Home Αγαπημένες συνταγές μου ! Ρυζόγαλο με γλυκό του κουταλιού περγαμόντο , χωρίς ζάχαρη !

Ρυζόγαλο με γλυκό του κουταλιού περγαμόντο , χωρίς ζάχαρη !

by sofia sofeto
4 σχόλια

508

Ένα γλύκισμα που αγαπώ από μικρό παιδί θα σας παρουσιάσω σήμερα.
Αυτό που κρατούσε συντροφιά τις κρύες νύχτες του χειμώνα στην οικογένεια μου …
Νύχτες που μύριζαν βανίλια και κανέλα…

Τώρα πια το ετοιμάζω για το δικό μου παιδί .
Φρόντισα να το προσαρμόσω στις διατροφικές μου επιλογές, να αφαιρέσω την ζάχαρη , να ελαφρύνω τους υδατάνθρακες αποφεύγοντας το νισεστέ σαν πηκτικό μέσον, χρησιμοποίησα φυσική βανίλια για αξεπέραστο άρωμα και έδωσα μια ιδιαίτερη πινελιά και ξεχωριστή γεύση με το γλυκό του κουταλιού περγαμόντο , που λατρεύω!
Δοκιμάστε το και θα καταλάβετε τι εννοώ…

544

Υλικά :

• 1,5 λίτρο φρέσκο γάλα 2% λιπαρά
• 150 γρ. ρύζι μπασμάτι 

 • 200 γρ νερό φιλτραρισμένο κατά προτίμηση

• 2 κουταλάκια του γλυκού υγρή στέβια
(με αναλογία με την ζάχαρη 4 σταγόνες στέβια = 1 κ.γ ζάχαρη.)
• 1 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες αγάρ αγάρ ή ½ κουταλάκι του γλυκού σε σκόνη

• ½ λοβός φυσικής βανίλιας ( τα σποράκια ).

• Λίγη κανέλα Κεϋλάνης για πασπάλισμα .

Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ:

Η συνταγή του γλυκού του κουταλιού περγαμόντο

  θα δείτε πατώντας εδώ

528

Αρχικά μουλιάζουμε το ρύζι σε νερό για τουλάχιστον 1 ώρα ώστε να αποβάλλουμε επιπλέον άμυλο και λοιπές ουσίες που πιθανόν υπάρχουν στο ρύζι.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ρύζι μαζί με το νερό και αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό.

Στην συνέχεια προσθέτουμε το γάλα , το αγάρ αγάρ και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε συνεχώς με μια κουτάλα, σε μέτρια θερμοκρασία για να μην κολλήσει το γάλα.

Όταν δούμε πως το ρύζι είναι βρασμένο πια ( χρειάζεται το πολύ 6-7 λεπτά ), μπορούμε να κατεβάσουμε απ την φωτιά και να το αφήσουμε για 5 λεπτά να κρυώσει λίγο.
Στην συνέχεια μπορούμε να το σερβίρουμε μέσα σε μπολάκια και να το αφήσουμε εκεί να κρυώσει τελείως .

Το απολαμβάνουμε σε θερμοκρασία δωματίου προσθέτοντας από πάνω λίγη κανέλα και μερικά κομματάκια από το γλυκό του κουταλιού περγαμόντο.
Το περγαμόντο έχει απίστευτο άρωμα
που δίνει στο ρυζόγαλο μας έναν ιδιαίτερο γευστικό χαρακτήρα.
Αν δεν σας αρέσει το περγαμόντο μπορείτε να φτιάξετε πορτοκάλι.

Αν μας μείνει , το διατηρούμε στο ψυγείο για 2 μέρες. Η αλήθεια είναι πως σπάνια θα περισσέψει για την επόμενη μέρα, αν θέλετε κάτι τέτοιο καλό θα ήταν να φτιάξετε την διπλάσια δόση !
Σας εύχομαι καλή επιτυχία και φυσικά καλή σας απόλαυση!

516

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

4 σχόλια

Penelope 17/03/2015 - 19:04

Αρωματικά με καλύπτεις πλήρως Σοφία μου.
Νομίζω πως έχεις φτιάξει ένα από τα καλύτερα ρυζόγαλα σε ελαφριά έκδοση, που έχω διαβάσει :-))

Reply
Ξανθή 17/03/2015 - 20:28

Σοφία πρόσφατα έφτιαξα ρυζόγαλο με κατσικίσιο γάλα και έβαλα από πάνω κάποιο από τα γλυκά μου. Στις αναζητήσεις μου είδα ότι μπορεί να παραληφθεί το νισιστέ βράζοντας πολύ καλά το ρύζι και είμαι έτοιμη στην επόμενη φορά να δοκιμάσω.

Reply
αρης 17/03/2015 - 23:25

Σοφία, με βάση τη συνταγή σου για το πορτοκάλι είχα φτιάξει και εγώ περγαμόντο πέρυσι. Είχε γίνει καταπληκτικό, η αγαύη του πάει πολύ !! Το μόνο που πρόσθεσα στη διαδικασία είναι μετά τα βρασίματα, έβαλα για λίγο τις φλούδες στο φούρνο στον αέρα και να στεγνώσουν ελαφρά πριν τις σιροπιάσω..
Ωραίο το ρυζόγαλο και πανέμορφες φωτογραφίες, ειδικά η δεύτερη 🙂

Reply
Ειρήνη Ε. 18/03/2015 - 19:42

Το ρυζόγαλο μου ξυπνά παιδικές μνήμες, καθώς και η δική μου μητέρα μας το έφτιαχνε συχνά κυρίως ως βραδινό φαγητό. Το περγαμόντο είναι το αγαπημένο μου γλυκό του κουταλιού, το φτιάχνω ανελλιπώς κάθε χρόνο και το χρησιμοποιώ σε διάφορες συνταγές! Θεωρώ λοιπόν ότι ο συνδυασμός του αγαπημένου ρυζόγαλου με το εξίσου αγαπημένο περγαμόντο, δεν μπορεί να δίνει παρά ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα!!
Καλό βράδυ.

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!