16,2K
Έτσι λοιπόν αποφάσισα να τον χρησιμοποιήσω
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, με το που τελειώνει ο τρύγος στ’ αμπέλια, οι νοικοκυρές αρχίζουν να ετοιμάζουν τον μούστο, άλλες τον χρησιμοποιούν άμεσα , άλλες τον φτιάχνουν πετιμέζι .
Οι κουζίνες τους σε αναβρασμό !
Πρώτη τους δουλειά είναι να καθαρίσουν τον μούστο από τα “ξένα” σώματα,
η στάχτη των ξύλων πολύτιμη σύμμαχος σ’ αυτό τους το εγχείρημα…
Βράσιμο , ξάφρισμα και τέλος σούρωμα για να μείνει καθαρός ο μούστος και έτοιμος να δώσει τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του.
Μαζί και την υπέροχη γλυκιά γεύση του σε κάθε συνταγή!
Ο μούστος , αυτός ο θησαυρός υγείας,
είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α και C
καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και σίδηρο.
Είναι καλή πηγή υδατανθράκων
λόγω των σταφυλοσακχάρων που περιέχει
κι έτσι αποτελεί καλή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό.
Επιπλέον, έχει αντιοξειδωτική αλλά και αντικαρκινική δράση,
λόγω της ρεσβερατρόλης, που βρίσκεται
λόγω των σταφυλοσακχάρων που περιέχει
κι έτσι αποτελεί καλή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό.
Επιπλέον, έχει αντιοξειδωτική αλλά και αντικαρκινική δράση,
λόγω της ρεσβερατρόλης, που βρίσκεται
στη φλούδα των σταφυλιών.
Εδώ στο νησί φίλοι και γνωστοί όταν τρυγάνε,
δίνουν μούστο σε όσους δεν έχουν αυτή την δυνατότητα.
Μια απ’ τους τυχερές υπήρξα κι εγώ ,
μιας και μια ωραία πρωία,
βρήκα μπροστά απ’ την εξώπορτα μου μια τσάντα με 2 μπουκάλια μούστου, τα είχε αφήσει νωρίς το πρωί ο γείτονας μου! Τι υπέροχο δώρο!
Εδώ στο νησί φίλοι και γνωστοί όταν τρυγάνε,
δίνουν μούστο σε όσους δεν έχουν αυτή την δυνατότητα.
Μια απ’ τους τυχερές υπήρξα κι εγώ ,
μιας και μια ωραία πρωία,
βρήκα μπροστά απ’ την εξώπορτα μου μια τσάντα με 2 μπουκάλια μούστου, τα είχε αφήσει νωρίς το πρωί ο γείτονας μου! Τι υπέροχο δώρο!
Έτσι λοιπόν αποφάσισα να τον χρησιμοποιήσω
όσο καλύτερα μπορώ.
Ρωτάω τα άλλα μέλη της οικογένειας ,
τι θα ήθελαν να τους φτιάξω…
Μουσταλευριά!!!
Πήρα για απάντηση …
…και ιδού!
Υλικά:
• 1 λίτρο μούστο καθαρισμένο
• 135 γρ. νιφάδες ή αλεύρι βρώμης (χωρίς γλουτένη)
• 1 ξυλάκι κανέλας Κεϋλάνης
• 5 καρφάκια από γαρύφαλλα
• 25 γρ. μέλι θυμαρίσιο
• λίγη κανέλα Κεϋλάνης σε σκόνη
• 25 γρ. σουσάμι αναποφλοίωτο
Ρωτάω τα άλλα μέλη της οικογένειας ,
τι θα ήθελαν να τους φτιάξω…
Μουσταλευριά!!!
Πήρα για απάντηση …
…και ιδού!
Υλικά:
• 1 λίτρο μούστο καθαρισμένο
• 135 γρ. νιφάδες ή αλεύρι βρώμης (χωρίς γλουτένη)
• 1 ξυλάκι κανέλας Κεϋλάνης
• 5 καρφάκια από γαρύφαλλα
• 25 γρ. μέλι θυμαρίσιο
• λίγη κανέλα Κεϋλάνης σε σκόνη
• 25 γρ. σουσάμι αναποφλοίωτο
• φρέσκα καρύδια (προαιρετικά).
Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ:
Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη !
Βάζουμε τον μούστο μέσα στην κατσαρόλα,
προσθέτουμε την βρώμη και την κανέλα
Βάζουμε τον μούστο μέσα στην κατσαρόλα,
προσθέτουμε την βρώμη και την κανέλα
με τα γαρύφαλλα.
Ανακατεύουμε συνεχώς σιγοβράζοντας μέχρι να πήξει το μείγμα μας!
Τέλος προσθέτουμε το μέλι από θυμάρι
που μας χαρίζει λίγη παραπάνω γλύκα
Ανακατεύουμε συνεχώς σιγοβράζοντας μέχρι να πήξει το μείγμα μας!
Τέλος προσθέτουμε το μέλι από θυμάρι
που μας χαρίζει λίγη παραπάνω γλύκα
και φυσικά άρωμα!
Σ’ ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το σουσάμι και τα καρύδια, σε μεσαία θερμοκρασία
Σ’ ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το σουσάμι και τα καρύδια, σε μεσαία θερμοκρασία
να καβουρδιστούν ελαφρώς.
Ίσα ίσα να μυρίσουν λίγο.
Ίσα ίσα να μυρίσουν λίγο.
Βάζουμε την μουσταλευριά μας σε μπολάκια.
Τέλος πασπαλίζουμε με κανελίτσα σε σκόνη
και φυσικά με σουσάμι και καρύδια!
Όνειρο!
Τέλος πασπαλίζουμε με κανελίτσα σε σκόνη
και φυσικά με σουσάμι και καρύδια!
Όνειρο!
Απολαύστε την!!!
Δείτε περισσότερες ιδέες υγιεινής διατροφής στο βιβλίο μου που κυκλοφορεί!!!
Περισσότερα σχετικά με το βιβλίο μου ➡️ εδώ!
18 σχόλια
Υπέροχη!!! Μόλις βρω μούστο θα το δοκιμάσω.
Ξανθή μου , δοκίμασε το και πες μου!
Αυτή τη συνταγή θα τη δείξω σε μια φίλη μου που τρελαίνεται για μουσταλευριά! Μόλις τη φτιάξει θα τη δοκιμάσω και θα σου πω τις εντυπώσεις μας!
Οι φωτογραφίες είναι καταπληκτικές!
Πολλά φιλάκια Σοφία μου! Καλό μεσημέρι και καλή όρεξη!
Άντε κορίτσια μου, να μου πείτε εντυπώσεις!
πολλά φιλάκια!!!!
Πολύ ωραία η μουσταλευριά σου, Σοφία μου! Πρέπει να γίνεται ιδιαίτερα νόστιμη και θρεπτική με τη βρώμη! Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω φτιάξει ποτέ μου, αλλά θα την έτρωγα ευχαρίστως από τα ταλαντούχα χεράκια σου!
Φιλιά πολλά!
Αναστασία μου, είναι πανεύκολη η παρασκευή της, φτάνει να βρεις μούστο.
Η βρώμη την κάνει πιο υγιεινή επιλογή!
Φιλάκια πολλά!!!
Μουσταλευριά με βρώμη!
Πολύ μου αρέσει η ιδέα σου Σοφάκι!
Σε φιλώ!
Ερμιόνη είναι πολύ νόστιμη και θρεπτική επιλογή για τα παιδάκια μας και όχι μόνο…
φιλάκια!!!!
Έχω μείνει άφωνη, μπράβο σου, μπόμπα βιταμινών και φυτικών ινών η μουσταλευριά σου!!!!!!!!!
Λίλα , όπως τα λές…βόμβα απόλαυσης θα συμπληρώσω εγώ!
Και η συνταγούλα πολύ καλή αλλά ακόμη καλύτερο το σερβίρισμα!
Ω! ευχαριστώ πολύ καλή μου!
Υπέροχη εκδοχή της μουσταλευριάς!!!!
Καταπληκτική ιδέα, θα τη δοκιμάσω μόλις μπορέσω να βρω μούστο!!!!
Καλό ΣΚ! Φιλιά!
Περιμένω κι από εσένα εντυπώσεις!
Φιλάκια!!!
Ωραία συνταγή και ευκολη θα τη φτιαξω γιατι εχουμε μουστο ,και μου αρεσει η μουσταλευρια,πολλα πολλα φιλια.
Καλησπέρα πολύ ωραία η συνταγή σας και θα δοκιμαστεί σίγουρα.
Ήθελα να ρωτήσω πόσο καιρό διατηρείται η μουσταλευριά και αν θέλει ψυγείο ή όχι:
Καλησπέρα..
Θα μπορούσα να φτιάξω την συνταγή αυτή αλλά αντί για βρωμη να βάλω ίνες βρώμης;;;;
Καλησπέρα σας. Θα μπορούσε να γίνει αλλά δεν το προτείνω γιατί η αναλογία θα είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με την βρώμη καθώς όπως ίσως γνωρίζετε οι ίνες βρώμης έχουν διαφορετική συμπεριφορά, αλλά κυρίως γιατί σε κουβέντα που είχα με διατροφολογο μου συνέστησε να μην χρησιμοποιώ προϊόντα με ίνες αυτού του είδους, καθώς επιβαρύνουν το έντερο.