Συνταγή , κείμενο :
Σοφία Πιτσικάλη ( Sofia Sofeto).
Η μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο ,
είναι μια περίοδος προσαρμογής στην νέα πραγματικότητα
που μας χτυπάει διακριτικά την πόρτα…
Οι ανέμελες στιγμές του καλοκαιριού μας έδωσαν την απαραίτητη δύναμη
για να ξεκινήσουμε με αισιοδοξία να κάνουμε τα σχέδια μας ,
τα επόμενα μας βήματα.
Εμάς εδώ στο Sofeto.gr μας αρέσει να μοιραζόμαστε μαζί σας ,
αυτή ακριβώς την αισιοδοξία μας!!
Αναζητούμε τρόπους που θα κάνουν πιο απολαυστική την καθημερινότητα μας
και λύσεις που θα βοηθήσουν στο να έχουμε χρόνο ,
ποιότητα και ευχάριστη διάθεση
μαζί με τους αγαπημένους μας ανθρώπους.
Η ιδέα μιας πίτσας που μας χαρίζει υψηλή διατροφική αξία ,
γίνεται εύκολα και μπορούμε να την έχουμε ανά πάσα στιγμή έτοιμη
με το χαμηλότερο ενεργειακό κόστος ( ηλεκτρικό ρεύμα ),
είχε μπει για τα καλά εδώ και καιρό στο μυαλό μου…
Έτσι προέκυψε η πίτσα ολικής αλέσεως , ψημένη εξ ολοκλήρου στο τηγάνι!!!
Η απολαυστική αυτή συνταγή δημιουργήθηκε
σε συνεργασία με την MENARINI diabetes.
Σκοπός μας είναι , ενώνοντας τις δυνάμεις μας,
να σας προσφέρουμε τρόπους και διατροφικές λύσεις ,
που θα μας βοηθήσουν όλους να απολαμβάνουμε το φαγητό μας
με τον πιο υγιεινό τρόπο.
Στο βίντεο του GlucoChef που ακολουθεί ,
θα βρείτε σημαντικά διατροφικά στοιχεία για την συνταγή!
Υλικά για μια πίτσα με διάμετρο 28 εκατοστών :
Για την βάση :
60 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
60 γρ. αλεύρι κίτρινο παραδοσιακό τύπου Μ
60 γρ. χλιαρό νερό
½ κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
Μια τσιμπιά αλάτι.
Για την σάλτσα ντομάτας:
30 γρ. πελτές ντομάτας
1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
2 κουταλάκια του γλυκού ξύδι
1/3 κουταλάκι του γλυκού ξερή ρίγανη.
Υλικά για την γέμιση :
80 γρ. τριμμένο τυρί χαμηλών λιπαρών
40 γρ. φρέσκα μανιτάρια
2 φέτες μπέικον γαλοπούλας
60 γρ. πράσινη πιπεριά
60 γρ. ξερό κρεμμύδι
80 γρ. κολοκυθάκι
6 ντοματίνια
Λίγη ρίγανη.
Επιπλέον ,
1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο για το σοτάρισμα.
Διατροφική αξία:
Θερμίδες : 122 kcal/ 100 γρ.
Υδατάνθρακες : 15 γρ. / 100 γρ.
Λιπαρά : 4 γρ. / 100 γρ.
Για περισσότερες πληροφορίες διατροφικής αξίας δείτε το βίντεο που ακολουθεί.
Η πρώτη μας δουλειά είναι να ετοιμάσουμε την βάση την πίτσας.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό , το ελαιόλαδο
και στην συνέχεια τα αλεύρια , το αλάτι και την μαγιά .
Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ομοιογενής ζύμη.
Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη ,
σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού
για να φουσκώσει και να τριπλασιάσει τον όγκο της.
Ο χρόνος που θα χρειαστεί για να φουσκώσει επαρκώς ,
εξαρτάται από την θερμοκρασία του χώρου που βρίσκεται .
Συνήθως χρειαζόμαστε 45 – 60 λεπτά της ώρας.
Την ώρα που περιμένουμε να φουσκώσει λοιπόν ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά μας.
Ετοιμάζουμε την σάλτα ανακατεύοντας όλα τα υλικά της μαζί .
Αφήνουμε στην άκρη.
Τώρα θα σοτάρουμε τα λαχανικά και το μπέικον που θα βάλουμε στην πίτσα.
Ρίχνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
μέσα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με διάμετρο 28 εκατοστά.
Προσθέτουμε όλα τα υλικά μας κομμένα σε φέτες και σοτάρουμε
σε μεσαία θερμοκρασία , μέχρι να μαραθούν , περίπου για 15 λεπτά .
Αφαιρούμε τα λαχανικά μας , αφήνουμε το τηγάνι στην άκρη
για να κρυώσει ελαφρώς.
Η ζύμη μας έχει ήδη φουσκώσει και τώρα είναι η ώρα
να την απλώσουμε ομοιόμορφα μέσα στο τηγάνι .
Το τηγάνι είναι ήδη ζεστό από πριν που σοτάραμε τα λαχανικά ,
έτσι η ζύμη μας φουσκώνει πάλι με ιδιαίτερη ευκολία.
Όταν είναι έτοιμη , έχει δηλαδή διπλασιαστεί ο όγκος της ,
ανάβουμε την φωτιά σε μεσαία προς χαμηλή θερμοκρασία
και αφήνουμε να ψηθεί με σκεπασμένο καπάκι.
Μόλις η κάτω πλευρά της είναι έτοιμη ,
γυρίζουμε να ψηθεί και η άλλη πλευρά ,
ενώ ταυτόχρονα προσθέτουμε την σάλτσα
και τα υπόλοιπα υλικά της στην ψημένη πλευρά της.
Σκεπάζουμε πάλι με το καπάκι του τηγανιού και αφήνουμε μέχρι να λιώσει το τυρί!
Έτοιμη !!!
Έχουμε ήδη ετοιμάσει την σαλάτα μας και το τραπέζι μας ,
περιμένοντας να την απολαύσουμε!
Προσωπικά , κάθε φορά που θα φτιάξω ζύμη ,
φτιάχνω 2-3 δόσεις παραπάνω ταυτόχρονα.
Ψήνω τις βάσεις μου και τις βάζω στην κατάψυξη.
Έτσι έχω την πίτσα μου οποιαδήποτε στιγμή την χρειαστώ έτοιμη σε λίγα λεπτά.
Αν έχω χρόνο , μπορώ να προνοήσω και να βάλω την κατεψυγμένη μου βάση
στην συντήρηση του ψυγείου λίγες ώρες πριν για να ξεπαγώσει,
διαφορετικά δεν έχω κανένα πρόβλημα να την βάλω όπως είναι παγωμένη
μέσα στο τηγάνι με το καπάκι για να ξεπαγώσει και να ψηθεί.
Να ξέρετε πως ο σωστός προγραμματισμός
και η σειρά των εργασιών μας βοηθούν
να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα στον λιγότερο χρόνο.
Επίσης η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας
αλλά και το ότι δεν επιλέγουμε να ψηθεί σε φούρνο ,
εκτός από καλύτερη ποιότητα τροφής ,
μας δίνει και λύση σε όλους όσους δεν διαθέτουν όλες τις ηλεκτρικές συσκευές , όπως είναι π.χ οι φοιτητές .
Σας εύχομαι καλή επιτυχία όταν την φτιάξετε!!!
Σας φιλώ και σας ανανεώνω το ραντεβού μας το συντομότερο !!!
Σοφία.
3 σχόλια
Χαίρομαι πολύ που σου αρέσει!!
Καλησπέρα . πείτε μου παρακαλώ το κίτρινο αλεύρι πίεση αναφέρετε υπάρχει τυποποιημένο; Από πού μπορώ να το προμηθευτώ
Ευχαριστώ ..
ΥΠΈΡΟΧΗ Η ΔΟΥΛΕΙΆ ΣΑΣ.
Καλημέρα σας, σε όλα τα σούπερ μάρκετ θα βρείτε το παραδοσιακό ή ζυμωτό αλεύρι.