Home ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ Φρέσκο γιαουρτάκι αγελάδος.

Φρέσκο γιαουρτάκι αγελάδος.

by sofia sofeto
4 Σχόλια
 φρέσκο γιαούρτι 2
Χθες το απόγευμα ,αγόρασε ο άντρας μου, φρέσκο γάλα αγελάδος.
Το πήρε από έναν φίλο του που εκτρέφει ζώα εδώ στο νησί.
 Ευκαιρία, λέω, να φτιάξω γιαούρτι και να κρατήσω και δύο μπουκάλια για να πίνει το παιδί μου.
 Σας παρουσιάζω λοιπόν την συνταγή του γιαουρτιού,
με την πρώτη ευκαιρία να την φτιάξετε κι εσείς.
 φρέσκο γιαούρτι
Υλικά:
2 λίτρα φρέσκο γάλα
2 γεμάτες κουταλιές της σούπας φρέσκο γιαούρτι (αυτό με την πέτσα)
Σουρώνουμε το γάλα μέσα σ’ενα σουρωτήρι,
 στο οποίο έχουμε βάλει μέσα ένα καθαρό τουλπάνι ή μια λεπτή πετσέτα ,
ρίχνουμε το γάλα στην κατσαρόλα και ανάβουμε το μάτι της κουζίνας μας σε μεσαία θερμοκρασία, για να μην καεί στον πάτο το γάλα.
Ελέγχουμε την θερμοκρασία του γάλακτος μ’ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής να φτάσει στους 90 βαθμούς Κελσίου, μόλις αρχίσει να φουσκώνει δηλαδή.

 

 Στην συνέχεια βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει το γάλα μέχρι να φτάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου,
 τότε παίρνουμε μια βαθιά κουτάλα και αδειάζουμε μέσα σε πήλινα ή γυάλινα μπολάκια το γάλα και προετοιμάζουμε την μαγιά του γιαουρτιού μας.
Σ’ένα φλιτζάνι βάζουμε τις 2 κουταλιές του γιαουρτιού και ρίχνουμε λίγο απ΄το ζεστό γάλα για να το διαλύσουμε καλά,
μοιράζουμε την μαγιά στα μπολάκια με το γάλα και ανακατεύουμε,
τοποθετούμε τα μπολάκια μέσα στον φούρνο της κουζίνας ,
που τον έχουμε ανάψει στις αντιστάσεις στους 40 βαθμούς Κελσίου,
 και τα αφήνουμε εκεί στην ησυχία τους όλη την νύχτα.
 Το πρωί θα τα βγάλουμε από τον φούρνο , θα τα βάλουμε στο ψυγείο για 4 – 5 ώρες και είμαστε έτοιμοι να τα απολαύσουμε!

 

 Το γιαουρτάκι μας είναι έτοιμο!
 Για όσους δεν θέλουν να φάνε όλα τα λιπαρά του ,
 μπορούν να αφαιρέσουν την πέτσα του.
 Καλή μας όρεξη!
 Το υπόλοιπο γαλατάκι που κράτησα,
το έβαλα σε δύο αποστειρωμένα μπουκάλια που μόλις κρύωσαν να έβαλα στο ψυγείο.

 

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

4 Σχόλια

Dimi 19/04/2012 - 22:49

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

Reply
Dimi 19/04/2012 - 22:51

Ετσι το φτιάχνει και η πεθερά μου στο χωριό το καλοκαιράκι και το τσακίζουμε !!!Φυσικά για να ξαναφτιάξουμε γιαουρτάκι ..(καθότι ειμαστε πολλα ατομα και το εξαφανίζουμε )κρατάμε λίγο απο το προηγουμενο και ξανα η ιδια διαδικασια και δεν μας τελειωνει ποτέ!!!
θερμόμετρο δεν έχει αλλα απο τις πολλες φορές που το εχει φτιάξει,εμαθε την θερμοκρασία!
Μπράβο Σοφία ειναι υπέροχο!!

Reply
Ουράνιο Τόξο 03/09/2013 - 05:54

καλημερα , εχθές το έφτιαξα αλλα έγινε κάπως νερουλό -όχι πολύ- και το σουρωσα και έτσι μου έμεινε σχεδόν το μισό. απο γεύση ήταν φανταστικό ακόμα και για μένα που δεν είμαι φίλος του γιαουρτιού!! τα παιδιά μου το τσακίσανε το απογευμα με μέλι και έχει μείνει λίγο για να κάνω κι άλλο! ήθελα να σε ρωτήσω, αν βάλω αλλη μια κουταλιά γιαούρτι αναλογικά με το γάλα-δλδ 3 γιαουρτι σε 2 κιλά γαλα- θα πήξει καλύτερα?? ευχαριστώ

Reply
Sofia Sofeto 03/09/2013 - 12:59

Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση αλλά τρέχω!!! Το έχω πάθει κι εγώ με την θερμοκρασία που ήταν πιο χαμηλη από 40 βαθμούς κ δεν μου έπειξε καλά το γιαούρτι. Δοκιμασε το στους 43-45 βαθμούς γιατί καμιά φορά τα θερμόμετρα χάνουν….καλή επιτυχία !!

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More