9,8K
Κάθε φορά που σκέφτομαι να μαγειρέψω ένα φαγητό,
έχω στο μυαλό μου 3 βασικά δεδομένα…
Το πρώτο είναι η θρεπτική αξία του,
το δεύτερο είναι η γεύση του
και το τρίτο η εμφάνιση του να είναι όσο γίνεται πιο ελκυστική,
μιας και μέσα στο σπίτι έχω δύο “οπτικούς” τύπους ,
που αν δεν τους αρέσει αυτό που βλέπουν δεν το δοκιμάζουν εύκολα!
Το σαλάχι είναι απ’ τα αγαπημένα μου θαλασσινά.
Ανήκει στα λεγόμενα λιπαρά ψάρια ,
πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα που φροντίζουν την καρδιά μας.
Αναρωτιόμουν με τι άλλο θα μπορούσα να σερβίρω το σαλάχι μου,
είναι ένα ψάρι που αγαπάει το σκόρδο .
Σκέφτηκα να φτιάξω μια σκορδαλιά ….
Μμμμ …ναι !
Αλλά όχι με πατάτα ή ψωμί…
Μου ανεβάζει τον γλυκαιμικό δείκτη κάτι τέτοιο,
θέλω κάτι πιο ” φρέσκο ” και υγιεινό…
Μήπως το αβοκάντο που έχω στο ψυγείο μου;
Δοκιμασμένο και σίγουρο!
Για την θρεπτική αξία δεν το συζητώ…super!!!!
Ναι , αλλά το σαλάχι μου θέλει και μια άλλη συντροφιά…
Μια καλή πηγή υδατανθράκων και πρωτεΐνης ανώτερης αξίας!
Χμμμ… για να σκεφτώ …
Το βρήκα!!!
Ένας ωραιότατος πουρές !
Με τι φτιαγμένος;
Μα φυσικά με τα αγαπημένα μου φασόλια γίγαντες Πρεσπών
και για ποικιλία μαζί τους θα προσθέσω λίγη ψητή πορτοκαλί κολοκύθα,
πλούσια σε β καροτένιο !
Και για να το κάνω ακόμα πιο αντιοξειδωτικό πιάτο,
θα προσθέσω μερικά μουλιασμένα σε νερό goji berries!
Υλικά για τρία άτομα:
Σαλάχι ανάλογα το μέγεθος κανονίζουμε τα κομμάτια
νιφάδες βρώμης για το πανάρισμα του
λίγο σησαμέλαιο για το μαγείρεμα του
αλάτι και πιπέρι.
Για τον πουρέ:
400 γρ. φασόλια γίγαντες Πρεσπών βρασμένα
300 γρ. κολοκύθα καθαρισμένη
10 γρ. goji berries μουλιασμένα σε νερό
1 κουταλιά της σούπας Πατέ πιπεριάς φλωρίνης.
1 κουταλιά της σούπας ταχίνι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
αλάτι.
Για την σκορδαλιά:
150 γρ. αβοκάντο
20 γρ. καρύδια
2 σκελίδες σκόρδου
1/2 κουταλιά της σούπας καλό ξύδι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
χυμό από 1/2 λεμόνι
αλάτι.
Ξεκινάμε με το να πλένουμε τα κομμάτια απ’ το σαλάχι
και να τα αφήσουμε να στραγγίσουν απ’ το νερό.
Ετοιμάζουμε την σκορδαλιά μας πρώτα.
Θέλουμε να ελευθερώσει το σκόρδο τα αιθέρια έλαια του,
πρέπει να του αφήσουμε τον χρόνο.
Έτσι λοιπόν καθαρίζουμε το αβοκάντο και το βάζουμε στο μπλέντερ,
προσθέτουμε τα καρύδια , το σκόρδο και όλα τα υπόλοιπα υλικά .
Τα κτυπάμε όλα μαζί να γίνουν μια παχιά κρέμα.
Αυτό ήταν!
Κατευθείαν στο ψυγείο.
Συνεχίζουμε με τον πουρέ.
Καλό θα ήταν να έχουμε βράσει τα φασόλια από νωρίς,
ή ακόμα κι απ’ την προηγούμενη μέρα.
Για να ψήσω την κολοκύθα ,
χρησιμοποίησα την γνωστή κατσαρόλα που μαγειρεύει με το οινόπνευμα.
Για όσους δεν την ξέρουν αναρτώ την φωτογραφία για να καταλάβουν τι εννοώ.
Δεν ήθελα να την βράσω και να πετάξω το υγρά της,
ήθελα να κρατήσω ανέπαφα αλλά και στο πιάτο μου ,
όσα πιο πολλά θρεπτικά συστατικά της μπορώ.
Έτσι την έκοψα σε φέτες πάχους 1,5 πόντου ,
τις έπλυνα με λίγο νερό και τις έβαλα για ψήσιμο,
δίχως να προσθέσω κάτι άλλο,
ψήθηκαν με τα δικά τους υγρά ,
μέσα σε 15 λεπτά περίπου.
Τότε έβαλα όλα τα υλικά του πουρέ στο μπλέντερ,
τα χτύπησα μέχρι να ενωθούν
και να έχω το αποτέλεσμα που βλέπετε στις φωτογραφίες.
Αφήνουμε τον πουρέ και πιάνουμε το σαλάχι…
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι στα κομμάτια μας,
σ’ ένα δίσκο έχουμε ρίξει τις νιφάδες βρώμης για να τα πανάρουμε.
Σ ‘ ένα αντικολλητικό τηγάνι έχουμε ρίξει 2 κουταλιές της σούπας σησαμέλαιο.
Προτιμώ το σησαμέλαιο γιατί εκτός απ’ την υπέροχη ελαφριά γεύση του ,
είναι και πολύ ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες.
Ανάβουμε την φωτιά
και μόλις ζεσταθεί βάζουμε μέσα τα πρώτα μας κομμάτια να ψηθούν .
Έχουμε χαμηλώσει την φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία.
Σκεπάζουμε με το καπάκι το τηγάνι μας ,
αφήνουμε να ψηθεί το σαλάχι εμπρός και πίσω.
Μόλις είναι έτοιμο το βγάζουμε για να σερβιριστεί.
Το πιάτο μας είναι έτοιμο να το απολαύσουμε!
Μπορώ να πω πως τα κατάφερα ,
οι δύσκολοι “πελάτες” μου ,
έφαγαν με όρεξη το φαγητό μου,
τους άρεσε πολύ και εμένα επίσης!
Εύχομαι να αρέσει και σε όποιον από εσάς αποφασίσει να το φτιάξει!!!
19 σχόλια
Πολύ πρωτότυπο και ιδιαίτερο πιάτο μας έφτιαξες για την πρωτομηνιά! Το σαλάχι λίγο δύσκολα θα το βρω… Δεν έχω δει στα ψαράδικα της γειτονιάς.
Η σκορδαλιά με έβαλε στην περιέργεια να τη δοκιμάσω!
Να στείλω τη Νινή με ένα ταπεράκι να βάλεις μια μεριδούλα απ΄όλα; Αν και είσαι σε νησί -αν δεν κάνω λάθος- είναι λάτρης του νερού και θα ‘ρθει! 🙂 🙂
Καλό και δημιουργικό μήνα να έχεις Σοφία μου! Πολλά φιλιά!
Γεια σου Selcouth !
Η σκορδαλιά που περίσεψε από το φαγητό , έγινε ωραιότατη σάλτσα για λαχανοσαλάτα!
Στείλε ταπεράκι να φτιάξω μια μερίδα μόνο για πάρτη σου!!!
Φιλιά πολλά!!!
Πάντοτε μεγάλη! Μια αγκαλιά και ένα φιλί, καλό Σαββατοκύριακο! <3 <3
Πάντα ευγενική και καλόκαρδη!
Πολλά φιλιά!!!
Καλημέρα και καλό μήνα! Σαλάχι δεν έχω φάει ποτέ..θα ήθελα όμως να το δοκιμάσω αν το βρω… Αλλά η ιδέα σου για την σκορδαλιά τα σπάει – που λένε και τα νιάτα! Και ο πουρές πολύ ενδιαφέρον! Νομίζω οτι έφτιαξες πάλι ένα άκρως υγιεινό φαγητό για την οικογένεια σου! Μπράβο!
Το σαλάχι επιδιώκω να το βρω γιατί μ’αρέσει πολύ.
Δοκιμασέ το , είναι ιδιαίτερο.
Όντως η σκορδαλιά είναι υπέροχη!
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια κάλή μου Loulou!
Τα συνοδευτικά είναι αυτά που με εντυπωσίασαν περισσότερο, ειδικά η σκορδαλιά με αβοκάντο!
Καλό και όμορφο μήνα εύχομαι!
Ελενάκι μου γειά σου!
Καλό μήνα και σε σένα , να είσαι καλά!!!
Σαλάχι δεν νομίζω ότι θα βρω αλλά τα υπόλοιπα είναι υπέροχα και θα δοκιμαστούν.
Καλό σου μήνα
Ξανθή μου γεια σου!
Μου κάνει εντύπωση που δεν βρίσκεται σαλάχι, μήπως το βρεις ως καλκάνι, είναι το ίδιο πράγμα.
Καλό μήνα και σε εσένα!
Σαλαχι δεν ετυχε να δοκιμασω. Ο ψαρας του σπιτιου πιανει απο κανενα, αλλα δεν τα εχει σε ιδιαιτερη εκτιμηση και δεν τα φερνει στο σπιτι. Ωραια ιδεα η σκορδαλια με αβοκαντο, ειχα φτιαξει τζατζικι με αβοκαντο και εχω μια ιδεα για το πως μπορει να ειναι η γευση της. Πολυ ωραιος επισης ο πουρες και με πολυ ωραιο χρωμα. Μπραβο Σοφια για τον ωραιο συνδυασμο!
Την επόμενη φορά πές του να στα φέρει σπίτι ,
κρίμα να μην τα δοκιμάσεις!
Η σκορδαλιά μου αρέσει πάρα πολύ με αβοκάντο,
καμία σχέση βέβαια η υφή της με την γνωστή σε όλους μας σκορδαλιά, αλλά από γεύση και θρεπτική αξία πολύ ανώτερη!
Ευχαριστώ για την επίσκεψη Μαρίνα μου!
Καλό μήνα Σοφία! Σε ξαναβρίσκω μετά από καιρό….(αφού προφανώς δεν σε είχα βάλει στην παρακολούθηση) και ευγνομονώ γι αυτό την Ξανθή που σε ανέφερε!!!!
Πολύ ωραίο το σημερινό φαγητό σου με το σαλάχι και τον πουρέ!
θα δοκιμάσω να φτιάξω και την σκορδαλιά με αβοκάντο.
Χάρηκα που σε ξαναβρήκα !
Χαίρομαι επίσης που ξαναβρισκόμαστε!
Με την ελπίδα πως δεν θα χαθούμε ξανά σε χαιρετώ και σου εύχομαι καλό απόγευμα!
Σαλάχι δεν έχω φάει ποτέ! Αναρωτιέμαι πώς θα είναι η γεύση του… Πάντως, έτσι όπως το βλέπω το πιάτο σου -μες στα χρώματα,τις βιταμίνες και τις γεύσεις- πολύ θα ήθελα να το δοκιμάσω!
Μπράβο για την υπέροχη και πολύ πρωτότυπη πρόταση! Φιλάκια!
Γεια σου καλή μου sundayspoon !
Ελπίζω να το δοκιμάσεις και να σου αρέσει το σαλάχι,
σ’ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια , φιλάκια πολλά!!!
γειά σας είμαι καινούργια στην παρέα σας,έχω λατρέψει τις συνταγές σας και σας ενημερώνω γιά όσες ζείτε Αθήνα πως σαλάχι βρίσκω στην κεντρική αγορά πάντα.μόλις ανακάλυψα αυτές τις συνταγές της Σοφίας με το σαλάχι τρώω κάθε βδομάδα.φιλιά
Καλησπέρα, η συνταγή σας φαίνεται πολύ ωραία, αλλά εγώ θα ήθελα να σας ρωτήσω για την κατσαρόλα με την φλόγα που εμφανίζεται στην φωτογραφία. Είχα αγοράσει πολύ παλιά και θέλω να την ξαναπάρω και δεν μπορώ να την βρω. Μήπως γνωρίζετε πού μπορώ να την βρω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Καλησπέρα σας. Νομίζω πως πλέον δεν υπάρχει διαθέσιμη στην αγορά η συγκεκριμένη κατσαρόλα.