για να καταπραΰνω το βήχα της μικρής μου αρρωστούλας;
Βροντάει απ’ τον βήχα η μικρή…
Σε λίγα λεπτά έτοιμο το ρόφημα της !
Αρχίζω να της το δίνω λίγο λίγο με το κουταλάκι,
κλείνουν τα μάτια της απ’ την νύστα …. ααα….εμένα να δείτε…
Το πρωί ξυπνάμε κάπως αγουροξυπνημένες…
Μπαμπάς στην δουλειά…
Δύο γυναίκες μόνες και βασανισμένες…
” Τι θέλεις μωρό μου;” την ρωτάω.
” Σαλέπι μαμά! ”
μου αποκρίνεται το μικρό μου κοριτσάκι!
“…κι έχω μια πείνααα!!! ” συνεχίζει!
Σκέφτομαι λίγο…
Τι διαθέτει το ψυγείο μας;
Μμμμ…μάλιστα!
” Εντάξει μικρή μου! “
Μην σας τα πολυλογώ ,
είμαι τύπος αποφασιστικός…
Πιτούλες με μυζηθρούλα θα φτιάξω…
Κατά κόσμον πίτες σφακιανές!
Μαζί και το σαλέπι φυσικά…
Υλικά:
Για το σαλέπι :
1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό
2/3 κουταλάκι του γλυκού σαλέπι σε σκόνη
1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
1 πρέζα γαρύφαλλο σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι θυμαρίσιο
ή 1 κουταλάκι του γλυκού σιρόπι αγαύης ή 4 σταγόνες υγρή στέβια .
Για τις σφακιανές πίτες με ζέα :
250 γρ. αλεύρι ζέας
9 γρ. ελαιόλαδο
1/2 σφηνάκι κρητική τσικουδιά
3/4 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
10 σταγόνες υγρή στέβια
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
Λίγο σησαμέλαιο για το ψήσιμο στο τηγάνι.
Γέμιση:
250 γρ. μυζήθρα ή ανθότυρο
λίγη κανέλα ( προαιρετικά )
Μέλι ή σιρόπι αγαύης για επικάλυψη
μαζί και λίγη κανέλα με σουσαμάκι .
Ξεκινάμε με τις πίτες μας.
Βάζουμε μέσα σε μια λεκανίτσα το αλεύρι ,
ανοίγουμε μια λακκούβα στο κέντρο
και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μας.
Αρχίζουμε να ανακατεύουμε με ένα πιρούνι στην αρχή
και στην συνέχεια με τα χέρια μας.
Δημιουργείται μια ζύμη που δεν χρειάζεται επιπλέον αλεύρι
για να ανοίξουμε φύλο.
Εγώ άνοιξα φύλο στην μηχανή ,
δεν πρόσθεσα επιπλέον αλεύρι.
Αν εσείς το κρίνετε απαραίτητο
μπορείτε να πασπαλίσετε λίγο κατά το άνοιγμα.
Ανοίγουμε το φύλο αρκετά λεπτό.
Με ένα κουπ ατ διαμέτρου 10 εκατοστών
πατάμε ελαφρά πάνω στο φύλο ,
για να σχηματίσουμε τα σημεία που θα τοποθετήσουμε την γέμιση.
Την μυζήθρα την πατάμε με ένα πιρουνάκι για να διαλυθεί .
Βάζουμε μυζήθρα περίπου μια κουταλιά της σούπας
και σε κάθε σχηματισμένο φύλο .
Έχουμε ανοίξει ένα ακόμα φύλο στο ίδιο μέγεθος
και το τοποθετούμε πάνω απ’ το πρώτο .
Με το κουπ ατ πατάμε από πάνω και κόβουμε την κάθε πιτούλα μας ,
πατάμε καλά με το δάχτυλό μας γύρω γύρω να κολλήσουν καλά μεταξύ τους τα φύλα.
Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη ζύμη .
Όταν τα έχουμε ετοιμάσει όλα
βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μεσαία θερμοκρασία
και με ένα πινέλο αλείφουμε με σησαμέλαιο .
Μόλις ζεσταθεί τοποθετούμε τις πίτες μας
και αφήνουμε να σιγοψηθούν απ’ τη μια πλευρά
και στην συνέχεια γυρίζουμε απ’ την άλλη.
Όταν είναι έτοιμες περιχύνουμε με μέλι , κανέλα και λίγο σουσάμι .
Το σαλέπι μας είναι πιο εύκολη υπόθεση.
Βάζουμε το νερό στο μπρίκι ,
προσθέτουμε το σαλέπι , την κανέλα , το γαρύφαλλο.
Ανάβουμε την φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία .
Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να αρχίσει να βράζει.
Το σαλέπι μας είναι έτοιμο!
Το κατεβάζουμε απ’ την φωτιά και προσθέτουμε το μέλι .
Αν θέλουμε προσθέτουμε από πάνω λίγη ακόμα κανέλα.
” Έτοιμο το πρωινό σου κοριτσάκι! “
” Μιαμ μιαμ… μαμά !!!! “
17 σχόλια
Αυτές τις Σφακιανές πίτες τις έχω κάνει παλιότερα, αγόρασα τώρα αλεύρι ζέας οπότε καιρός αν δοκιμάσω τη δική σου εκδοχή.
Το σαλέπι αρέσει στο σύζυγο αλλά δεν έχω βρει καλή σκόνη προς το παρόν.
Περαστικά στη μικρή σου, μου θύμησες παλιά ξενύχτια.
Ευχαριστώ πολύ Ξανθή μου , ήδη πάει καλύτερα η μικρή.
Σαλέπι θα βρεις σε κατάστημα μπαχαρικών στην Ευριπίδου στην Αθήνα, για περισσότερες πληροφορίες στείλε μου μήνυμα στο f.b.
Χαίρομαι που αγόρασες ζέα, ελπίζω να σου αρέσει!
Αχ γλυκιά μανούλα!!!Στο προσκεφάλι των άρρωστων παιδιών μας συνειδητοποιούμε τις αγωνίες και τις έγνοιες τους.Και πάντα σκαρφιζόμαστε τρόπους για να γλυκάνουμε τους πόνους και τις φοβίες τους!
Το θαυματουργό ρόφημα του σαλεπιού σίγουρα θα κάλμαραν την ίωση Σοφία μου.Και οι πεντανόστιμες πιτούλες σου ,θα κανάκεψαν την δικαιολογημένη ΄΄γκρίνια΄΄που φέρνει μια ίωση που ταλαιπωρεί.
Ωραίος συνδυασμός ροφήματος και δυναμωτικού κολατσιού!!!
Περαστικά σας!!!!!
Φιλιά πολλά,πολλά!!!
Ευχαριστώ πολύ Φωτεινή !
Η μικρή λατρεύει το σαλέπι …μέχρι που μου περνάει απ το μυαλό πως μερικές φορές βήχει…λίγο πιο έντονα…για να της φτιάξω το αγαπημένο της ρόφημα…η πονηρούλα… Φιλάκια πολλά και σ’ εσένα!!!!
Περαστικά στη μικρούλα σου Σοφάκι.
Με τόσο δυναμωτική περιποίηση ελπίζω ότι ανάρρωσε γρήγορα.
Καλή δύναμη, η σεζόν μόλις ξεκίνησε!
Φιλιά
Ευχαριστώ Ερμιόνη μου,
ήδη είναι καλύτερα…λίγος βήχας έμεινε αλλά που θα πάει;
Ελπίζω μόνο να μην κολλήσει πάλι σύντομα άλλη ίωση…
φιλάκια πολλά καλή μου!
Περαστικά στην μικρούλα σου! Μπράβο που της έχεις μάθει όλες τις υγιεινές γεύσεις! Καλή αρχή στο σχολείο όσο γίνεται με λιγότερες ιώσεις!
Ευχαριστώ πολύ Λουλού!
Η αλήθεια είναι πως τρώει πολύ διαφορετικά από άλλα παιδιά της ηλικίας της…ευτυχώς!
Δύσκολο να το καταφέρω αλλά…πάμε καλά!
Πολλά φιλάκια !!!
ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΑΣ! ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΑΡΧΙΣΑΜΕ ΦΕΤΟΣ ΑΚΟΜΗ! ΟΜΩΣ ΘΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΣΙΓΟΥΡΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΙΝΕΙ ΟΥΤΕ ΤΣΑΙ ΟΥΤΕ ΧΑΜΟΜΗΛΙ, Η ΜΙΚΡΗ ΜΟΥ. ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΝΑ ΧΟΥΜΕ!!!!!!!
Καλό κουράγιο…δεν λες τίποτα Σωτηρία μου…
Ελπίζω να μας πάνε καλύτερα τα πράγματα από δω και πέρα.
Καλή σχολική χρονιά σας εύχομαι!
Περαστικά στη μικρούλα, καλό κουράγιο στη μανούλα! Σούπερ η περιποίηση της ασθενούς!
Τις σφακιανόπιτες τις λατρεύω, αλλά χωρίς το μέλι και την κανέλα. Σκέτες τις κατεβάζω. 🙂 Με αλεύρι ζέας δεν τις έχω φτιάξει ποτέ, απλά δεν έτυχε.
Ωραιότατο το πρωινό της μικρής σου Σοφία μου! Περαστικά και πάλι.
Πολλά φιλάκια και στις δυό σας! Καλό μεσημέρι.
Σκέτες τις τρως; ακόμα καλύτερα από άποψη θερμίδων εννοώ…γιατί από γέυση θα προτιμήσω το μέλι και την κανέλα εγώ…
Ευχαριστώ για τα περαστικά.
Φιλάκια πολλά!!!!
Σφακιανές πίτες!!!!!! Η αδυναμία μου!!! πάντα έχω στην κατάψυξη για να φιλέψω τους μουσαφίρηδες ή τους …εαυτούς μας!!!! χιχιχι!!!
Η αλήθεια είναι πως κι εγώ τις προτιμώ σκέτες για να γεύομαι τη νοστιμιά της λιωμένης μυζήθρας αλλά ο περισσότερος κόσμος τις απολαμβάνει όπως κι εσύ!!!
Χρησιμοποιούμε λίγο διαφορετική τεχνική όμως σίγουρα ο δικός σου τρόπος Σοφία μου είναι αρκετά γρήγορος και εξίσου νόστιμος!!!!! Να ΄σαι καλά που μας τίμησες με την επιλογή σου!!!!! Περαστικά στη μικρούλα σου!!!!
Όνειρα γλυκά!
Μωρέ “μιαμ μιαμ” κάνω κι εγώ που είδα την ανάρτηση! Λέω “ναι” και στο σαλέπι και στις σφακιανές πίτες με μεγάλο ενθουσιασμό! Γεια στα χεράκια σου και περαστικά στη μικρούλα!
Κάνει δουλειά δηλαδή το σαλέπι στον πονόλαιμο; Ρωτάω γιατί τις τελευταίες μέρες με ταλαιπωρεί κι εμένα μια ίωση…
Πολύ νόστιμες και οι πιτούλες! Θα τις φάω για να απαλύνω τον πόνο της ασθένειάς μου… χιχιχι!
Φιλάκια!!!
Πέρσι τον χειμώνα το σαλέπι ήταν μια νέα ανακάλυψη για τον μεγάλο άνδρα της οικογένειας. Πραγματικά μαγεύτηκε από την μυρωδιά και την “θαλπωρή” που προσέφερε στο κρύο. Πρέπει να του το θυμίσω και φέτος Σοφία μου.
Όσο για τις πίτες σου λαχταριστές!!!
Τρελαίνομαι για κρητικές πίτες, ειδικά με μέλι και κανέλα!Τώρα, σαλέπι δεν έχω δοκιμάσει ποτέ, αλλά αν κάνει τόσο καλό για το βήχα και τα κρυολογήματα, μήπως πρέπει να το ξανασκεφτώ?Τεσπά, περαστικά στη μικρή!