Home Gourmet υγιεινές απολαύσεις! Φιλέτο σφυρίδας στο φούρνο με βελουτέ σούπα από κόκκινες φακές και γλυκοπατάτα.

Φιλέτο σφυρίδας στο φούρνο με βελουτέ σούπα από κόκκινες φακές και γλυκοπατάτα.

by sofia sofeto
3 Σχόλια

Συνταγή , κείμενο , φωτογραφία , food styling :

Σοφία Πιτσικάλη ( Sofia Sofeto).

 

Ο πατέρας μου συχνά έλεγε την παροιμία :

« Του κυνηγού και του ψαρά το πιάτο ,

δέκα φορές ειν’ αδειανό και μια φορά γεμάτο…»

Φυσικά και απευθυνόταν στον εαυτό του , μιας και ήταν ψαράς από μικρό παιδί.

Το αγαπημένο του χόμπι αλλά και ο καλύτερος τρόπος

για να προσφέρει στην οικογένεια του φρέσκα ψάρια.

 

“Η οδηγία των διατροφολόγων είναι ,

τα ψάρια να καταναλώνονται έως και 3 φορές την εβδομάδα

στα πλαίσια ενός ισορροπημένου διαιτολογίου.”

 

Τα ψάρια , είναι γνωστό  σ’ όσους ασχολούνται με την υγιεινή διατροφή ,

ότι βρίσκονται στο μέσο την πυραμίδας της Μεσογειακής δίαιτας.

Η οδηγία των διατροφολόγων είναι ,

τα ψάρια να καταναλώνονται έως και 3 φορές την εβδομάδα

στα πλαίσια ενός ισορροπημένου διαιτολογίου.

 

Τα θρεπτικά συστατικά τους είναι πολλά και ιδιαίτερα σημαντικά

για την καλή υγεία του οργανισμού μας και ιδιαίτερα των παιδιών.

Σημαντική πηγή ω3 λιπαρών , μας δίνουν τα απαραίτητα εφόδια

ώστε να αντισταθούμε σε καρδιαγγειακά νοσήματα ,

να προστατευτούμε από διάφορες μορφές καρκίνου ,

αλλά και να συμμαχήσουν μαζί μας στην μάχη ενάντια σε εκφυλιστικές νόσους

όπως είναι η άνοια και η νόσος του Αλτσχάιμερ.

 

Όσοι από εσάς με διαβάζετε , όλα αυτά τα χρόνια που διατηρώ το Sofeto,

σίγουρα θα έχετε δει πως συνήθως στα εορταστικά τραπέζια μου 

μαγειρεύω θαλασσινά και ψάρια.

Έχουμε  μια ιδιαίτερη αδυναμία στα αγαθά

που μας προσφέρει η θάλασσα.

Είναι παράδοση στην οικογένεια μας να γιορτάζουμε με αυτές τις γεύσεις ,

όπως έκαναν και οι πρόγονοι μας που επιβίωσαν από το ψάρεμα .

 

 

Σήμερα θα σας παρουσιάσω μια συνταγή με ένα ψάρι

που πιάστηκε στ’ αγκίστρια ενός άλλου αγαπημένου μου ψαρά,

του συζύγου μου!

 

Την Πρωτοχρονιά λοιπόν , είχαμε αποφασίσει να γευτούμε την σφυρίδα

που μας έφερε πριν λίγες μέρες ο μπαμπάς μας .

Ζύγιζε περίπου 1,5 κιλό !

 

Εγώ ανέλαβα την προετοιμασία του φαγητού και η μικρή μου κόρη ,

ενθουσιασμένη , αποφάσισε να δημιουργήσει την διακόσμηση του τραπεζιού!

Παρακάτω θα σας εξηγήσω πως…

Έτσι ο καθένας μας με τον δικό του τρόπο

θα είχε προσφέρει στο εορταστικό μας τραπέζι.

 

Δεν δυσκολεύτηκα καθόλου να βρω με τι θα συνοδεύσω αυτό το υπέροχο ψάρι.

Συνδυασμός εξαιρετικός που πάντα με βγάζει ασπροπρόσωπη ,

 εκείνος του ψαριού με τα όσπρια .

Έτσι εκτός από εξαιρετική γεύση , θα έχουμε και υψηλή διατροφική αξία!

 

Επέλεξα λοιπόν να φτιάξω μια βελουτέ σούπα με ένα πεντανόστιμο όσπριο,

τις κόκκινες φακές.

Όλοι μας στην οικογένεια τις αγαπάμε!

 

Η σούπα μου έχει ιδιαίτερα και φίνα αρώματα ,

μια ξεχωριστή και συνάμα διακριτική νοστιμιά.

Την αρωμάτισα με ξύσμα μανταρινιού και φρέσκου τζίντζερ.

Της έδωσα βελούδινη υφή και απαλότητα με την προσθήκη γλυκοπατάτας .

Έτσι την ενίσχυσα διατροφικά αλλά και αισθητικά !

 

Υλικά για 4 άτομα :

 

Για το ψάρι :

 

  • 1 φρέσκο ψάρι της αρεσκείας σας ,

βάρους περίπου 1,5 κιλού

( σφυρίδα , συναγρίδα , λούτσος , μπακαλιάρος κ.τ.λ)

  • 1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο τζίντζερ τριμμένο στον τρίφτη
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Μια σκελίδα σκόρδου πολτοποιημένη στην πρέσα
  • Φρέσκα μυρωδικά ( ρίγανη , σχοινόπρασο , εστραγκόν )
  • 3 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο.

 

Για την σούπα :

 

  • 250 γρ. κόκκινες φακές ( κατά προτίμηση ελληνικής παραγωγής )
  • 1,5 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα μανταρινιού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο τζίντζερ τριμμένο στον τρίφτη
  • 1 κουταλιά της σούπας πάστα πιπεριάς Φλωρίνης ( προαιρετικά)
  • 2 κουταλάκια του γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 100 γρ. καθαρισμένα καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 1 μεσαίο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε χοντρά κομμάτια
  • 2 σκελίδες σκόρδου κομμένες στην μέση
  • 150 γρ. γλυκοπατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
  • 1 λίτρο νερό ( κατά προτίμηση φιλτραρισμένο)
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Τον χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι.
  • 4 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο.

 

Σημείωση :

Όλα τα υλικά της συνταγής θα τα βρείτε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Για καλό ψάρι θα απευθυνθείτε στον ιχθυοπώλη που εμπιστεύεστε .

 

 

Θα ξεκινήσουμε την συνταγή μας με την προετοιμασία της σούπας.

Θα πλύνουμε καλά τις φακές μέσα σε μια λεκανίτσα με νερό .

Τις σουρώνουμε και τις ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα .

Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μας ,

εκτός από το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού.

Ανάβουμε την φωτιά και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε,

αφήνουμε να σιγοβράσουν με κλειστό καπάκι.

 

Το ψάρι μας πρέπει να το έχουμε καθαρίσει καλά

από τα εντόσθια και τα βράγχια του.

Αφαιρούμε επίσης τα λέπια του στην περίπτωση

που το μαγειρέψουμε με το δέρμα του.

Το πλένουμε επιμελώς και το αφήνουμε στο σουρωτό

για να στραγγίσουν τα υγρά του.

 

Το φιλετάρισμα του είναι ένα στάδιο

που θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή .

Κρατάμε το ψάρι από το κεφάλι με το ένα χέρι μας

και με την βοήθεια ενός κατάλληλου κοφτερού μαχαιριού

για φιλετάρισμα ψαριών ,

κόβουμε κατά μήκος του και παράλληλα με την ραχοκοκαλιά του.

Σταματάμε λίγο πριν το κεφάλι του

και εκεί κόβουμε κάθετα το σημείο για να αφαιρέσουμε το φιλέτο.

 Το ίδιο θα κάνουμε και από την άλλη πλευρά του.

Αν θέλουμε να αφαιρέσουμε το δέρμα από το κρέας τους ,

θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.

Αν δεν έχουμε την κατάλληλη εμπειρία θα πρότεινα να μην το επιχειρήσουμε.

Εφόσον έχουμε αφαιρέσει τα λέπια , όπως ανέφερα προηγουμένως ,

μπορούμε να το μαγειρέψουμε με το δέρμα του.

Φυσικά το κεφάλι με την ραχοκοκαλιά του δεν τα πετάμε.

Τα αφήνουμε προσωρινά στην άκρη.

 

Όταν η σούπα μας είναι σχεδόν έτοιμη ,

έχουν βράσει δηλαδή όλα τα υλικά μας ,

προσθέτουμε μέσα το κεφάλι του ψαριού με την ραχοκοκαλιά του .

Φροντίζουμε να μην το βυθίσουμε μέσα στη σούπα

αλλά να το αφήσουμε να σιγοβράσει στη επιφάνεια της.

Κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και αφήνουμε να σιγοβράσουν όλα μαζί

μέχρι το ψάρι να είναι έτοιμο.

Με αυτόν τον τρόπο η σούπα μας θα έχει την ενισχυμένη γεύση

από τον ζωμό του ψαριού.

Αφαιρούμε το ψάρι όταν έχει βράσει

και προσέχουμε να μην έχουμε αφήσει μέσα στην σούπα κανένα κομμάτι του.

Αφήνουμε στην άκρη την σούπα να κρυώσει ,

προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού.

Όταν έχει πέσει η θερμοκρασία της λίγο ,

την χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ μέσα στην κατσαρόλα όπως είναι ,

μέχρι να πολτοποιηθούν όλα τα υλικά της και να ενωθούν.

 

 

Στα φιλέτα μας τώρα.

Κόβουμε τα φιλέτα σε μικρότερα κομμάτια ( μερίδες ) .

Μέσα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε 1,5 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.

Ανάβουμε την φωτιά και προσθέτουμε μέσα στο τηγάνι λίγο αλάτι.

Όταν ζεσταθεί το τηγάνι σωτάρουμε τα φιλέτα του ψαριού μας

και από τις δύο πλευρές για 2-3 λεπτά.

Αυτή η διαδικασία θα βοηθήσει το ψάρι μας

να κρατήσει εσωτερικά την υγρασία του και να γίνει συμπαγές ,

να μην διαλυθεί δηλαδή κατά το ψήσιμο.

 

Όταν τελειώσουμε με το σωτάρισμα ,

προετοιμάζουμε το ταψί που θα ψήσουμε τα φιλέτα.

Φυσικά πρέπει να τα τοποθετήσουμε πάνω σε ένα υλικό

το οποίο θα μας βοηθήσει να ψηθούν σωστά αλλά και να μην μας κολλήσουν .

Προσωπικά την λύση την βρήκα στο νέο μου αγαπημένο προϊόν

της γνωστής εταιρίας Sanitas .

Για μένα ήταν μεγάλη και πολύ ευχάριστη η έκπληξη

όταν πρωτοείδα το νέο αντικολλητικό χαρτί ψησίματος

ενισχυμένο με αλουμινόχαρτο!

Όταν για χρόνια πάλευα με τις λαδόκολλες και τα αλουμινόχαρτα μαζί ,

σε συνταγές μου που χρειαζόταν να κλείσω τα ταψιά μου

ή τα πυρίμαχα σκεύη μου για να ψήσω σωστά το φαγητό μου.

Τώρα είχα την λύση στα χέρια μου , πιο εύκολη από ποτέ!

 

Στρώνουμε λοιπόν το νέο αντικολλητικό χαρτί ψησίματος με αλουμινόχαρτο

μέσα στο ταψί μας , με την πλευρά της λαδόκολλας προς τα επάνω .

Με ένα πινέλο περνάμε λίγο ελαιόλαδο .

Τοποθετούμε τα φιλέτα του ψαριού ,

τους προσθέτουμε κι από τις δύο πλευρές τους το πιπέρι ,

το τριμμένο τζίντζερ , το σκόρδο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Τέλος ακουμπάμε πάνω τους μερικά φυλλαράκια από τα φρέσκα μυρωδικά μας .

Με την βοήθεια και πάλι του αντικολλητικού χαρτιού με αλουμινόχαρτο της Sanitas ,

θα κλείσουμε την επιφάνεια του ταψιού μας ,

το αλουμινόχαρτο θα πρέπει να είναι από την πάνω πλευρά .

Έτσι θα εγκλωβίσουμε την υγρασία

και δεν θα ξεραθούν κατά το ψήσιμο τα φιλέτα μας.

 

Έχουμε προθερμάνει στους 180 βαθμούς κελσίου τον φούρνο μας στις αντιστάσεις.

Ψήνουμε για 25-30 λεπτά περίπου.

Όταν βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο ,

αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί με το αλουμινόχαρτο

από την επιφάνεια του ταψιού

και ψήνουμε για 10 λεπτά τα φιλέτα ακόμα ,

αυτή την φορά στον αέρα του φούρνου στους 160 βαθμούς κελσίου.

Τα βγάζουμε από τον φούρνο και είναι έτοιμα για σερβίρισμα.

 

Σερβίρουμε λοιπόν την βελουτέ σούπα μας μαζί με το φιλέτο του ψαριού.

Ένα πιάτο που ενθουσίασε όσους το δοκιμάσαμε

και πραγματικά το ευχαριστηθήκαμε!

 

 

Στο σημείο αυτό θα σας πω για τις αισθητικές παρεμβάσεις 

της κόρης μου στο εορταστικό μας τραπέζι!

Όταν με είδε να ετοιμάζω το ταψάκι

με το αντικολλητικό χαρτί με αλουμινόχαρτο μαζί της Sanitas ,

το βλέμμα της έλαμψε ξαφνικά…

Μου ζήτησε να της δώσω δύο κομμάτια αυτού του υλικού

κομμένα σε τετράγωνο σχήμα.

Πήρε λοιπόν την κόλα της , το ψαλίδι και άρχισε τις κατασκευές!!

Έφτιαξε δύο πανέμορφα αστεράκια που στόλισαν το τραπέζι μας!!!

Ενθουσιασμένη και πολύ χαρούμενη της υποσχέθηκα

πως θα δείξω στους φίλους του blog μου ,

τις δημιουργίες της αλλά και τα στάδια της κατασκευής τους ,

ώστε να μπορέσουν κι εκείνοι να τα φτιάξουν!

Χάρηκε πολύ το κοριτσάκι μου !!!

Κι εγώ ακόμα πιο πολύ χάρηκα ,

γιατί πρώτον της άρεσε πολύ η σούπα μου και την έφαγε όλη

και δεύτερον συνειδητοποίησα ακόμα μια φορά

πως η φαντασία των παιδιών μας είναι εκείνη

που μας δίνει ελπίδα και δύναμη να προσδοκούμε

και να οραματιζόμαστε ένα μέλλον πιο φωτεινό…

 

 

 

Η νέα χρονιά που ήρθε ας λάμψει λίγο περισσότερο

μέσα από τα μάτια των παιδιών μας!

Ας τους δώσουμε τις ευκαιρίες και τα χρώματα να σχεδιάσουν

τον κόσμο και το μέλλον που θέλουν να ζήσουν…

Καλή χρονιά με υγεία σε όλους μας!!!  

 

Σας φιλώ !!!

Σοφία.

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

3 Σχόλια

ouraniotoxo 05/01/2017 - 15:34

Συγχαρητήρια σε μαμά και κόρη!! Λατρεύω να βλάπω παιδικά χεράκια να δημιουργούν!! Εύχομαι στην οικογένειά σου καλή χρονια με υγεία και καλή πρόοδο στη μικρή!!

Reply
sofia sofeto 05/01/2017 - 16:11

Καλή χρονιά με υγεία επίσης!!!
Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου!!!
Να είναι καλά τα παιδάκια μας να δημιουργούν και να τα χαιρόμαστε!!! Φιλάκια!!!!!

Reply
Όσπρια δίχως… ανεπιθύμητες συνέπειες και μεγαλύτερη διατροφική αξία 02/04/2019 - 15:59

[…] με σαλάτα από φακές. • Ρεβιθοκεφτέδες στον φούρνο. • Βελουτέ σούπα από κόκκινες φακές και ψάρι στο φούρνο… • Φιλέτα σαρδέλας σε ρόλο από αμπελόφυλλα γεμισμένο […]

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More