Home ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ Τα τυριά μου στο νησί !

Τα τυριά μου στο νησί !

by sofia sofeto
29 Σχόλια

Από την μέρα που ήρθα στο νησί ,
 είδα με μια διαφορετική ματιά το θέμα της διατροφής.
Εδώ έχω πρόσβαση σε ποιοτικές πρώτες ύλες ,
μπορώ να είμαι σίγουρη πως είναι αγνότερες,
 από τις αγνώστου προέλευσης των μεγαλουπόλεων.
Θεωρώ πως είναι πραγματική ευτυχία για μένα,
 να μπορώ να πάω μια ηλιόλουστη μέρα,
 να μαζέψω άγρια χόρτα στα χωράφια,
να ψάξω κάπαρη και να την φτιάξω τουρσί,
να μου δώσει ο καλός μου φίλος ο Μάνθος,
γάλα απ’ τα γελάδια του και να φτιάξω γιαούρτι και τυρί…
Όλα αυτά σε κάποιους μπορεί να φαντάζουν λίγο απόμακρα και κουραστικά…
για μένα είναι ότι ήθελα να ζήσω !

Η αγάπη μου για την τυροκομία προέκυψε από την μεγάλη μου αδυναμία στα τυριά.
Λατρεύω κάθε είδους τυρί,
έτσι έχοντας την πρόσβαση στο αγνό και φρέσκο γάλα ,
ξεκίνησα δειλά δειλά τα πειράματα!
Το πρώτο μου τυρί ήταν και το πιο εύκολο.
Στην συνέχεια άρχισα να προχωρώ και να αναζητώ το κάτι παραπάνω.
Παρακάτω σας έχω τις συνταγές μου,
αν κάποια στιγμή θελήσετε μπορείτε να δοκιμάσετε!


Το νέο τυράκι μου με πυτιά !



Το τελευταίο τυρί που σας παρουσιάζω είναι κάτι ανάμεσα σε γραβιέρα και κεφαλοτύρι.
Ο χρόνος ωρίμανσης είναι πολύ βασικός για την γεύση του,
όσο πιο πολύ παλαιώνει τόσο το καλύτερο!
Υλικά :
6 λίτρα γάλα
πυτιά 
αλάτι ημίχοντρο.



Αφού σουρώσουμε το γάλα  με ένα τουλπάνι,

το βράζουμε μέχρι να φτάσει τους 90 βαθμούς Κελσίου, για αποστείρωση.

Το αφήνουμε να κρυώσει και να φτάσει στους 34 βαθμούς.

Ρίχνουμε την πυτιά  ,
υπολογίζουμε 1/3 κουταλάκι του γλυκού πυτιά  ανακατεμένη με λίγο γάλα,
την ρίχνουμε στο γάλα μας και ανακατεύουμε καλά.
Αφήνουμε για μισή ώρα ακίνητο το γάλα και σκεπασμένο με μια καθαρή πετσέτα.
Στην συνέχεια θα δούμε πως το γάλα έχει πήξει.
Με ένα αυγοδάρτη αρχίζουμε να κόβουμε το γάλα σε μικρά κομματάκια,
αφήνουμε για λίγο να ηρεμήσει και να 

ξεχωρίζει το τυρόπηγμα από τον ορό του γάλακτος.
 
Ανάβουμε πάλι την φωτιά  και με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε αργά ,
τα κομματάκια μας θ’ αρχίσουν να ενώνονται μεταξύ τους,
η θερμοκρασία πρέπει να φτάσει μέχρι τους 52 βαθμούς Κελσίου.
Το τυρόπηγμα θα έχει μαζευτεί σε μια μπάλα.
Έχουμε πάρει ένα τυροβόλι ,
με μια τρυπητή κουτάλα θα αρχίσουμε να μαζεύουμε το τυρόπηγμα
 και να το ρίχνουμε στο τυροβόλι  να σουρώσει.
Με το χέρι μας το πιέζουμε καλά ώστε να μην έχει κενά μέσα του.
Από πάνω του πρέπει να βάλουμε ένα όμοιου μεγέθους αντικείμενο ,
εγώ χρησιμοποιώ ένα μπολ από γιαούρτι του κιλού.
Το γεμίζω με νερό για να πιέζει και να φύγουν τα πρώτα υγρά.
Μετά από 2 ώρες θα αδειάσουμε το νερό .
Από πάνω βάζουμε ένα αρκετά βαρύ αντικείμενο και το αφήνουμε έτσι 12 – 15 ώρες.

  Το βγάζουμε από το καλούπι και το αλατίζουμε γύρω γύρω και πάνω κάτω.
Το τοποθετούμε ανάμεσα σε δύο πιάτα και βάζουμε πάλι ένα βάρος από πάνω ,

κάθε 2 ώρες αδειάζουμε από το κάτω πιάτο τα υγρά που τυχόν μαζεύτηκαν.

Το αφήνουμε έτσι για άλλες 12 ώρες.
Αν το θέλουμε πιο αλμυρό μπορούμε να βάλουμε κι άλλο αλάτι.

Όταν περάσουν οι ώρες ,

 το βάζουμε σ’ ένα καθαρό τουλπάνι 

και το κρεμάμε για να φύγουν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά.

Το αφήνουμε εκεί για 14 ώρες περίπου.
Αλλάζουμε το τουλπάνι με ένα καθαρό και το κρεμάμε πάλι να ωριμάσει
 ή το βάζουμε μέσα σ’ ένα φανάρι με σήτα για να ωριμάσει εκεί.
 
Ο χρόνος όπως είπα παραπάνω, καθορίζει την επιτυχία της γεύσης,
ανάλογα με το βάρος του τυριού μας θα το αφήσουμε να ωριμάσει.
Τα 6 λίτρα γάλακτος μας βγάζουν 600 γρ. περίπου τυρί,
αυτό το τυράκι θα το αφήσουμε να ωριμάσει στο τουλπάνι,
 σε θερμοκρασία έως 18 βαθμούς έως ότου δούμε πως έχει γίνει αρκετά σκληρό .
Μετά το τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο μας,
διατηρείτε εκεί αρκετό καιρό.
Σας εύχομαι καλή επιτυχία και καλοφάγωτο!

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

29 Σχόλια

Ξανθή 15/01/2013 - 19:06

Σοφία αυτή είναι η τύχη της επαρχίας άμεσα πρόσβαση σε φρέσκα υλικά και ποιοτικά.
Πολύ ωραία τα τυριά σου.
Εμείς στις πόλεις αρκούμαστε στην αναζήτηση μικρών παραγωγών.

Reply
Sofia Sofeto 16/01/2013 - 22:13

Συμφωνώ μαζί σου Ξανθή για την τύχη αυτή που λες,
άλλα χάνεις , άλλα κερδίζεις!
Καλή σου νύχτα!

Reply
Μάρσι 15/01/2013 - 19:08

Όλα παίζονται στην σωστή θερμοκρασία για να γίνει το τυρί πετυχημένο, προφανώς. Μπράβο για την υπομονή σου. Εγώ δεν νομίζω ότι θα τα κατάφερνα έτσι, γιατί απλά είμαι ανίδεη!

Σοφία σε ποιό νησί αναφέρεσαι; Η επαρχία πάντως έχει αυτό το προτέρημα, να προσφέρει τα αγαθά της όσο πιο αγνά γίνεται!

Reply
Sofia Sofeto 16/01/2013 - 22:15

Κι εγώ ήμουν ανίδεη Μάρσι,
έψαξα στο ίντερεν και τα βρήκα…
Όσο για την υπομονή , όντως έχω αρκετή…
Καλή σου νύχτα!
υ.γ. Κυκλάδες είμαι!

Reply
Loulou lolita 15/01/2013 - 19:17

Να σου πω οτι σε ζηλεύω? Αλήθεια θα είναι! και μόνο που βλέπω αυτή την θέα μου αρκεί.. Ονειρο μακρινο να ζήσω στην πραγματικη επαρχια..τί να κάνουμε..
ΥΓ. ξαναβάφτισα το μπλογκ μου, μην μπερδευτείς αν με επισκεφθείς…
η νέα διέυθυνση είναι
http://souzi-efages.blogspot.gr/
…και ελπίζω να γέλασες όπως γελάω και εγώ όποτε το βλέπω..lol
Φιλιά!

Reply
Sofia Sofeto 16/01/2013 - 22:16

Το είδα το νέο σου ονοματάκι , άφησα και το σχόλιο μου,
μου άρεσε πολύ!
όσο για την επαρχία , όλα μια απόφαση είναι…

Reply
Selcouth 15/01/2013 - 21:36

Πολλά θα ήθελα να φτιάχνω κι εγώ από μόνη μου. Για τα τυριά δεν το συζητώ, αφού είμαι απίστευτη τυρού! Κάποτε είχα φτιάξει πανίρ, το πιο εύκολο από αυτά που είχα βρει και με τα μέσα που διαθέτω. Καλούτσικο βγήκε.
Θα κοιτάξω μια μια τις συνταγές σου αύριο που δεν εργάζομαι, για να δω ποιά μπορώ να φτιάξω!
Γειά στα χέρια σου Σοφία μου!
Πολλά φιλιά! Καλό βράδυ.

Reply
Sofia Sofeto 16/01/2013 - 22:17

Ευχαριστώ πολύ καλή μου!
Περιμένω νέα σου, τι έφτιαξες!

Reply
ΕΛΕΝΑ 15/01/2013 - 21:46

Mεγάλη …. τυρού κι εγώ, θα ήθελα πολύ να ξέρω να τα φτιάχνω μόνη μου!
Κάποια φορά έφτιαξα ένα πολύ απλό τυράκι, αλλά εσύ βλέπω το χεις προχωρήσει πολύ το θέμα!
Τα καλά της επαρχίας είναι αυτά!
Καλό βράδυ!

Reply
Sofia Sofeto 16/01/2013 - 22:20

Ρε παιδιά , μήπως να αποδράσετε από το κλουβί των Αθηνών;
Ώρες ώρες , απορώ πως αντέχετε εκεί…
Για σκεφτείτε το … Θα νιώσετε πιο ανθρώπινα,
το έκανα και δεν το μετανιώνω, όλα έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους, τα ζυγίζεις και αποφασίζεις!

Reply
mm_skg 15/01/2013 - 22:01

Πολυ ωραια τα τυρακια σου Σοφια μου! Ολο λεω οτι θα φτιαξω κι εγω καποια μερα… Την πυτια που την βρισκεις??
Φιλια!

Reply
Sofia Sofeto 16/01/2013 - 22:22

Την πυτιά την έχουν εδώ σε σούπερ μάρκετ, αλλά νομίζω πως βρίσκεις σε φαρμακείο, περιμένω τα νέα σου!

Reply
Eri 15/01/2013 - 22:14

Αχ τι να πω που σε διαβάζω και μουρχεται να κλάψω, τι ωραία πόσο θα ήθελα κ εγώ μια τέτοια ευκαιρία σε ημη αγροτική περιοχή.
Υπέροχα τα τυράκια σου!

Reply
Sofia Sofeto 16/01/2013 - 22:23

Χμμ!!! Ποτέ δεν είναι αργά Έρη μου, μια απόφαση είναι βασικά!
Καλό σου βράδυ!

Reply
sundayspoon 16/01/2013 - 14:18

Εδώ και πολύ καιρό λέω να φτιάξω μόνη μου τυρί αλλά δεν έχω αξιωθεί! Όπως καταλαβαίνεις, η ανάρτησή σου μου βάζει φιτιλιές για να το κάνω τελικά!

Reply
Sofia Sofeto 16/01/2013 - 22:24

Άντε λοιπόν ξεκίνα κορίτσι μου!
Ότι χρειαστείς εγώ είμαι εδώ , φιλάκια!!

Reply
Demi 16/01/2013 - 18:01

Χρυσοχέρα ξαδέρφη με τα υπέροχα τυράκια σου!!!!μπράβο φαίνονται τέλεια!!!δεν έχω προσπαθήσει να φτιάξω μόνη μου εδω αλλα στο χωριό με την πεθερά μου έχουμε φτιάξει φέτα και ενα άλλο που βγαίνει απο το γάλα της φέτας το λένε αρτυμή…και το βάζουμε στην πίτα…

Reply
Sofia Sofeto 16/01/2013 - 22:26

Καλώς την!
Περιμένω οδηγίες για τα τυριά της πεθεράς σου, είμαι σιγουρη πως θα είναι υπέροχα!
Φιλιά και θα τα πούμε!

Reply
Kitchen Stories 17/01/2013 - 06:01

Τα καλά του να ζεις στην εξοχή Σοφία μου!
Εξαιρετική τυροκομική παραγωγή, εύγε σου.

Έχω φτιάξει και εγώ τυράκι απλό, έτσι για δοκιμαστική “πτήση”, και ήμουν ενθουσιασμένη. Το έχω κάνει και ανάρτηση από τον τόσο ενθουσιασμό!:)
Μου έδωσαν από στάνη 1 1/2 λίτρο πρόβειο και πυτιά και σκοπεύω να το αναμείξω με κατσικίσιο, που βρίσκω στο Σ?Μ, και να κάνω τυράκι κανονικό.
Α! έχω και καλούπι κανονικό ανοξείδωτο…Ε! Θα το επιχειρήσω!

Reply
Sofia Sofeto 17/01/2013 - 21:07

Μπράβο Ζαμπία μου! Αν βάλεις και κατσικίσιο θα γίνει τέλειο!!! Καλή επιτυχία και περιμένω τα νέα σου!!!

Reply
Penelope 18/01/2013 - 11:10

Ε, δεν μένει παρά να πεις σε ποιό νησάκι είσαι για να φτάσουμε μέχρι εκεί και να δοκιμάσουμε τις τόσο όμορφες “παραγωγές” σου Σοφία μας.

Μπράβο, μιας όπως τουλάχιστον ξέρω, η προσπάθεια για να κάνει κανείς τυράκι θέλει μεράκι και “χέρι” που λέγανε οι παλαιότεροι.
Καλό μεσημέρι να έχετε.

Reply
Sofia Sofeto 18/01/2013 - 20:55

Penelope μου σ’ευχαριστώ πολύ για τις καλές σου σκέψεις,
Καλό σου Σ/Κ .

Reply
Blondbrained 21/01/2013 - 17:39

Γλυκιά Σοφία, ζεις το όνειρό μου, μόνο αυτό σου λέω… Να πηγαίνω στο βουνό να μαζεύω χόρτα και ματζούνια, και να γυρίζω στο σπίτι με τον κήπο μου (μικρό ή μεγάλο) και την φύση όλη μπροστά μου, ανά πάσα στιγμή έτοιμη να την αγγίξω, να την μυρίσω, να την γευτώ… Είναι κοινό μας όνειρο, εμένα και του άντρα μου. Μακάρι να γίνει πραγματικότητα. Σου εύχομαι να ζήσεις τα καλύτερα εκεί. Το παιδάκι σου είναι πολύ τυχερό 🙂

Reply
Sofia Sofeto 21/01/2013 - 21:57

Σου εύχομαι μέσα απ΄την καρδιά μου να πραγματοποιήθει το όνειρο σου όσο πιο σύντομα γίνεται!
Η ζωή στην ύπαιθρο δεν συγκρίνεται με τίποτα , και όσο πάνε τα πράγματα απ’το κακό στο χειρότερο , τόσο είναι πιο επιτακτική η ανάγκη για μια διέξοδο στο τέλμα των μεγαλουπόλεων!
Σ’ ευχαριστώ πολύ που με επισκέφθηκες και για τα καλά σου λόγια!
Καλό σου βράδυ!

Reply
Panayiotis Tsoris 14/10/2013 - 12:56

Καλησπέρα και από εμένα. Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω αρχικά για τις συμβουλές και τις συνταγές που μας προσφέρεις!
Επειδή λοιπόν με έχει πιασει κι εμένα τελευταιως η τυροκομομανία, αποφάσισα να επικεντρωθώ στη ξινομυζήθρα… Αρχικα με γαλα σουπερ μαρκετ, στη συνέχεια με γαλα της γεωργικής σχολής και τελευταία με ενα γαλα που ερχεται στην Αθήνα μας απο την καρδίτσα και δεν ειναι ομογενοποιημένο (με τη φυσική μυρωδιά της αγελάδας 🙂 . Η ποιοτητα του αποτελέσματος ηταν αντιστοιχη με το γάλα, οπως ηταν αναμενόμενο. Εχω την εντύπωση ομως οτι σε ολες τις περιπτώσεις υπαρχει μια αρκετα έντονη πικραδα… Τι μπορεί να φταιει? Τη συγκριση την έκανα βασει και της ξινομυζήθρας που μας στελνουν απο τα Χανιά οι συγγενείς μας (την παράγουν εκείνοι). Θυμάμαι τη μητερα μου να λεει πως η μυζήθρα πικρίζει οταν εχει καταψυχθεί και μείνει εκεί για αρκετο χρόνο… Εδω ομως, τι να φταίει?
Σε ευχαριστω προκαταβολικά,
Παναγιώτης

Reply
Sofia Sofeto 15/10/2013 - 21:38

Παναγιώτη διάβασα με προσοχή το σχόλιο σου…αλλά ειλικρινά δεν έχω ιδέα…δεν μου έχει συμβεί ποτέ μέχρι τώρα κάτι τέτοιο.
Πρώτη φορά το ακούω, ότι πικρίζει δηλαδή…τι να πω…
Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι ίσως να ευθύνεται η ποιότητα του γάλακτος…οι συγγενείς του στην Κρήτη τι λένε; Τους έχεις ρωτήσει; Αν ναι γράψε μου κι εμένα να ξέρω, μ’ ενδιαφέρει πολύ το θέμα.
Καλή σου νύχτα κι ευχαριστώ για το σχόλιο σου!

Reply
Panayiotis Tsoris 16/10/2013 - 12:40

Σε ευχαριστώ κι εγώ με τη σειρά μου. Θα κανω και μερικά επιπλέον πειράματα (αλλη πυτιά και διαφορετική ποσοτητα πυτιας – είχα βάλει τη μέγιστη μέχρι τωρα- και θα επανέλθω με πληροφορίες 🙂

Reply
Angeliki 11/09/2017 - 23:47

Αγαπημένη ΣΟφία μου θέλω την βοηθειά σου¨
Έκανα αποπειρα να φτιαξω και την ξινομυζηθρα σου με γάλα κατσικισιο υψηλης παστεριωσης(ητανε το μόνο που βρηκά) αλλά δεν μου επηξε ομως με τπτ…. λες να φταιει το γαλα που ητανε UHT?? Μετά απο 4 ωρες ειχε δεσει λιγο , αλλα και παλι δεν ειχε πηξει… το πεταξα στο τελος γιατι δεν ηξερα τι να το κανω! .σε ενα αγγλικο σαιτ διαβασα οτι καποιοι το αφηνουνε μέχρι και 24 ωρες για να πηξει. Γνωρίζεις κατι παραπάνω μήπως?!

σε ευχαριστωωωω
Υ.Γ καλά τέλειο φαίνεται το τυρι σου…

Reply
sofia sofeto 12/09/2017 - 02:31

Λογικά η ποιότητα του γάλακτος παίζει σημαντικό ρόλο… Δεν το έχω κάνει ποτέ με τέτοιο γάλα για να έχω άποψη…?

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More