Home Αγαπημένες συνταγές μου ! Μαρμελάδα δαμάσκηνο με στέβια και λίγο βράσιμο.

Μαρμελάδα δαμάσκηνο με στέβια και λίγο βράσιμο.

by sofia sofeto
0 σχόλιο

147

 

Συνταγή , κείμενο , φωτογραφία , food styling :

Σοφία Πιτσικάλη ( Sofia Sofeto).

 

Ο Σεπτέμβριος μπήκε για τα καλά,

άνοιξαν τα σχολεία και κάθε κατεργάρης στον πάγκο του…

 

Δεν ξέρω για εσάς , αλλά εμένα με μελαγχολεί αυτός ο μήνας.

Ίσως γιατί από μικρό παιδί ήξερα ότι θα σήμαινε το τέλος των διακοπών ,

της ξεγνοιασιάς και της ελευθερίας.

 

Πάντα λοιπόν ,

κάθε καλοκαίρι της ζωής μου ,

ήθελα να κρατήσω κάτι απ’ αυτό.

Ένα κοχύλι που μάζεψα στην παραλία ,

μια φωτογραφία με την καλοκαιρινή παρέα μου ,

ακόμα και το μαύρισμα που είχα …αλλά μάταια…

σε λίγο όλα θα ήταν παρελθόν!

 

Τώρα πια έχω την ανάγκη να διατηρήσω αυτά

που κάνουν όλη την οικογένεια να χαίρεται

και να απολαμβάνει, έστω και για λίγο παραπάνω…

 

Το καλοκαίρι το αγαπώ και για έναν λόγο παραπάνω ,

για τα υπέροχα φρούτα του!

 

Ένα φρούτο που μπορούμε να βρούμε τέλος του καλοκαιριού

και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου ,

είναι τα δαμάσκηνα!!!

 

Τα δαμάσκηνα είναι λατρεία!

Όχι μόνο για την υπέροχη γεύση τους ,

αλλά και για την υψηλή διατροφική τους αξία.

Πλούσια σε φυτικές ίνες ,

είναι τα πρώτα που θα μας συστήσει ο διαιτολόγος μας 

σε προβλήματα δυσκοιλιότητας.

Η ποσότητα βιταμίνης C είναι επίσης σημαντική στα θετικά χαρακτηριστικά του ,

όπως και το μαγνήσιο,ο σίδηρος , το ασβέστιο και η βιταμίνη Κ.

Οι Α και  Β- καροτίνη είναι ιδιαίτερα χρήσιμα αντιοξειδωτικά

και το δαμάσκηνο μας  τις προσφέρει επίσης.

 

Σκεπτόμενη λοιπόν όλα τα παραπάνω ,

αποφάσισα να ετοιμάσω γι’ ακόμα μια φορά ,

την αγαπημένη μου μαρμελάδα δαμάσκηνου.

Μια πανεύκολη και γρήγορη συνταγή που θα σας ενθουσιάσει!

Όπως όλες οι συνταγές μαρμελάδων που έχω εδώ ,

περιέχει μόνο τους υδατάνθρακες του φρούτου

και βέβαια έχει όσο λιγότερο βράσιμο γίνεται.

Φυσικά και δεν πρόσθεσα ζάχαρη .

 

Για να αρωματίσω

και να δώσω ιδιαίτερο χαρακτήρα στην μαρμελάδα μου ,

χρησιμοποίησα τα υπέροχα φύλλα της αρμπαρόριζας.

Σαν πηκτικό έβαλα το υλικό που σας έχω κάτι πλέον γνωστό ,

το αγάρ αγάρ,

ένα είδος φυκιού με πηκτικές ικανότητες ,

που ελάχιστη ποσότητα του είναι αρκετή

για να αντικαταστήσει στις συνταγές μου την ζελατίνη.

 

Ελάτε να δούμε όλα τα υλικά μαζί!

 

155

Υλικά για

300 γρ. μαρμελάδας :

 

650 γρ. φρέσκα δαμάσκηνα

3 φυλλαράκια αρμπαρόριζας

2 σφηνάκια νερό

40 γρ. κρυσταλλική  στέβια ( αναλογία 1:2 με ζάχαρη).

¼ κουταλάκι του γλυκού αγάρ αγάρ σε σκόνη.

 

Υδατάνθρακες : 15 γρ./100 γρ.

Λιπαρά :0

128

 

Πλένουμε καλά τα δαμάσκηνα και τα κόβουμε στην μέση .

Αφαιρούμε τα κουκούτσια τους και τα βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα.

Προσθέτουμε το νερό ,

ανάβουμε την φωτιά σε χαμηλή θερμοκρασία.

Σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε μέχρι να μαλακώσουν ,

να δούμε τις φλούδες τους να βγαίνουν εύκολα.

 

Όταν είναι έτοιμα τα αφήνουμε να κρυώσουν.

 

Στην συνέχεια αφαιρούμε με προσοχή τις φλούδες τους .

 Ρίχνουμε  την σάρκα τους στον κάδο του ραβδομπλέντερ.

Προσθέτουμε τον χυμό τους που έμεινε στην κατσαρόλα.

Κτυπάμε με το μπλέντερ χειρός μέχρι να πολτοποιηθούν,

όχι όμως υπερβολικά ώστε να γίνουν χυμός.

 

Έπειτα ρίχνουμε τον πολτό των δαμάσκηνων πάλι μέσα στην κατσαρόλα .

Προσθέτουμε επίσης μέσα την στέβια ,

την αρμπαρόριζα και το αγάρ αγάρ.

Ανάβουμε την φωτιά και ανακατεύουμε το μείγμα .

 

Μόλις πάρει βράση ανακατεύουμε πάλι

και αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά.

Η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη!

 

Αφαιρούμε την αρμπαρόριζα.

Έτσι όπως είναι καυτή η μαρμελάδα ,

την βάζουμε μέσα σε αποστειρωμένα μικρά βαζάκια.

Κλείνουμε το καπάκι τους και τα γυρίζουμε ανάποδα

ώστε μέχρι να κρυώσουν να έχουν κλείσει αεροστεγώς.

 

Όταν κρυώσει η μαρμελάδα θα σφίξει λόγω του αγάρ αγάρ .

Αν την βάλετε στο ψυγείο θα διατηρηθεί για 15 μέρες

εφόσον δεν ανοίξετε το βαζάκι.

Αλλιώς θα πρέπει να καταναλωθεί το πολύ μέσα σε 4-5 μέρες από το άνοιγμα.

Αν θέλετε όμως μπορείτε να καταψύξετε φρέσκα δαμάσκηνα

τα οποία έχετε πλύνει και βγάλει τα κουκούτσια .

Θα τα βάλετε μέσα στην κατσαρόλα δίχως να τα αποψύξετε

και θα ακολουθήσετε τις οδηγίες ως έχουν στην συνταγή.

 

165

 

Εύχομαι να φτιάξετε την μαρμελάδα μου και να την απολαύσετε!

Είναι ιδανική προσθήκη στο γιαούρτι του πρωινού μας ,

σε μια φέτα φρυγανισμένου ψωμιού ,

σε μικρά ταρτάκια ή ακόμα πάνω σ’ ένα cheese cake!

 

Η επιλογή είναι δική σας και η φαντασία επίσης!

Περιμένω τις δικές σας προτάσεις!

 

Μέχρι την επόμενη συνάντηση μας ,

σας φιλώ!!!

Σοφία.

139

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More