Η απόλαυση του παγωτού εξαρτάται κι από τα συνοδευτικά του.
Τα φρέσκο-ψημένα χωνάκια είναι η απόλυτη και πιο απολαυστική συντροφιά
του αγαπημένου μου επιδόρπιου!
Για πολύ καιρό προσπαθούσα να φτιάξω μια συνταγή
για να σερβίρω τα παγωτά μου πάνω σε ένα μυρωδάτο ,
τραγανό και γευστικό χωνάκι.
Συν τοις άλλοις να είναι υγιεινό , με θρεπτικά συστατικά και καθόλου ζάχαρη…
Δοκιμές και ξανά δοκιμές….
Και τελικά τα κατάφερα!!!!
Προμηθεύτηκα την κατάλληλη συσκευή για το ψήσιμο τους και ξεκίνησα!!!
Σήμερα θα σας σερβίρω τα χωνάκια μου
με το αγαπημένο μου παγωτό σοκολάτα – καρύδα!!!
Απολαύστε το!!!
Υλικά για 18 – 20 χωνάκια :
2 φρέσκα αυγά
75 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελάδας λιωμένο ελαφρώς
60 γρ. ελαιόλαδο
200 γρ. μούστος από σταφύλια (φρέσκος ή κατεψυγμένος )
100 γρ. φρέσκο γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
140 γρ. κρυσταλλική στέβια με αναλογία με την ζάχαρη 1: 1
10 γρ. χαρουπάλευρο ( προαιρετικά )
240 γρ. αλεύρι ζέας
( αν δεν βάλετε τα 10 γρ. χαρουπάλευρο θα προσθέσετε 10 γρ. επιπλέον ζέας.)
1 κουταλάκι του γλυκού γεμάτο μπέικιν πάουντερ.
Αρχικά χτυπάμε τα αυγά και την στέβια με το μίξερ
σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να ασπρίσουν.
Προσθέτουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο συνεχίζοντας το χτύπημα.
Στην συνέχεια ρίχνουμε το γάλα και τον μούστο,
το ξύσμα πορτοκαλιού και την κανέλα ,
ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη.
Τέλος προσθέτουμε το χαρουπάλευρο,
το αλεύρι ζέας και το μπέικιν πάουντερ ανακατεμένα.
Με τον αυγοδάρτη ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν όλα μαζί τα υλικά μας.
Το αποτέλεσμα θα είναι ένα ρευστό μείγμα .
Στο ειδικό σκεύος που ψήνουμε χωνάκια παγωτού, θα τα ψήσουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Στο ειδικό καλούπι θα δώσουμε το τελικό τους σχήμα μόλις ψηθούν,
όπως βλέπετε στην φωτογραφία .
Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και τα αποθηκεύουμε
μέσα σε μπολ που κλείνει αεροστεγώς.
Υδατάνθρακες : 11,4 γρ. / τεμάχιο των 25 γρ. (45,44 γρ./100 γρ.)
Λιπαρά: 6,1 γρ. / τεμάχιο των 25 γρ. ( 24,1 γρ./100 γρ.)
Υλικά για το παγωτό:
400 ml γάλα καρύδας
200 γρ. γάλα εβαπορέ ελαφρύ
80 γρ. κακάο χωρίς ζάχαρη
140 γρ. κρυσταλλική στέβια με αναλογία με την ζάχαρη 1: 1
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό με 2% λιπαρά.
Το παγωτάκι μας πανεύκολο!!!
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα υλικά και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν
καλά με ένα μπλέντερ χειρός .
Στην συνέχεια το μεταφέρουμε σε παγωτομηχανή
και ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Αν δεν έχουμε παγωτομηχανή , βάζουμε το μείγμα μέσα σ’ ένα μεταλλικό μπολ
με καπάκι και το βάζουμε στην κατάψυξη.
Όταν έχει περάσει μισή ώρα , ανακατεύουμε καλά με ένα αυγοδάρτη ,
το ίδιο κάνουμε άλλες τρεις φορές ακόμα ανά μισάωρο.
Αυτό θα βοηθήσει το παγωτό να παγώσει ομοιόμορφα
και να αποφύγουμε την δημιουργία κρυστάλλων.
Το παγωτό μας είναι έτοιμο και λαχταριστό!
Πάρτε ένα χωνάκι και βάλτε μια μπαλίτσα επάνω του!!
Μμμμ… απολαύστε το!!!
Υδατάνθρακες : 4,9 γρ./100 γρ.
Λιπαρά: 10 γρ. /100 γρ.
10 σχόλια
Μπράβο Σοφία!!!!! έψαχνα καιρό για τέτοια συνταγή αλλά μετά το άφησα ………… θέλει όπωσδήποτε την συγκεκριμένη συσκευή ή μπορούμε και σε απλό τηγανάκι?? Σε ευχαριστουμε!!!!!
θέλει ψήσιμο και από τις δύο πλευρές ταυτόχρονα για να γίνει καλό.
Η συσκευή αυτή είναι η πιο κατάλληλη νομίζω…
Σοφία, καιρό και εγώ σκέφτομαι την ιδέα για σπιτικά χωνάκια. Στο Παρίσι, βρήκα κάτι μεταλικούς κώνους, αλλά πολύ μικρούς, μάλλον για παγωτίνια… Το εργαλείο που χρησιμοποίησες φαίνεται να δίνει άψογο αποτέλεσμα. Θα το ερευνήσω σίγουρα 😉
Η σελίδα σου είναι απίστευτη…Μπράβο σου.Τι γνώμη έχεις για την στέβια?
Εάν δεν έχουμε μούστο τι άλλο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε?
Θα βάλεις 50 γρ πετιμέζι και 150 γρ. νερό.
Αντί για στέβια στο παγωτό μπορούμε να βάλουμε ζάχαρη καρύδας ή σιρόπι αγαύης;
Φυσικά!!!
Καλημέρα,σκεφτόμουν και εγώ να βρω μια συνταγή για σπιτικά χωνάκια.είναι τέλεια η συνταγή.η συσκευή πώς ονομάζεται?σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για την απάντησή σας!!!
Καλημέρα! Η στέβια που έχω έχει αναλογία 1: 5. Πόσα γραμμάρια να βάλω;