Home Gourmet υγιεινές απολαύσεις! Ψητές σουπιές με πουρέ από σπανάκι, γλυκοπατάτα και blue cheese!

Ψητές σουπιές με πουρέ από σπανάκι, γλυκοπατάτα και blue cheese!

by sofia sofeto
14 σχόλια
” Χμμμ… είσαι μεγάλη σουπιά…”
Έτσι μου έλεγε η γιαγιά μου όταν ήμουν μικρή!
Τότε γελούσα πονηρά , αλλά δεν ήξερα τι εννοούσε…
Τώρα που μεγάλωσα , το λέω εγώ στην κόρη μου,
όταν προσπαθεί  με πονηρό τρόπο
να “θολώσει τα νερά”
 κάθε φορά που θα κάνει μια σκανταλιά !.
Έτσι και οι σουπιές θολώνουν τα νερά
με το μελάνι τους όταν θέλουν να ξεφύγουν
απ’ τους κινδύνους.
Είναι φοβερό, το πόσο η φύση έχει προνοήσει…
Οι αγαπημένες μου σουπιές λοιπόν,
 πιάστηκαν στα αγκίστρια του καλού μου
 και φυσικά δεν έχασα την ευκαιρία,
 να ετοιμάσω ένα ιδιαίτερο γευστικό συνδυασμό ,
που προσωπικά με ξετρέλανε!!!
Ο πουρές είναι μεγάλη  μου αδυναμία!
Προσπαθώ να τον κάνω όσο πιο ελαφρύ μπορώ και αντίστοιχα όσο πιο γευστικό!
Αυτή την φορά συνδύασα
τις αγαπημένες μου γλυκοπατάτες , 
(τις οποίες προτιμώ σε σχέση με τις κοινές πατάτες. Μαζί τους συνδύασα το σπανάκι
και το λατρεμένο μου μπλε τυρί.
Αν σας αρέσει ο παραπάνω συνδυασμός σπεύσατε!

Υλικά:

•2 σουπιές μετρίου μεγέθους καθαρισμένες
•1/2 ποτηράκι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί
•λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
•1/2 σφηνάκι ούζο
•2 κουταλιές της σούπας σησαμέλαιο ή ελαιόλαδο
•αλάτι και πιπέρι
•χυμό από 1/2 λεμόνι.
Για τον πουρέ:
•4 μεσαίου μεγέθους γλυκοπατάτες
•20 μεσαίου μεγέθους φύλλα από σπανάκι
•μπλε τυρί σύμφωνα με το πόσο έντονη
θέλετε την γεύση του
•1 σκελίδα σκόρδου
•2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι στραγγιστό 
•2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
•1 κουταλιά της σούπας ξύδι σπιτικό
•10 γρ. φιστίκια Αιγίνης
•αλάτι και πιπέρι.
Η πρώτη μου δουλειά είναι να καθαρίσω τις γλυκοπατάτες  ,
να πλύνω το σπανάκι και τον άνηθο ,
θα τα αφήσω να στραγγίσουν.
Έχω κόψει τις σουπιές κατά μήκος και τις έχω ανοίξει στα δύο.
Τις αλατοπιπερώνω  και τις ετοιμάζω για ψήσιμο.
 Τις τοποθέτησα μέσα στο αντικολλητικό τηγάνι . 
Μέσα έβαλα και τις γλυκοπατάτες ,
τον άνηθο και άναψα την φωτιά.
Αρχικά στο δυνατό και μετά το χαμηλώνω.
Σκέπασα με το καπάκι ,
για να μείνουν μέσα οι χυμοί
και τ’ αρώματα του φαγητού μου.
Τα αφήνω να σιγοψηθούν .
Μετά από 20 λεπτά περίπου
οι γλυκοπατάτες είναι έτοιμες,
Οι σουπιές θέλουν λίγο ακόμα.
Προσθέτω το κρασί και το ούζο ,
αφήνω  ανοικτό το καπάκι για πέντε λεπτά.
Σκεπάζω και πάω να ετοιμάσω τον πουρέ.
Παίρνω το μπλέντερ μου και βάζω μέσα
όλα τα υλικά για τον πουρέ μου.
Χτυπάω μέχρι να ενωθούν και να γίνουν
ένας τέλειος πουρές.
Κοιτάζω τις σουπιές μου,
αν έχουν μαλακώσει ικανοποιητικά
τους προσθέτω το λάδι και το χυμό του λεμονιού.
Αφήνω για λίγο με ανοικτό καπάκι να μαγειρευτούν και να πάρουν τις γεύσεις.
Είμαι έτοιμη να σερβίρω,
ετοιμάζω τα πιάτα μου και κάθομαι
μαζί με το καλό μου “ψαρά” ,
να γευτούμε το μυρωδάτο φαγητό μας ,
παρέα μας και ένα λευκό ξηρό κρασάκι !
Στην υγειά σας!

 

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

14 σχόλια

Ely 20/01/2013 - 11:49

Είσαι πάντα τόσο πρωτότυπο! Υγιείς πιάτα, νόστιμα και καλή! 🙂 Μια αγκαλιά και ένα φιλί!

Reply
Sofia Sofeto 21/01/2013 - 15:22

Ευχαριστώ πολύ!!!

Reply
ΕΛΕΝΑ 20/01/2013 - 12:21

Ωραίο φαγάκι, και ο πουρές με σπανάκι, γλυκοπατάτα και φυστίκια Αιγίνης φαίνεται πολύ ενδιαφερων!
Καλό απόγευμα!

Reply
Sofia Sofeto 21/01/2013 - 15:24

Γεια σου Ελενα! Είναι πολύ νόστιμος! Καλό απογευμα

Reply
Ξανθή 20/01/2013 - 15:31

Αυτό τον πουρέ θα τον κάνω άμεσα, Σοφία ποιες γλυκοπατάτες αγοράζεις τις κόκκινες ή τις άσπρες;;

Reply
Sofia Sofeto 21/01/2013 - 15:45

Παίρνω τις ντόπιες απ΄τον μανάβη μου που είναι παραγωγος, είναι σταχτί το χρώμα τους, καλύτερα να πάρεις τις άσπρες, προσωπικά οι κόκκινες δεν μου πολυαρέσουν.

Reply
sundayspoon 20/01/2013 - 15:59

Φαίνεται πολύ νόστιμο και σίγουρα διαφέρει από τα συνηθισμένα! Το χρώμα του πουρέ τέλειο!!! Και οι σουπιές έχουν ψηθεί φανταστικά! Φιλάκια!

Reply
Sofia Sofeto 21/01/2013 - 15:48

Νομίζω πως εσένα θα σου αρέσει, αν κρίνω απ΄ τις προτιμίσεις σου! Καλό απόγευμα!

Reply
mm_skg 20/01/2013 - 22:14

Εμεις φετος δεν εχουμε πιασει ουτε μια σουπια, αλλα ευτυχως εχει αρεκτα καλαμαρια…
Πολυ ωραιο πιατο και πολυ ομορφη παρουσιαση!
Καλη εβδομαδα!

Reply
Sofia Sofeto 21/01/2013 - 15:50

Τα καλαμαράκια είναι υπέροχα! Σ΄ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Καλό απόγευμα!

Reply
Demi 23/01/2013 - 15:42

Ω!!!μπράβο!!!!!!Πολύ ωραίο το φαγάκι σου και πρωτότυπο !!!!μαρεσουν πολύ οι σουπιές αλλά εχω καιρό να φάω γλυκοπατάτες και μπλε τυρί .. ….εχω τα δυο μου γλυκούλια που ειναι περίεργα και δεν τα προτιμουν…

Reply
Sofia Sofeto 24/01/2013 - 19:28

Φτιαξε το για σένα και γλεντησέ το ολομόναχη!!!!!

Reply
Σταυρούλα 07/05/2017 - 11:17

Καλημέρα, το σπανάκι το χτυπάμε στο τέλος ή έχει μπει και αυτό μαζί με τον άνηθο νωρίτερα για βράσιμο? ευχαριστώ..η συνταγή είναι γεμάτη φαντασία 🙂

Reply
sofia sofeto 07/05/2017 - 15:17

Καλησπέρα! Το σπανάκι μπαίνει ωμό μέσα στο μπλέντερ. Δεν το βράζουμε. Σ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Καλή επιτυχία!!!

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!