Η αγάπη μου για τα φρούτα είναι πλέον γνωστή.
Κάθε φορά που θα πιάσω στα χέρια μου ένα τέτοιο φρέσκο και ζουμερό καρπό
θα αναρωτηθώ τι θα μπορούσα να φτιάξω για να το αναδείξω όπως του αξίζει.
Το καρπούζι συμβολίζει για μένα τα ξέγνοιαστα παιδικά μου χρόνια ,
τότε που ξυπνούσα από τον μεσημεριανό μου ύπνο ,
τα καλοκαιρινά απογεύματα και αναζητούσα πηγές δροσιάς και απόλαυσης.
Θυμάμαι πως κάθε απόγευμα θα πήγαινε ο πατέρας μου στο μποστάνι του
για να μαζέψει τους καρπούς των κόπων του.
Καρπούζια , πεπόνια , ντομάτες , κολοκυθάκια και πολλά άλλα ,
όλα ξερικά και πεντανόστιμα , δίχως χημικά λιπάσματα ,
μόνο με τις φυσικές τεχνικές που του είχε μάθει ο παππούς μου.
Προσπαθώντας να βρω τρόπους να αναδείξω τον αγαπημένο μου καρπό
και με την παρότρυνση ενός πολύ καλού μου φίλου ,
αποφάσισα να φτιάξω μια διαφορετική μαρμελάδα καρπούζι!
Φυσικά χωρίς ζάχαρη , δεν την χρειαζόμαστε πια!
Ήθελα να έχει μια διαφορετική γεύση ,
σκέφτηκα να προσθέσω την αγαπημένη μου λουίζα…
Δοκιμάζοντας την ένιωσα πως αυτή η μαρμελάδα μου ήθελα να έχει μια τσαχπινιά , μια σπιρτάδα που θα μου κλείνει παιχνιδιάρικα το μάτι
και θα με προκαλεί να την δοκιμάσω σε αναπάντεχους συνδυασμούς…
Έτσι λοιπόν πρόσθεσα λίγο πιπέρι καγιέν μαζί με κρόκο Κοζάνης
που εκτός από εκπληκτικό χρώμα πρόσθεσε την εξαιρετική του θρεπτική αξία
και φυσικά την γεύση!
Δείτε λοιπόν την συνταγή!
Υλικά για 800 γρ. έτοιμου προϊόντος :
1 κιλό πουρέ καρπούζι (καθαρισμένου από κουκούτσια)
1,5 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αγάρ αγάρ σε σκόνη
1,5 κουταλάκι του γλυκού υγρή στέβια με αντιστοιχία με την ζάχαρη 4 σταγόνες στέβια = 1 κ.γ ζάχαρη
5-6 φυλλαράκια φρέσκια λουίζα καλά πλυμένα
5 κουταλάκια του γλυκού φρέσκο χυμό λεμονιού
1 ή 2 πρέζες πιπέρι καγιέν ( κατά προτίμηση )
1 πρέζα κρόκου Κοζάνης.
Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ:
Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε τον πουρέ του καρπουζιού
μαζί με την λουίζα και το αγάρ αγάρ.
Ανακατεύουμε καλά και ανάβουμε την φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία.
Προσθέτουμε την στέβια , τον κρόκο Κοζάνης και το πιπέρι καγιέν.
Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε ,
μόλις πάρει βράση υπολογίζουμε γύρω στα 8-10 λεπτά και σβήνουμε την φωτιά.
Αφήνουμε να πέσει η βράση του και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.
Ανακατεύουμε καλά και δεν ξεχνούμε να αφαιρέσουμε την λουίζα.
Έχουμε αποστειρώσει βαζάκια για να τα γεμίσουμε με την ζεστή μαρμελάδα μας.
Γεμίζουμε , κλείνουμε τα καπάκια και τα γυρίζουμε ανάποδα ,
να στέκονται με το καπάκι προς τα κάτω για να κλείσουν αεροστεγώς.
Αφήνουμε να κρυώσουν και όταν είναι έτοιμα τα βάζουμε στο ψυγείο.
Εκεί θα σφίξει η μαρμελάδα μας καθώς το πηκτικό μέσον που χρησιμοποιήσαμε ,
το αγάρ αγάρ ( φυσικό πηκτικό από φύκια) , όταν κρυώνει πήζει .
Μέσα στις επόμενες 2 ώρες η μαρμελάδα θα είναι έτοιμη στο ψυγείο .
Δοκιμάστε την στο ψωμάκι σας , είναι η καλύτερη πρώτη δοκιμή .
Έπειτα κάνετε τους αναπάντεχους συνδυασμούς
που εσείς θα δημιουργήσετε με το δικό σας γούστο!
Όπως καταλαβαίνετε η μαρμελάδα μας πρέπει να καταναλωθεί σύντομα καθώς δεν περιέχει ζάχαρη και κανενός είδους συντηρητικό.
Την αφήνουμε κλεισμένη αεροστεγώς στο ψυγείο για 10 μέρες ή αν την ανοίξουμε καλό είναι να την καταναλώσουμε μέσα σε 3- 4 μέρες.
Σας ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για μια πανεύκολη , απολαυστική , ιδιαίτερη μα πάνω από όλα υγιεινή συνταγή!
2 σχόλια
[…] […]
Καλημέρα, θα ήθελα να σε ρωτήσω αν μπορεί να διατηρηθεί για αρκετό καιρό η μαρμελάδα με στέβια εκτός ψυγείου, εφόσον έχει γίνει αποστείρωση και κονσερβοποίηση στα βάζα που την έχουμε βάλει. ‘Όπως γίνεται και με αυτές με την ζάχαρη την κρυσταλλική.
Σε ευχαριστώ πολύ και συγχαρητήρια για τις ιδέες σου!