Home Αγαπημένες συνταγές μου ! Φάβα Σαντορίνης με φιλέτο ψαριού παναρισμένο με σουσάμι.

Φάβα Σαντορίνης με φιλέτο ψαριού παναρισμένο με σουσάμι.

by sofia sofeto
16 σχόλια

Σαντορίνη!
Μέρος μαγικό!!!
Όσοι την έχετε επισκεφτεί
καταλαβαίνετε τι εννοώ…
Έχει μια ιδιαίτερη αύρα αυτό το νησί!
Σήμερα σας έχω ένα πιάτο με το διάσημο όσπριο,
 που παράγει η Σαντορίνη ή αλλιώς Θήρα.
Η φάβα Σαντορίνης ,
είναι ένα εξαιρετικό προϊόν.
Μια γεύση μοναδική που κλείνει μέσα του την απλότητα, αλλά και την δύναμη
της ηφαιστειακής γης.
Λάτρης του λαδιού η φάβα ,
εξού και η ρήση “κάποιο λάκκο έχει η φάβα”,
που είναι αποτέλεσμα της συνήθειας των νοικοκυρών, να κάνουν μια μικρή λακουβίτσα
στο κέντρο του πιάτου με την φάβα.
Έριχναν λίγο ελαιόλαδο
και μετά από κάποια ώρα εξαφανιζόταν!
Το είχε απορροφήσει όλο η φάβα!
100 γρ. βρασμένης φάβας αποδίδουν 341 kcal
Έχει 26% πρωτεΐνες και 58% υδατάνθρακες,
25% φυτικές ίνες.
Τη φάβα αυτή δεν θα τη φάμε μόνο
για τη νοστιμιά της και τις πολλές πρωτεΐνες της,
αλλά θα τη φάμε
και για τη πλούσια ποικιλία σε ιχνοστοιχεία,
όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο,
φωσφόρο, κάλιο, χαλκό,
 μαγγάνιο, νάτριο, τσίγκο και οπωσδήποτε σελήνιο.
Από βιταμίνες δεν σκίζει.
 Πάντως έχει λίγο απ’ όλα και λίγη βιταμίνη C και λίγη βιταμίνη Α και λίγη Ε,
αλλά κυρίως έχει βιταμίνη Κ.
Οι πρωτεΐνες αναλύονται σε ένα από τα καλύτερα φάσματα αμινοξέων (18) εκ των οποίων κυριαρχούν η αργινίνη, το γλουταμικό οξύ κλπ
Το πολύ ευχάριστο νέο είναι ότι η φάβα
έχει 32 msg καροτίνη Β.
Ο τρόπος που μαγειρεύω το αγαπημένο μου όσπριο,
 είναι λίγο διαφορετικός απ’ τους συνηθισμένους.
Την βράζω μ’ ένα τρόπο ιδιαίτερο,
δεν την “πιέζω”.
Δεν χρειάζεται να αφαιρέσω κανέναν αφρό,
έτσι έχω ωφεληθεί απ’ όλα τα
θρεπτικά συστατικά της,
χωρίς να τα καταστρέψω μ’ ένα βίαιο βρασμό.
Παρ’ όλα αυτά είναι έτοιμη σε 15-20 λεπτά!
Την συνέχεια θα την δείτε παρακάτω…

 

Υλικά:

Για την φάβα:

•400 γρ. φάβα Σαντορίνης
•1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
•αλάτι και πιπέρι
•2 φρέσκα κρεμμυδάκια για το σερβίρισμα
•λίγη κάπαρη για το σερβίρισμα
•4 κ.σ εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για μέσα
και μια κ.σ ελαιόλαδο για κάθε μερίδα στο σερβίρισμα.

Για το ψάρι :
•1 φιλέτο ψαριού ανά άτομο
•1 σκελίδα σκόρδου ανά φιλέτο
•1  αυγό χτυπημένο για κάθε 2 φιλέτα
•σουσάμι και μαυροσήσαμο
•αλάτι και πιπέρι
•λίγο δεντρολίβανο
•λευκό ξύδι
•ελαιόλαδο.

Βάζουμε αρχικά την φάβα στο νερό για μισή ώρα.
Την ξεπλένουμε καλά και την σουρώνουμε.
Την βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα.

Ρίχνουμε νερό μέχρι να καλύψει την φάβα.
Αν χρειαστεί άλλο θα το προσθέσουμε αργότερα.
Προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι και το πιπέρι,
ανάβουμε την φωτιά.
Στην αρχή στην δυνατή φωτιά και μόλις πάρει βράση στο χαμηλό.
Αφήνουμε να βράσει χωρίς

να πολύ ανοίγουμε το καπάκι.
Μετά από 15 λεπτά κοιτάμε μήπως θέλει λίγο ζεστό νεράκι να προσθέσουμε.
Ρίχνουμε και το αλάτι με το ελαιόλαδο.
Αν είναι έτοιμη , παίρνουμε μια ξύλινη κουτάλα και την ανακατεύουμε.
Αφήνουμε ανοικτό το καπάκι

και ανακατεύουμε συνεχώς,
μέχρι να χυλώσει και να σφίξει.
Την αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένη με το καπάκι.

Ετοιμάζουμε τώρα το ψάρι.
Αφού πλύνουμε καλά το φιλέτο,
το αφήνουμε να σουρώσει καλά.
Χτυπάμε το αυγό ελαφρώς .
Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα μας

και τα βουτάμε μέσα στο  αυγό,
στην συνέχεια μέσα στο σουσάμι .
Έν το μεταξύ έχουμε βάλει στην φωτιά

ένα τηγάνι αντικολλητικό.
Προσθέτουμε πολύ λίγο ελαιόλαδο ,
ίσα ν’ αλειφθεί.
Βάζουμε μέσα το ψάρι μας και το γυρίζουμε να ψηθεί κι από τις δύο πλευρές.
Προσθέτουμε μέσα το σκόρδο ψιλοκομμένο

και το δεντρολίβανο.
Σβήνουμε με λίγο ξύδι και αφήνουμε να σιγοψηθεί στα υγρά του.
Όταν μετά από λίγα λεπτά είναι έτοιμο, ψημένο ,
του προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αφήνουμε για 2 λεπτά να ψηθεί μαζί του.

Το πιάτο μας είναι έτοιμο να σερβιριστεί,
ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι

πάνω στην φάβα, βάζουμε και λίγη κάπαρη.
Δεν ξεχνάμε μια μικρή πινελιά από ελαιόλαδο!
Μαζί με ελίτσες είναι ένα τέλειο πιάτο, απλό , λιτό,
αλλά υπέροχο γεμάτο γεύση και υγεία!

 

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

16 σχόλια

Ely 08/01/2013 - 16:27

Μου αρέσει πολύ αυτή η συνταγή! <3 αποτελεί νόστιμο και πρωτότυπο! <3 ένα φιλί και μια αγκαλιά!

Reply
Sofia Sofeto 09/01/2013 - 16:47

Καλησπέρα Ely, πάντα με τον καλό λόγο στον στόμα!
Να είσαι καλά και σου στέλνω πολλά φιλιά!

Reply
Ρένα Μεντάκη 08/01/2013 - 17:20

Καλή Χρονιά Σοφούλα μου σου εύχομαι και ότι επιθυμείς να στο φέρει το 2013. Τέλεια η συνταγή σου όπως πάντα!
Πολλά Φιλιά!

Reply
Sofia Sofeto 09/01/2013 - 16:49

Καλή χρονιά Ρένα μου!
Σ’ευχαριστώ που μ’επισκέφτηκες!
Φιλιά πολλά και τα ξαναλέμε.

Reply
ΕΛΕΝΗ 08/01/2013 - 17:39

Σοφία μου υπέροχο πιάτο πραγματικά, πάρα πολύ νόστιμο!!!!!

Reply
Sofia Sofeto 09/01/2013 - 16:50

Καλησπέρα Ελένη ,
χιόνισε στα μέρη σου;
να είσαι καλά και καλό βράδυ;

Reply
Ξανθή 08/01/2013 - 17:49

Σοφία αυτό το πιάτο θα το λατρέψει ο σύζυγος που αγαπά πολύ το σουσάμι. Θα το δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία.

Reply
Sofia Sofeto 09/01/2013 - 16:51

Γεια σου Ξανθή μου!
Ο άντρας πολύ καλά κάνει και του αρέσει το σουσάμι γιατί συν της άλλης είναι και πολύ υγιεινό!
Καλό σου βράδυ!

Reply
Selcouth 09/01/2013 - 05:42

Έλεγα ότι θα τρώω μόνο σαλάτες τώρα πια, αλλά είχα ξεχάσει το ψάρι. Μου το θύμησες μ’ αυτήν την νόστιμη συνταγή! Μ’ αρέσει και η φάβα που το συνοδεύει!
Άσχετο… Το μπλε πιάτο όλα τα λεφτά! 🙂 🙂
Πολλές κι όμορφες καλημέρες Σοφία μου! Φιλάκια!

Reply
Sofia Sofeto 09/01/2013 - 16:54

Ά!!! Θα σε μαλώσω! Ξεχνιέται το ψάρι;;;
…Το μπλε πιάτο είναι απ’τα αγαπημένα μου!
Κάνει καλή αντίθεση με το φαγητό ε; τι λες;
Φιλιά πολλά και καλο σου βράδυ!

Reply
sundayspoon 09/01/2013 - 07:34

Τρελαίνομαι για φάβα! Και το ψαράκι δείχνει τόσο γευστικό με το σουσάμι! Διπλή μερίδα για μένα παρακαλώ!

Reply
Sofia Sofeto 09/01/2013 - 16:55

Με μεγάλη μου ευχαρίστηση να σου κάνω το τραπέζι,
όταν βρεθείς στα μέρη μου να με ενημερώσεις παρακαλώ!

Reply
Penelope 09/01/2013 - 08:46

Πολύ ωραίο και γευστικό φαγητό Σοφία μου κι ας μην μαγειρεύω προσωπικά και τόσο συχνά την φάβα, όπως άλλα όσπρια.

Τώρα για την κατασταρόλα με οινόπνευμα να σου πω ότι δεν την έχω δει καν από κοντά…πόσο μάλλον να έχω μαγειρέψει μέσα σ’ αυτήν.
Πολύ ενδιαφέρον διαβάζεται…

Καλημέρες πολλές.

Reply
Sofia Sofeto 09/01/2013 - 16:58

Γεια σου Πηνελόπη!
Την φάβα την λατρεύω!
Η κατσαρόλα είναι απόκτημα πολλών χρόνων …
Νομίζω πως ακόμα κυκλοφορεί , αν ψάξεις στο google κάτι θα βρεις …
Είναι εξαιρετική!

Reply
Kamikaze 09/01/2013 - 09:45

Καταρχήν θα συμφωνήσω με την Σελ για το μπλέ πιάτο!
Καταπληκτική συνταγή ……. μας έχεις κακομάθει !

καλημερούδια στην Κυρία !

Reply
Sofia Sofeto 09/01/2013 - 17:00

Καλώς τον φίλο μου τον Σαλονικιό,
Τι λέει εκεί ; χιονίζει;
Καλό βράδυ και πολλά φιλιά!

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!