Κείμενο, συνταγή, φωτογραφίες, food styling: Σοφία Πιτσικάλη (Sofia Sofeto).
Ένα εξαιρετικά νόστιμο, νηστίσιμο και υγιεινό
φαγητό σας έχω ετοιμάσει αυτή την φορά!
Γεύση θάλασσας μαζί με σούπερ δυναμωτικά λαχανικά!
Για συνοδευτικό επέλεξα το φαγόπυρο,
που μπορεί επάξια να αντικαταστήσει
το ρύζι και να μας προσφέρει
εκτός από νοστιμιά
πολλά θρεπτικά στοιχεία.
Το έχω επιλέξει επίσης γιατί ενδείκνυται για μια διατροφή χωρίς γλουτένη.
Ελάτε να δούμε την συνταγή!
Υλικά:
Για τις σουπιές:
• 500 γρ. σουπιές καθαρισμένες
• 1 κιλό σπανάκι καλά πλυμένο και καθαρισμένο
• 150 γρ. Καρότα κομμένα σε φέτες
• 1/2 ματσάκι άνηθο
• 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
• 1 ξερό κρεμμύδι
• 100 ml λευκό ξηρό κρασί
• 40 γρ εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο
• αλάτι και πιπέρι
• 2 φρέσκιες ντομάτες τριμμένες
• 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας.
Για το φαγόπυρο:
• 250 γρ φαγόπυρο ( χωρίς γλουτένη )
• 1,5 λίτρο νερό
• 1/2 κ.γ αλάτι
• 20 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο.
Αφού λοιπόν έχουμε καθαρίσει τις σουπιές,
με γάντια για να μην μαυρίσουν
τα χέρια μας απ’ το μελάνι τους,
τις πλένουμε καλά και τις βάζουμε
μέσα στην κατσαρόλα μαζί με το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένα.
Ανάβουμε την φωτιά και σκεπάζουμε
με το καπάκι.
Μόλις δούμε πως αρχίζουν οι σουπιές
να αλλάζουν χρώμα, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν
μέσα στα υγρά τους.
Όταν έχει “μαζέψει” ο όγκος τους ,
ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε ανοικτή την κατσαρόλα για να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Μετά από 5 λεπτά ρίχνουμε το πιπέρι ,
τις ντομάτες και τον πελτέ.
Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τα καρότα και το σπανάκι που έχουμε κόψει με το χέρι σε μεγάλα κομμάτια.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και
αφήνουμε να σιγοβράσουν με τα υγρά τους.
Όταν το σπανάκι έχει “μαραθεί”,
έχει κατακάτσει δηλαδή στην κατσαρόλα,
θα δούμε πως έχει βγάλει τα υγρά του
μαζί με τις ντομάτες.
Τώρα είναι η ώρα να προσθέσουμε
τον άνηθο .
Προσθέτουμε το αλάτι και το ελαιόλαδο.
Σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε
να σιγοβράσουν για 5 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Για να ετοιμάσουμε το φαγόπυρο,
σε μια κατσαρόλα βάζουμε
το νερό να βράσει.
Όταν πάρει βράση ρίχνουμε το αλάτι
και το φαγόπυρο.
Αφήνουμε 10 λεπτά περίπου να βράσει
και όταν είναι έτοιμο το σουρώνουμε.
Το ρίχνουμε πίσω στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Έτοιμο!
* * Το φαγόπυρο έχει στην ωμή μορφή του 62 γρ. υδατάνθρακες ανά 100 γρ.
Για να υπολογίσουμε σωστά τους υδατάνθρακες της ποσότητας που θα καταναλώσουμε θα το κάνουμε με τον τρόπο που περιγράφω εδώ.
Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε ένα εξαιρετικά θρεπτικό και νόστιμο φαγητό!
Μέχρι την επόμενη φορά που θα συναντηθούμε,
σας φιλώ γλυκά!
Σοφία.
3 σχόλια
Συνταγές με σουπιές και σπανάκι υπάρχουν πολλές, αλλά αυτή φαίνεται πολύ ιδιαίτερη! Εξαιρετικές φωτογραφίες!
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια ❤️
Θα γίνει το συντομότερο.