Κείμενο: Σοφία Πιτσικάλη (Sofia Sofeto).
Με την διαιτολόγο – διατροφολόγο Θεανώ Γουμενάκη, μας συνδέει αμοιβαία εκτίμηση και φιλία.
Μου κάνει την τιμή να δοκιμάζει τις συνταγές μου, να με συμβουλεύει, να με παροτρύνει να δοκιμάσω νέα υλικά και συχνά να με προτρέπει να φτιάξω κάποιο αγαπημένο της φαγητό σύμφωνα με τις διατροφικές της ανάγκες.
Όταν συναντηθήκαμε, εκτός από την χαρά που μου έδωσε να μαγειρέψω για εκείνη, πήρα κάτι πολύ πιο σημαντικό! Τις γνώσεις της, την εμπειρία της και την αγάπη της για προσφορά και ενημέρωση σε όλους εμάς!
Στο παρελθόν είχαμε ετοιμάσει μαζί ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο – βίντεο, για την διατροφή και τον θυρεοειδή.
Αυτή την φορά συζητήσαμε για θέματα που αφορούν τον διαβήτη, κυρίως την διατροφική του αντιμετώπιση. Σε αυτό το άρθρο, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσω ένα μεγάλο μέρος της κουβέντας μας.
Με την πεποίθηση πως “η γνώση είναι δύναμη” σας προτρέπω να την διαβάσετε.
• Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στον διαβήτη τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενος) και στον διαβήτη τύπου 2; Πως επηρεάζει αυτή η διαφορά, την διατροφική αντιμετώπιση του κάθε τύπου ξεχωριστά;
– Ο σακχαρώδης διαβήτης (diabetes mellitus) είναι μία χρόνια, δια βίου, πάθηση του μεταβολισμού των μακροθρεπτικών συστατικών των τροφών, δηλαδή των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών. Χαρακτηρίζεται από αύξηση της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα, καθώς το σώμα δεν μπορεί να την χρησιμοποιήσει κατάλληλα. Η αύξηση αυτή προκαλείται λόγω έλλειψης παραγωγής ή και μειωμένης δράσης της ινσουλίνης.
H ινσουλίνη είναι μια παγκρεατική ορμόνη που παράγεται από ειδικά κύτταρα, τα β- κύτταρα, νησιδίων Langerhans. Το επίπεδο της γλυκόζης στο πλάσμα στους μη διαβητικούς παραμένει σε σχετικά στενά καθορισμένα όρια. Το πάγκρεας εκκρίνει ένα μεγάλο ποσό ινσουλίνης κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά το γεύμα και παρέχει ένα χαμηλότερο επίπεδο ινσουλίνης ανάμεσα στα γεύματα και κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Η ινσουλίνη είναι ζωτικής σημασίας, καθώς βοηθά τη γλυκόζη να εισχωρήσει στα κύτταρα, όπου χρησιμοποιείται ως καύσιμο από το σώμα. Εκτός αυτού, η ινσουλίνη ρυθμίζει την απελευθέρωση της γλυκόζης από το συκώτι στο αίμα. Σε φυσιολογικές συνθήκες όταν αυξηθεί το ζάχαρο του αίματος, τα β- κύτταρα εκκρίνουν περισσότερη ινσουλίνη στο αίμα, ώστε να πέσει και πάλι η τιμή της γλυκόζης του αίματος στο φυσιολογικό. Χωρίς ινσουλίνη οι πρωτεΐνες αποδομούνται στον οργανισμό και κυρίως στους μυς. Χαμηλή συγκέντρωση ινσουλίνης στο αίμα προκαλεί επίσης αποδόμηση των λιπών.
Η γλυκόζη προέρχεται από την πέψη των υδατανθράκων, δηλαδή από την πέψη αμυλούχων τροφίμων όπως τα δημητριακά και τα προϊόντα που τα περιέχουν, π.χ. ψωμί, μακαρόνια, παξιμάδι, φρυγανιές, ζύμες, πίτες, το ρύζι, οι πατάτες, το καλαμπόκι, ο αρακάς, τα όσπρια αλλά και από τα φρούτα και τα λαχανικά, το γάλα και το γιαούρτι καθώς και από τη ζάχαρη και άλλα γλυκά τρόφιμα που περιέχουν τα παραπάνω. Στο συκώτι η γλυκόζη αποθηκεύεται με τη μορφή γλυκογόνου και όταν υπάρχει ανάγκη, το συκώτι διασπά το γλυκογόνο και αποδίδει τη γλυκόζη στο αίμα. Όταν υπάρχει λίγη ινσουλίνη στο αίμα απελευθερώνεται από το συκώτι πολλή γλυκόζη στο αίμα.
Τύπος 1
Ο διαβήτης τύπου 1 αναπτύσσεται όταν το σώμα δεν μπορεί να παράγει καθόλου ή σχεδόν καθόλου ινσουλίνη στα β- κύτταρα . Αυτός ο τύπος διαβήτη εμφανίζεται συνήθως πριν από την ηλικία των 40 ετών αλλά μπορεί να παρουσιαστεί και σε οποιαδήποτε ηλικία. Συνήθως συνίσταται θεραπεία με ινσουλίνη (ινσουλινοεξαρτώμενος) προς αποφυγή της οξέωσης ή της κέτωσης- μια διαταραχή στην οξεοβασική ισορροπία του σώματος και μια άθροιση κετονών στους ιστούς. Τα συμπτώματα είναι κλασσικά και οξύτατα και περιλαμβάνουν πολυδιψία, πολυφαγία, πολυουρία και απώλεια βάρους. Ο διαβήτης τύπου 1 ανήκει στα αυτοάνοσα και είναι λιγότερο κοινός απ’ ότι ο τύπος 2, καθώς συμπεριλαμβάνει το 10 με 15 % του συνόλου των ατόμων με διαβήτη.
Τύπος 2
Ο διαβήτης τύπου 2 αναπτύσσεται όταν το σώμα μπορεί ακόμα να παράγει κάποια ποσότητα ινσουλίνης, αλλά η ποσότητα αυτή δεν επαρκεί ή όταν η παραγόμενη ινσουλίνη δεν μπορεί να αξιοποιηθεί κατάλληλα (αντίσταση στην ινσουλίνη). Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό συνδέεται με αυξημένο βάρος σώματος (υπέρβαρο). Αυτός ο τύπος διαβήτη εμφανίζεται συνήθως σε άτομα άνω των 40 ετών . Παρόλα αυτά οι λαοί της Νότιας Ασίας και οι Αφρικανικοί λαοί εμφανίζουν συχνά διαβήτη τύπου 2 από την ηλικία των 25 ετών. Εντούτοις, πρόσφατα, όλο και περισσότερα παιδιά διαγιγνώσκονται με διαβήτη τύπου 2, μερικά ακόμα και στην ηλικία των επτά ετών. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι ο πιο κοινός από τους δύο κύριους τύπους και συμπεριλαμβάνει το 85 με 90 % του συνόλου των ατόμων με διαβήτη.
Διατροφική αντιμετώπιση
Βασικός στόχος της διατροφικής αντιμετώπισης του Σακχαρώδη Διαβήτη είναι η επίτευξη ευγλυκαιμικής κατάστασης. Να αποφεύγεται δηλαδή καθ΄ όλη τη διάρκεια του 24ωρου, η υπεργλυκαιμία (υψηλό σάκχαρο αίματος), η οποία εκδηλώνεται όταν η γλυκόζη αίματος υπερβαίνει τα φυσιολογικά επίπεδα, αλλά και η υπογλυκαιμία (χαμηλό σάκχαρο αίματος), που εκδηλώνεται όταν η γλυκόζη αίματος κατεβαίνει κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα. Τα συχνά γεύματα κάθε 3 ώρες, η ποιότητα των γευμάτων, ο τρόπος μαγειρέματος, το είδος του υδατάνθρακα, π.χ αν είναι ολικής άλεσης και τα υπόλοιπα συστατικά του γεύματος πρωτεΐνες, λιπαρά και φυτικές ίνες, παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό όπως και η τρέχουσα ψυχολογική κατάσταση αλλά η διατροφική αντιμετώπιση, παρουσιάζει διαφοροποιήσεις ανάλογα με τον τύπο.
Οι ινσουλινοεξαρτώμενοι διαβητικοί τύπου 1, εκπαιδεύονται να γνωρίζουν τα ισοδύναμα των τροφίμων και κυρίως των υδατανθράκων με ακρίβεια, δηλαδή με γραμμάρια και όχι εμπειρικά με κουταλιές, φλυτζάνια κλπ., καθώς από αυτό εξαρτάται η ποσότητα ταχείας ινσουλίνης που χρειάζεται να χορηγηθεί στο κάθε γεύμα. Τα ισοδύναμα είναι τα τρόφιμα που ανήκουν σε ομάδες τροφίμων που έχουν τις ίδιες ποσότητες σε μακροθρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη). Οι διαβητικοί τύπου 1 καλούνται να εκπαιδευτούν με ακρίβεια (γραμμάρια) από επαγγελματίες διαιτολόγους ώστε να γνωρίζουν σε πόση ποσότητα γάλακτος, γιαουρτιού, φρούτων, λαχανικών και δημητριακών περιέχονται 15γρ. υδατανθράκων που αντιστοιχούν στο ένα ισοδύναμο και σε συγκεκριμένες μονάδες ινσουλίνης.
Η διατροφική αντιμετώπιση των διαβητικών τύπου 2 ποικίλει και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την παρουσία ινσουλινοαντίστασης, το σωματικό βάρος και κυρίως από το διατροφογενετικό προφίλ. Η διατροφογενετική μελετά το ιδιαίτερο γενετικό προφίλ του καθενός και μας δίνει πληροφορίες σχετικά με τη γονιδιακή προδιάθεση σε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, αλλά και εξατομικευμένες οδηγίες σχετικά με τι ποσοστό υδατάνθρακα, λίπους, πρωτεΐνης απαιτούνται στο διαιτολόγιο για την πρόληψη και τη βέλτιστη ρύθμιση του διαβήτη τύπου 2 και ποιες είναι οι ανάγκες του ατόμου σε φυτικές ίνες και κατά πόσο επιδρούν στη ρύθμιση του διαβήτη τύπου 2. Η διαφοροποίηση από άτομο σε άτομο μπορεί να είναι μεγάλη και για αυτό μιλάμε για διατροφή ακριβείας ( Precision Nutrition). Ο γονιδιακός έλεγχος είναι απλός και προσιτός τα τελευταία χρόνια και παρέχεται από καταρτισμένους διατροφολόγους- διαιτολόγους.
• Θεανώ, απ’ την εμπειρία που έχεις με ασθενείς με Διαβήτη τύπου 2, θεωρείς πως υπάρχουν κενά και παρανοήσεις σχετικά με το πως αντιλαμβάνονται τις διατροφικές ανάγκες της νόσου τους;
– Οι ασθενείς με Διαβήτη τύπου 2, πολλές φορές καθυστερούν να ζητήσουν οδηγίες από επαγγελματία διατροφολόγο –διαιτολόγο σχετικά με τις διατροφικές ανάγκες της νόσου καθώς πιστεύουν ότι η φαρμακευτική αγωγή αρκεί και καθυστερούν να αλλάξουν διατροφικές συνήθειες.
Συχνά συναντώ την πεποίθηση ότι απαιτείται να αφαιρέσουν από την καθημερινή τους διατροφή κάθε είδους αμύλου που οδηγεί σε στέρηση και κατόπιν σε υπερβολική κατανάλωση και σε δυσκολία ρύθμισης εν τέλει της γλυκόζης και φυσικά σε κακή θρέψη.
Οι περισσότεροι αγνοούν ότι απαιτείται ευγλυκαιμική κατάσταση καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου και πώς να την πετύχουν.
Δυστυχώς διατίθενται ευρέως πολλές τυποποιημένες «δίαιτες» χωρίς εξατομίκευση και χωρίς εκπαίδευση του ασθενή, αλλά το κυριότερο χωρίς την επιμέλεια σύνταξής τους από επαγγελματία διατροφολόγο –διαιτολόγο που δημιουργεί τους ασθενείς μια σειρά από παρανοήσεις.
Βάση της εμπειρίας μου πιστεύω ότι υπάρχει ένα μεγάλο κενό γνώσης όσον αφορά την εξατομικευμένη διατροφική αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 και η παρανόηση ότι όλοι οι διαβητικοί τύπου 2 αντιμετωπίζονται το ίδιο.
• Ποιος είναι ο μεγαλύτερος – πιο συνηθισμένος “διατροφικός μύθος” στον διαβήτη τύπου 2;
– Ο μεγαλύτερος- πιο συνηθισμένος «διατροφικός μύθος» στον διαβήτη τύπου 2, είναι η επικράτηση της άποψης, ότι η ρύθμιση του απαιτεί τον αποκλεισμό υδατανθράκων. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ορισμένες διατροφές, ιδιαιτέρως περιοριστικές σε υδατάνθρακα και υψηλές σε κατανάλωση πρωτεΐνης σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως αποδεικνύει η διατροφογενετική είναι εξαιρετικά επιβλαβείς για ανθρώπους με προδιάθεση για διαβήτη τύπου 2.
Υπάρχουν άτομα με γονότυπο σύμφωνα με τον οποίο, η λήψη πολύ αυξημένων ποσοστών πρωτεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της όρεξης, ενώ ακολουθώντας μια δίαιτα μέτρια έως υψηλή σε υδατάνθρακα, σημειώνουν μεγαλύτερη απώλεια βάρους και μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2.
Γνωρίζουμε πλέον ότι το χαμηλό ποσοστό λίπους σε συγκεκριμένα γονιδιακά προφίλ μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και βελτιώνει το γλυκαιμικό τους προφίλ. Οι δίαιτες με υψηλή πρωτεΐνη συνήθως περιέχουν και υψηλό ποσοστό λίπους, κυρίως κορεσμένου. Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι η υψηλή κατανάλωση πρωτεΐνης σε συνδυασμό με υψηλή κατανάλωση κορεσμένου λίπους σε συγκεκριμένα γονιδιακά προφίλ μπορεί να συνδέεται με εκδήλωση διαβήτη τύπου 2, αλλά και με παθήσεις όπως καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνος του εντέρου.
• Πόσο επηρεάζει η ηλικία του ασθενούς την ρύθμιση του σακχάρου του; Ποιες ηλικίες θεωρείς πως προσαρμόζονται πιο γρήγορα και ικανοποιητικά στην νέα πραγματικότητα της νόσου;
– Στα παιδιά, που η ευθύνη για τη ρύθμιση του σακχάρου εναποτίθεται κυρίως στους γονείς τόσο για την παρασκευή των γευμάτων όσο και για την προσέγγιση του παιδιού ώστε να συνεργαστεί χωρίς να πιεστεί ψυχολογικά, η προσαρμογή εξαρτάται από το οικογενειακό περιβάλλον.
Κάποτε η μητέρα ενός 8 χρονου κοριτσιού μου είπε ότι είχε βρει τη λύση, για να μην «στερείται» το παιδί της έδινε για πρωινό μερέντα. Το σάκχαρο ανέβαινε πολύ υψηλά και κατόπιν την άφηνε νηστική μέχρι να κατέβει. Τέτοιες πρακτικές εκτός του ότι υποδηλώνουν έλλειψη εκπαίδευσης του γονέα θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία του παιδιού. Παρόλο που είναι εξαιρετικά δύσκολο για ένα παιδί να κατανοήσει την έννοια του διαβήτη τα παιδιά είναι περισσότερο ευπροσάρμοστα και δεκτικά από τους ενήλικες.
Στους εφήβους όπου η ευθύνη για τη διαχείριση του διαβήτη μοιράζεται τόσο στους ίδιους όσο και στους γονείς, η δυσκολία προσαρμογής τους είναι περισσότερο θέμα διαφορετικότητας σε σχέση με την κοινωνικό τους περίγυρο και το πώς τους αντιμετωπίζουν οι συνομήλικοί τους. Δυστυχώς τα παιδιά και οι έφηβοι με διαβήτη συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με αρνητικά σχόλια καθώς η άγνοια φτάνει σε σημείο να υπάρχει η πεποίθηση ότι ο διαβήτης μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, να στιγματίζονται και να περιθωριοποιούνται. Κάποτε είχα ασθενή μια νεαρή κοπέλα που σταμάτησε την ινσουλίνη επιστρέφοντας από τις σπουδές της στο χωριό της γιατί οι γονείς της θεώρησαν ότι αν μαθευτεί δε θα παντρευτεί.
Για τους ενήλικες η προσαρμογή εξαρτάται από το βαθμό συνειδητότητας και ετοιμότητας αλλά και από τα προσωπικά βιώματα και πεποιθήσεις που έχει ο κάθε άνθρωπος. Έχω συναντήσει, ως διατροφολόγος, υπερήλικες που αρνούνταν να καταναλώσουν μαύρο ψωμί, ολικής άλεσης, καθώς το θεωρούν κατοχικό, το ψωμί της πείνας, της φτώχειας και της στέρησης και τους αναβίωνε αρνητικές παιδικές μνήμες. Είναι δύσκολο επίσης για ενήλικες που παρευρίσκονται καθημερινά σε πλούσια γεύματα εκτός του σπιτιού τους, καθώς η αποχή τους κάνει να νιώθουν αποκομμένοι από τις κοινωνικές τους συναναστροφές.
Πολλοί άνθρωποι διαφόρων ηλικιών επιλέγουν να μην ενημερώσουν το περιβάλλον τους, εργασιακό και φιλικό, σχετικά με τον διαβήτη και ιδιαίτερα για τη χρήση ινσουλίνης καθώς ντρέπονται και φοβούνται ότι αν το γνωστοποιήσουν θα λάβουν αρνητική αντίδραση. Πολύ συχνά το περιβάλλον τους λόγω άγνοιας τους προτρέπει να αγνοήσουν τις διατροφικές οδηγίες, είναι συχνό άκουσμα η φράση « έλα μωρέ, και τι θα πάθεις αν φας και αυτό! ». Επομένως, θα έλεγα εξαρτάται από τον κάθε άνθρωπο αλλά και από το περιβάλλον του το πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά θα προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα της νόσου.
• Γιατί οι διαβητικοί τύπου 2 έχουν μια προδιάθεση για παχυσαρκία; Τι επηρεάζει την αύξηση σωματικού βάρους και πώς αυτή καθορίζει την πορεία τους;
– Οι διαβητικοί τύπου 2 συνήθως παρουσιάζουν και αντίσταση στην ινσουλίνη. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται διαφορετική διατροφική διαχείριση, διαφορετική κατανομή των υδατανθράκων ανά γεύμα, ρύθμιση των ωρών που λαμβάνουν χώρα τα γεύματα και συνδυασμό με άσκηση και πιθανώς λήψη συμπληρωμάτων, διαφορετικά ακόμα και αν η ποσότητα του φαγητού είναι μετρημένη μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Ο διαβήτης τύπου 2 και το αυξημένο βάρος δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο που για να σπάσει απαιτείται συγκεκριμένη διατροφική παρέμβαση διαφορετικά διαιωνίζεται. Επιπλέον, καλό είναι να διερευνηθεί αν έχουν γενετική προδιάθεση για παχυσαρκία και μεταβολικό σύνδρομο, καθώς αυτό επηρεάζει την αύξηση βάρους και διαφοροποιεί τη διατροφική αντιμετώπιση.
• Οι διατροφικοί κανόνες που ακολουθούν οι περισσότεροι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, θεωρείς πως είναι σήμερα ιδανικοί και αποτελεσματικοί για την σωστή διαχείριση του σακχάρου τους;
– Εξαρτάται ποιους διατροφικούς κανόνες ακολουθούν. Αν αναφέρεσαι στον αυστηρό περιορισμό των υδατανθράκων, την κακής ποιότητας τροφή ακόμα και αν δεν είναι πλούσια σε υδατάνθρακες κάθε άλλο παρά ιδανικοί και αποτελεσματικοί κανόνες είναι για τη σωστή διαχείριση του σακχάρου τους. Κατανοώ τη σύγχυση από τη διαδικτυακή πληροφόρηση όμως οι πειραματισμοί χωρίς διατροφική καθοδήγηση από επαγγελματία διατροφολόγο- διαιτολόγο και εξατομίκευση ενδέχεται να απορρυθμίσει το ζάχαρο. Η διατροφή ενός διαβητικού τύπου 2 με γονιδιακή σύσταση το 45% των ενεργειακών του αναγκών να είναι υδατάνθρακες διαφέρει πολύ σε σχέση με κάποιον με γονιδιακή σύσταση το 50% ενεργειακών του αναγκών να είναι υδατάνθρακες και θα πρέπει να το γνωρίζει και να ληφθεί υπόψιν στη διατροφή του. Επομένως, οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 καλό είναι να λαμβάνουν εξατομικευμένες οδηγίες και όχι γενικούς διατροφικούς κανόνες.
• Πόσο αποτελεσματικές είναι οι δίαιτες χαμηλών ή ελάχιστων υδατανθράκων για τους διαβητικούς τύπου 2;
– Η ποσότητα πρόσληψης υδατανθράκων είναι αυστηρά εξατομικευμένη. Σε ορισμένες περιπτώσεις η μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων μπορεί να είναι αποτελεσματική. Σε καμία όμως περίπτωση ο πλήρης αποκλεισμός τους. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβλαβείς οι δίαιτες με ελάχιστους υδατάνθρακες και να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, να ενισχύσουν δηλαδή την προδιάθεση εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Η ποσότητα των υδατανθράκων που μπορεί να λαμβάνει ένας διαβητικός τύπου 2 αλλά και η κατανομή αυτών στα γεύματά του εξαρτάται από τον γονότυπο (την πληροφορία αυτή την παίρνουμε από τη διατροφογενετική) και από τον φαινότυπο (σάκχαρο, ινσουλίνη, γλυκοζυλιωμένη).
Οι δίαιτες χαμηλών ή ελάχιστων υδατανθράκων δημιουργούν στέρηση με αποτέλεσμα σύντομα ο ασθενής να πηγαίνει στην υπερβολή. Ακόμα, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψιν ότι το έντερο είναι ο δεύτερος εγκέφαλος όπου παράγεται το μεγαλύτερο ποσοστό της σεροτονίνης, (νευροδιαβιβαστής που ηρεμεί το σώμα και ισορροπεί τη διάθεση), απουσία υδατανθράκων σημαίνει αδυναμία παραγωγής σεροτονίνης στο έντερο με πιθανό επακόλουθο την διατροφική και συναισθηματική απορρύθμιση.
• Τα συμπληρώματα διατροφής πόσο σημαντικό ρόλο θα μπορούσαν να παίξουν στην προσπάθεια ενός διαβητικού να φέρει την ισορροπία στα θρεπτικά συστατικά που πιθανόν λείπουν από την διατροφή του;
– Η σημαντικότερη βιταμίνη που σχετίζεται με τη ρύθμιση του διαβήτη είναι η Βιταμίνη D. Τα επίπεδα της θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά (τουλάχιστον δυο φορές τον χρόνο) και σε περίπτωση έλλειψης να γίνεται συμπλήρωση αλλά και κατανάλωση τροφίμων που την περιέχουν όπως γαλακτοκομικά προϊόντα, λιπαρά ψάρια, κρόκος αυγού, συκώτι και κυρίως καθημερινή έκθεση του δέρματος, χωρίς αντιηλιακό, στο ηλιακό φως καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Το χρώμιο ως συμπλήρωμα είναι επίσης βοηθητικό στη ρύθμιση του διαβήτη τύπου 2.
Σε ορισμένους γονότυπους το συμπλήρωμα ψευδαργύρου έχει προστατευτική δράση έναντι του διαβήτη τύπου 2.
Καλό είναι να έχουμε κατά νου ότι η ανταπόκριση των συμπληρωμάτων εξαρτώνται από τον γονότυπο και αντίστοιχα διαμορφώνεται ο χρόνος και οι μονάδες που θα πρέπει να χορηγηθούν.
Η χρήση συμπληρωμάτων γίνεται πάντα με την καθοδήγηση επαγγελματία υγείας.
• Δώσε μας μια εικόνα για το μέλλον, σύμφωνα με τα διατροφικές συνήθειες του κόσμου. Πώς η “διατροφή της μαμάς” θα μπορούσε να βοηθήσει και κάτω από ποιες προϋποθέσεις;
– Οι διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων ολοένα αποκλίνουν από τη Μεσογειακή Διατροφή που για γενιές απέτρεπε την εμφάνιση πολλών ασθενειών που βρίσκονται σήμερα σε έξαρση. Η Δυτικού τύπου διατροφή, που υιοθετείται από τους περισσότερους ανθρώπους, με υπερβολική ποσότητα και επεξεργασμένους υδατάνθρακες, αλλά και η έλλειψη καθημερινής άσκησης, μας καθιστά όλους εν δυνάμει διαβητικούς, ακόμα και αν δεν φέρουμε γονιδιακή προδιάθεση. Εδώ καλό είναι να σημειωθεί ότι γονιδιακά οι Μεσόγειοι λαοί μεταβολίζουν μικρότερη ποσότητα υδατανθράκων σε σχέση με τους Ασιατικούς λαούς και ο κάθε άνθρωπος γονιδιακά είναι προσαρμοσμένος στις διατροφικές συνήθειες των προγόνων του.
Η διατροφή της μαμάς κυριολεκτικά, δηλαδή ως πρότυπο μίμησης αλλά και μεταφορικά ως πρότυπο μιας ποιοτικής σπιτικής διατροφής δύναται να διατηρήσει το βέλτιστο επίπεδο υγείας.
Προτείνεται ημερησίως, η ήρεμη κατανάλωση ενός τουλάχιστον γεύματος σπιτικού, οικογενειακά, χωρίς την ταυτόχρονη χρήση οθονών, καθώς ο εγκέφαλος αδυνατεί να παρακολουθεί και ταυτόχρονα να αντιληφθεί τον κορεσμό. Η τήρηση ενός εβδομαδιαίου πλάνου διατροφής που περιλαμβάνει κατανάλωση οσπρίων, λαδερών και ψαριών. Η συμμετοχή των παιδιών στην αγορά τροφίμων και στο μαγείρεμα.
Η διατροφή είναι θρέψη σωματική και ψυχική. Είναι ο τρόπος που εκφράζουμε τα συναισθήματα μας, διασκεδάζουμε, βρίσκουμε παρηγοριά, κοινωνικοποιούμαστε, ας το κάνουμε με απόλαυση και αγάπη!
Βιογραφικό σημείωμα:
Η Θεανώ Γουμενάκη είναι απόφοιτη του τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος και εργάζεται τα τελευταία 12 χρόνια ως ιδιώτης Διατροφολόγος Διαιτολόγος με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών της εκπόνησε πτυχιακή εργασία, με εξωτερικούς ασθενείς στο διαβητολογικό κέντρο του Γ.Π.Ν. Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Παράλληλη Αξιολόγηση Διαλογής σε Υπερήλικες Διαβητικούς με τη Χρήση Δύο Διαφορετικών ScreeningTest».
Εργάστηκε με πολυάριθμους ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία της Α’ Παθολογικής Κλινικής του Διαβητολογικού κέντρου, Γ.Π.Ν. Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης καταρτίζοντας διαιτολόγια Κλινικής Διατροφής ( Σακχαρώδης Διαβήτης, ΧΝΑ, Αρτηριακή Υπέρταση, Νοσήματα Καρδιαγγειακού Συστήματος: Αθηρωμάτωση, Στεφανιαία Νόσος, Καρδιακή Ανεπάρκεια, Υπερλιπιδαιμίες ) και συμμετείχε στο 21ο Ετήσιο Συνέδριο Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος «Διατροφική Πρόσληψη Na σε Θήλυ Πληθυσμό με ή χωρίς Σακχαρώδη Διαβήτη», Θεσσαλονίκη 8-10 Νοεμβρίου 2007, Ξενοδοχείο Makedonia Palace. www.medicalrecords.gr/debe_21 .
Εξειδικεύτηκε στις Διατροφικές Διαταραχές και στην Παχυσαρκία 2013- 2014, Certificate of Attendance Practitioner Skills for Eating Disorders, Essential Obesity, Nutritional Interventions for Eating Disorders of National Centre for Eating Disorders UK και το 2019 με Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης και Επαγγελματικής Κατάρτισης «Διατροφικές Διαταραχές: αναγνώριση και αντιμετώπιση» του Ψυχολογικού Κέντρου Χανίων.
Παρακολούθησε το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου «Εξατομικευμένη Διατροφή. Μεταφράζοντας τη Διατροφογενετική / Διατροφογενωμική Έρευνα σε κατευθυντήριες Οδηγίες Διατροφής» και «Application of Genetics in Precision Nutrition» από το ΕΚΠΑ και από το 2016 αναλαμβάνει την εξατομικευμένη διατροφική παρακολούθηση (Precision Nutrition) σύμφωνα με γονιδίωμα (DNA).
Εκπαιδεύεται σε τεχνικές Nευρογλωσσικού Προγραμματισμού, Well Βeing, multiple Brain Integration Techniques, Micro Expressions και από το 2018 έως σήμερα εργάζεται και ως NLP- Well Being- mBIT coach, πιστοποιημένη από το International NLP Trainers Association.
Είναι πιστοποιημένη από το 2018 στη χορήγηση ανθοϊαμάτων του Bach από το Dr Edward Bach Center. Παρακολούθησε 2018- 2019 τα μαθήματα H Αλχημείας της Διατροφής (Nutritional Alchemy), μια πλήρης Ψυχοσωματική́ προσέγγιση στη Διατροφή́ και την Ευεξία σε όλα τα επίπεδα της Ύπαρξης.
Οι συνεδρίες της έχουν διατροφο- εκπαιδευτικό και θεραπευτικό χαρακτήρα ώστε ο κάθε άνθρωπος που δουλεύει μαζί να ωφεληθεί σε διανοητικό, ψυχικό, συναισθηματικό και σωματικό επίπεδο μέσω της διατροφής του και να επιτύχει τις επιθυμητές αλλαγές στην καθημερινότητά του προς όφελος όλων των επιπέδων της υγείας του.
Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Ηγ. Γαβριήλ 42 74100 Ρέθυμνο. Τηλέφωνο: 6978330022 και 2831029199.
Μέχρι την επόμενη φορά που θα τα ξαναπούμε,
σας φιλώ γλυκά.
Σοφία.
Δείτε περισσότερες ιδέες υγιεινής διατροφής στο βιβλίο μου που κυκλοφορεί!!!
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το βιβλίο μου ➡️ εδώ!