Κείμενο, συνταγή, φωτογραφία, food styling: Σοφία Πιτσικάλη ( Sofia Sofeto ).
Όσοι από εμάς διαθέτουμε ζυμομύκητες του κεφίρ, γνωρίζουμε πολύ καλά,
πως αυτή η σχέση με το μαγικό αυτό δώρο της φύσης, ήρθε για να μείνει!
Σχεδόν μια δεκαετία πειραματίζομαι
μαζί του. Το αγαπώ και χαίρομαι να το βλέπω να αναπτύσσεται, να αυξάνεται και το περίσσευμα μου
να το προσφέρω εκεί που ξέρω
πως θα έχει μια καλή τύχη!
Στο παρελθόν σας έχω παρουσιάσει κάποιες ιδέες μου για το πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε το κεφίρ μας. Σας έδειξα πως μπορούμε να φτιάξουμε φρέσκο τυρί χρησιμοποιώντας αντί για πυτιά, το ρόφημα του κεφίρ μας.
Με παρόμοιο τρόπο φτιάξαμε φρέσκο τυρί κρέμα αλλά και τυράκια με διαφορετικές γεύσεις.
Σήμερα θα σας παρουσιάσω τον τρόπο
που φτιάχνω γιαούρτι απ’το ρόφημα του κεφίρ!
Είναι απλό και πανεύκολο!!
Εφόσον έχουμε βάλει τους ζυμομύκητες
σε φρέσκο γάλα ώστε να γίνει η ζύμωση
και να ετοιμαστεί το ρόφημα,
ξεκινάμε την διαδικασία σουρώματος του. Χρησιμοποιούμε πάντα πλαστικά ή γυάλινα σκεύη και εργαλεία κουζίνας, τα οποία έρχονται σε επαφή με τους ζυμομύκητες γιατί τα μεταλλικά αντικείμενα τους καταστρέφουν.
Αφού λοιπόν σουρώνουμε και συγκεντρώνουμε το ρόφημα, βάζουμε τους ζυμομύκητες μέσα σε βάζο με νέο φρέσκο γάλα, ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία της ζύμωσης τους και να έχουμε την επόμενη παραγωγή του ροφήματος.
Το ρόφημα που έχουμε συγκεντρώσει,
είναι το υλικό που θα χρησιμοποιήσουμε
για να ετοιμάσουμε το γιαούρτι.
Χρειαζόμαστε ένα πλαστικό σουρωτήρι
κι ένα λεπτό βαμβακερό ύφασμα για φίλτρο.
Τοποθετούμε το ύφασμα πάνω στο σουρωτήρι και ρίχνουμε σιγά σιγά το ρόφημα μέσα.
Κατά διαστήματα ανακατεύουμε για να το βοηθήσουμε να σουρώσει πιο εύκολα.
Καλό είναι κάτω από το σουρωτήρι να έχουμε εφαρμόσει ένα σκεύος για να συγκεντρωθεί ο ορός του γάλακτος που περισσεύει.
Σε καμία περίπτωση δεν πετάμε τον ορό αυτόν.
Τον μαζεύουμε σε γυάλινο μπουκάλι
και το χρησιμοποιούμε σε σούπες, κρέμες
ή ακόμα το πίνουμε σαν ελαφρύ αναψυκτικό.
Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά πολύτιμα για τον οργανισμό μας.
✓ Όσο απομακρύνεται ο ορός, τόσο πήζει το γιαούρτι μας.
✓ Δείτε αναλυτικά την διαδικασία στο βίντεο που ακολουθεί παρακάτω!
✓ Διατηρούμε το γιαούρτι στο ψυγείο φυσικά!
✓ Η ποσότητα του εξαρτάται από την ποσότητα του ροφήματος που έχουμε ετοιμάσει.
✓ Δείτε την πρόταση σερβιρίσματος στο βίντεο που ακολουθεί, μαζί με την διατροφική ανάλυση της.
✓ Κάντε την δωρεάν εγγραφή σας στο κανάλι μου στο YouTube, ώστε να βλέπετε πρώτοι τα νέα μου βίντεο!!!
Μέχρι την επόμενη φορά που θα συναντηθούμε
σας φιλώ γλυκά.
Σοφία.
Δείτε περισσότερες ιδέες για συνταγές υγιεινής διατροφής στο βιβλίο μου που κυκλοφορεί!!!
Περισσότερα σχετικά με το βιβλίο μου ➡️ εδώ!!!
4 σχόλια
Καλησπέρα Σοφακι ελπθζω οτι ειδτε καλα. Θελω να ρωτησω πως να φτιαξω μονη μου κεφιρ που εχω γαλα πρόβειο εδω στην επαρχια, και τι να φτιαξω, χωρις να βαζω ζαχαρες;;;; ευχαριστω να ειστε καλα.
Καλησπέρα! Για να φτιάξεις ρόφημα κεφίρ, εκτός από γάλα, χρειάζονται και οι ζυμωμυκητες για να κάνουν την ζύμωση του γάλακτος.
Καλή σας μέρα, να είστε υγιής και χαρούμενη!
Σκέφτομαι για το γιαούρτι να το αφήσω λίγο παραπάνω μέχρι να ξεχωρίσει από τον ορό γάλακτος για πιο εύκολο.
Θα είναι πρόβλημα αυτό για την ποιότητα του γιαουρτιού;
Καλησπέρα σας, φυσικά και μπορείτε! Σας ευχαριστώ.