Τη φάβα αυτή δεν θα τη φάμε μόνο
Από βιταμίνες δεν σκίζει.
Οι πρωτεΐνες αναλύονται σε ένα από τα καλύτερα φάσματα αμινοξέων (18) εκ των οποίων κυριαρχούν η αργινίνη, το γλουταμικό οξύ κλπ
Το πολύ ευχάριστο νέο είναι ότι η φάβα
Υλικά:
•400 γρ. φάβα Σαντορίνης
•1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
•αλάτι και πιπέρι
•2 φρέσκα κρεμμυδάκια για το σερβίρισμα
•λίγη κάπαρη για το σερβίρισμα
•4 κ.σ εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για μέσα
και μια κ.σ ελαιόλαδο για κάθε μερίδα στο σερβίρισμα.
Για το ψάρι :
•1 φιλέτο ψαριού ανά άτομο
•1 σκελίδα σκόρδου ανά φιλέτο
•1 αυγό χτυπημένο για κάθε 2 φιλέτα
•σουσάμι και μαυροσήσαμο
•αλάτι και πιπέρι
•λίγο δεντρολίβανο
•λευκό ξύδι
•ελαιόλαδο.
Βάζουμε αρχικά την φάβα στο νερό για μισή ώρα.
Την ξεπλένουμε καλά και την σουρώνουμε.
Την βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα.
Ρίχνουμε νερό μέχρι να καλύψει την φάβα.
Αν χρειαστεί άλλο θα το προσθέσουμε αργότερα.
Προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι και το πιπέρι,
ανάβουμε την φωτιά.
Στην αρχή στην δυνατή φωτιά και μόλις πάρει βράση στο χαμηλό.
Αφήνουμε να βράσει χωρίς
να πολύ ανοίγουμε το καπάκι.
Μετά από 15 λεπτά κοιτάμε μήπως θέλει λίγο ζεστό νεράκι να προσθέσουμε.
Ρίχνουμε και το αλάτι με το ελαιόλαδο.
Αν είναι έτοιμη , παίρνουμε μια ξύλινη κουτάλα και την ανακατεύουμε.
Αφήνουμε ανοικτό το καπάκι
και ανακατεύουμε συνεχώς,
μέχρι να χυλώσει και να σφίξει.
Την αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένη με το καπάκι.
Ετοιμάζουμε τώρα το ψάρι.
Αφού πλύνουμε καλά το φιλέτο,
το αφήνουμε να σουρώσει καλά.
Χτυπάμε το αυγό ελαφρώς .
Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα μας
και τα βουτάμε μέσα στο αυγό,
στην συνέχεια μέσα στο σουσάμι .
Έν το μεταξύ έχουμε βάλει στην φωτιά
ένα τηγάνι αντικολλητικό.
Προσθέτουμε πολύ λίγο ελαιόλαδο ,
ίσα ν’ αλειφθεί.
Βάζουμε μέσα το ψάρι μας και το γυρίζουμε να ψηθεί κι από τις δύο πλευρές.
Προσθέτουμε μέσα το σκόρδο ψιλοκομμένο
και το δεντρολίβανο.
Σβήνουμε με λίγο ξύδι και αφήνουμε να σιγοψηθεί στα υγρά του.
Όταν μετά από λίγα λεπτά είναι έτοιμο, ψημένο ,
του προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αφήνουμε για 2 λεπτά να ψηθεί μαζί του.
Το πιάτο μας είναι έτοιμο να σερβιριστεί,
ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι
πάνω στην φάβα, βάζουμε και λίγη κάπαρη.
Δεν ξεχνάμε μια μικρή πινελιά από ελαιόλαδο!
Μαζί με ελίτσες είναι ένα τέλειο πιάτο, απλό , λιτό,
αλλά υπέροχο γεμάτο γεύση και υγεία!
16 σχόλια
Μου αρέσει πολύ αυτή η συνταγή! <3 αποτελεί νόστιμο και πρωτότυπο! <3 ένα φιλί και μια αγκαλιά!
Καλησπέρα Ely, πάντα με τον καλό λόγο στον στόμα!
Να είσαι καλά και σου στέλνω πολλά φιλιά!
Καλή Χρονιά Σοφούλα μου σου εύχομαι και ότι επιθυμείς να στο φέρει το 2013. Τέλεια η συνταγή σου όπως πάντα!
Πολλά Φιλιά!
Καλή χρονιά Ρένα μου!
Σ’ευχαριστώ που μ’επισκέφτηκες!
Φιλιά πολλά και τα ξαναλέμε.
Σοφία μου υπέροχο πιάτο πραγματικά, πάρα πολύ νόστιμο!!!!!
Καλησπέρα Ελένη ,
χιόνισε στα μέρη σου;
να είσαι καλά και καλό βράδυ;
Σοφία αυτό το πιάτο θα το λατρέψει ο σύζυγος που αγαπά πολύ το σουσάμι. Θα το δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία.
Γεια σου Ξανθή μου!
Ο άντρας πολύ καλά κάνει και του αρέσει το σουσάμι γιατί συν της άλλης είναι και πολύ υγιεινό!
Καλό σου βράδυ!
Έλεγα ότι θα τρώω μόνο σαλάτες τώρα πια, αλλά είχα ξεχάσει το ψάρι. Μου το θύμησες μ’ αυτήν την νόστιμη συνταγή! Μ’ αρέσει και η φάβα που το συνοδεύει!
Άσχετο… Το μπλε πιάτο όλα τα λεφτά! 🙂 🙂
Πολλές κι όμορφες καλημέρες Σοφία μου! Φιλάκια!
Ά!!! Θα σε μαλώσω! Ξεχνιέται το ψάρι;;;
…Το μπλε πιάτο είναι απ’τα αγαπημένα μου!
Κάνει καλή αντίθεση με το φαγητό ε; τι λες;
Φιλιά πολλά και καλο σου βράδυ!
Τρελαίνομαι για φάβα! Και το ψαράκι δείχνει τόσο γευστικό με το σουσάμι! Διπλή μερίδα για μένα παρακαλώ!
Με μεγάλη μου ευχαρίστηση να σου κάνω το τραπέζι,
όταν βρεθείς στα μέρη μου να με ενημερώσεις παρακαλώ!
Πολύ ωραίο και γευστικό φαγητό Σοφία μου κι ας μην μαγειρεύω προσωπικά και τόσο συχνά την φάβα, όπως άλλα όσπρια.
Τώρα για την κατασταρόλα με οινόπνευμα να σου πω ότι δεν την έχω δει καν από κοντά…πόσο μάλλον να έχω μαγειρέψει μέσα σ’ αυτήν.
Πολύ ενδιαφέρον διαβάζεται…
Καλημέρες πολλές.
Γεια σου Πηνελόπη!
Την φάβα την λατρεύω!
Η κατσαρόλα είναι απόκτημα πολλών χρόνων …
Νομίζω πως ακόμα κυκλοφορεί , αν ψάξεις στο google κάτι θα βρεις …
Είναι εξαιρετική!
Καταρχήν θα συμφωνήσω με την Σελ για το μπλέ πιάτο!
Καταπληκτική συνταγή ……. μας έχεις κακομάθει !
καλημερούδια στην Κυρία !
Καλώς τον φίλο μου τον Σαλονικιό,
Τι λέει εκεί ; χιονίζει;
Καλό βράδυ και πολλά φιλιά!