Home Αγαπημένες συνταγές μου ! Τούρτα σοκολάτα με πραλίνα φουντουκιού και καραμελωμένα φουντούκια αλά Sofeto!

Τούρτα σοκολάτα με πραλίνα φουντουκιού και καραμελωμένα φουντούκια αλά Sofeto!

by sofia sofeto
13 Σχόλια

τούρτα με πραλίνα φουντουκιού 2

Είμαι στην ευχάριστη θέση

να σας παρουσιάσω ένα γλυκό
που έχει πρωταγωνιστήσει σε πολύ

ιδιαίτερες στιγμές της ζωής μου!

Μια τούρτα που αγαπήθηκε τόσο από μένα
αλλά και τους αγαπημένους μου φίλους
που είχαν την ευκαιρία να την δοκιμάσουν.

Λάτρεις της σοκολάτας και

της πραλίνας φουντουκιού
ετοιμαστείτε να δοκιμάσετε ένα γλυκό

που με κάνει ιδιαίτερα περήφανη!

Προσπάθησα να δώσω την απόλαυση ,
την πλούσια γεύση , την ελκυστική εμφάνιση
αλλά παράλληλα την υψηλή διατροφική αξία ,
με όσο το δυνατόν λιγότερη θερμιδική επιβάρυνση .

Έτσι δεν χρησιμοποίησα ζάχαρη , μαργαρίνη ή βούτυρο , αλεύρι λευκό .
Τα περισσότερα λιπαρά που θα δείτε είναι από τους ξηρούς καρπούς
και το γάλα καρύδας.

Δεν θα σας πω άλλα , δείτε την συνταγή , μαζέψτε τα υλικά ,
την διάθεση και φτιάξτε την !!!

 

085

Υλικά για 12 μερίδες :

Βάση :

• 2 μεγάλα αυγά χωρισμένα τα ασπράδια από τους κρόκους
• 120 γρ. στέβια κρυσταλλική με αναλογία με την ζάχαρη 1:1
• 1 κουταλιά της σούπας ροδόσταμο ή ανθόνερο
• 30 γρ. ελαιόλαδο 
• ½ σφηνάκι κονιάκ
• 85 γρ. γάλα εβαπορέ ελαφρύ ή γάλα καρύδας κονσέρβα
• 30 γρ. κακάο
• 1 κουταλάκι του γλυκού εσάνς πικραμύγδαλου

( προαιρετικά )
• 125 γρ. ωμά και ανάλατα αμύγδαλα σε σκόνη
• 35 γρ. αλεύρι βρώμης
• 20 γρ. κορν φλάουρ
• 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ.

Κρέμα πραλίνα φουντουκιού :

• 190 γρ. φουντούκια
• 100 γρ. στέβια κρυσταλλική με αναλογία με την ζάχαρη 1:1
• 250 γρ. κρέμα γάλακτος με 17% λιπαρά ή γάλα καρύδας
• 90 γρ. κακάο
• 100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι με 2% λιπαρά
• Λίγη εσάνς βανίλιας.

Επικάλυψη σοκολάτας :

• 270 γρ. γάλα καρύδας
• 75 γρ. γάλα εβαπορέ ελαφρύ
• 1,5 κουταλάκι του γλυκού στέβια υγρή
με αναλογία με την ζάχαρη , 4 σταγόνες στέβια = 1 κ.γ ζάχαρη.

• 100 γρ. κακάο
• Λίγη εσάνς βανίλιας.

 

Διατροφική ανάλυση χωρίς

τα καραμελωμένα φουντούκια: 

 

Καραμελωμένα φουντούκια (Προαιρετικά) :

• 100 γρ. φουντούκια
• 70 γρ. σιρόπι μέλι.

Καραμελωμένα φουντούκια :
Υδατάνθρακες : 49 γρ./100 γρ.
Λιπαρά : 61 γρ./ 100 γρ.

140 n

Η πρώτη μας δουλειά είναι να φτιάξουμε

την βάση μας.
Χτυπάμε μέσα σε μεταλλικό μπολ με το μίξερ,
τα ασπράδια με την μισή στέβια μέχρι

να έχουμε μια σφικτή μαρέγγα.
Αφήνουμε στην άκρη την μαρέγκα.

Σε ένα άλλο καθαρό μπολ χτυπάμε

με το μίξερ τους κρόκους
με την υπόλοιπη στέβια μέχρι να ασπρίσουν.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υγρά υλικά της συνταγής
και συνεχίζουμε για λίγο ακόμα το χτύπημα.
Στην συνέχεια ρίχνουμε ανακατεμένα τα αμύγδαλα σε σκόνη ,
το αλεύρι βρώμης , το κορν φλάουρ και το μπέικιν πάουντερ.
Ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.

Τώρα έρχεται η ώρα να ενώσουμε με την μαρέγκα .
Με ένα κουτάλι προσθέτουμε σιγά σιγά μέσα στο μείγμα μας κουταλιές μαρέγκας
και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ενωθεί με το μείγμα.
Συνεχίζουμε με όλη την μαρέγκα.
Έχουμε σαν αποτέλεσμα ένα σχετικά ρευστό χυλό.

Ετοιμάζουμε δύο τσέρκι διαμέτρου 18 – 20 εκατοστών.
Στρώνουμε αλουμινόχαρτο και από πάνω λαδόκολλα σε δύο λαμαρίνες .
Τοποθετούμε το κάθε τσέρκι σε κάθε λαμαρίνα
και προσπαθούμε να διπλώσουμε γύρω τους το αλουμινόχαρτο με την λαδόκολλα ώστε να μην διαρρεύσει το μείγμα όταν το ρίξουμε μέσα στο τσέρκι.
Μοιράζουμε το μείγμα μέσα στα δύο τσέρκι.

Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο τους 160 βαθμούς κελσίου
και ψήνουμε στον αέρα τα δύο τσέρκι μαζί
για 20 λεπτά περίπου ανάλογα τον φούρνο.

Αποτέλεσμα δύο αφράτες βάσεις.
Τις αφήνουμε να κρυώσουν τελείως σε θερμοκρασία δωματίου ,
χωρίς να τις βγάλουμε από τα τσέρκι τους.

Κατά την διάρκεια του ψησίματος της βάσης
ετοιμάζουμε την κρέμα πραλίνας φουντουκιού.

Βάζουμε τα φουντούκια μέσα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι
και ανάβουμε την φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία ,
αφήνουμε να ζεσταθούν ανακατεύοντας συχνά ,
μέχρι να βγάλουν τα έλαια τους και να σκουρύνουν ελαφρά.

Όταν είναι έτοιμα τα ρίχνουμε στο μούλτι και τα χτυπάμε μαζί με την στέβια .
Τα χτυπάμε αρκετά μέχρι να βγάλουν τα έλαια τους
και να γίνουν μια ρευστή μάζα που θυμίζει φουντουκοβούτυρο.

Στην συνέχεια προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το γιαούρτι ,
χτυπάμε να ενωθούν όλα μαζί και τέλος ρίχνουμε το κακάο με την βανίλια.
Χτυπάμε καλά να ενωθούν τα υλικά μας και να έχουμε μια σφικτή κρέμα.
Την βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει και να σφίξει ακόμα πιο πολύ.

Συνεχίζουμε με την πανεύκολη μους σοκολάτας
που φτιάχνουμε για την επικάλυψη της τούρτας.

Μέσα στον κάδο του μπλέντερ χειρός ( ραβδομπλέντερ) ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν , για 2-3 λεπτά.
Αυτό ήταν!
Πάει και αυτό στο ψυγείο!

Αν θέλουμε να φτιάξουμε τα καραμελωμένα φουντούκια
θα κάνουμε την παρακάτω πανεύκολη διαδικασία.
Σε ένα μπρίκι θα ρίξουμε το μέλι και τα φουντούκια,
ανάβουμε την φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία και περιμένουμε να πάρουν βράση.
Βράζουμε μέχρι να μείνει το 1/3 περίπου του μελιού μέσα στο μπρίκι,
ανακατεύουμε καλά με τα φουντούκια μέχρι να τα καλύψει .
Αποσύρουμε από την φωτιά και τα τοποθετούμε πάνω σε μια επιφάνεια σιλικόνης ώστε να μπορούμε μετά να τα ξεκολλήσουμε εύκολα.
Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως .

Όταν λοιπόν οι βάσεις μας έχουν κρυώσει εντελώς,
είμαστε έτοιμοι να στήσουμε την τούρτα μας.

Τοποθετούμε πάνω σε ένα δίσκο την μια βάση μαζί με το τσέρκι.
Με προσοχή απλώνουμε μέσα την κρέμα πραλίνα φουντουκιού ,
καλύπτουμε όλη την επιφάνεια της βάσης
και στην συνέχεια τοποθετούμε την δεύτερη βάση από πάνω πιέζοντας ελαφρά.

Τώρα είναι ώρα για την επικάλυψη με την μους σοκολάτας.
Απλώνουμε ομοιόμορφα με την βοήθεια μιας σπάτουλας
όλη την επιφάνεια της τούρτας.
Όση μους μας περισσέψει την αφήνουμε στην άκρη
να την χρησιμοποιήσουμε για τα πλαϊνά αργότερα.
Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για να σφίξει και να δέσει.
Καλό είναι να αφήσουμε για 2-3 ώρες.

Όταν περάσει η ώρα που είπαμε αφαιρούμε με προσοχή το τσέρκι
αφού προηγούμενος με ένα λεπτό μαχαίρι έχουμε περάσει ανάμεσα
στο τσέρκι και την τούρτα για να ξεκολλήσουν μεταξύ τους.

Αν θέλουμε τώρα μπορούμε να βάλουμε την μους μέσα σε μια σύριγγα ζαχαροπλαστικής για να δουλέψουμε πιο εύκολα τα πλαϊνά σημεία του γλυκού
ή με μια σπάτουλα να καλύψουμε γύρω από την τούρτα μας.

Αφού ολοκληρώσουμε με την μους μπορούμε να διακοσμήσουμε
με τα καραμελωμένα φουντούκια.

Καλό θα ήταν τα φουντούκια να τα προσθέσουμε λίγο πριν σερβίρουμε
ή παρουσιάσουμε το γλυκό μας ,
μέσα στο ψυγείο υπάρχει περίπτωση
η καραμέλα να πάρει υγρασία και να μαλακώσει.

Εύχομαι καλή επιτυχία σε όσους φτιάξουν την τούρτα μου!
Είμαι σίγουρη πως θα την απολαύσετε!!!

138 n

Δείτε το νέο βίντεο του Sofeto !!!

Κάντε την δωρεάν εγγραφή σας

στο κανάλι μου στο YouTube

ώστε να βλέπετε πρώτοι τα νέα μου βίντεο!!!

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

13 Σχόλια

Διονυσης 23/09/2015 - 15:23

Αμααααν!!! Πρεπει να ειναι απιστευτο γλυκο!! Θελω να το φτιαξω απλα δεν εχω στεβια, θα μπορουσα να την αντικαταστησω με μελι και να αλλαξω καποιες αναλογιες;

Reply
Ανώνυμος 23/09/2015 - 21:37

Νομίζω πως έχεις καταφέρει το πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα σε σοκολατένιο γλυκό, με ιδιαίτερα υγιεινά υλικά Σοφία μου.
Μπράβο σου πραγματικά!

Reply
Penelope 24/09/2015 - 12:32

Το πιο πάνω “ανώνυμο” σχόλιο ήταν δικό μου και ζητώ συγγνώμη για το πες λειτούργησε χθες το βράδυ το όλο σύστημα, Σοφία μου.
Καλό μεσημέρι.

Reply
Akela 02/10/2015 - 21:47

Αγαπημένη Σοφία 1000 μπράβο. Έχω φτιάξει πολλά πράγματα απο το μπλογκ σου και πραγματικά ενθουσιάστηκα με αυτή την ανάρτηση. Ψάχνω πολυ καιρό τούρτα σοκολατα χωρις ζάχαρη αλλά τίποτα δε μου είχε τραβήξει το ενδιαφέρον. Ανυπομονώ να τη φτιαξω(έχουμε κ επικείμενα γενέθλια). Έχω κ μια ερώτηση. Εκτός απο το γάλα καρυδας σε κονσέρβα (ξέρεις αυτό που αν το βάλεις στο ψυγείο χωρίζεται σε κρεμα και νερό) και κυκλοφορεί τελευταία κ αυτό το γνωστό σε χάρτινο κουτί((δεν το έχω χρηςιμοποιειςει σε γλυκα να σου πω την αλήθεια)Ποιο απο τα δυο χρησιμοποιείς, παίζει ρόλο ποιο θα βάλεις;
Συγχαρητήρια για αυτή τη φοβερή δουλειά που κανείς, ειναι πραγματικά δύσκολο να βρει κανείς εναλλακτικούς τρόπους για τα γλυκα. Καλή συνεχεια φιλία πολλα

Reply
sofia sofeto 03/10/2015 - 00:11

Αλέκα μου καλησπέρα!
Σ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!!!
Το γάλα καρύδας που χρησιμοποιώ είναι και σε κονσέρβα αλλά και σε χάρτινο κουτί, δεν έχουν καμιά διαφορά, κουνησέ τα καλά πριν την χρήση και καλύτερα να τα αποθηκεύσεις σε ντουλάπι κι όχι σε ψυγείο ώστε να μπορέσεις να τα δουλέψεις καλύτερα.
Καλή επιτυχία και χρόνια πολλά σε όποιον δικό σου γιορτάζει!!!

Reply
Akela 13/11/2015 - 20:52

Μάζεψα τα υλικά μου ειμαι πανέτοιμη να σε εκτελέσω…(Χίχι) κ έχω άλλη μια απορία, όχι μόνο γι αυτό το γλυκό. Η υγρή στέβια για την επικάλυψη μου φαίνεται λίγη. Μπορώ να προσθέσω χωρις ωστόσο να αυξήσω τους υδατάνθρακες? ισχύει κάτι τέτοιο?

Reply
sofia sofeto 13/11/2015 - 23:28

Akela καλησπέρα ! χαίρομαι που τελικά θα φτιάξεις το γλυκό!
Η στέβια που γράφω είναι πολύ δυνατή , φαντάσου πως 4 σταγόνες = 1 κ. γλ. ζάχαρη!
Δοκίμασε την με την αναλογία που γράφω κι αν δεις πως θες λίγη παραπάνω γλύκα πρόσθεσε λίγες σταγόνες, δοκιμάζεις και προσθέτεις , μην ξεχνάς πως αν βάλεις παραπάνω στέβια θα πικρίσει, λόγο του ότι ο εγκέφαλος το υπερβολικά γλυκό το αντιλαμβάνεται σαν πικρό…( έτσι λένε οι ειδικοί…) , οπότε προσοχή! Καλή επιτυχία!!!

Reply
Montana 11/06/2019 - 16:17

Αν θέλω να τη φτιάξω gluten free σε τι αναλογία θα βάλω το αλεύρι χωρίς γλουτένη? (το baking powder έχει γλουτένη? αν ναι, με τι μπορώ να το αντικαταστήσω?)

Reply
sofia sofeto 20/06/2019 - 01:58

Δεν το έχω φτιάξει έτσι για να σας απαντήσω με βεβαιότητα.

Reply
ΜΟΝΤΑΝΑ 08/10/2019 - 15:53

Καλησπέρα σας! Την έφτιαξα τελικά τη συνταγή μερικές μέρες πριν μου απαντήσετε. Έβαλα αλεύρι χωρίς γλουτένη από σούπερ μάρκετ στην ίδια αναλογία με το αλεύρι βρώμης κ ηταν μια χαρά. Η συνταγή σας όμως είναι απίστευτη!! Το παντεσπάνι απίστευτα αρωματικό. Μοσχοβολησε όλο το σπίτι! Η κρέμα επίσης αρωματική κ έκρηξη γεύσεων στον ουρανίσκο!! Δεν έχω ξαναγευτει τέτοια γεύση ούτε σε γκουρμέ γλυκά! Μου άρεσε πολύ κ η υφή της. Σίγουρα θα ξαναφτιάξω την κρέμα σκέτη σε ποτήρι με φρούτα από πάνω ή τα καραμελωμένα φουντούκια. Η επικαλυψη όμως μου βγήκε πικρή, δεν ξέρω τι λάθος έκανα.. στην ίδια ζυγαριά ακριβείας μέτρησα όλα τα υλικά κ για την κρέμα κ το παντεσπάνι. Επίσης μετά από μια ώρα που την άπλωσα στην τούρτα έγινε “κρακελέ”.
Τώρα που ξαναδιάβασα τη συνταγή, έχετε αντικαταστήσει το σιρόπι αγαυης με μελιού. Σε τι αναλογία είχατε την αγαυη πριν? Γιατί θέλω να τα ξαναφτιάξω με αυτήν..

Reply
sofia sofeto 25/10/2019 - 01:28

Χαίρομαι που σας πέτυχε το γλυκό!!! Η επικάλυψη σοκολάτας, ίσως πικρισε εξαιτίας του κακάο που χρησιμοποιήσατε. Μου έχει συμβεί κι εμένα, όταν κάποια κακάο είναι πολύ “δυνατά”. Την επόμενη φορά επιλέξτε ένα πιο ήπιο κακάο. Η αναλογία αγαύη με μέλι είναι η ίδια.

Reply
Δεσποινα 04/09/2019 - 16:04

Θεϊκό όπως ολες οι συνταγές σου μπορω να αντικατάστησω την στέβια 1.1 σε 1.3 ευχαριστώ .Με εκτίμηση Δεσποινα

Reply
sofia sofeto 08/09/2019 - 01:18

Ευχαριστώ πολύ ❤️ φυσικά και μπορείς να αντικαταστήσεις με το 1/3 της δοσολογίας που αναφέρω.

Reply

Γράψτε απάντηση στο Akela Cancel Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More