18,3K
Η σοκολάτα είναι πάθος!
Μια μοναδική απόλαυση !
Εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο παραδίνονται
ασυζητητί στον γλυκό πειρασμό,
που έχει την δύναμη να ξεσηκώσει τις αισθήσεις με την πρώτη δαγκωματιά…
Λάτρης της σοκολάτας από τα παιδικά μου χρόνια ,
δεν θα μπορούσα να μην συμπεριλάβω στις συνταγές μου ,
ιδέες για γλυκά με βάση την γλυκιά μου αυτή αδυναμία.
Το κακάο και η σοκολάτα,
παρέχουν στον οργανισμό μας πληθώρα μεταλλικών στοιχείων.
Ένα βασικό συστατικό της σοκολάτας είναι οι πολυφαινόλες,
οι οποίες είναι αντιοξειδωτικές ουσίες
που βρίσκονται επίσης στο τσάι και στο κόκκινο κρασί
και μας προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και την εμφάνιση καρκίνου.
Τι γίνεται όμως με τις θερμίδες;
Η σοκολάτα είναι ένα προϊόν που έχει αρκετούς υδατάνθρακες και πολλά λιπαρά…
Για παράδειγμα μια σοκολάτα με ζάχαρη έχει :
59,3 γρ. υδατανθράκων ανά 100 γρ. και 29,3 γρ. λιπαρών ανά 100 γρ.
Μια σοκολάτα χωρίς ζάχαρη έχει :
44 γρ. υδατανθράκων ανά 100 γρ. και 32 γρ. λιπαρών ανά 100 γρ.
44 γρ. υδατανθράκων ανά 100 γρ. και 32 γρ. λιπαρών ανά 100 γρ.
Σκεφτείτε πως για να κάνετε ένα γλάσο σοκολάτας με τις παραπάνω ,
θα πρέπει να προσθέσετε ανά 100 γρ. σοκολάτας άλλα 100 γρ. κρέμας γάλακτος,
που σημαίνει πως θα προσθέσετε άλλα 3 γρ. υδατανθράκων
και άλλα 35 γρ. λιπαρών επιπλέον …
θα πρέπει να προσθέσετε ανά 100 γρ. σοκολάτας άλλα 100 γρ. κρέμας γάλακτος,
που σημαίνει πως θα προσθέσετε άλλα 3 γρ. υδατανθράκων
και άλλα 35 γρ. λιπαρών επιπλέον …
Μην μου ανησυχείτε όμως γιατί υπάρχει λύση!
Το γλάσο της φωτογραφίας πως σας φαίνεται;
Ε λοιπόν αυτό το γλάσο έχει:
11,75 γρ. υδατανθράκων ανά 100 γρ.
και 12 γρ. λιπαρών ανά 100 γρ.
Ναι !!! Καλά είδατε!
Νομίζω ότι η διαφορά είναι τεράστια!Εκτός αυτού είναι έτοιμο μέσα σε 5 λεπτά,
δεν θέλει καμιά επεξεργασία ,
όπως να λιώσεις κουβερτούρα σε μπεν μαρί κ.τ.λ.Ακολουθήστε με…
11,75 γρ. υδατανθράκων ανά 100 γρ.
και 12 γρ. λιπαρών ανά 100 γρ.
Ναι !!! Καλά είδατε!
Νομίζω ότι η διαφορά είναι τεράστια!Εκτός αυτού είναι έτοιμο μέσα σε 5 λεπτά,
δεν θέλει καμιά επεξεργασία ,
όπως να λιώσεις κουβερτούρα σε μπεν μαρί κ.τ.λ.Ακολουθήστε με…
Υλικά :
Για το γλάσο σοκολάτας αλά Sofeto
( ακολουθεί βίντεο με την συνταγή του γλάσου σοκολάτας )
60 γρ. κακάο σκόνη με 20 % λιπαρά
170 γρ. γάλα εβαπορέ με 2% λιπαρά
λίγες σταγόνες εσάνς βανίλιας
40 – 45 σταγόνες υγρή στέβια ,
με αναλογία με την ζάχαρη 4 σταγόνες στέβια = 1 κ.γ ζάχαρη.
Για 30 μπισκότα:
90 γρ. απ΄το γλάσο σοκολάτας
40 γρ. ελαιόλαδο
20 γρ. ταχίνι
3,5 κουταλιές της σούπας κοφτές στέβια κρυσταλλική με εριθρυτόλη,
με αναλογία με την ζάχαρη 1:2
130 γρ. φουντούκια σε σκόνη
80 γρ. αλεύρι κίτρινο παραδοσιακό
30 γρ. αλεύρι βρώμης
1 αυγό
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
30 γρ. χοντροκομμένα φουντούκια για το γαρνίρισμα.
Διατροφική αξία:
Μπισκότα :
27,94 γρ. υδατανθράκων /100 γρ.
39,5 γρ. λιπαρών/100γρ.
Γλάσο σοκολάτας αλά Sofeto:
11.75 γρ. υδατανθράκων /100 γρ.
12 γρ. λιπαρών/100γρ.
Η πρώτη μας δουλειά είναι να ετοιμάσουμε το γλάσο σοκολάτας.
Ρίχνουμε μέσα στον μπολ μας όλα τα υλικά
και με ένα κουταλάκι αρχίζουμε να ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν ,
μετά θα πάρουμε το μπλέντερ χειρός
και θα κτυπήσουμε το γλάσο για να γίνει λείο και πλήρως ομογενοποιημένο.
Αν δείτε ότι είναι πολύ σφικτό μπορείτε να ρίξετε λίγο γάλα παραπάνω,
ανάλογα πόσο ρευστό το θέλετε ,
αυτό εξαρτάται από το κακάο που χρησιμοποιείτε,
δεν είναι όλα ίδια.
Δείτε το βίντεο!
Συνεχίζουμε με τα μπισκότα μας.
Μέσα σ’ ένα μπολ θα ρίξουμε το λάδι , το ταχίνι,
την στέβια και το γλάσο σοκολάτας.
Μ΄ ένα αυγοδάρτη θα ανακατέψουμε καλά,
θα προσθέσουμε και το αυγό ,
πάλι καλό ανακάτεμα.
Τώρα είναι η σειρά της σκόνης φουντουκιού
και του αλευριού που έχουμε ανακατέψει με την βρώμη και το μπέικιν.
Ανακατεύουμε πολύ καλά και ζυμώνουμε με τα χέρια μας.
Η ζύμη μας είναι έτοιμη για να πλάσουμε τα μπισκότα μας.
Τα πλάθουμε λοιπόν και τα βουτάμε μέσα στο χοντροκομμένο φουντούκι.
Τα βάζουμε σε στρωμένη λαδόκολλα μέσα σε ταψί .
Τα πατάμε ελαφρώς με τα χέρια μας ώστε να κολλήσουν επάνω τους τα φουντούκια
και να γίνουν πιο πλατιά σαν σχήμα.
Έχουμε προθερμάνει στους 170 βαθμούς τον φούρνο
και τα ψήνουμε για 20 λεπτά στις αντιστάσεις.
Όταν είναι έτοιμα τα βάζουμε πάνω σε σχάρα για να κρυώσουν .
Τα σερβίρουμε μαζί με το γλάσο που έμεινε, για λαχταριστές βουτιές σοκολάτας,
ή μόνα τους μαζί με ένα φλιτζάνι τσάι,
για ένα απολαυστικό απόγευμα χαλάρωσης και γεύσης.
Η απόφαση δική σας !
Καλή σας απόλαυση και υγεία!
45 σχόλια
Sofia μου νομίζω οτι είναι η ιδανική συνταγή για τα παιδιά μας που ζητάνε συχνά σοκολάτα! εννοείται και για εμάς που είμαστε λιχούδες!
Το τιπ με τους υδατάνθρακες και τα λιπαρά πολύ χρήσιμο για μένα ειδικά που έτσι βγάζω τους πόντους για τη δίαιτα μου!
Μπορείς να μας πεις και πρωτεΐνες και φυτικές ίνες;
Λουλού μου δυστυχώς δεν έχω τον απαιτούμενο χρόνο για να βγάζω κι άλλα διατροφικά στοιχεία, μόνο τα πιο σημαντικά που βοηθούν τους διαβητικούς φίλους μου να υπολογίσουν τα ισοδύναμα τους, πιστεψέ με είναι μια διαδικασία που απαιτεί αρκετό χρόνο που δυστυχώς δεν έχω στην διαθεση μου,
φαντάσου πως και τις αναρτήσεις μου τις γράφω πολύ αργά την νύχτα πολλές φορές μισοκοιμησμένη…καταλαβαίνεις…
Σοφια συγγνωμη που σε εφερα σε δυσκολη θεση…δεν ξερω καθολου την διαδικασια να βγαζεις τα συστατικα και θεωρησα οτι ηταν ευκολο..εννοειται πως κι αυτο που κανεις ειναι πολύ! σε καταλαβαινω απολυτα για την κουραση γιατι κι εγω προσπαθω να στριμωχνω λιγο χρονο αργα το βραδυ ή πολυ πρωι και οντως ειναι πολυ κουραστικο!
Να εισαι καλα και να συνεχισεις να μας δινεις τις υπεροχες συνταγες σου!
Λουλού κανένα πρόβλημα, η διαδικασία είναι για κάθε υλικό που χρησιμοποιείς σε μια συνταγή να βρεις τους υδατάνθρακες και τα λιπαρά ανά 100 γρ.
να τα προσθέσεις όλα μαζί και μετά σύμφωνα με το βάρος του έτοιμου γλυκού ή φαγητού να βρεις ανά 100 γρ. την αντιστοιχία…
απλά μαθηματικά …θέλει χρόνο μόνο :(…
Sofia che meraviglia ho l’acquolina in bocca,fantastica ricetta!
Buona Domenica
Z&C
La ringrazio molto il mio caro amico!
Λάτρεψα τα μπισκότα σου και θα τα φτιάξω αλλά χωρίς στέβια… μου αρέσει να είναι λίγο πιο πικρά!!
Γεια στα χέρια σου Σοφία μου!
Κική μου καλησπέρα, τι εννοείς πιο πικρά;
Μάλλον δεν έχεις χρησιμοποιείσει την σωστή ποσότητα στέβιας σε ότι έφτιαξες και σου έπεσε παραπάνω και πίκρισε,
θέλει προσοχή να μην βάζεις παραπάνω απ’ όσο πρέπει, αν βάλεις την σωστή αναλογία δεν πικρίζει , είναι γλυκιά .
Αν θέλεις να σε βοηθήσω σε κάτι στείλε μου μυνημα.
Τόσο λαχταριστά και τόσο ελαφρά? μπράβο θα τα δοκιμάσω,καλό βράδυ.
Γεια σου Νέλη μου, σ’ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη!
Πολύ ωραια λιχουδιά !!! Με ξεσήκωσες να τα φτιάξω!
Αλήθεια, εσύ θα ξέρεις, φαντάζομαι…τα αποξηραμένα φυλλαράκια της στέβιας, μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις στις συνταγές σου???
Εγώ βάζω 2-3 στα ροφήματα…αλλά δεν ξέρω πώς αλλοιώς να την χρησιμοποιήσω (δεν έχω και καμμιά φυτεία…χαχαχα για να έχω ποσότητα!).
Καλή Κυριακή, Σοφία μου!
Τα αποξηραμένα φύλλα είναι μόνο για αφεψήματα,
αν έχεις όμως δικό σου φυτό μπορείς να φτιάξεις δικό σου σιρόπι στέβια και να το χρησιμοποιείς και σε γλυκά όπως π.χ το γλάσο σοκολάτας.
ρίξε μια ματιά εδώ :http://www.steviola.gr/stevia_extract.html
Καλό σου βράδυ!
Συνταγές σας είναι πάντα ξεχωριστή! Τι καλό αυτά τα μπισκότα! Μια αγκαλιά και μια ευτυχισμένη Κυριακή!
Ευχαριστώ πολύ , καληνύχτα και όνειρα γλυκά καλή μου!
Σλουρπ σλουρπ! Σοφάκι θέλω να τα φάω τώρα!!! Φαίνονται πεντανόστιμα! Μπράβο για μία ακόμη φορά!
Πολλά φιλάκια γλυκιά μου!
Είσαι λιχούδα κι εσύ σαν κι εμένα…
φιλάκια πολλά και σ’ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια,
καλό σου βράδυ!
Παρά τις διατροφικές διαφοροποιήσεις που προτείνεις, Σοφία μου, τα μπισκότα σου έγινα εξαιρετικά και λαχταριστά!
Το δε γλάσο σου είναι πολύ εύκολο και πρακτικό, όταν δεν το θες να περιέχει πολύ βούτυρο και κρέμες γάλακτος…
Z.
Η διατροφικές διαφοροποιήσεις που λες είναι που κάνουν και την διαφορά , κάνε μια δοκιμή και θα δεις πως η υγιεινή διατροφή μπορεί να γίνει και απολαυστική , ας ξεκολλήσουμε λίγο από τα συνηθισμένα, νομίζω πως το χρωστάμε στα παιδιά μας και στον εαυτό μας…
Σ’ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη Ζαμπία μου,
καλό σου βράδυ!
Πεντανόστιμα φαίνονται τα μπισκότα σου Σοφία μου!
Διαφορετικά και πολύ λαχταριστά!
Και αυτό το γλάσο… φανταστικό!
Φιλιά πολλά!
Γεια σου καλή μου Ερμιόνη, ευχαριστώ πολύ και σου εύχομαι ένα υπέροχο βράδυ!
Τι ωραία!! να μπορείς να φας γλυκό χωρίς τύψεις!! Είναι πραγματικά εξαιρετικές οι συνταγές σου και οι διατροφικές σου πληροφορίες.
Θέλω να τα δοκιμάσω άμεσα τα μπισκότα, αλλά δεν ξέρω αν θα βρω στο Σ/Μ στέβια. Πριν 2-3 χρόνια είχα πάρει στέβια αλλά δυστυχώς έχει λήξει μέσα στο ντουλάπι γιατί δεν ήξερα πως να την χρησιμοποιήσω.
Καλό βράδυ.
Αχ τι κρίμα που σου έληξε…
Δυστυχώς στα Σ/Μ έχουν κακής ποιότητας στέβια και μάλλον θα σε απογοητεύσει το αποτέλεσμα, μόνο η υγρή στέβια της ΕΨΑ αξίζει που είναι και οικονομική, αυτή χρησιμοποιώ στο γλάσο σοκολάτας,
δοκιμασέ την άμα την πετύχεις!
Καληνύχτα και καλό ξημέρωμα!
καλα σοφία μου, μια και μια οι συνταγες σου..μακαρι να ειμασταν κοντα να δοκιμαζα τα ομορφα πραγματα που φτιαχνεις..φιλακια και καλη βδομαδα !
Έλα βρε Λίλα… φτιάξε κάτι να μου πεις την γνώμη σου…
το γλάσο που γίνεται πανεύκολα!
Τι να με κάνεις εμένα , εσύ φτιάχνεις πιο δύσκολα…
Σοφάκι μου τέλεια φαίνονται τόσο νόστιμα και μάλιστα χωρίς τύψεις!!!!!Σλουρπ!!!
Φιλιά!!!
Γεια σου Ελενίτσα μου γλυκιά!!!
Υπέροχα, μου βγήκαν 18 μπισκοτάκια:) Το καθένα έχει περίπου 120 θερμίδες 🙂 Τέλεια συνταγή !!
Χμμμ!!! 120 θερμίδες ε;
πόσα έφαγες;;;
χαχαχα!!! Πολύ χαίρομαι που σου άρεσαν!
Χαχαχα έχω λατρέψει όσες συνταγές σου έχω κάνει μεχρι τώρα!!
Παντά ό,τι κάνεις είναι νόστιμο έτσι δεν φοβάμαι μήπως πάνε ‘χαμένα’ τα υλικά 🙂 Φυσικά πήγα σε φίλους και συγγενείς μου,τα λάτρεψαν και αυτοί..και δεν έμεινε ούτε ένα!
Είσαι φοβερή!! 🙂
Σε ευχαριστώ πολύ καλή μου!
Χαίρομαι που απολαμβάνεις τις συνταγές μου!
Να είσαι καλά και να χαίρεσαι την ζωή σου με τόσες και άλλες τόσες μικρές απολαύσεις!!!
Φιλάκια!!!!
καλησπέρα!! Μόλις βγήκαν απο τον φούρνο – δεν πρόλαβαν να κρυώσουν και φαγώθηκαν απο πεθερά και σύζυγο!!Ισα-ισα κράτησα λίγα για αυριογια να ξανανιώσουμε αυτή την απόλαυση. Ταυτόχρονα έβαλα φασόλια στο νερό για να τα κάνω τουρσί αύριο και έχω μεγάλη αγωνία να τα δοκιμάσω και αυτά στις λαχταριστές σαλάτες σου!!!! πολλά φιλιά
Καλημερα! Χαίρομαι που σας άρεσαν! …ζήλεψα! Πάω να φτιάξω κι εγώ! Πολλά φιλάκια!!!
είναι ομορφα και αφρατα
Σοφία συγχαρητήρια για τις υπέροχες συνταγές σου, πραγματικά έλειπε ένα ελληνικό site με υγιεινές γεύσεις! Θα ήθελα να σε ρωτήσω ποια ακριβώς στέβια χρησιμοποιείς με 95% γλυκοσίδες, γιατί έχω αυτήν με αναλογία 1:300 και είμαι σίγουρη πως θα μου καταστρέψει τα γλυκάκια! Ευχαριστώ πολύ 🙂
Στείλε μου μήνυμα στο μέιλ μου σε παρακαλώ, ευχαριστώ πολύ!
Καλησπερα! Φαινεται πολυ ωραια η συνταγη σου και θα ηθελα να τη δοκιμασω αλλα εχω μπερδευτει λιγο με την κρυσταλλικη στεβια και το πως και που θα βρω τη σωστη! Μηπως θα μπορουσες να μου προτεινεις καποια συγκεκριμενη;
Σε ευχαριστω!
καλησπέρα ! στείλε μου στο μέιλ μου μήνυμα για να σου πω.
1/4 στεβια ποσο να βαλω;!
Ευχαριατωωωω
1,5 ΚΣ πιστευω ειναι οκ ε;!
Ναι τόσο είναι αρκετό. Καλή επιτυχία!!!
Συγχαρητήρια και πάλι/! Επειδή διάβασα στά σχόλια πως η στέβια των Σ/Μ δεν είναι καλής ποιότητας, εσύ από πού θα μας πρότεινες να την προμηθευόμαστε; Η δουλειά που κάνεις είναι εξαιρετική και δύσκολη. Πάλι μπράβο!
Καλησπέρα σας. Στα σούπερ μάρκετ πλέον υπάρχουν αρκετές μάρκες εξίσου καλές που μπορείτε να δείτε. Σας ευχαριστώ πολύ.
[…] γλάσο σοκολάτας για επικάλυψη ( προαιρετικά […]
[…] δόση κρέμας πορτοκαλιού και από πάνω ρίχνουμε το γλάσο σοκολάτας ( δείτε το επίσης στο βίντεο) Ξανά κέικ και κρέμα […]
[…] Την συνδύασα σε το αγαπημένο μου γλάσο σοκολάτας […]