5,5K
” Χμμμ… είσαι μεγάλη σουπιά…”
Έτσι μου έλεγε η γιαγιά μου όταν ήμουν μικρή!
Τότε γελούσα πονηρά , αλλά δεν ήξερα τι εννοούσε…
Τώρα που μεγάλωσα , το λέω εγώ στην κόρη μου,
όταν προσπαθεί με πονηρό τρόπο
να “θολώσει τα νερά”
κάθε φορά που θα κάνει μια σκανταλιά !.
Έτσι και οι σουπιές θολώνουν τα νερά
με το μελάνι τους όταν θέλουν να ξεφύγουν
απ’ τους κινδύνους.
Είναι φοβερό, το πόσο η φύση έχει προνοήσει…
Οι αγαπημένες μου σουπιές λοιπόν,
πιάστηκαν στα αγκίστρια του καλού μου
και φυσικά δεν έχασα την ευκαιρία,
να ετοιμάσω ένα ιδιαίτερο γευστικό συνδυασμό ,
που προσωπικά με ξετρέλανε!!!
Ο πουρές είναι μεγάλη μου αδυναμία!
Προσπαθώ να τον κάνω όσο πιο ελαφρύ μπορώ και αντίστοιχα όσο πιο γευστικό!
Αυτή την φορά συνδύασα
τις αγαπημένες μου γλυκοπατάτες ,
(τις οποίες προτιμώ σε σχέση με τις κοινές πατάτες. Μαζί τους συνδύασα το σπανάκι
και το λατρεμένο μου μπλε τυρί.
Αν σας αρέσει ο παραπάνω συνδυασμός σπεύσατε!
Υλικά:
•2 σουπιές μετρίου μεγέθους καθαρισμένες
•1/2 ποτηράκι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί
•λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
•1/2 σφηνάκι ούζο
•2 κουταλιές της σούπας σησαμέλαιο ή ελαιόλαδο
•αλάτι και πιπέρι
•χυμό από 1/2 λεμόνι.
Για τον πουρέ:
•4 μεσαίου μεγέθους γλυκοπατάτες
•20 μεσαίου μεγέθους φύλλα από σπανάκι
•μπλε τυρί σύμφωνα με το πόσο έντονη
θέλετε την γεύση του
•1 σκελίδα σκόρδου
•2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι στραγγιστό
•2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
•1 κουταλιά της σούπας ξύδι σπιτικό
•10 γρ. φιστίκια Αιγίνης
•αλάτι και πιπέρι.
Η πρώτη μου δουλειά είναι να καθαρίσω τις γλυκοπατάτες ,
να πλύνω το σπανάκι και τον άνηθο ,
θα τα αφήσω να στραγγίσουν.
Έχω κόψει τις σουπιές κατά μήκος και τις έχω ανοίξει στα δύο.
Τις αλατοπιπερώνω και τις ετοιμάζω για ψήσιμο.
Τις τοποθέτησα μέσα στο αντικολλητικό τηγάνι .
Μέσα έβαλα και τις γλυκοπατάτες ,
τον άνηθο και άναψα την φωτιά.
Αρχικά στο δυνατό και μετά το χαμηλώνω.
Σκέπασα με το καπάκι ,
για να μείνουν μέσα οι χυμοί
και τ’ αρώματα του φαγητού μου.
Τα αφήνω να σιγοψηθούν .
Μετά από 20 λεπτά περίπου
οι γλυκοπατάτες είναι έτοιμες,
Οι σουπιές θέλουν λίγο ακόμα.
Προσθέτω το κρασί και το ούζο ,
αφήνω ανοικτό το καπάκι για πέντε λεπτά.
Σκεπάζω και πάω να ετοιμάσω τον πουρέ.
Παίρνω το μπλέντερ μου και βάζω μέσα
όλα τα υλικά για τον πουρέ μου.
Χτυπάω μέχρι να ενωθούν και να γίνουν
ένας τέλειος πουρές.
Κοιτάζω τις σουπιές μου,
αν έχουν μαλακώσει ικανοποιητικά
τους προσθέτω το λάδι και το χυμό του λεμονιού.
Αφήνω για λίγο με ανοικτό καπάκι να μαγειρευτούν και να πάρουν τις γεύσεις.
Είμαι έτοιμη να σερβίρω,
ετοιμάζω τα πιάτα μου και κάθομαι
μαζί με το καλό μου “ψαρά” ,
να γευτούμε το μυρωδάτο φαγητό μας ,
παρέα μας και ένα λευκό ξηρό κρασάκι !
Στην υγειά σας!
14 σχόλια
Είσαι πάντα τόσο πρωτότυπο! Υγιείς πιάτα, νόστιμα και καλή! 🙂 Μια αγκαλιά και ένα φιλί!
Ευχαριστώ πολύ!!!
Ωραίο φαγάκι, και ο πουρές με σπανάκι, γλυκοπατάτα και φυστίκια Αιγίνης φαίνεται πολύ ενδιαφερων!
Καλό απόγευμα!
Γεια σου Ελενα! Είναι πολύ νόστιμος! Καλό απογευμα
Αυτό τον πουρέ θα τον κάνω άμεσα, Σοφία ποιες γλυκοπατάτες αγοράζεις τις κόκκινες ή τις άσπρες;;
Παίρνω τις ντόπιες απ΄τον μανάβη μου που είναι παραγωγος, είναι σταχτί το χρώμα τους, καλύτερα να πάρεις τις άσπρες, προσωπικά οι κόκκινες δεν μου πολυαρέσουν.
Φαίνεται πολύ νόστιμο και σίγουρα διαφέρει από τα συνηθισμένα! Το χρώμα του πουρέ τέλειο!!! Και οι σουπιές έχουν ψηθεί φανταστικά! Φιλάκια!
Νομίζω πως εσένα θα σου αρέσει, αν κρίνω απ΄ τις προτιμίσεις σου! Καλό απόγευμα!
Εμεις φετος δεν εχουμε πιασει ουτε μια σουπια, αλλα ευτυχως εχει αρεκτα καλαμαρια…
Πολυ ωραιο πιατο και πολυ ομορφη παρουσιαση!
Καλη εβδομαδα!
Τα καλαμαράκια είναι υπέροχα! Σ΄ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Καλό απόγευμα!
Ω!!!μπράβο!!!!!!Πολύ ωραίο το φαγάκι σου και πρωτότυπο !!!!μαρεσουν πολύ οι σουπιές αλλά εχω καιρό να φάω γλυκοπατάτες και μπλε τυρί .. ….εχω τα δυο μου γλυκούλια που ειναι περίεργα και δεν τα προτιμουν…
Φτιαξε το για σένα και γλεντησέ το ολομόναχη!!!!!
Καλημέρα, το σπανάκι το χτυπάμε στο τέλος ή έχει μπει και αυτό μαζί με τον άνηθο νωρίτερα για βράσιμο? ευχαριστώ..η συνταγή είναι γεμάτη φαντασία 🙂
Καλησπέρα! Το σπανάκι μπαίνει ωμό μέσα στο μπλέντερ. Δεν το βράζουμε. Σ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Καλή επιτυχία!!!