42,1K
Κείμενο, φωτογραφίες, συνταγή, food styling: Σοφία Πιτσικάλη (Sofia Sofeto).
Πριν λίγο καιρό είχα την τύχη να βρεθούν στα χέρια μου σπόροι κεφίρ!
Η χαρά μου ήταν πολύ μεγάλη, γιατί όπως καταλαβαίνετε, έχοντας στην κατοχή μου
ένα τέτοιο “θησαυρό”, μπορούσα να κάνω ένα απ’ τα μεγάλα μου όνειρα πραγματικότητα!
Το δικό μου ρόφημα κεφίρ!!!
Με το ντόπιο γάλα απ’ τις γελάδες του φίλου μου του Μάνθου!
Για την διατροφική αξία του κεφίρ έχουν γραφτεί πάρα πολλά και δεν θέλω να σας κουράσω με το να τα αναδημοσιεύσω…
Σας παραθέτω ένα σχετικό σύνδεσμο,
που εκεί θα βρείτε πολύ χρήσιμες
και αναλυτικές πληροφορίες
για το πολύτιμο αυτό δώρο της φύσης!
Διαβάστε εδώ και θα καταλάβετε!
Οι σπόροι μοιάζουν ελαφρώς με κουνουπίδι.
Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουμε
για να φτιάξουμε το γάλα μας ρόφημα κεφίρ είναι αρκετά εύκολη.
Αρχικά , ελέγχουμε την ποσότητα των σπόρων που διαθέτουμε.
Αν έχουμε γύρω στις 2 κουταλιές της σούπας γεμάτες σπόρους μπορούμε να φτιάξουμε
1 λίτρο γάλα.
Χρησιμοποιούμε φρέσκο γάλα.
Χρειαζόμαστε ένα γυάλινο βαζάκι του ενός λίτρου, με αρκετά μεγάλο στόμιο
για να μπορέσουμε μετά να αφαιρέσουμε με ευκολία τους σπόρους, που πιθανόν να μείνουν στον πάτο του βάζου.
Ρίχνουμε τους σπόρους μέσα στο βάζο και προσθέτουμε το γάλα.
Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 24 ώρες, ανάλογα τις καιρικές συνθήκες.
Όσο πιο ζεστός είναι ο καιρός τόσο πιο γρήγορα θα είναι έτοιμο το κεφίρ μας.
Όταν δούμε τους σπόρους να έχουν ανέβει ψιλά στο βαζάκι τότε είναι έτοιμο!
Θα δούμε το γάλα να έχει διαχωριστεί σε όρο γάλακτος και σε ένα πηκτό υλικό, τύπου γιαουρτιού.
Η επόμενη κίνηση που κάνουμε είναι να σουρώσουμε με ένα πλαστικό σουρωτήρι το κεφίρ, έτσι ώστε να διαχωρίσουμε τους σπόρους του και να τους χρησιμοποιήσουμε
για την επόμενη δόση που θα φτιάξουμε.
Προσοχή!!! Όλα τα αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με τους ζυμομύκητες κεφίρ πρέπει να είναι πλαστικά ή γυάλινα
ή ξύλινα, ΟΧΙ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ!!!
Διάβασα πως πρέπει να ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό τους σπόρους
και μετά να τους προσθέτουμε σε νέο γάλα.
Αλλού είδα , πως δεν χρειάζεται να ξεπλυθούν γιατί υπάρχει η πιθανότητα να εισχωρήσουν κάποιοι μικροοργανισμοί απ’ το νερό,
που θα αλλοιώσουν τους σπόρους.
Προσωπικά δεν τους ξεπλένω.
Σκέφτομαι πως έχει κάποια λογική βάση η δεύτερη θεωρία, άλλωστε ακόμα πειραματίζομαι και το αποτέλεσμα
που έχω με ικανοποιεί πολύ.
Οι σπόροι μου έχουν σχεδόν διπλασιαστεί,
σε λίγο καιρό θα είμαι σε θέση να προσφέρω σε όποιον θέλει για να συνεχιστεί την αλυσίδα …
Μου αρέσει να το καταναλώνω πρωί και βράδυ,
είναι δροσερό και πολύ εύγευστο.
Τελευταία άρχισα και τα πειράματα…
Η πρώτη μου απόπειρα ήταν να φτιάξω τυρί με κεφίρ! Το αποτέλεσμα υπέροχο!
Δείτε το βίντεο παρακάτω !!!
Σας περιγράφω την διαδικασία,
η οποία είναι πολύ εύκολη και αξίζει να την δοκιμάσετε!
Για να “κόψει ” το γάλα, πρέπει να έχουμε
την αναλογία:
Για κάθε 1 λίτρο γάλα χρειάζεται
1 φλιτζάνι του τσαγιού κεφίρ.
Στα 3 λίτρα γάλα έβαλα 3 φλιτζάνια
έτοιμο κεφίρ (το ρόφημα σουρωμένο,
όχι τους σπόρους).
Τα έριξα μαζί σε μια κατσαρόλα και άναψα
την φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία.
Ανακάτευα συνεχώς με ξύλινη κουτάλα
για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.
Όταν η θερμοκρασία ανέβει γύρω στους 60 βαθμούς Κελσίου, (χρησιμοποιώ θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής), αρχίζει να διαχωρίζεται
το τυρόγαλο από τον ορό του γάλακτος.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενωθούν τα κομματάκια του τυρόγαλου,
αυτό μέχρι τους 80 βαθμούς Κελσίου.
Στην συνέχεια με μια τρυπητή κουτάλα παίρνουμε το τυρόγαλο και το ρίχνουμε μέσα στο τυροβόλι μας για να σουρώσει απ’ τον ορό .
Να μείνει δηλαδή μόνο το τυρί.
Αν θέλουμε να το καταναλώσουμε φρέσκο,
αφήνουμε για 20 λεπτά περίπου να σουρώσει
και το μεταφέρουμε σε μπολ.
Το τυρί μας θα μοιάζει με κάτι ανάμεσα σε ανθότυρο και Ricotta.
Αλλά νομίζω πως είναι πιο γευστικό
και απ’ τα δύο αυτά τυράκια!
Αν θέλουμε του προσθέτουμε αποξηραμένα μυρωδικά !
Συνήθως του προσθέτω ξερό δυόσμο!
Το διατηρούμε στο ψυγείο.
Καταναλώνεται άμεσα γιατί δεν έχει αλάτι
(αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε λίγο)
και αλλοιώνεται γρήγορα.
Το τρώμε σκέτο ή το προσθέτουμε σε ζυμαρικά,
ή σε πίτες, ή ακόμα και σε γλυκά!
Αν θέλουμε να το κάνουμε σκληρό, ξηρό τυρί,
(όχι το καλοκαίρι λόγο ζέστης)
το αφήνουμε να σουρώσει στο τυροβόλι πιέζοντας αρχικά με τα χέρια μας,
για να αφαιρέσουμε όσο γίνεται
περισσότερο ορό.
Το αφήνουμε έτσι όλη τη νύκτα,
βάζοντας από πάνω του ένα μπολ
(γιαουρτιού του ενός κιλού)
που προσαρμόζεται στο τυροβόλι μας
και το γεμίζουμε με νερό,
ώστε να ασκεί πίεση στο τυρί μας.
Την επόμενη μέρα το πρωί, βάζουμε χοντρό αλάτι μέσα σ ‘ ένα πιάτο και τοποθετούμε επάνω το τυρί.
Βάζουμε αλάτι γύρω γύρω και από πάνω.
Προσαρμόζουμε άλλο ένα ίδιο πιάτο πάνω στο τυρί τοποθετώντας ένα βαρύ αντικείμενο
από πάνω.
Μια μεγάλη πέτρα ή 1 πακέτο όσπρια των 2 κιλών ή ότι άλλο έχετε διαθέσιμο…
Αφήνουμε έτσι το τυρί μας για 5 -6 ώρες,
αφαιρώντας κατά διαστήματα τον ορό
που θα μαζευτεί στο κάτω πιάτο .
Στην συνέχεια σκουπίζουμε το τυρί με ένα απορροφητικό χαρτί κουζίνας
και το τοποθετούμε μέσα σε ένα τουλπάνι.
Το κρεμάμε σε μέρος δροσερό και σκιερό ,
αφήνουμε να στεγνώσει όσο καιρό χρειαστεί.
Η γεύση αυτού του τυριού με ενθουσίασε !
Θα κάνω και άλλους πειραματισμούς στο άμεσο μέλλον!
Πιστεύω πως το κεφίρ είναι ένα υλικό για πολλές χρήσεις και ακόμα πιο πολλές λύσεις σε προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος.
Θα επανέλθω με νεότερα…
Μέχρι τότε να είσαστε καλά και καλή σας απόλαυση!
16 σχόλια
Φτιαχνω κεφίρ καθημερινά αλλά για τυρί δεν το είχα σκεφτεί. Πολύ καλές οι οδηγΐες σου, θα το δοκιμάσω
Έχω σπόρους κεφίρ και φτιάχνω ρόφημα. Τώρα τελευταία το αμέλησα λίγο-κακώς βέβαια-, αλλά έχω πάντα σποράκια σε πλαστικό σακκουλάκι στον καταψύκτη, που είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν ανά πάσα στιγμή. Υπόψιν ότι το κεφίρ δεν πρέπει κατά τη διαδικασία ζύμωσης και προετοιμασίας να έρθει σε επαφή με μεταλλικά αντικείμενα(σουρωτήρι, κουτάλι), αλλά μόνο με πλαστικά και ξύλινα, γιατί χαλάει.
Αν μπορειτε να μου προμηθεύσετε σπόρους κεφίρ θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα. Μένω Καλλιθέα, Αθήνα
[…] αναφερθεί κι άλλη φορά στο αγαπημένο μου ρόφημα που είναι τόσο ευεργετικό για την υγεία μας. Σας […]
Αγαπητή Σοφία,
ψάχνοντας μια συνταγή για χαλβά χωρίς ζάχαρη, λόγω του ότι είμαι διαβητικός, ανακάλυψα την ιστοσελίδα σου και την συνταγή σου ΄΄Δύο γεύσεις χαλβά με σιμιγδάλι χωρίς ζάχαρη΄΄.
Έφτιαξα την πρώτη, με κανέλα και γαρύφαλλο και μου βγήκε κ-α-τ-α-π-λ-η-κ-τ-ι-κ-ό-ς. Επιτέλους βρήκα μια συνταγή χωρίς 4 φλυτζάνια ζάχαρη το οποίο μου ακούγεται αδιανόητο.
Επίσης πολύ νόστιμα είναι και τα ΄΄Τραγανά, σκορδάτα, αλμυρά, κουλουράκια ολικής αλέσεως΄΄ και πολύ χρήσιμα σε μια δύσκολη ώρα που θέλεις κάτι πρόχειρο και θρεπτικό.
Και θα συνεχίσω βεβαίως-βεβαίως και σε άλλες συνταγές σου, ιδίως σ΄αυτές για διαβητικούς.
Θα το εκτιμούσα επίσης αν μπορείς, αν θέλεις και αν έχεις, να μου στείλεις σπόρους κεφίρ και αν γίνεται να αποσταλλούν ταχυδρομικώς, λόγω του ότι μένω στη Γερμανία.
Ευχαριστώ.
Καλομπίρης Κοσμάς
Νυρεμβέργη, Γερμανία.
Αγαπητέ Κοσμά , χαίρομαι που σου άρεσαν οι συνταγές μου αλλά πιο πολύ χαίρομαι που δεν αφήνεις την διατροφή σου στην “τύχη” της που δυστυχώς πολλοί διαβητικοί κάνουν….στείλε μου μήνυμα στο μέιλ μου να πούμε τα υπόλοιπα , σ’ ευχαριστώ πολύ!!!
[…] Φτιάχνουμε κεφίρ και τυρί από κεφίρ. […]
[…] 40 γρ. φρέσκο γιαούρτι ( ζωντανό ) ή κεφίρ […]
[…] συνταγή , για να ετοιμάσετε αυτό το θαυματουργό ρόφημα […]
Καλησπέρα.Πάντα υπέροχες οι συνταγές σου Σοφία.Φτιάχνω πολλές και τις τιμάει και ….. η κόρη μου.Θα ήθελα κι εγώ σποράκια κεφίρ.Μένω Θεσσαλονίκη.Ευχαριστώ
Καλησπερα σας που θα βρουμαι σπορακια?
ποιός ο λόγος να φτιάξετε τυρί με κεφίρ??.. η διαδικασία καταστρέφει τους ένζυμα ζύμωσης που περιέχει το κεφίρ.. δώρον άδωρον δηλαδή..χρησιμοποιήστε απλό γάλα..
Προφανώς αγαπητή δεν διαβάσατε την συνταγή , χρησιμοποιώ γάλα το οποίο τυροκομώ με μαγιά από ρόφημα κεφίρ , όχι με τους ζυμωμύκητες. Το αποτέλεσμα είναι ένα ιδιαίτερο και γευστικό τυρί το οποίο φτιάχνω χρόνια τώρα . Αγαπώ την διαδικασία της τυροκομίας . Απ’το χρησιμοποιώ ζωικής προέλευσης μαγιά του εμπορίου ή λεμόνι και ξύδι , χρησιμοποιώ το ρόφημα ( ξαναλέω ) από κεφίρ. Ποιο είναι το πρόβλημα;
Σας ευχαριστω και εγω για την συνταγη του ψωμιου με αλευρι ζεας και κριθαριου . Μου βγηκε ομως λιγο πικρο στηκ κορα του και λιγοτερο στην ψιχα. μηπως εκανα κατι λαθος? Και θα ηθελα και εγω σπορους κεφιρ. Οσο για το αλατισμα του τυριου για να μην γινεται πολυ αλμυρο , μπορειται να βαζετε αλατι χονδρο σε ενα πιατο καιακουμπατε το τυρι πανω στο αλατι απο την μια πλευρα του και μετα απο την ακριβως αντιθετη πλευρα του.
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Δεν γνωρίζω για πιο λόγο πικρίζει το ψωμί σας. Ίσως, μια εικασία κάνω, να είναι αποτέλεσμα της μαγιάς που χρησιμοποιήσατε, διαφορετικά η ποιότητα των αλεύρων. Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι άλλο.
Ακολουθω χρονια υγιεινη διατροφη και βρησκω τπεροχες τις συνταγες σου.Εψαχνα να βρω τι μπορω να φτιαξω σε ζυμαρικο με το ροφημα κεφιρ και επεσα στο τυρι σου που μου αρεσει πολυ Θα τοφτιαξω Εφτιαξα με το κεφιρ και αλευρο ζυμη αρκετα σφυκτη πιτακια μικρα και τα στεγνωσα στο φουρνο στου 60 70 βαθμους .Στο βρασιμο ομως δεν γυνονται καλα η θα λιωσουν ηθα ειναι σκληρα.Εχεις καμια ιδεα?