Home ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Το Sofeto έγινε επτά ετών!!! Γεύσεις, σκέψεις, χαρές και λύπες… Συνεχίζεται…

Το Sofeto έγινε επτά ετών!!! Γεύσεις, σκέψεις, χαρές και λύπες… Συνεχίζεται…

by sofia sofeto
6 σχόλια

 

Συνταγή, κείμενο, φωτογραφία, food styling : Σοφία Πιτσικάλη ( Sofia Sofeto ).

 

“Η πληροφορία έχει νόημα μόνο όταν την μοιραστούμε…”

Όταν μετράω τα χρόνια που πέρασαν, συνειδητοποιώ πως τελικά άξιζε αυτή η προσπάθεια, γιατί ακόμα είμαι εδώ!
Κοιτώντας πίσω, λοιπόν, αναπολώντας στιγμές, εικόνες, συναισθήματα και γεύσεις, σκέφτομαι πως υπήρχε τελικά λόγος σοβαρός που πήρα την απόφαση εκείνη την νύχτα του Απρίλη, του 2012, και με σύμμαχο τον υπολογιστή μου, αποφάσισα να σας πλησιάσω…

 

 

Εφτά χρόνια μετά, αυτή η σχέση μας, πατάει γερά στα πόδια της, πλημμυρισμένη από την αμφίδρομη αγάπη μας, στέκεται περήφανη μπροστά μου και μου θυμίζει τόσα και τόσα…

Απ’την αρχή είχα αποφασίσει πως ο λόγος ύπαρξης του Sofeto μου, θα είχε νόημα μόνο αν κατάφερνε να είναι αυθεντικό, σταθερό και δοτικό.

Αυθεντικό και πρωτότυπο, σημαντικός λόγος για να τολμήσει να εμφανιστεί μπροστά σας. Σταθερό και συχνά “πεισματάρικο“, για να μπορέσει να κοιτάξει κατάματα τον καθένα από εσάς, με περηφάνια και σιγουριά γι’αυτό που ήταν, είναι και θα είναι. Δοτικό, γιατί η πληροφορία έχει νόημα μόνο όταν την μοιραστούμε…

“Κατάφερα να τους πείσω να με δοκιμάσουν σε μια εποχή που όταν ένα blog  δεν έκανε συνταγές της μόδας αλλά συνταγές για διαβητικούς και λάτρεις της υγιεινής διατροφής, συχνά δεν ήταν ευπρόσδεκτο απ’τον “ρατσισμό” της ζάχαρης και εκείνων που πιστεύουν πως όλος ο κόσμος είναι “υγιής”…”

Μην φανταστείτε όμως πως ήταν εύκολο να τα καταφέρω όλα αυτά…
Υπήρξαν στιγμές που λύγισα, που πικράθηκα, που κουράστηκα, που απογοητεύτηκα… Υπήρξαν στιγμές που είπα “τέλος!! Ως εδώ…”
Μα σαν μια μαγική σύμπτωση, ερχόταν ένα μήνυμα σας, ένα mail, ένα σχόλιο σας…μια δική σας τρυφερή κουβέντα, γεμάτη θαυμασμό και αγάπη, που με έκανε να νιώσω ντροπή… που ήμουν έτοιμη να καταθέσω τα όπλα τόσο εύκολα…
Έτσι έπαιρνα κουράγιο και δύναμη για να συνεχίζω… Να προσπαθώ να τιθασεύσω την έμπνευση μου, να παλεύω να πραγματοποιήσω το όραμα μου, μέσα στην μικρή κουζίνα μου σε ένα νησί των Κυκλάδων.
Πειραματισμοί καθημερινά, επιτυχημένοι μα και αποτυχημένοι. Η φωτογραφική μου μηχανή συχνά αλευρωμένη, απαραίτητο εργαλείο για να καταφέρω να αποδείξω πως αυτό που σας περιέγραφα στις αναρτήσεις μου, υπήρξε…

 

Το βραβείο μου στον διαγωνισμό των T.G.I Friday’s.

Οι διαγωνισμοί μαγειρικής, ήταν για μένα μια πρόκληση!
Κατάφερα να τους πείσω να με δοκιμάσουν σε μια εποχή που όταν ένα blog  δεν έκανε συνταγές της μόδας, αλλά συνταγές για διαβητικούς και λάτρεις της υγιεινής διατροφής, συχνά δεν ήταν ευπρόσδεκτο απ’τον “ρατσισμό” της ζάχαρης και  εκείνων που πιστεύουν πως όλος ο κόσμος είναι “υγιής”…

Το πείσμα όμως που σας έλεγα πριν, έκανε το μικρό του θαύμα κι έτσι διακρίθηκε το Sofeto μου όπου κι αν συμμετείχε!
Με στήριγμα την αγάπη σας και όπλο την πίστη μου στις δυνατότητες μου, τόλμησα και κέρδισα τα πιο ουσιαστικά βραβεία, εκείνα που έκρινε το κοινό που μαγείρευε τις συνταγές μου.
Ένιωσα δικαίωση, πως οι κόποι μου δεν πήγαν χαμένοι!
Με μάθατε ακόμα περισσότεροι

Κι εγώ ορμώμενη από αυτή την σχέση, συνέχιζα να δίνω και να λαμβάνω αγάπη…
Κι όταν με στεναχωρούσε η “πονηριά” και οι μικροπρέπειες των “αρπακτικών” που πετούσαν και πετούν γύρω μου, έτοιμοι να οικειοποιηθούν τον κόπο μου και την έμπνευση μου, πάλι η αγάπη σας γίνεται το πιο ισχυρό μου όπλο και κίνητρο για να συνεχίσω ν’ αντιστέκομαι και να λέω βροντερά “όχι” σ’ εκείνους που θέλουν να μου συμπεριφέρονται σαν να είμαι “υπάλληλος” τους και το Sofeto μου τσιφλίκι τους…

Ναι λοιπόν! Έπειτα από εφτά ολόκληρα χρόνια, νιώθω πολύ περήφανη!!!
Γιατί παρέμεινα “ζωντανή“, όταν κάποιοι με θέλανε “πεθαμένη”… Γιατί οι συνταγές μου είναι πρωτότυπες και όχι αντιγραφές…. Γιατί τα πιάτα που ετοιμάζω δεν είναι μόνο για φωτογράφηση, αλλά είναι γλυκά και φαγητά που τρώγονται… Γιατί δεν ακολούθησα καμία διατροφική μόδα, αλλά παρέμεινα ακέραιη σε αυτό που πιστεύω… Γιατί ο τρόπος που επέλεξα να εκφραστώ, είναι αποδεκτός από εσάς που συνεχίζετε να με διαβάζετε…

Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου!!!

Τα βραβεία κοινού του Sofeto στους διαγωνισμούς 2015 & 2016 που διοργάνωσε το ΒΗΜΑgourmet.

 

Συνταγές μου που με κάνουν να καμαρώνω:

Δύσκολο να επιλέξω ανάμεσα σε πάνω από 470 συνταγές μου. Διάλεξα μερικές από αυτές που αγαπάτε εσείς περισσότερο και φυσικά η οικογένεια μου. Ελάτε να τις δούμε…

1. Τα αγαπημένα μου τσουρέκια ολικής αλέσεως χωρίς ζάχαρη!
Συνταγή που δούλευα 4 χρόνια για να την πετύχω όπως ήθελα…

2. Δείτε και τα εναλλακτικά μου
τσουρέκια στον ατμό!
Συνταγή για όσους θέλουν να αποφύγουν
τις βλαβερές ουσίες που παράγονται
στο ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες.

3. Τα αφράτα ρολάκια σύκου
ψημένα φυσικά στον ατμό!

Συνταγή που ετοίμασα ζωντανά στο σεμινάριο που έκανα το καλοκαίρι του ’18 στην Καλαμάτα ενώπιον του κοινού που φυσικά δεν το πίστευε… μέχρι που τα είδε και φυσικά τα δοκίμασε!!!

4. Ο μουσακάς μου με γλυκοπατάτες
και μπεσαμέλ με βρώμη και γιαούρτι!!
Όσοι από εσάς τον δοκιμάσατε ξέρετε
πλέον γιατί νιώθω τόσο περήφανη…

5. Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς μου με ινδοκάρυδο και σοκολάτα, χωρίς ζάχαρη φυσικά!

Ίσως η πιο “κλεμμένη” μου συνταγή…
Θα την δείτε να φιγουράρει σε διάφορα sites και ομάδες μαγειρικής στο Facebook,
με διάφορα ονόματα “κυριών” που την υπογράφουν…πλην του δικού μου φυσικά…

6. Η βελουτέ σούπα super food με γαρίδες.
Η συνταγή μου που πήρε
το πρώτο βραβείο ορεκτικού,
στον διαγωνισμό που διοργάνωσαν το 2013 τα εστιατόρια T.G.I Friday’s,
με θέμα συνταγές υγιεινής διατροφής.
Θα σας πω πως η κριτική επιτροπή δοκιμάζοντας την δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό της….

7. Τα παγωτά φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τις συνταγές μου.
Λάτρεις τους όλοι στην οικογένεια μου, απολαμβάνουμε τα καλοκαίρια καθημερινά χωρίς τύψεις κι ενοχές

8. Η λατρεμένη μου τάρτα με βάση από φάβα Σαντορίνης, με σπανάκι, κασέρι και καπνιστό σολομό. Για όσους δυσκολεύονται να φάνε το εξαιρετικό αυτό όσπριο, όπως η κόρη και ο άντρας μου…

Την συγκεκριμένη συνταγή επέλεξα να φτιάξω στο σεμινάριο που έκανα στους μαθητές του ΙΕΚ Όμηρος το 2017,
καλεσμένη του αγαπημένου όλων μας Chef Ιάκωβου Απέργη.
 Οι περισσότεροι φοιτητές με…στραβοκοίταξαν…
Όταν όμως βγήκε η τάρτα από τον φούρνο, εξαφανίστηκε στο λεπτό…
Κάποιοι έφαγαν την φάβα για πρώτη φορά!!!

9. Τα αγαπημένα σας κουλουράκια πορτοκαλιού με ελαιόλαδο,
χωρίς ζάχαρη με αλεύρι ζέας.
Συνταγή που κάθε χρόνο είναι πρώτη στις προβολές της σελίδας. Η πιο δημοφιλής συνταγή μου είναι αυτή!!!

10. Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείψει η πάστα πιπεριάς Φλωρίνης αλά Sofeto!!!
Η νοστιμιά της ταιριάζει σε κάθε περίπτωση.

Αλλά τρώγεται και σκέτη… 

Δείτε την και στο βίντεο!

11. Τα κέϊκ μπανάνας με ζάχαρη καρύδας.
Λατρεύω αυτό το κέικ γιατί το εμπνεύστηκα από την κόρη μου την Μαργαρίτα και είναι το πρώτο κέικ που έφαγε ο μικρός μου Οδυσσέας. Το θετικό είναι πως αυτό το κέικ είναι αγαπημένο σ’ όλα τα παιδιά, σύμφωνα με τα μηνύματα σας!

Φανταστείτε πόσο περισσότερο χάρηκα, όταν το έφτιαξα στο σεμινάριο που έκανα φέτος , το 2019 , στο Medtronic diabetes shop, καλεσμένη της Medtronic Greece για να μιλήσουμε για τις συνταγές του διαβήτη μας.

Το έψησα στον ατμό και το απολαύσαμε μαζί με τους φίλους διαβητικούς που μου έκαναν την τιμή να παρευρεθούν στην παρουσίαση μου.

12. Τα μελομακάρονα μου χωρίς ζάχαρη
με αλεύρι ζέας.
Συνταγή που ετοιμάζω ανελλιπώς,
χρόνια τώρα στις γιορτές
των Χριστουγέννων.
Νοστιμιά που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει
από τα μελομακάρονα
που όλοι έχουμε συνηθίσει.

Τουλάχιστον αυτό μου είπαν πολλοί φίλοι
που τα φτιάχνουν στο σπίτι τους,
αλλά κι εκείνοι που τα δοκίμασαν
για πρώτη φορά φτιαγμένα
από τα χεράκια μου,
σαν κέρασμα του μπουφέ που μεταξύ άλλων, είχα ετοιμάσει το 2015 για 200 άτομα,
στην εκδήλωση ενημέρωσης
για την αντλία ινσουλίνης.

13. Δεν θα μπορούσα να αφήσω έξω την ρεβιθάδα
με τζίντζερ και πορτοκάλι,
που σύμφωνα με τα λεγόμενα όλων εσάς
που την δοκιμάσατε, δεν θα μαγειρέψετε ξανά τα ρεβίθια αλλιώς
Όπως κάνω άλλωστε κι εγώ!

14. Τέλος θα σας παρουσιάσω μια συνταγή μου που με κάνει ιδιαίτερα περήφανη.

Στιφάδο σαλιγκαριών με άρωμα εσπεριδοειδών και βοτάνων, μαζί με πουρέ γλυκοπατάτας και λάδι τρούφας. 

Συνταγή μου που διακρίθηκε στον διαγωνισμό που διοργάνωσε το περιοδικό “Γαστρονόμος” το 2014 με θέμα “Μαγειρεύουμε την παράδοση αλλιώς“.

* Τα δικαιώματα της δημοσίευσης της συνταγής έχει το περιοδικό.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω
όλους εσάς που διαβάζετε
τις αναρτήσεις μου εδώ
και βλέπετε τα βίντεο μου
στο κανάλι μου στο YouTube.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλους αυτούς-ες που γνώρισα μέσω του Sofeto μου, ανθρώπους που σε δύσκολες στιγμές της ζωής μου, βοήθησαν εμπράκτως, προσφέροντας με χαρά την αγάπη τους
όταν την χρειάστηκα.

Μέχρι την επόμενη φορά
που θα συναντηθούμε,
σας φιλώ γλυκά και σας δίνω την υπόσχεση πως το Sofeto συνεχίζεται….
Σοφία.

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

6 σχόλια

Λαμπρινη 10/04/2019 - 07:38

Καλημέρα κορίτσι μου σε ευχαριστώ πολύ για τις όμορφες συνταγές σου, έχω φτιάξει αρκετές και ειδικά εκείνα τα κεικακια με την ζάχαρη καρύδας και το γάλα τέλεια!!! Σου εύχομαι ολψυχα να είσαι καλά και να χαίρεστε την οικογένεια σου να μας μαθαίνεις και ο Θεός να σου δίνει δύναμη να συνεχίζεις τον αγώνα σου!! Μην σταματάς σε τίποτα, συνέχισε για εσένα και την οικογένειά σου. Ευχαριστωωω!!!! Μπορεί να είμαι μεγάλη και παλιά νυκοκοιρα, αλλά πάντα μου αρέσει να ρωτώ και να μαθαίνω!!

Reply
Ντίνα 10/04/2019 - 10:29

Σοφία καλημέρα, Χρόνια Πολλά!!!

Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να είσαι πάντα γερή κα δυνατή εσύ και η οικογένειά σου!!!!!!

Είσαι πραγματικά πολύ σπάνιος και ιδιαίτερος άνθρωπος…μπράβο που εμπιστεύτηκες το εσώτερο κάλεσμα της ψυχής σου και κατάφερες να “βγάλεις στην επιφάνεια” τα “δώρα” που έκρυβε εκ πρώτης όψεως, η πολύ δυνατή πρόκληση της υγείας σου!!!

Είσαι πραγματικά άνθρωπος προς μίμηση… με το παράδειγμά σου προσφέρεις σε όλους μας απλόχερα ένα πολύ σημαντικό “μάθημα”…!!!!

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για όλες αυτές τις υπέροχες και ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ συνταγές, αλλά και για τις πολύ ειλικρινείς-αυθεντικές αναρτήσεις σου.

Καλή συνέχεια σε ο,τιδήποτε σε καλεί η αγνή ψυχούλα σου!!!

Φιλιά Πολλά

Ντίνα

Reply
Ζωή Γ. 10/04/2019 - 11:45

Μπράβο! Δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Και, φυσικά, ένα μεγάλο, θερμό ευχαριστώ απ΄όλους εμάς που έχουμε πρόβλημα σακχάρου. Εύχομαι να συνεχίσεις να μας προσφέρεις την έμπνευσή σου για πολλά πολλά ακόμα χρόνια!

Reply
Penelope 18/04/2019 - 18:11

Υγεία να έχεις πάντα Σοφία. Δύναμη για να προσφέρεις πάντα ωραίες γεύσεις στους αγαπημένους σου και φυσικά γαλήνη και ηρεμία στην οικογένειά σου.
“Πολύχρονο”το blog και με το καλό και στο φετινό Πάσχα.

Reply
ΜΑΙΡΗ 21/04/2019 - 16:39

ΓΛΥΚΕΙΑ ΜΟΥ, ΕΙΣΑΙ ΑΝΤΑΞΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΦΕΡΕΙΣ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΗΣ FOOD BLOGER!!! ΕΧΕΙΣ ΠΑΛΕΨΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΑΙ ΣΑΝ ΜΑΓΕΙΡΙΣΣΑ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΥΓΙΕΙΣ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ, ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ! ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥ ΟΙ ΥΓΙΕΙΣ, ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΡΙΧΝΟΥΝ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΕΞΩ. ΣΕ ΘΑΥΜΑΖΩ!

Reply
Ειρηνη ΝΤΙΝΗ 25/05/2019 - 01:55

Σε ευχαριστουμε γ τ συνταγες!!!!!

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!