Home Super food Ρόφημα με σαλέπι και σφακιανές πίτες με ζέα.

Ρόφημα με σαλέπι και σφακιανές πίτες με ζέα.

by sofia sofeto
17 σχόλια

025

Αχ αυτές οι ιώσεις!
Με το που πάτησε η μικρή μου το πόδι της στο προνήπιο ,
άρχισαν και τα παρατράγουδα της μαθητικής ζωής…
Βήχας , συνάχι, πυρετός…
Γκρίνια , κλάματα και πολύ ξενύχτι…
Οι μαμάδες όλου του κόσμου με νιώθουν είμαι σίγουρη…
 
Τι να κάνω κι εγώ η δόλια μάνα
 για να καταπραΰνω το βήχα της μικρής μου αρρωστούλας;
” Μαμά!!! Σαλέπι!!!!!!!!!”
Βάζει μια φωνή μέσα στα άγρια ξημερώματα…
Τρέχω κι εγώ , με κομμένο τον ύπνο στην μέση 
και πιάνω το μπρίκι !
Βροντάει απ’ τον βήχα η μικρή…
Σε λίγα λεπτά έτοιμο το ρόφημα της !
Αρχίζω να της το δίνω λίγο λίγο με το κουταλάκι,
κλείνουν τα μάτια της απ’ την νύστα …. ααα….εμένα να δείτε…

Το πρωί ξυπνάμε κάπως αγουροξυπνημένες…
Μπαμπάς στην δουλειά…
Δύο γυναίκες μόνες και βασανισμένες…
” Τι θέλεις μωρό μου;” την ρωτάω.
” Σαλέπι μαμά! ” 
μου αποκρίνεται το μικρό μου κοριτσάκι!
“…κι έχω μια πείνααα!!! ” συνεχίζει!

Σκέφτομαι λίγο…
Τι διαθέτει το ψυγείο μας;
Μμμμ…μάλιστα!
 ” Εντάξει μικρή μου! “
Μην σας τα πολυλογώ ,
είμαι τύπος αποφασιστικός…
Πιτούλες με μυζηθρούλα θα φτιάξω…
Κατά κόσμον πίτες σφακιανές!
Μαζί και το σαλέπι φυσικά…

Υλικά:

Για το σαλέπι :

1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό
2/3 κουταλάκι του γλυκού σαλέπι σε σκόνη
1/4 κουταλάκι του γλυκού  κανέλα σε σκόνη
1 πρέζα γαρύφαλλο σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι θυμαρίσιο
ή 1 κουταλάκι του γλυκού σιρόπι αγαύης ή 4 σταγόνες υγρή στέβια .

Για τις σφακιανές πίτες με ζέα :

250 γρ. αλεύρι ζέας 
9 γρ. ελαιόλαδο
1/2 σφηνάκι κρητική τσικουδιά
3/4 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
10 σταγόνες υγρή στέβια
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
Λίγο σησαμέλαιο για το ψήσιμο στο τηγάνι.

Γέμιση: 

250 γρ. μυζήθρα ή ανθότυρο
λίγη κανέλα ( προαιρετικά )

Μέλι ή σιρόπι αγαύης για επικάλυψη 
μαζί και λίγη κανέλα με σουσαμάκι .

Ξεκινάμε με τις πίτες μας.
Βάζουμε μέσα σε μια λεκανίτσα  το αλεύρι ,
ανοίγουμε μια λακκούβα στο κέντρο 
και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μας.
Αρχίζουμε να ανακατεύουμε με ένα πιρούνι στην αρχή 
και στην συνέχεια με τα χέρια μας.
Δημιουργείται μια ζύμη που δεν χρειάζεται επιπλέον αλεύρι
 για να ανοίξουμε φύλο. 

Εγώ άνοιξα φύλο στην μηχανή ,
δεν πρόσθεσα επιπλέον αλεύρι.
Αν εσείς το κρίνετε απαραίτητο 
μπορείτε να πασπαλίσετε λίγο κατά το άνοιγμα.
Ανοίγουμε το φύλο αρκετά λεπτό.
Με ένα κουπ ατ διαμέτρου 10 εκατοστών
 πατάμε ελαφρά πάνω στο φύλο ,
για να σχηματίσουμε τα σημεία που θα τοποθετήσουμε την γέμιση.

Την μυζήθρα την πατάμε με ένα πιρουνάκι για να διαλυθεί .
Βάζουμε μυζήθρα περίπου μια κουταλιά της σούπας 
και σε κάθε σχηματισμένο φύλο .
Έχουμε ανοίξει ένα ακόμα φύλο στο ίδιο μέγεθος
 και το τοποθετούμε πάνω απ’ το πρώτο .
Με το κουπ ατ πατάμε από πάνω και κόβουμε την κάθε πιτούλα μας ,
πατάμε καλά με το δάχτυλό μας γύρω γύρω να κολλήσουν καλά μεταξύ τους τα φύλα.
Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη  ζύμη .

Όταν τα έχουμε ετοιμάσει όλα 
βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μεσαία θερμοκρασία 
και με ένα πινέλο αλείφουμε με σησαμέλαιο .
Μόλις ζεσταθεί τοποθετούμε τις πίτες μας 
και αφήνουμε να σιγοψηθούν απ’ τη μια πλευρά
 και στην συνέχεια γυρίζουμε απ’ την άλλη.

Όταν είναι έτοιμες περιχύνουμε με μέλι , κανέλα και λίγο σουσάμι .

Το σαλέπι μας είναι πιο εύκολη υπόθεση.
Βάζουμε το νερό στο μπρίκι ,
προσθέτουμε το σαλέπι , την κανέλα , το γαρύφαλλο.
Ανάβουμε την φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία .
Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να αρχίσει να βράζει.

Το σαλέπι μας είναι έτοιμο!
Το κατεβάζουμε απ’ την φωτιά και προσθέτουμε το μέλι .
Αν θέλουμε προσθέτουμε από πάνω λίγη ακόμα κανέλα.

” Έτοιμο το πρωινό σου κοριτσάκι! “
” Μιαμ μιαμ… μαμά !!!! “

034

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

17 σχόλια

Ξανθή 09/10/2013 - 18:42

Αυτές τις Σφακιανές πίτες τις έχω κάνει παλιότερα, αγόρασα τώρα αλεύρι ζέας οπότε καιρός αν δοκιμάσω τη δική σου εκδοχή.
Το σαλέπι αρέσει στο σύζυγο αλλά δεν έχω βρει καλή σκόνη προς το παρόν.
Περαστικά στη μικρή σου, μου θύμησες παλιά ξενύχτια.

Reply
Sofia Sofeto 10/10/2013 - 20:49

Ευχαριστώ πολύ Ξανθή μου , ήδη πάει καλύτερα η μικρή.
Σαλέπι θα βρεις σε κατάστημα μπαχαρικών στην Ευριπίδου στην Αθήνα, για περισσότερες πληροφορίες στείλε μου μήνυμα στο f.b.
Χαίρομαι που αγόρασες ζέα, ελπίζω να σου αρέσει!

Reply
Foteini Thes 09/10/2013 - 19:28

Αχ γλυκιά μανούλα!!!Στο προσκεφάλι των άρρωστων παιδιών μας συνειδητοποιούμε τις αγωνίες και τις έγνοιες τους.Και πάντα σκαρφιζόμαστε τρόπους για να γλυκάνουμε τους πόνους και τις φοβίες τους!
Το θαυματουργό ρόφημα του σαλεπιού σίγουρα θα κάλμαραν την ίωση Σοφία μου.Και οι πεντανόστιμες πιτούλες σου ,θα κανάκεψαν την δικαιολογημένη ΄΄γκρίνια΄΄που φέρνει μια ίωση που ταλαιπωρεί.
Ωραίος συνδυασμός ροφήματος και δυναμωτικού κολατσιού!!!
Περαστικά σας!!!!!
Φιλιά πολλά,πολλά!!!

Reply
Sofia Sofeto 10/10/2013 - 20:51

Ευχαριστώ πολύ Φωτεινή !
Η μικρή λατρεύει το σαλέπι …μέχρι που μου περνάει απ το μυαλό πως μερικές φορές βήχει…λίγο πιο έντονα…για να της φτιάξω το αγαπημένο της ρόφημα…η πονηρούλα… Φιλάκια πολλά και σ’ εσένα!!!!

Reply
Ερμιόνη 09/10/2013 - 20:21

Περαστικά στη μικρούλα σου Σοφάκι.
Με τόσο δυναμωτική περιποίηση ελπίζω ότι ανάρρωσε γρήγορα.
Καλή δύναμη, η σεζόν μόλις ξεκίνησε!
Φιλιά

Reply
Sofia Sofeto 10/10/2013 - 20:53

Ευχαριστώ Ερμιόνη μου,
ήδη είναι καλύτερα…λίγος βήχας έμεινε αλλά που θα πάει;
Ελπίζω μόνο να μην κολλήσει πάλι σύντομα άλλη ίωση…
φιλάκια πολλά καλή μου!

Reply
Loulou lolita 10/10/2013 - 06:10

Περαστικά στην μικρούλα σου! Μπράβο που της έχεις μάθει όλες τις υγιεινές γεύσεις! Καλή αρχή στο σχολείο όσο γίνεται με λιγότερες ιώσεις!

Reply
Sofia Sofeto 10/10/2013 - 20:55

Ευχαριστώ πολύ Λουλού!
Η αλήθεια είναι πως τρώει πολύ διαφορετικά από άλλα παιδιά της ηλικίας της…ευτυχώς!
Δύσκολο να το καταφέρω αλλά…πάμε καλά!
Πολλά φιλάκια !!!

Reply
ΣΩΤΗΡΙΑ ΚΑΡΓΑ 10/10/2013 - 11:19

ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΑΣ! ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΑΡΧΙΣΑΜΕ ΦΕΤΟΣ ΑΚΟΜΗ! ΟΜΩΣ ΘΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΣΙΓΟΥΡΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΙΝΕΙ ΟΥΤΕ ΤΣΑΙ ΟΥΤΕ ΧΑΜΟΜΗΛΙ, Η ΜΙΚΡΗ ΜΟΥ. ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΝΑ ΧΟΥΜΕ!!!!!!!

Reply
Sofia Sofeto 10/10/2013 - 20:57

Καλό κουράγιο…δεν λες τίποτα Σωτηρία μου…
Ελπίζω να μας πάνε καλύτερα τα πράγματα από δω και πέρα.
Καλή σχολική χρονιά σας εύχομαι!

Reply
Selcouth 10/10/2013 - 12:24

Περαστικά στη μικρούλα, καλό κουράγιο στη μανούλα! Σούπερ η περιποίηση της ασθενούς!
Τις σφακιανόπιτες τις λατρεύω, αλλά χωρίς το μέλι και την κανέλα. Σκέτες τις κατεβάζω. 🙂 Με αλεύρι ζέας δεν τις έχω φτιάξει ποτέ, απλά δεν έτυχε.
Ωραιότατο το πρωινό της μικρής σου Σοφία μου! Περαστικά και πάλι.
Πολλά φιλάκια και στις δυό σας! Καλό μεσημέρι.

Reply
Sofia Sofeto 10/10/2013 - 20:58

Σκέτες τις τρως; ακόμα καλύτερα από άποψη θερμίδων εννοώ…γιατί από γέυση θα προτιμήσω το μέλι και την κανέλα εγώ…
Ευχαριστώ για τα περαστικά.
Φιλάκια πολλά!!!!

Reply
Silena 10/10/2013 - 22:00

Σφακιανές πίτες!!!!!! Η αδυναμία μου!!! πάντα έχω στην κατάψυξη για να φιλέψω τους μουσαφίρηδες ή τους …εαυτούς μας!!!! χιχιχι!!!
Η αλήθεια είναι πως κι εγώ τις προτιμώ σκέτες για να γεύομαι τη νοστιμιά της λιωμένης μυζήθρας αλλά ο περισσότερος κόσμος τις απολαμβάνει όπως κι εσύ!!!
Χρησιμοποιούμε λίγο διαφορετική τεχνική όμως σίγουρα ο δικός σου τρόπος Σοφία μου είναι αρκετά γρήγορος και εξίσου νόστιμος!!!!! Να ΄σαι καλά που μας τίμησες με την επιλογή σου!!!!! Περαστικά στη μικρούλα σου!!!!
Όνειρα γλυκά!

Reply
Martha 11/10/2013 - 03:01

Μωρέ “μιαμ μιαμ” κάνω κι εγώ που είδα την ανάρτηση! Λέω “ναι” και στο σαλέπι και στις σφακιανές πίτες με μεγάλο ενθουσιασμό! Γεια στα χεράκια σου και περαστικά στη μικρούλα!

Reply
sundayspoon 11/10/2013 - 08:58

Κάνει δουλειά δηλαδή το σαλέπι στον πονόλαιμο; Ρωτάω γιατί τις τελευταίες μέρες με ταλαιπωρεί κι εμένα μια ίωση…
Πολύ νόστιμες και οι πιτούλες! Θα τις φάω για να απαλύνω τον πόνο της ασθένειάς μου… χιχιχι!
Φιλάκια!!!

Reply
Penelope 12/10/2013 - 17:51

Πέρσι τον χειμώνα το σαλέπι ήταν μια νέα ανακάλυψη για τον μεγάλο άνδρα της οικογένειας. Πραγματικά μαγεύτηκε από την μυρωδιά και την “θαλπωρή” που προσέφερε στο κρύο. Πρέπει να του το θυμίσω και φέτος Σοφία μου.
Όσο για τις πίτες σου λαχταριστές!!!

Reply
Mageirissa 15/10/2013 - 06:32

Τρελαίνομαι για κρητικές πίτες, ειδικά με μέλι και κανέλα!Τώρα, σαλέπι δεν έχω δοκιμάσει ποτέ, αλλά αν κάνει τόσο καλό για το βήχα και τα κρυολογήματα, μήπως πρέπει να το ξανασκεφτώ?Τεσπά, περαστικά στη μικρή!

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!