παστίτσιο!!!
Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου , όντας μικρό παιδάκι ,
αυτή η «ξελιγωτική» μυρωδιά ήταν ικανή να με κάνει να παρατήσω , με περισσή ευκολία ,
το παιχνίδι έξω στην αυλή του σπιτιού μου και τρέχοντας να ορμήσω μέσα στην κουζίνα ,
αναζητώντας ανυπόμονα μια μερίδα αυτού του απίστευτα δελεαστικού φαγητού …
Τα χρόνια πέρασαν , κι από τότε τα ταψιά με το παστίτσιο
γέμιζαν ξανά και ξανά τις Κυριακάτικες συνεστιάσεις της οικογένειας και των φίλων μας.
Πάντα μας χάριζε το ίδιο χαμόγελο ικανοποίησης .
Πάντα γινόταν η αιτία για να ξεκινήσει η εβδομάδα μας με χαρά και αισιοδοξία!
“Μιλώντας με αρκετούς φίλους που έχουν κοιλιοκάκη ,
ένα αυτοάνοσο νόσημα στο οποίο
δεν επιτρέπεται η κατανάλωση γλουτένης ,
συνειδητοποίησα πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη αυτοί οι άνθρωποι
να μπορούν να έχουν εναλλακτικές ιδέες στην διατροφή τους.”
Στα νέα δεδομένα πλέον της διατροφής μου ,
η ανάγκη να δημιουργήσω συνταγές που παράλληλα με την ευχαρίστηση ,
προσφέρουν και αυτό το κάτι παραπάνω που κάνει την διαφορά ,
την υψηλή διατροφική αξία εννοώ φυσικά,
αποφάσισα να πειραματιστώ και να σας ετοιμάσω μια συνταγή για παστίτσιο
που πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να έχει μια θέση στο τραπέζι μας.
Μιλώντας με αρκετούς φίλους που έχουν κοιλιοκάκη ,
ένα αυτοάνοσο νόσημα στο οποίο δεν επιτρέπεται η κατανάλωση γλουτένης ,
συνειδητοποίησα πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη αυτοί οι άνθρωποι
να μπορούν να έχουν εναλλακτικές ιδέες στην διατροφή τους.
Παρόλη την αποχή από την συγκεκριμένη πρωτεΐνη (γλουτένη) ,
που συνήθως συναντάμε στα προϊόντα σίτου ,
προσπάθησα να ετοιμάσω ένα γευστικό , απολαυστικό και παράλληλα θρεπτικό φαγητό.
Μην τα πολυλογώ …
Έφτιαξα ένα παστίτσιο που έχει όλα αυτά που επιθυμώ να έχει ένα δικό μου φαγητό!!!
Αναζητώντας ζυμαρικά χωρίς γλουτένη ,
για να χρησιμοποιήσω στην βάση του παστίτσιου μου ,
ανακάλυψα τα πεντανόστιμα πενάκια με ρεβυθάλευρο της εταιρείας NIAMA Gluten free.
“Ήθελα κάτι πολύ θρεπτικό , διατροφικά ανώτερο ,
που θα μου δώσει την υπέροχη γεύση μιας κρέμας τύπου μπεσαμέλ ,
την εμφάνιση της , αλλά πάνω απ’ όλα την ποιότητα που ζητούσα!
Η ιδέα ήρθε απρόσμενα και ήταν για μένα αποκάλυψη…”
Εφόσον εξασφάλισα λοιπόν την πιο ποιοτική λύση για τα ζυμαρικά μου ,
σκέφτηκα πως η μπεσαμέλ μου θα έπρεπε να είναι
μια διαφορετική κρέμα από τις συνηθισμένες .
Φυσικά και δεν θα περιείχε γλουτένη ,
συνεπώς απέκλεισα από τα υλικά όλα τα αλεύρια από σιτάρι ,
επίσης απέκλεισα τα αλεύρια του εμπορίου που δεν περιέχουν γλουτένη.
Ήθελα κάτι πολύ θρεπτικό , διατροφικά ανώτερο ,
που θα μου δώσει την υπέροχη γεύση μιας κρέμας τύπου μπεσαμέλ ,
την εμφάνιση της , αλλά πάνω απ’ όλα την ποιότητα που ζητούσα!
Η ιδέα ήρθε απρόσμενα και ήταν για μένα αποκάλυψη…
Το κεχρί , αυτά τα «μαγικά» σποράκια
που αποτελούν την κύρια πρώτη ύλη για τις βρεφικές κρέμες του μικρού μου !!!
Το κεχρί δεν περιέχει γλουτένη , είναι τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη ,
βιταμίνες , ασβέστιο , σίδηρο κ.τ.λ.
Επίσης λόγω των φυτικών ινών που περιέχει βοηθάει στον γλυκαιμικό έλεγχο της τροφής
κάνοντας την ιδανική για ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη ,
καθώς δεν αυξάνει απότομα την γλυκόζη στο αίμα.
Ναι !!!! Η μπεσαμέλ μου χωρίς γλουτένη , με κεχρί , είναι εδώ μπροστά σας!!!!!
Δοκιμάστε την και θα δείτε πως είναι τόσο τέλεια!!!!!
Υλικά για 6 μερίδες :
Ζυμαρικά :
250 γρ.(Μια συσκευασία) Πενάκι με ρεβυθάλευρο της NIAMA Gluten Free .
50 γρ. Τριμμένο τυρί ( light )
20 γρ. ελαιόλαδο.
Για τον κιμά :
800 γρ. Μοσχαρίσιο κιμά με λιγότερα λίπη
100 γρ. Τριμμένο κολοκύθι
100 γρ. Τριμμένο καρότο
90 γρ. Πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
100γρ. Τριμμένο ξερό κρεμμύδι
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδου
80 γρ. Κόκκινο ή ροζέ κρασί
3 κ.σ πελτέ ντομάτας
1 κ.γλυκού μπαχαρικό σουμάκ ( προαιρετικά)
Αλάτι
Πιπέρι
1 κ. γλυκού ξύσμα από ακέρωτο και βιολογικό πορτοκάλι
3 κ. σούπας φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό
3 κ. σούπας ελαιόλαδο.
Για την μπεσαμέλ :
600 γρ. Φρέσκο γάλα ελαφρύ
80 γρ. Κεχρί
300 γρ. Στραγγιστό γιαούρτι με 2% λιπαρά
60 γρ. Τριμμένο τυρί , ( light)
30 γρ. Ελαιόλαδο
Λίγο αλάτι
Πιπέρι
1 κ.γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
2 φρέσκα αυγά
λίγο σουσάμι για πασπάλισμα.
Υδατάνθρακες : 50 γρ. / μερίδα
Λιπαρά : 28 γρ. / μερίδα.
* Για πλήρη διατροφική ανάλυση ,
με την επιμέλεια του diatrofi.gr ,
δείτε το βίντεο που ακολουθεί στο τέλος της συνταγής.
Η προετοιμασία του φαγητού μας ξεκινάει από τα ζυμαρικά .
Βάζουμε το νερό να πάρει βράση μέσα σε μια κατσαρόλα ,
και μόλις είναι έτοιμο , ρίχνουμε λίγο αλάτι και φυσικά τα ζυμαρικά μας ,
το πενάκι χωρίς γλουτένη της NIAMA Gluten Free.
Θα τα βράσουμε για 5΄ λεπτά και θα τα σουρώσουμε .
Τα ρίχνουμε πάλι μέσα στην κατσαρόλα
και προσθέτουμε 20 γρ. ελαιόλαδο , ανακατεύουμε καλά .
Τώρα τα ρίχνουμε μέσα στο ταψάκι ,
( χρησιμοποίησα ένα με διαστάσεις 30 επί 25 εκατοστών ) ,
έπειτα ρίχνουμε το τριμμένο τυρί και τα ανακατεύουμε .
Αφήνουμε στην άκρη τα ζυμαρικά .
Η σειρά του κιμά !
Για τον κιμά χρησιμοποίησα αρκετά λαχανικά ,
που εκτός από γεύση μας δίνουν πολλά θρεπτικά συστατικά
και φυσικά φυτικές ίνες .
Μέσα σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι διαμέτρου 26 εκατοστών ή μια κατσαρόλα ,
ρίχνουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο .
Ανάβουμε την φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία και ρίχνουμε το κρεμμύδι ,
την πιπεριά , το κολοκυθάκι , το καρότο , το σκόρδο και το ξύσμα του πορτοκαλιού .
Τα σοτάρουμε ανακατεύοντας , στην συνέχεια κλείνουμε το καπάκι
και αφήνουμε να σιγοβράσουν σε χαμηλή θερμοκρασία .
Έπειτα από 10΄ λεπτά περίπου , ανοίγουμε το καπάκι και προσθέτουμε τον κιμά .
Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ενωθεί ο κιμάς με τα λαχανικά .
Προσθέτουμε το κρασί , το αλάτι , τα μπαχαρικά και τον πελτέ ντομάτας.
Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10΄ λεπτά περίπου .
Σβήνουμε την φωτιά και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο .
Η σάλτσα με τον κιμά είναι έτοιμη!
Απλώνουμε τον κιμά πάνω στα ζυμαρικά
που έχουμε ήδη τοποθετήσει μέσα σε ταψάκι , ( διαστάσεων 30 επί 25 εκατοστών ).
Τώρα θα ετοιμάσουμε την μπεσαμέλ με το κεχρί.
Μέσα στην κατσαρόλα που βράσαμε τα ζυμαρικά , ρίχνουμε το γάλα και το κεχρί .
Ανάβουμε την φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία και ανακατεύουμε με ένα αυγοδάρτη.
Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε ακόμα πιο πολύ την θερμοκρασία
και κλείνουμε το καπάκι αφήνοντας τα να σιγοβράσουν ( γύρω στα 15΄- 20΄ λεπτά )
μέχρι να απορροφήσει το κεχρί το γάλα και να φουσκώσει.
Αποσύρουμε από την φωτιά την κατσαρόλα .
Στην συνέχεια προσθέτουμε μέσα όλα τα υπόλοιπα υλικά μας
εκτός από το τυρί και τα αυγά.
Ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη και ομογενοποιούμε
με το μπλέντερ χειρός ( ραβδομπλέντερ ) , μέχρι να γίνουν κρέμα .
Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και τα αυγά .
Ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη.
Αυτό ήταν! Έτοιμη η μπεσαμέλ μας!!!
Την ρίχνουμε στο ταψάκι πάνω από τον κιμά .
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.
Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο μας στους 175 βαθμούς κελσίου
και ψήνουμε στον αέρα για 45΄- 50΄ λεπτά!
Καλά είναι να αφήσουμε το παστίτσιο μας να κρυώσει για μία ώρα .
Έτσι θα μπορέσουμε να το κόψουμε και να το σερβίρουμε με μεγάλη άνεση ,
θα αποφύγουμε να διαλυθεί καθώς είναι πολύ ζεστό.
Απολαύστε το με την αγαπημένη σας σαλάτα!!!
Χαρείτε το και μοιραστείτε το με τα αγαπημένα σας πρόσωπα!!!
Δείτε το στο βίντεο που ακολουθεί !!!
Μέχρι την επόμενη φορά που θα τα ξαναπούμε …
Σας φιλώ!!!
Σοφία.
2 σχόλια
Sofia γιατί το κέικ με ζάχαρη καρύδας μου φούσκωσε αλλά όταν κρυώσει έκατσε???τα άλλα υλικά ήταν τα ίδια με την κοινή συνταγη
Γιάννα δεν μπορώ να ξέρω τι έφταιξε… Ποια συνταγή έκανες; Δική μου;