Είναι κάποιες στιγμές που θέλουμε να βάλουμε μια μπουκιά στο στόμα μας…
Κάτι που θα μας εκπληρώσει την επιθυμία για γλυκό, να κατευνάσει την πείνα μας και φυσικά να μας δώσει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά ώστε να έχουμε την απαραίτητη ενέργεια
για το υπόλοιπο της μέρας μας , μέχρι να έρθει η στιγμή να γευματίσουμε.
Την λύση μας την δίνουν διάφορα σνακ,
όσων αφορά τουλάχιστον στην γεύση και την επιθυμία για γλυκό .
Συνήθως όλα αυτά τα σνακ είτε έχουν πολύ αλάτι και πολλά και κακής ποιότητας λιπαρά ,
είτε πολύ ζάχαρη…θρεπτικά συστατικά ελάχιστα…
Σήμερα θα σας παρουσιάσω την δική μου πρόταση για σνακ.
Οι μπουκίτσες μου έχουν όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά
που τα κάνουν απολαυστικά και ωφέλιμα για τον οργανισμό μας.
Γίνονται πανεύκολα και γρήγορα!
Για ελάτε να δείτε!
Υλικά για 1 κιλό μπουκίτσες:
• 80 γρ. χυμό πορτοκαλιού
• 2 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα από πορτοκάλι ( ακέρωτο και βιολογικό )
• 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
• 150 γρ. μπύρα
• 1 σφηνάκι ούζο
• 180 γρ στέβια κρυσταλλική με αναλογία με την ζάχαρη 1:1 ή εναλλακτικά 220 γρ μέλι
• 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα Κεϋλάνης
• ½ κουταλάκι του γλυκού καρδάμωμο (κακουλέ ) σε σκόνη
• 4 κουταλάκια του γλυκού γλυκάνισο αλεσμένο ή κοπανισμένο σε γουδί
• 80 γρ. ελαιόλαδο
• 30 γρ. ταχίνι ολικής αλέσεως
• 180 γρ. αλεύρι κίτρινο παραδοσιακό τύπου Μ
• 40 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
• 400 γρ αλεύρι ολικής αλέσεως
• 2,5 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
• Σουσάμι όσο χρειαστεί .
Διατροφική ανάλυση με στέβια, ανά 100 γρ :
Διατροφική ανάλυση με μέλι, ανά 100 γρ :
Ξεκινάμε επιλέγοντας ένα μεγάλο μπολ για να αναμείξουμε τα υλικά μας.
Πρώτα θα ρίξουμε τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα,
θα προσθέσουμε την σόδα και θα ανακατέψουμε με το σύρμα
για να διαλυθεί και να αφρίσει.
Στην συνέχεια προσθέτουμε την στέβια ( ιδανικά χτυπάμε στο μούλτι για να γίνει άχνη ) ή το μέλι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί .
Τώρα είναι η σειρά της μπύρας και του ούζου,
μαζί ρίχνουμε την κανέλα , το καρδάμωμο και τον γλυκάνισο.
Αφού ανακατεύσουμε όλα πολύ καλά , συνεχίζουμε με το ελαιόλαδο και το ταχίνι.
Έχουμε συμπληρώσει όλα τα υγρά μας υλικά
και είναι η ώρα να προσθέσουμε τα αλεύρια μας ανακατεμένα μαζί με το μπέικιν πάουντερ .
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μας ,
θα σχηματιστεί μια ζύμη ελαστική που πλάθεται εύκολα.
Την χωρίζουμε σε οκτώ ίσα μέρη.
Ετοιμάζουμε 2 λαμαρίνες στρωμένες με λαδόκολλα.
Το κάθε μέρος της ζύμης το πλάθουμε σε μορφή μπαστουνιού
( όπως στην παραπάνω φωτογραφία ) ,
και το ακουμπάμε πάνω σε μια επιφάνεια που έχουμε στρώσει σουσάμι.
Πιέζουμε να κολλήσει το σουσάμι γύρω γύρω.
Τοποθετούμε πάνω στην λαδόκολλα.
Συνεχίζουμε με όλα τα υπόλοιπα μέρη της ζύμης.
Τέλος θα πάρουμε τον κόφτη της πίτσας και θα κόψουμε σε μικρά κομματάκια περίπου 1.5 εκατοστού.
Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 170 βαθμούς κελσίου και ψήνουμε στις αντιστάσεις για 20 – 25 λεπτά , ανάλογα την ένταση του φούρνου.
Αφήνουμε τα κρυώσουν πάνω στην λαδόκολλά
και στην συνέχεια τα βάζουμε πάλι στον φούρνο
ο οποίος είναι πλέον στην θερμοκρασία των 100 βαθμών κελσίου.
Αφήνουμε να αφυδατωθούν πλήρως στην λειτουργία του αέρα για 30 – 40 λεπτά ,
ανάλογα πάλι με το μέγεθος που τα έχουμε κόψει και το πόσο τραγανά τα θέλουμε.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς
και τα διατηρούμε σε βάζο που κλείνει αεροστεγώς.
Είναι πολύ γευστικά , ιδανικά να συνοδεύσουν το πρωινό μας καφεδάκι
ή το απογευματινό μας τσάι.
Προσοχή !
Όταν ξεκινήσει κάποιος να τρώει δύσκολα θα καταφέρει να σταματήσει…
Αφήστε κανένα και γι’ αύριο!
16 σχόλια
Χμμμ, νομίζω έχω όλα τα υλικά…
Βάζω μπροστά τη συνταγή κ καλή μου επιτυχία!
Καλή επιτυχία!!!!
Σοφία, πόσο αρωματικά πρέπει να είναι !! Έχεις βάλει υλικά με προσωπικότητα 🙂
Ευχαριστώ Άρη!
Είναι πολύ αρωματικά όντως, αλλά και τραγανά!
Σοφία καλημέρα!! Μόλις τα έφτιαξα και βρίσκονται στο φούρνο για ” στέγνωμα” ! Είναι καταπληκτικά σε γεύση -δοκίμασα τη ζύμη άψητη και λίγο πριν τα βάλω ξανα στο φούρνο !!! Τώρα ετοιμάζομαι για το ρυζόγαλο που είναι η μεγάλη μου αδυναμία!!! πολλά φιλιά
Καλοφάγωτα!!!!
Σοφακι μόλις τα έψησα!! Έκανα ακριβώς τη συνταγή με τις δοσολογίες. Ομως στα 25′ ηταν ακόμα πολυ ωμά και τα έψησα ακόμα 20′. Πάλι δεν γίνανε κρατσανιστα κ τραγανά. Θα περιμένω να δω το πρωι που θα κρυώσουν τελείως. Μηπως ήθελαν παραπάνω αλεύρι,; Η ζύμη ηταν πολυ πολυ μαλακή βέβαια όταν την έπλασα γινόταν άνετα μπαστούνια κ μάλιστα χώρις να θρυμματίζεται. Σκέφτομαι ή το αλεύρι ή ήθελε ακόμα πιο λεπτές μπουκιές ες, που τις έκανα ήδη μικρές δλδ…..
Δεν θέλουν επιπλέον αλέυρι γιατί θα γίνουν σκληρά. Τα έβαλες μετά το ψήσιμο στον αέρα στους 100 βαθμούς για να στεγνώσουν; εκεί θα πάρουν την τελική τους μορφή.
Σοφάκι τα ξααέβαλα φουρνο στο αέρα για ένα εικοσάλεπτο και όντως έγιναν όπως έπρεπε!!! Ειχες δίκιο, μά΄λλον δε τα αφησα 40 λεπτα στον αερα γιαυτο…. Και η γλυκυτητα τους οσο πρέπει!! το μελι τέλειο! δεν καταλαβαίνεις ότι δεν έχει ζαχαρη. Φανταστικά!!
καλημερα! το κιτρινο αλευρι τυπου μ λεγεται και αλλιως? γιατι δε το βρισκω. μηπως ειναι το καλαμποκαλευρο?
Καλημέρα, λέγεται και παραδοσιακό, δεν είναι καλαμποκάλέύρό. Υπάρχει στα σούπερ μάρκετ σε κίτρινη συσκευασία.
Το ούζο και η μπύρα με τι μπορούν να αντικασταθούν; Για να μπορεί να φάει και ο διχρονος γιος μου.
Με επιπλέον χυμό πορτοκαλιού.
Ευχαριστώ πολύ!
Καλημέρα. Συγχαρητήρια για τις δημιουργίες σας και την άψογη ιστοσελίδα σας!
Τα 8 μπαστουνάκια τι μήκος θα έχουν περίπου?
Ευχαριστώ
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Περίπου υπολογίστε 25-30 εκατοστά.