3,8K
Στην ελληνική γαστρονομία τα αμπελόφυλλα χρησιμοποιούνται σε αρκετές συνταγές.
Απ τις πιο γνωστές είναι τα ντολμαδάκια ,
γεμιστά αμπελόφυλλα δηλαδή με ένα μείγμα ρυζιού και μυρωδικών.
Τα αμπελόφυλλα εκτός απ’ την ιδιαίτερη νοστιμιά τους ,
είναι πολύ ευεργετικά για την υγεία μας καθώς περιέχουν πολλές φυτικές ίνες ,
βιταμίνες και αντιοξειδωτικά .
Σε αυτό το πιάτο έγινε ένας συνδυασμός ιδιαίτερα γευστικός ,
καθώς τα υλικά της γέμισης είναι αρμονικά δεμένα μεταξύ τους ,
αλλά και υψηλής διατροφικής αξίας.
Ελπίζω να το απολαύσετε!
Υλικά :
35 – 40 αμπελόφυλλα
1 κρεμμύδι ξηρό ψιλοκομμένο
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδου
¼ ματσάκι άνηθο
5 κουταλιές της σούπας φαγόπυρο
2 πιπεριές κόκκινες γλυκές
Πιπέρι και αλάτι
60 γρ. Παρμεζάνα τριμμένη
400 γρ. μοσχαρίσιο συκώτι
½ ποτηράκι ροζέ ξηρό κρασί
9 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Διαδικασία :
Πλένουμε καλά τα αμπελόφυλλα
και τα βουτάμε μέσα σε βραστό νερό ,
για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Τα αφήνουμε μέσα σε ένα σουρωτό μέχρι να στραγγίσουν καλά.
Προετοιμάζουμε την γέμιση .
Πλένουμε καλά το συκώτι και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια ,
Αφήνουμε να σουρώσει απ τα υγρά του.
Καθαρίζουμε τις πιπεριές και τις κόβουμε σε μπλέντερ μέχρι να γίνουν πολτός.
Τις βάζουμε μέσα σε ένα μικρό κατσαρόλι
και τις βράζουμε μέχρι να χάσουν τα πιο πολλά υγρά τους,
προσθέτουμε στο τέλος λίγο αλάτι ,
λίγο πιπέρι και 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το κρεμμύδι , το σκόρδο σε μορφή πουρέ ,
το συκώτι , το φαγόπυρο , τον άνηθο , το κρασί ,
τον χυμό ντομάτας , την μισή σάλτσα από τις πιπεριές ,
αλάτι , πιπέρι και 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε όλα καλά να ενωθούν .
Στρώνουμε σε μια επιφάνεια ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλας.
Ανακατεύουμε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
με 1 κουταλιά της σούπας σάλτσα πιπεριάς.
Με λίγο απ’ αυτό το μείγμα περνάμε με πινέλο πάνω στην λαδόκολλά.
Αρχίζουμε να στρώνουμε πάνω της τα αμπελόφυλλα ,
προσέχοντας να πατάει το ένα ελαφρώς πάνω στο άλλο
ώστε να μην αφήνουμε κενά ανάμεσα τους.
Μόλις τα στρώσουμε όλα , με το πινέλο θα περάσουμε από πάνω ,
το υπόλοιπο μείγμα του λαδιού και της σάλτσας πιπεριάς.
Τώρα θα πασπαλίσουμε από πάνω τους την μισή τριμμένη παρμεζάνα.
Θα απλώσουμε αμέσως μετά την γέμιση ομοιόμορφα
σε όλη την επιφάνεια των φύλλων ,
προσέχοντας να μην καλύψουμε τις άκρες τους ,
ώστε να μπορέσουμε με ευκολία να κλείσουμε μέσα την γέμιση
όταν θα τυλίξουμε το ρολό.
Προσθέτουμε πάνω από την γέμιση την υπόλοιπη παρμεζάνα.
Με λίγη προσοχή γυρίζουμε τις άκρες των αμπελόφυλλων
που δεν έχουν καλυφθεί από την γέμιση.
Με την βοήθεια της λαδόκολλας αρχίζουμε σιγά σιγά να γυρίζουμε το ρολό .
Αφού το γυρίσουμε όλο , το τυλίγουμε μέσα σε τρία φύλλα λαδόκολλάς
και το δένουμε με σπάγκο.
Τοποθετούμε το ρολό μέσα σε ένα μικρό ταψί και του ρίχνουμε ½ ποτήρι νερό.
Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 170 βαθμούς
και βάζουμε το ρολό μας να σιγοψηθεί περίπου για 90 λεπτά.
Όταν το βγάλουμε από τον φούρνο αφήνουμε λίγο να κρυώσει
και αφαιρούμε τις λαδόκολλες με προσοχή.
Το ρολό είναι έτοιμο , το σερβίρουμε με φλούδες παρμεζάνας
και σάλτσα πιπεριάς από πάνω του.
Καλή μας όρεξη!!!
2 σχόλια
Σοφάκι πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή μας έχεις σήμερα! Θα ήθελα πολύ να το δοκιμάσω. Καλό απόγευμα!
Πρωτότυπο σε όλα του το φαγάκι σου Σοφία μου!
Φαγόπυρο δεν έχω δοκιμάσει ακόμα, αλλά θα το ήθελα!
Φιλιά πολλά!