Συνταγή , κείμενο , φωτογραφία , food styling :
Σοφία Πιτσικάλη ( Sofia Sofeto).
Το καλοκαίρι στην Ελλάδα ,
είναι η πιο ζωντανή και χαρούμενη εποχή του χρόνου!
Ζώντας αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα σε νησί των Κυκλάδων μόνιμα ,
μου δόθηκε πολλές φορές η ευκαιρία
να βρεθώ σε πανηγύρια και εκδηλώσεις αφιερωμένες
στις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές της πατρίδας μας.
Άνθρωποι γεμάτοι ζωντάνια κι ενθουσιασμό ,
κάθε χρόνο προετοιμάζουν τις εκδηλώσεις αυτές , με μοναδικό τους κίνητρο ,
την αγάπη για τον τόπο τους και την ανάγκη τους να καλοδεχτούν
και να ευχαριστήσουν τους επισκέπτες που θα βρεθούν στα μέρη τους.
Σε λίγες μέρες γιορτάζει ένας ιδιαίτερα αγαπημένος Άγιος!
Ο Άγιος Φανούριος ,ο οποίος ξεκίνησε να λατρεύεται στην Ρόδο
όπου κι ανακαλύφθηκε η εικόνα του.
Στην συνέχεια η λατρεία του εξαπλώθηκε
σε άλλα μέρη της νησιωτικής Ελλάδος και αργότερα στη υπόλοιπη χώρα .
Η πίτα που αφιερώνουμε στον Άγιο , η λεγόμενη Φανουρόπιτα ,
έχει σύμφωνα με λαϊκή μας παράδοση ,
την έννοια του τάματος προς τον Άγιο ,
ο οποίος θεωρείται ο «Μέγας ευρετής απολεσθέντων προσώπων και αντικειμένων.»
Πέρυσι τέτοια εποχή ,
σας είχα ετοιμάσει την συνταγή μου με την αγαπημένη σας Φανουρόπιτα .
Την αγαπήσατε και χάρηκα πάρα πολύ όταν στα μηνύματα και σχόλια σας ,
διάβαζα πως πολλοί από εσάς
την «υιοθετήσατε» σαν το αγαπημένο σας κέικ
κατά την διάρκεια ολόκληρης της χρονιάς.
Φέτος σκέφτηκα να ετοιμάσω μια Φανουρόπιτα λίγο…διαφορετική!
Αυστηρά να περιέχει 9 υλικά , όπως προστάζει η παράδοση.
Φυσικά δεν χρησιμοποίησα ζάχαρη.
Σκέφτηκα πως θα ήταν πολύ καλή ιδέα
να την ψήσω μέσα σε ατομικές θήκες για muffins και cup cakes .
Μικρά κέικ δηλαδή , που μας βοηθούν στο μοίρασμα ,
κάνοντας το πιο εύκολη υπόθεση !
Τι λέτε ; Πάμε να την δούμε;
Υλικά για 12 ατομικά κέικ :
250 γρ. χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
70 γρ. κρυσταλλική στέβια με αναλογία 1:2 με την ζάχαρη
100 γρ. ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη
1,5 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα από βιολογικό και ακέρωτο πορτοκάλι
250 γρ. αλεύρι ζέας ή ολικής αλέσεως
3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
50 γρ. σταφίδες μαύρες Κορινθιακές μουλιασμένες σε νερό
( περιέχουν λιγότερα σάκχαρα από της Κρήτης ).
Προαιρετικά :
50 γρ. χοντροκομμένα καρύδια
Λίγο σουσάμι για πασπάλισμα.
Υδατάνθρακες : 36,9 γρ./100 γρ. (δίχως τα καρύδια)
Λιπαρά : 15,9 γρ. / 100 γρ. (δίχως τα καρύδια)
Η μέθοδος παρασκευής του γλυκού μας είναι ιδιαίτερα εύκολη!
Μέσα σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού μαζί με την στέβια .
Με το αυγοδάρτη ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η στέβια.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά
εκτός από το αλεύρι , το μπέικιν και τις σταφίδες.
Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν όλα μαζί .
Στην συνέχεια ρίχνουμε ανακατεμένο το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
Καλό ανακάτεμα με τον αυγοδάρτη
κι έχουμε σαν αποτέλεσμα έναν παχύρευστο χυλό.
Τώρα προσθέτουμε τις σταφίδες και ανακατεύουμε πάλι.
Αν θέλουμε ρίχνουμε και καρύδια.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς κελσίου στις αντιστάσεις.
Έχουμε την βάση των muffins κατά προτίμηση από σιλικόνη.
Με ένα κουτάλι ρίχνουμε χυλό γεμίζοντας τα ¾ της βάσης.
Συνεχίζουμε μέχρι να γεμίσουμε όλες τις θήκες των muffins.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 – 25 λεπτά ανάλογα τον φούρνο.
Όταν είναι έτοιμα τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο
και μετά τα ακουμπάμε πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσουν τελείως.
Τα φανουροπιτάκια μας είναι έτοιμα!!
Γρήγορα , εύκολα , νόστιμα και προ πάντων πιο υγιεινά και ελαφριά!!!
Δοκιμάστε τα και θα δείτε πως η γεύση τους θα σας αποζημιώσει!!!
Μέχρι την επόμενη φορά που θα τα ξαναπούμε ,
σας εύχομαι να είσαστε όλοι καλά
και ο Άγιος Φανούριος να σας φανερώσει ότι επιθυμεί η καρδιά σας!
18 σχόλια
Καλημέρα! Τα έφτιαξα εχθές με αλεύρι ντίνκελ και πραγματικά ήταν πολύ νόστιμα! Ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή και είναι σίγουρο ότι θα τα ξαναφτιάξω σαν απλά cupcakes.
Να είσαι καλά!!! Χαίρομαι που σου άρεσαν!?
ποση στεβια να βαλω σε αναλογια 3 προς 1??
Θα βάλεις σε κρυσταλλική μορφή πάντα , 45-50 γρ. στέβια 1:3
yπεροχα!ευχαριστουμε!!
Να είσαι καλά!
Μπορώ αντί για στέβια να χρησιμοποιήσω ζαχαρη καρύδας, και ποια η διαφοροποίση στους υδατάνθρακες
Μπορείς φυσικά να βάλεις ζάχαρη καρύδας,140 γρ. είναι καλά νομίζω , φυσικά θα προσθέσεις λίγο παραπάνω αλεύρι διότι η ζάχαρη καρύδας θα σου δώσει παραπάνω υγρασία από ότι η στέβια. Η ζάχαρη καρύδας έχει 92% υδατάνθρακες , η στέβια έχει 0.
Ευχαριστώ πολύ!!
Τέλειοοοοοο!!!! Ευχαριστούμε <3
Καλησπέρα σας!
H αναλογία stevia & ζάχαρης συνολικά είναι 70 gr stevia + 140 gr κρυσταλλική ζάχαρη;
Σε χάρτινες θήκες αντί σιλικόνης θα ψηθούν καλά κατά την γνώμη σας;
Φαίνονται λαχταριστά και σκέφτομαι να τα φτιάξω την παραμονή του Αγ. Φανουρίου σε διπλή δόση…
Προκαταβολικά σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας.
Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού…
Η αναλογία στέβια με την ζάχαρη είναι 1:2 , δηλαδή 70 γρ. Στέβια , είναι περίπου 7 κουταλιές της σούπας, ισοδυναμούν με 14 κουταλιές της σούπας ζάχαρη. Μετράμε αναλογικά πάντα σε όγκο και όχι σε βάρος, γιατί το βάρος τους είναι διαφορετικό. Μπορείτε να τα ψήσετε σε χάρτινες θήκες καλής ποιότητας , το έχω κάνει κι εγώ και ήταν μια χαρά! Καλή επιτυχία εύχομαι!!!
Πολλά συγχαρητήρια για τη δουλειά σας!!!
Σας ευχαριστώ πολύ!!!
γεια σας! πολλά συγχαρητήρια για την προσφορά σας! θα ήθελα να φτιάξω τα κέικ, με στέβια 1-1, [αυτή έχω διαθέσιμη] πόση πρέπει να χρησιμοποιήσω στη συνταγή;;; ευχαριστώ πολύ, καλή συνέχεια
Καλησπέρα σας, θα βάλετε την διπλάσια ποσότητα από αυτή που γράφω στην συνταγή.
Καλημερα σας .Εχω την υγρη στεβια Ζωγραφου.Πως να διαμορφωσω τη
συνταγη σας;
Καλησπέρα σας. Στην συγκεκριμένη συνταγή δεν ενδείκνυται η χρήση υγρού γλυκαντικού γιατί θα επηρεάσει τις αναλογίες όλων των υπολοίπων υλικών.