Home Gourmet υγιεινές απολαύσεις! Βάφλες ολικής αλέσεως , χωρίς ζάχαρη!!!

Βάφλες ολικής αλέσεως , χωρίς ζάχαρη!!!

by sofia sofeto
8 σχόλια

 

 

Συνταγή , κείμενο , φωτογραφία , food styling :

Σοφία Πιτσικάλη ( Sofia Sofeto).

 

Το να είσαι μαμά δύο παιδιών με αρκετή διαφορά ηλικίας ανάμεσα τους, έχει «ιδιαίτερες» απαιτήσεις…

Δύο παιδιά με εντελώς διαφορετικές ανάγκες και τρόπους έκφρασης…

Ο μικρούλης μου μόλις ξεκίνησε στερεά τροφή και είμαστε στο στάδιο της προσαρμογής,  χρειάζεται υπομονή και χρόνο…

Η κόρη μου, μαθήτρια της δεύτερης τάξης του δημοτικού, με έντονη αθλητική δραστηριότητα, έχει διατροφικές ανάγκες που θα της δώσουν την απαραίτητη ενέργεια αλλά και την απόλαυση που αναζητούν τα παιδιά της ηλικίας της. Με τον μπαμπά τους , συχνά συζητάμε στα «οικογενειακά» μας συμβούλια, τρόπους και εναλλακτικές μεθόδους, για να καλύψουμε αυτές τις τόσο διαφορετικές τους ανάγκες, μέσα στα στενά χρονικά όρια που έχουμε πια μέσα στην καθημερινότητα μας. 

Η αγάπη μας για την υγιεινή διατροφή, δεν μας στερεί καθόλου την δημιουργικότητα και την απόλαυση. Προσπαθούμε όσο περισσότερο μπορούμε να προσφέρουμε αυτά που ζητάει η κόρη μας , σύμφωνα με τα δικά μας διατροφικά πρότυπα. Τελευταία έχουμε μια «εμμονή» με τις βάφλες! Ομολογουμένως είναι αγαπημένες μας, ιδιαίτερα το καλοκαίρι που συνοδεύουν τα παγωτά μας.

Μέσα στον χειμώνα τις θυμηθήκαμε και σκεφτήκαμε να τις ξαναφτιάξουμε ώστε να τις βάλουμε για κολατσιό για το σχολείο! 

Τις ετοίμασα με μια δική μου φυσικά συνταγή, με ζάχαρη καρύδας , αλεύρι ολικής από δίκκοκο σιτάρι (ζέας) και βρώμη.

Έτσι οι βάφλες μας έχουν τους απαραίτητους «καλούς» υδατάνθρακες, δηλαδή εκείνους τους υδατάνθρακες που ονομάζονται σύνθετοι και έχουν σαν χαρακτηριστικό τους, να δίνουν την δυνατότητα στον οργανισμό μας να τους διαλύει και να τους επεξεργάζεται σε περισσότερο χρόνο. Αυτό μας δίνει σταδιακά και σταθερά την απαραίτητη ποσότητα ενέργειας που χρειαζόμαστε. Τέτοιου είδους υδατάνθρακες , βρίσκουμε στα προϊόντα ολικής αλέσεως, στα όσπρια και στις γλυκοπατάτες .

Σημαντικό επίσης να αναφέρω πως οι βάφλες μας δεν έχουν πολλά λιπαρά, χρησιμοποίησα μικρή ποσότητα ελαιολάδου για να τις φτιάξω.

Ελάτε λοιπόν να δούμε τα υλικά και τον τρόπο για φτιάξουμε τις βάφλες μας.

Υλικά για 8 βάφλες :

  • 2 φρέσκα αυγά
  • 110 γρ. φρέσκο γάλα ( εγώ βάζω κατσικίσιο )
  • 2 κουταλιές της σούπας ( 20 γρ. ) παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 60 γρ. ζάχαρη καρύδας
  • Τα σποράκια από ένα λοβό φυσικής βανίλιας
  • 60 γρ. αλεύρι δίκκοκο ( ζέας )
  • 60 γρ. αλεύρι βρώμης ή νιφάδες περασμένες στο μπλέντερ.
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ.

☆Όλα τα υλικά της συνταγής θα τα βρείτε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.

 

Η προετοιμασία της συνταγής είναι πολύ εύκολη και απαιτεί λίγο χρόνο.

Το σημαντικό είναι να έχουμε στην διάθεση μας μια βαφλιέρα, το σκεύος δηλαδή που ψήνει τις βάφλες και τους δίνει το χαρακτηριστικό τους σχήμα. Αν δεν έχετε όμως βαφλιέρα , μην μου στεναχωριέστε… Προσωπικά πριν την αποκτήσω , έψηνα τις βάφλες μου στην τοστιέρα! Ναι !!! Η τοστιέρα τις ψήνει ωραιότατα, αλλά δεν θα έχουν το σχήμα που έχουμε συνηθίσει, θα μοιάζουν με μια μεγάλη τηγανίτα με γραμμές.

Παρακάτω θα δείτε μια που ετοίμασα στην τοστιέρα μου για να έχετε μια εικόνα.

Βάζουμε μέσα σ’ ένα μπολ τα αυγά μαζί με την ζάχαρη καρύδας και τα χτυπάμε με τον αυγοδάρτη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη καρύδας.

Στην συνέχεια προσθέτουμε το γάλα , το αλάτι , το λάδι , την σόδα και την βανίλια , ανακατεύουμε πολύ καλά με τον αυγοδάρτη. Τώρα είναι η στιγμή που θα προσθέσουμε τα αλεύρια ανακατεμένα μαζί με το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν όλα μαζί και έχουμε σαν αποτέλεσμα έναν χυλό.

Στην αρχή θα μας φανεί κάπως αραιός , μέσα σε λίγα λεπτά όμως, η βρώμη θα απορροφήσει αρκετή υγρασία και ο χυλός μας θα σφίξει. Προθερμαίνουμε το ειδικό σκεύος για τις βάφλες ( βαφλιέρα ). Για να ψηθούν σωστά οι βάφλες, καλό είναι να έχουμε ρυθμίσει σε μεσαία προς χαμηλή θερμοκρασία. Θέλουμε να ψηθούν καλά μέσα και να είναι τραγανές απ’ έξω. Αν έχουμε υψηλή θερμοκρασία θα μείνουν άψητες μέσα και απ’ έξω πιθανόν να μας καούν, γι’ αυτό σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα την προσοχή σας. Στην δική μου βαφλιέρα έψησα τις 2 βάφλες μου γύρω στα 7 – 8 λεπτά. Όταν τις βγάζουμε , τις αφήνουμε να κρυώσουν σε μια σχάρα. Αν δεν έχουμε βαφλιέρα , όπως σας είπα παραπάνω, μπορούμε να τις ψήσουμε στην τοστιέρα. Θα βάλουμε μια ποσότητα (ανάλογα με το μέγεθος που τις θέλουμε) σε προθερμασμένη τοστιέρα , με ανάλογη θερμοκρασία όπως στην βαφλιέρα. Αν δεν έχει ρύθμιση θερμοκρασίας η τοστιέρα σας (όπως η δική μου), ψήνετε για 5 λεπτά  με κλειστή τοστιέρα και αλλά 5 λεπτά όταν γυρίσετε την βάφλα σας από την άλλη πλευρά. Αυτό ήταν! Όταν κρυώσουν οι βάφλες μας είναι έτοιμες να τις απολαύουμε με τον τρόπο που ταιριάζει στον καθένα μας.

Εμείς εδώ , τις απολαύσαμε με κομμένες φέτες μπανάνας, από πάνω σοκολάτα χωρίς ζάχαρη και φιστίκια χοντροκομμένα! Άρεσαν πολύ στο κοριτσάκι μου !!! 

Της ετοίμασα λοιπόν το κολατσιό της. Χώρισα μία βάφλα σε 5 κομμάτια και ακούμπησα επάνω από μια φέτα μπανάνας, έπειτα κάλυψα με σοκολάτα λιωμένη σε μπεν μαρί.

Η μικρή μου έχει ένα αγαπημένο μπολάκι για το σχολείο… Ετοίμασα λοιπόν ,το κολατσιό της μικρής μου, αλλά και άλλη μια δόση για την φωτογράφιση που κάναμε παρέα. Περιττό να σας πως πως μέχρι να την φωτογραφίσω είχε φάει όλο το περιεχόμενο του μπολ!

Ο μπαμπάς της επίσης δεν έμεινε παραπονεμένος…. Του ετοίμασα μια γενναία μερίδα! Όλοι έμειναν ευχαριστημένοι, μα πιο πολύ εγώ που είδα την οικογένεια μου χαρούμενη με απλά και καθημερινά πράγματα .

Πιστεύω πως η αγάπη μας γι’ αυτό που προσφέρουμε τα κάνει όλα να φαίνονται στα μάτια των άλλων, ακόμα πιο όμορφα.

** Στο βίντεο που ακολουθεί δείτε μια ακόμα ιδανική και υγιεινή συνταγή για παιδιά!!!

Κάνετε την δωρεάν εγγραφή σας στο κανάλι μου στο Youtube ώστε να βλέπετε πρώτοι τα νέα μου βίντεο!!!

Σας φιλώ !!!

Σοφία.

Δείτε περισσότερες ιδέες υγιεινής διατροφής στο βιβλίο μου που κυκλοφορεί!!!

Περισσότερα σχετικά με το βιβλίο μου ➡️ εδώ!

 

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

8 σχόλια

Χρυσαυγή 11/01/2017 - 11:22

Μπράβο για όλα! Για την παρουσίαση της συνταγής, το στήσιμο, τις φωτογραφίες αλλά και για την ίδια τη συνταγή. Μου αρέσουν πάντα οι φωτογραφίες που έχουν και το ανθρώπινο στοιχείο μέσα και εσύ έβαλες ότι καλύτερο μπορούσες. Το προσωπάκι της κορούλας σου!! Τέλεια όλα!!!!!!

Reply
sofia sofeto 11/01/2017 - 11:50

Χρυσαυγή μου γλυκιά σ ευχαριστώ πολύ!!!
Να είμαστε καλά να δημιουργούμε όμορφα πράγματα για τα παιδάκια μας και να τα χαιρόμαστε!!! Πολλά φιλιά!!!

Reply
evangelia vlassopoulou 12/01/2017 - 09:00

Μόλις είδα τη συνταγή, είπα ευτυχώς που έχω βαφλιέρα και μετά είδα ότι τα έκανες και σε τοστέρια!!Πόοοοοοοσο έξυπνο και πρακτικό….μπράβο σου

Reply
Αναστασία 13/01/2017 - 18:39

Καλησπέρα! Μπορώ να αντικαταστήσω τη ζάχαρη καρύδας με μέλι ή όχι?

Reply
sofia sofeto 16/01/2017 - 19:31

Καλησπέρα! Θα βάλεις 40 γρ. μέλι και 10 γρ. επιπλέον αλεύρι ζέας, καλή επιτυχία!!!

Reply
Αναστασία 17/01/2017 - 17:57

Ευχαριστώ πολύ!

Reply
Μαρια 30/01/2017 - 21:00

Εξαιρετικη συνταγη. Απο τις πιο ωραιες βαφλες που εχουμε φάει!!!

Reply
Βάφλες ολικής , χωρίς ζάχαρη και με λίγα λιπαρά , βασική συνταγή. Συνταγές για διαβητικούς 18/04/2018 - 11:58

[…] θα ψήσετε ωραιότατα τις βάφλες σας στην τοστιέρα σας , όπως θα δείτε εδώ. […]

Reply

Γράψτε απάντηση στο Αναστασία Cancel Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!