Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ Όσπρια δίχως… ανεπιθύμητες συνέπειες και μεγαλύτερη διατροφική αξία

Όσπρια δίχως… ανεπιθύμητες συνέπειες και μεγαλύτερη διατροφική αξία

by sofia sofeto
0 σχόλιο

Κείμενο, φωτογραφίες, food styling: Σοφία Πιτσικάλη ( Sofia Sofeto ).

Τα όσπρια, έχουν θρέψει γενιές και γενιές.
Αγαπημένοι καρποί που θεωρούνται το φαγητό του λαού.
Στις μέρες μας, γνωρίζουμε πως η υψηλή τους διατροφική αξία, τα κατατάσσει στις super τροφές καθώς τα θρεπτικά συστατικά τους δίνουν στον οργανισμό μας σημαντικά ωφέλη.
Αποτελούν επίσης σημαντικό κομμάτι της μεσογειακής διατροφής αλλά και της γαστρονομικής μας παράδοσης.
Η φακές, τα ρεβίθια, τα φασόλια, η φάβα, τα κουκιά, είναι κάποια από τα πιο δημοφιλή όσπρια που καταναλώνουμε.

Οι μαγειρικές τους πολλές! Όλοι μας έχουμε απολαύσει μια αχνιστή φασολάδα τις κρύες μέρες του χειμώνα, μια θρεπτική σαλάτα με φακές και ρύζι ή έχουμε μαγευτεί από μια παραδοσιακή ρεβιθάδα σιγοψημένη στην πύλινη γάστρα.
Ακόμα περισσότερο έχουμε εντυπωσιαστεί από συνταγές που περιέχουν όσπρια και μας δίνουν εξαιρετικούς μεζέδες, όπως είναι οι φαβοκεφτέδες, οι ρεβιθοκεφτέδες, τα χορτοφαγικά μπιφτέκια με όσπρια και λαχανικά και πόσες άλλες ευρηματικές ιδέες που μας λύνουν τα χέρια σε περιόδους νηστείας ή πείθουν ακόμα και τους πιο αρνητικούς να τα δοκιμάσουν και εντέλει να τα αγαπήσουν.

Τα αγαπημένα μας όμως όσπρια έχουν
κι αυτά τις “παραξενιές τους…
Έχουν τα δικά τους “μυστικά”
που αν δεν γνωρίζουμε
πως να τα αντιμετωπίσουμε,
μπορεί να έχουν δυσάρεστες συνέπειες
για τον οργανισμό μας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της διατροφής, τους διαιτολόγους, τα όσπρια καθώς
επίσης οι ξηροί καρποί
και τα δημητριακά, περιέχουν ουσίες
από την φύση τους,
οι οποίες αν δεν απομακρυνθούν
με τον κατάλληλο τρόπο,
συνήθως έχουν αρνητική επίπτωση
κατά την κατανάλωση τους.

Μια τέτοια ουσία είναι το φυτικό οξύ.
Ουσία σημαντική για την ανάπτυξη των φυτών, αλλά με αρνητικά αποτελέσματα
για τον οργανισμό μας.
Συνήθως προκαλεί γαστρεντερικές ενοχλήσεις και εμποδίζει
την σωστή απορρόφηση των
θρεπτικών συστατικών της τροφής.
Άλλες ουσίες που πρέπει να αποφεύγουμε  είναι οι τανίνες και οι αναστολείς ενζύμων.
Δημιουργούν κι αυτές προβλήματα πέψης
και γαστρεντερικές ανωμαλίες.
Επίσης δεν βοηθούν στην καλή απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών των σπόρων,
οσπρίων και δημητριακών.

Το θετικό σε όλη αυτή την ιστορία
είναι πως όλες αυτές οι ουσίες
που σας ανέφερα, αντιμετωπίζονται
εύκολα με έναν τρόπο απλό.
Όντας υδατοδιαλυτές,
μπορούν να απομακρυνθούν με το νερό!
Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από το μούλιασμα τους σε νερό για κάποιες ώρες,
σούρωμα και ξανά μούλιασμα.
Διαδικασία που ανάλογα τους καρπούς
έχει διαφορετική χρονική διάρκεια.
Προσωπικά συνηθίζω να μουλιάζω τα όσπρια τουλάχιστον 2 ημέρες, αλλάζοντας το νερό τους 3-4 φορές.
Τους ξηρούς καρπούς τους
μουλιάζω όλη νύχτα.
Έπειτα τα όσπρια τα μαγειρεύω
με τον τρόπο που επιθυμώ
και τους ξηρούς καρπούς
τους διατηρώ στο ψυγείο μου
για 3-4 ημέρες μέχρι να τους καταναλώσω.

Δείτε αγαπημένες μου συνταγές με όσπρια, στους συνδέσμους που ακολουθούν παρακάτω.

• Ρεβιθάδα με πορτοκάλι και τζίντζερ.
• Γίγαντες στον φούρνο με λιαστή ντομάτα και κάπαρη.
• Μεσογειακό ρολό γαλοπούλας με ρεβίθια και παστουρμά.
• Φιλέτο σολομού με σαλάτα από φακές.
• Ρεβιθοκεφτέδες στον φούρνο.
• Βελουτέ σούπα από κόκκινες φακές και ψάρι στο φούρνο.
• Φιλέτα σαρδέλας σε ρόλο από αμπελόφυλλα γεμισμένο με φακές.
• Τάρτα με βάση από φάβα Σαντορίνης και γέμιση με σπανάκι, κασέρι και καπνιστό σολωμό.
• Φαβοκεφτέδες με καλαμάρι και σάλτσα τυριού.
• Πίτσα με βάση από φάβα, με κρεμμύδια και παστουρμά.
• Μοσχαράκι με αγριαγκινάρες και κουκιά.
• Τραγανά μπολάκια ” Κεχροκουκάκια” από κουκιά και μέχρι.
• Γεμιστά με ρύζι φασόλια και αντζούγιες.

Σας εύχομαι να απολαύσετε τις συνταγές μου!!!
Μέχρι την επόμενη φορά που

θα συναντηθούμε σας φιλώ γλυκά ❤️
Σοφία.

**Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το μούλιασμα των οσπρίων, ξηρών καρπών και δημητριακών δείτε εδώ.

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More