Κείμενο, φωτογραφίες, συνταγή, food styling: Σοφία Πιτσικάλη ( Sofia Sofeto ).
Επιχείρηση αυγολέμονο !!!
Μην μου πείτε πως είστε από εκείνες-ους που το φοβάστε…
Θα μου πείτε και δικαίως, πως πάντα υπάρχει ο φόβος να “κόψει” ή πώς για να “δέσει” και να γίνει κρεμώδες, όπως αυτό της φωτογραφίας μου, χρειάζεται κάποιο άμυλο ( συνήθως νεσεστέ ή αλεύρι ) που σημαίνει υδατάνθρακες, τουτέστιν αύξηση του ζαχάρου…
Ωχ! Τι κρίμα…κι είναι τόσο νόστιμο…
Αχ αχ αχ , τι θα σας κάνω … Δεν θέλω απογοήτευση!! Γιατί σήμερα θα σας πω το μυστικό για να το φτιάξετε τόσο υπέροχο όσο κι εγώ!!!
Πως; Μα πολύ εύκολα, πολύ απλά και δίχως άμυλο!!!
Υλικά:
• 2 φρέσκα αυγά
• Φυσικό χυμό λεμονιού ( από 1 μέτριο λεμόνι )
• 300 – 400 ml ζωμό από το φαγητό ή σπιτικό ζωμό λαχανικών
• 1/2 κ.γ κουρκουμά ( κιτρινόριζα ) σε σκόνη
• Λίγο αλάτι ( κατά βούληση )
• 15 γρ. Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Διατροφική ανάλυση του αυγολέμονου ανά 100 γρ :
Συμβουλές :
✅ Όταν ετοιμάσετε το φαγητό που θέλετε να προσθέσετε αυγολέμονο, εγώ για παράδειγμα έφτιαξα αγκινάρες με αρακά και πατάτες, θέλω να αφήσετε το φαγητό σας να κρυώσει αρκετά, να γίνει χλιαρό δηλαδή.
✅ Τα αυγά και τα λεμόνια θα έχουν θερμοκρασία δωματίου.
✅ Πρώτη δουλειά μας είναι να χτυπήσουμε δύο αυγά με το σύρμα μέσα σε ένα κατσαρολάκι. Σιγά σιγά και εφόσον συνεχίζουμε το χτύπημα, προσθέτουμε τον χυμό από ένα λεμόνι μέτριο προς μεγαλούτσικο, ανάλογα πόσο ξινό το θέλουμε. Συνεχίζεται το ανακάτεμα…
✅ Συγκεντρώνουμε τώρα λίγο λίγο ζουμάκι απ’το χλιαρό πλέον φαγητό μας και προσθέτουμε σιγά σιγά μέσα στο αυγολέμονο. Δεν σταματάμε να χτυπάμε με το σύρμα! Μην μου πείτε πως κουραστήκατε…
✅ Όταν λοιπόν τελειώσουμε με τον ζωμό του φαγητού, στις παραπάνω αναλογίες αυγών και χυμού που σας είπα, 1,5 φλιτζάνι του τσαγιού ( 300 – 400 ml δλδ ) ζωμός είναι μια χαρά, έρχεται η ώρα του μαγικού υλικού που θα δέσει εκπληκτικά το αυγολέμονο μας!!!
Ο ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ!!! Ή αλλιώς κιτρινόριζα!!!
Θα χρειαστούμε 1/2 κ.γ σε σκόνη. Το προσθέτουμε στο αυγολέμονο και ανακατεύουμε.
Δίνει και υπέροχο χρώμα!!!
✅ Τώρα όμως πρέπει να βάλουμε το κατσαρόλι στην εστία μας για δύο λόγους.
Ο πρώτος για να δέσει η σάλτσα και ο δεύτερος για να έρθουν τα αυγά στην κατάλληλη θερμοκρασία ώστε να είναι ασφαλής η κατανάλωση τους.
✅ Ανάβουμε την φωτιά σε μεσαία προς χαμηλή θερμοκρασία. Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα γιατί εφόσον και η θερμοκρασία παραμένει χαμηλή, δεν υπάρχει λόγος να μας “κόψει” το αυγολέμονο. Συνεχίζουμε λοιπόν να ανακατεύουμε μέχρι να δούμε πως το αυγολέμονο έχει αρχίσει να αχνίζει αρκετά, όχι να βράζει! Τότε θα δείτε πως έχει πήξει επίσης!! Αυτό ήταν!!! Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Είναι έτοιμο να το προσθέσουμε στο φαγητό μας!!!
Κουραστήκατε από το ανακάτεμα; Δοκιμάστε την σάλτσα και θα σας περάσει…
Καλή επιτυχία !!!!
Μέχρι την επόμενη φορά που θα τα ξαναπούμε…
Σας φιλώ γλυκά!!!
Σοφία.
4 σχόλια
εχω ενθουσιαστεί με τις συνταγες σας
Χαίρομαι πολύ!!! Σας ευχαριστώ.
Ανυπομονώ να χρησιμοποιήσω τον κουρκουμα για αυγολέμονο. Εύγε και πάλι!
teleio